Valikko
Kaupunki

Espoon keskus oli 50 vuotta sitten hiljainen maalaisidylli, sitten puolalaiset arkkitehdit pantiin asialle – katso, miten betoni valtasi maiseman

Peltomaisemasta on viidessä vuosikymmenessä tullut kaupunkikeskus. Katso HS:n vaihtokuvista, miten Espoon keskuksen alue on muuttunut.

Espoon keskus ympäristöineen on muuttunut nopeasti, vain viidessä vuosikymmenessä maalaiskylästä kaupunkikeskukseksi.

Keski-Espoo-seura käy läpi tätä muutosta tänä vuonna julkaisemassaan historiikissa, jonka nimi on KESKI-ESPOO 45 vuotta osana kaupunkia. Seuraavassa valikoituja maistiaisia historiikista, olkaa hyvät!

Maaseudun tiloista lähiöiksiKirkon ympärillä oleva kylä, jota kutsuttiin Kyrkbyksi, oli olemassa jo 1500-luvulla. Espoon keskus oli täysin maaseutua kanta- ja pientiloineen 1960-luvun loppupuolelle saakka. Tämän jälkeen alkoi viiden kantatilan – Dahlin, Domsin, Jofsin eli Joupin, Sunan ja Kirstin – rakentuminen lähiöiksi.

Rakentuminen alkoi, kun valtuusto vuonna 1965 päätti, että Espoon keskus sijoitetaan Espoon kirkon ja Muuralan alueelle. Aseman kupeeseen alettiin koota kasvavan kauppalan hallintoa.

Espoon keskuksen kehittämisestä järjestettiin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu vuosina 1966–67. Sen voitti puolalaisen arkkitehtiryhmän ehdotus, joka perustui suureen väestönkasvuun. Kaavaprosessissa puolalaisen ehdotuksen rakennusoikeuksia kuitenkin korotettiin yli kolmanneksella ja asuinrakennuksista tuli reippaasti heidän hahmottelemiaan suurempia. Laman takia myös osa alkuperäisen suunnitelman katutason liike- ja palvelutiloista jäi toteutumatta.

Vanhoista kantatilojen rakennuksista nykypäivään on säilynyt vain Sunan sauna ja navetta sekä Lakelantiellä sijaitseva Domsin kantatilan päärakennus, joka toimii nykyään päiväkotina.Valokuva Espoon keskuksesta vuodelta 1972 Espoon hätkähdyttää keski-ikäistä nykyespoolaista. Vain 45 vuotta sitten seutu oli vehreää peltomaisemaa puutaloineen. Idyllin rikkoo muusta ympäristöstä erottuva kookas betonirakennus, joka on vuonna 1971 valmistunut toimistotalo.

Puolalaiset arkkitehdit perustelivat paikan valintaa muun muassa sillä, että jokimaisemassa se olisi liian suuri ja liian lähellä kirkkoa. Rakennuksen teko aloitettiin kauppalantalona, mutta sen nimi muuttui kaupungintaloksi, kun Espoosta tuli kaupunki.

Arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttilan suunnittelemaa taloa on pidetty edustavana näytteenä 1960-luvun betoniarkkitehtuurista. Tällä hetkellä rakennus rapistuu tyhjillään. Vielä 2000-luvun puolivälissä suunniteltiin sisäilmaongelmaisen rakennuksen korjaamista. Kaupunginjohto ja pääosa talon henkilökunnasta on ollut jo vuodesta 2008 vuokratiloissa radan eteläpuolella.

Kaupungintalon kohtaloa on käsitelty monta kertaa kaupunginhallituksessa ja valtuustossa, mutta ”puretaan, korjataan, juupas, eipäs” -jahkailussa ei ole vielä sanottu viimeistä sanaa. Kaupungintalon tulevaisuus on yhä auki. Kaupunginmuseon mukaan rakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Historiikin mukaan kaupungintalon korjauksiin, kunnossapitoon ja toiminnallisiin muutoksiin on käytetty 6,4 miljoonaa euroa, keskimäärin 178 000 euroa vuosittain.


Kasvava väestö tarvitsi kauppoja ja palveluita

Uusiin lähiöihin muutti paljon ihmisiä, mutta aluksi palvelut puuttuivat esimerkiksi Suvelasta. Sittemmin alueelle saatiin myös kauppa, koulu ja päiväkoti.

Keski-Espoon kaupat olivat pieniä kyläkauppoja aina 1970-luvulle asti. Aseman lähellä oli Varubodenin talo, joka purettiin 1990-luvulla. Tuomarilassa oli sekä Elanto että Varuboden VPK-talossa. Erikssonin suvun Alfan myymälöitä oli 1930–1960-luvuilla Muuralassa, Tuomarilassa ja niin sanotussa ”Villiviinitalossa” Espoonväylän varrella.

Kirstinmäkeen valmistui puolestaan vuonna 1971 myymälärakennus, jossa oli Alfamarket ja kioski.

Nykyisen Espoontorin kohdalla oli 1980-luvulle asti vuonna 1919 perustettu Lindholmin saha, joka työllisti parhaimmillaan 50 ihmistä. Kauppakeskus Entresse puolestaan valmistui Espoontoria vastapäätä vuonna 2008.Vuokratalovaltaisen alueen asukkaiden tulotaso oli alusta alkaen matalampi kuin Espoossa keskimäärin. Halvempien asumiskustannusten takia alueelle on 1990-luvulta lähtien muuttanut paljon myös maahanmuuttajia.

Myöhemmin tulleet ovat seuranneet perässä alueelle aiemmin muuttaneita ulkomaalaisia.

Nykyään Espoon keskuksen asukkaista viidennes ja Suvelassa jopa 34 prosenttia on vieraskielisiä. Nyt Espoon keskuksen katukuvassa on useita maahanmuuttajien perustamia yrityksiä, ja etniset kaupat ovat myös kantasuomalaisten suosiossa.

Asukkaiden mielestä mainettaan parempi Suvela

Kauppala osti Kirstin tilan Segerssvenin suvulta vuonna 1965. Tilan historiasta on jäänyt muistoksi Kirstintien varrella oleva 160-vuotias suojeltu tammi.

Espoon keskuksella, etenkin Suvelalla, oli huono maine heti rakentumisestaan lähtien. Alue lähti kohoamaan 1970-luvulla, kun hallinnollisen keskuksen kylkeen piti saada aluekeskus.

Alueelle rakennettiin 1970-luvulla korkeita kerrostaloja. Metsälähiö ei houkutellut omistusasuntojen ostajia, ja rakentaminen oli ensin lähinnä vuokratalotuotantoa.Lähiön sosiaalisista ongelmista puhuttiin joskus siihen malliin, että alueella asuvat eivät olleet tunnistaa niistä kotikulmiaan. Heidän mielestään Kirstinmäessä oli vehreää, yhteisöllistä ja mukavaa.

”Kun olimme ostamassa Kirstinmäestä ensimmäistä omistusasuntoamme, pankinjohtaja hämmästeli, miksi me juristiksi ja maisteriksi opiskelevat haluamme asunnon sieltä”, kertoo nykyään Espoon kaupunginmuseon kokoelmapäällikkönä työskentelevä Pirkko Sillanpää.

Hän on myös Keski-Espoo-seuran johtokunnan puheenjohtaja. Sillanpää asui Kirstinmäellä 10 vuotta ja myöhemmin Sunassa 20 vuotta.

”Mutta oliko elämä siellä sen ihmeellisempää kuin rakentuvissa lähiöissä muuallakaan tuohon aikaan?” hän pohtii nyt.

”Se oli ihanaa aluetta, jossa lapsia oli paljon. Luonto oli lähellä ja on vieläkin, kun Espoon keskuspuisto on ihan vieressä.” 

Lähteet: Keski-Espoo 45 vuotta osana kaupunkia -historiikki, Espoon kaupunginmuseon kokoelmapäällikön Pirkko Sillanpään haastattelu

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoon keskus
 • Lähiöt
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  5. 5

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Auto kaatui kyljelleen ja pysäytti liikenteen Helsingin keskustassa

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  10. 10

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  9. 9

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  10. 10

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää