Valikko
Kaupunki    |   HS-analyysi

Helsinki menettää sata miljoonaa euroa ”muutaman” linnun takia – kokoomus pelkää äänestäjiensä pakenevan naapurikuntiin

Östersundomiin suunniteltu pientalo-onnela saattaa muuttua 20 kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsevaksi kerrostalolähiöksi. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) pelkää Helsingin menettävän ”hyviä veronmaksajia”.

Itäisessä Helsingissä, Östersundomissa asuu kenties koko maailman kalleimmat linnut.

Helsinki on jättämässä suuren osan Östersundomin Salmenkalliosta ja Talosaaresta toistaiseksi kaavoittamatta, sillä alueella pesii pyitä, kehrääjiä ja ruisrääkkiä.

Tarkalleen ottaen alue on jäämässä selvitysalueeksi. Se tarkoittaa, ettei alueelle todennäköisesti kaavoiteta asuntoja ainakaan ennen seuraavan yleiskaavan valmistelua. Ajallisesti tämä tarkoittaa noin 10–20 vuotta.

Päätös olisi HS:n hankkimien tietojen mukaan Helsingin talouden kannalta merkittävä.

”Jos sinne ei rakennettaisi asuntoja Helsinki menettäisi silloin laskennallisesti 100 miljoonaa euroa sekä ne asukkaat, joita alueille voisi muuttaa”, sanoo Östersundomin suunnittelun parissa työskentelevä diplomi-insinööri Tuula Pipinen.

Alueelle mahtuisi aiempien arvioiden mukaan vajaat 10 000 asukasta. Kokonaisuudessaan Östersundomiin on tarkoitus luoda metron itälaajennuksen varaan rakentuva massiivinen kaupunginosa noin 70 000 ihmiselle. Tältä suunnitelma näyttää:


Pipisen esittämä summa on arvio siitä, kuinka paljon Helsinki saisi Salmenkallion ja Talosaaren alueesta tuloja, jos alueet kaavoitettaisiin asuintonteiksi. Summa on nettoluku, joka kuvaa sitä, kuinka paljon Helsinki saisi alueesta tonttimyynnin ja infrainvestointien jälkeen rahaa.

”Alueet ovat maaperäolosuhteiltaan hyviä ja ne sijaitsevat lähellä merenrantaa. Asumisen kannalta ne siis olisivat hyvinkin kiinnostavia”, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa työskentelevä Pipinen sanoo.

Alueet ovat niin hyviä, että Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) haluaisi rakentaa ne asunnoiksi läheisellä Natura-alueella pesivistä linnuista huolimatta.

”Tuntuu täysin kohtuuttomalta, että muutama kehrääjä maksaa Helsingille 100 miljoonaa euroa. Olisi eri asia, jos ne olisivat aidosti uhanalaisia, mutta eivät ne sitä ole”, Rauhamäki sanoo HS:lle.

”Alueelle haetaan merenrannasta houkuttelevaa asuinaluetta 10 000 asukkaalle. Lintujen aiheuttama mittasuhde on täysin kohtuuton, koska kukaan ei tiedä, onko alueella pesiviä lintuja kaksi, neljä vai kuusi”, hän lisää.

Rauhamäki puuttui Östersundomin tilanteeseen jo helmikuun lopussa Uuden Suomen ”Rakastan Helsinkiä!” -otsikoidussa blogitekstissään.

Siinä hän muun muassa moitti vihreitä halusta rakentaa Helsinkiin pelkkiä kerrostaloja.

 

Aiempi suunnitelma olisi tuonut Helsinkiin pientaloasumisesta kiinnostuneita hyvätuloisia ihmisiä.

Helsingin, Vantaan ja Sipoon poliitikot päättävät vasta kesäkuun jälkeen siitä, millaisen ehdotuksen pohjalta Östersundomin kaavoitusta ja lopulta rakentamista lähdetään suunnittelemaan. Uusi kaavaehdotus asetetaan nähtäville syksyllä.

Tähän on aikaa vähintään kolme kuukautta, miksi Rauhamäki siis on huolissaan Östersundomista jo maaliskuussa?

Syy selviää katsomalla kalenteria.

Kuntavaaleihin on hieman yli kolme viikkoa aikaa. Östersundomin rakentaminen, jos mikä, on kuntapolitiikkaa keskeisimmillään. Kyse on siitä, minkälaisia, ja millaisille ihmisille tarkoitettuja, asuntoja Helsinkiin halutaan tehdä.

Avataanpa asiaa hieman.

Vuonna 2015 nähtävillä olleen kaavaehdotuksen mukaan Helsingin, Vantaan ja Sipoon tarkoituksena oli rakentaa Östersundomiin 70 000–100 000 asukkaan alue. Rakentaminen oli tarkoitus toteuttaa pientalovaltaisesti niin, että asunnoista 31 prosenttia olisi kerrostaloja, 44 prosenttia kaupunkipientaloja ja 25 prosenttia pientaloja.

Tämä oli kokoomuksen mieleen. Suunnitelma olisi tuonut Helsinkiin pientaloasumisesta kiinnostuneita hyvätuloisia ihmisiä. Siis väkeä, joka äänestää perinteisesti juuri kokoomusta.

Kokoomus sai esimerkiksi pientaloista muodostuvasta Paloheinästä viime eduskuntavaaleissa 44 prosentin ääniosuuden. Koko kaupungissa kokoomuksen kannatus oli kaksi vuotta sitten 26 prosenttia.

Östersundomissa pesivät linnut hiersivät jo vuonna 2015 nähtävillä ollutta kaavaehdotusta. Alueen Natura-arvioinnissa oli nimittäin paljastunut, että Salmenkallion alueella ja sen liepeillä pesii 2–3 kehrääjäparia, noin 15 ruisrääkkäparia sekä 15–20 pyyparia. Lue tarkemmin aiheesta täältä.

Loppuvuodesta 2016 näytti silti, että luonto voitti. HS uutisoi, etteivät Östersundomia suunnittelevat virkamiehet aja metrolinjausta ensisijaisesti Natura-alueiden naapuriin.

Metrolle ryhdyttiin hakemaan pohjoisempaa linjausvaihtoehtoa. Sen ongelmaksi on sittemmin noussut korkea hinta, sillä pohjoisen metrolinjauksen kustannusarvio on noussut yli 810 miljoonaan euroon.

Nyt valmisteilla on kolmas metrolinjausvaihtoehto, joka maksaisi tämän hetkisten arvioiden mukaan noin 700 miljoonaa eli noin 60 miljoonaa alkuperäistä ideaa enemmän, mutta yli 100 miljoonaa pohjoista vaihtoehtoa vähemmän. Suoran metrovaihtoehdon hinta-arvio tarkentuu kesäkuuhun mennessä.

Hetkinen, miten tämä liittyy asuntoihin, lintuihin ja kokoomukseen?

Siten, että kolmas metrolinjausvaihtoehto muuttaa täydellisesti myös suunnitelman siitä, millaisia asuntoja alueelle aiotaan rakentaa. Nyt alueelle hahmotellaan rakennettavaksi 51 prosenttisesti kerrostaloja, kun vuoden 2015 suunnitelmassa niiden osuus oli 31 prosenttia.

Uusikin suunnitelma toisi Helsinkiin 12 000 uutta pientaloasuntoa.

Rauhamäen mielestä tuoreimman suunnitelman mukainen Östersdundom ei kuitenkaan olisi lähelläkään yhtä houkutteleva kuin vuoden 2015 kaavaehdotus.

”Mitä hyötyä sinne on rakentaa kerrostalolähiötä?” hän kysyy. ”Ei se enää silloin ole houkutteleva pientaloasumisesta kiinnostuneille ihmisille, ja siksihän tuo alue Helsingille aikanaan hankittiin.”

Pientaloille on todella kysyntää Helsingissä. Tuoreimman Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman mukaan Helsingin asunnoista 8 prosenttia on erillispientaloja. Kerrostalojen osuus on 86 prosenttia.

Samaisen ohjelman mukaan yksi syy Helsingistä poismuuttoon on halu asua pientalossa. Myös Helsingin tila ja kehitys 2016 -raportin mukaan pientalotonttien saamisen vaikeus aiheuttaa helsinkiläisissä tyytymättömyyttä.

”Helsingin pitää pystyä tarjoamaan myös pientalovaltaista asumista. Jos me ei onnistuta siinä Östersundomissa, niin vaihtoehtona heille on asua haulikolla ampuen ympäri Helsingin seutua”, Rauhamäki sanoo.

Ja Helsinki menettää silloin niitä kuuluisia ”hyviä veronmaksajia”, niinkö?

”Jokainen joka maksaa veroja on hyvä veronmaksaja, mutta jos katsoo esimerkiksi Espoon merenrantoja, niin kyllähän siellä veronmaksukykyisiä ihmisiä asuu”, Rauhamäki sanoo.

Äänestäjien kannalta olennainen kysymys on, halutaanko rantoihin rakentavaa politiikkaa tehdä luontoarvojen kustannuksella?

Keinot siihen olisi olemassa. Helsinki voi edelleen ajaa Salmenkallion ja Talosaaren kaavoittamista. Alueiden kaavoittaminen tosin edellyttäisi myös Suomen hallituksen tukea alueiden rakentamiselle.

Luonnonsuojelulain mukaan hallitus voi hyväksyä Natura-verkostoon kuuluvien alueiden luontoarvoja merkittävästi heikentäviä kaavoja, jos katsotaan, että ”kaavaehdotus on toteutettava erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottavasta syystä eikä vaihtoehtoista ratkaisua ole”.

Tämä tie johtaisi varmasti valituksiin, joiden käsittelyyn kuluisi eri oikeusasteissa vuosia. Polttava kiire Helsingillä ei kuitenkaan ole. Helsingin yleiskaavaa ja Östersundomia koskevat suunnitelmat ulottuvat vuoteen 2050, joten muutaman vuoden valitusviive ei ole alueen kannalta ratkaiseva.

Suurempi kysymys on, halutaanko tälle tielle lähteä. Sen päättävät huhtikuun vaaleissa valittavat poliitikot.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Östersundom
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Helsinki
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  3. 3

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  7. 7

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  8. 8

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  9. 9

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  10. 10

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  9. 9

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää