Valikko
Kaupunki

Espoon keskus oli 50 vuotta sitten hiljainen maalaisidylli, sitten puolalaiset arkkitehdit pantiin asialle – katso, miten betoni valtasi maiseman

Peltomaisemasta on viidessä vuosikymmenessä tullut kaupunkikeskus. Katso HS:n vaihtokuvista, miten Espoon keskuksen alue on muuttunut.

Espoon keskus ympäristöineen on muuttunut nopeasti, vain viidessä vuosikymmenessä maalaiskylästä kaupunkikeskukseksi.

Keski-Espoo-seura käy läpi tätä muutosta tänä vuonna julkaisemassaan historiikissa, jonka nimi on KESKI-ESPOO 45 vuotta osana kaupunkia. Seuraavassa valikoituja maistiaisia historiikista, olkaa hyvät!

Maaseudun tiloista lähiöiksiKirkon ympärillä oleva kylä, jota kutsuttiin Kyrkbyksi, oli olemassa jo 1500-luvulla. Espoon keskus oli täysin maaseutua kanta- ja pientiloineen 1960-luvun loppupuolelle saakka. Tämän jälkeen alkoi viiden kantatilan – Dahlin, Domsin, Jofsin eli Joupin, Sunan ja Kirstin – rakentuminen lähiöiksi.

Rakentuminen alkoi, kun valtuusto vuonna 1965 päätti, että Espoon keskus sijoitetaan Espoon kirkon ja Muuralan alueelle. Aseman kupeeseen alettiin koota kasvavan kauppalan hallintoa.

Espoon keskuksen kehittämisestä järjestettiin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu vuosina 1966–67. Sen voitti puolalaisen arkkitehtiryhmän ehdotus, joka perustui suureen väestönkasvuun. Kaavaprosessissa puolalaisen ehdotuksen rakennusoikeuksia kuitenkin korotettiin yli kolmanneksella ja asuinrakennuksista tuli reippaasti heidän hahmottelemiaan suurempia. Laman takia myös osa alkuperäisen suunnitelman katutason liike- ja palvelutiloista jäi toteutumatta.

Vanhoista kantatilojen rakennuksista nykypäivään on säilynyt vain Sunan sauna ja navetta sekä Lakelantiellä sijaitseva Domsin kantatilan päärakennus, joka toimii nykyään päiväkotina.Valokuva Espoon keskuksesta vuodelta 1972 Espoon hätkähdyttää keski-ikäistä nykyespoolaista. Vain 45 vuotta sitten seutu oli vehreää peltomaisemaa puutaloineen. Idyllin rikkoo muusta ympäristöstä erottuva kookas betonirakennus, joka on vuonna 1971 valmistunut toimistotalo.

Puolalaiset arkkitehdit perustelivat paikan valintaa muun muassa sillä, että jokimaisemassa se olisi liian suuri ja liian lähellä kirkkoa. Rakennuksen teko aloitettiin kauppalantalona, mutta sen nimi muuttui kaupungintaloksi, kun Espoosta tuli kaupunki.

Arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttilan suunnittelemaa taloa on pidetty edustavana näytteenä 1960-luvun betoniarkkitehtuurista. Tällä hetkellä rakennus rapistuu tyhjillään. Vielä 2000-luvun puolivälissä suunniteltiin sisäilmaongelmaisen rakennuksen korjaamista. Kaupunginjohto ja pääosa talon henkilökunnasta on ollut jo vuodesta 2008 vuokratiloissa radan eteläpuolella.

Kaupungintalon kohtaloa on käsitelty monta kertaa kaupunginhallituksessa ja valtuustossa, mutta ”puretaan, korjataan, juupas, eipäs” -jahkailussa ei ole vielä sanottu viimeistä sanaa. Kaupungintalon tulevaisuus on yhä auki. Kaupunginmuseon mukaan rakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Historiikin mukaan kaupungintalon korjauksiin, kunnossapitoon ja toiminnallisiin muutoksiin on käytetty 6,4 miljoonaa euroa, keskimäärin 178 000 euroa vuosittain.


Kasvava väestö tarvitsi kauppoja ja palveluita

Uusiin lähiöihin muutti paljon ihmisiä, mutta aluksi palvelut puuttuivat esimerkiksi Suvelasta. Sittemmin alueelle saatiin myös kauppa, koulu ja päiväkoti.

Keski-Espoon kaupat olivat pieniä kyläkauppoja aina 1970-luvulle asti. Aseman lähellä oli Varubodenin talo, joka purettiin 1990-luvulla. Tuomarilassa oli sekä Elanto että Varuboden VPK-talossa. Erikssonin suvun Alfan myymälöitä oli 1930–1960-luvuilla Muuralassa, Tuomarilassa ja niin sanotussa ”Villiviinitalossa” Espoonväylän varrella.

Kirstinmäkeen valmistui puolestaan vuonna 1971 myymälärakennus, jossa oli Alfamarket ja kioski.

Nykyisen Espoontorin kohdalla oli 1980-luvulle asti vuonna 1919 perustettu Lindholmin saha, joka työllisti parhaimmillaan 50 ihmistä. Kauppakeskus Entresse puolestaan valmistui Espoontoria vastapäätä vuonna 2008.Vuokratalovaltaisen alueen asukkaiden tulotaso oli alusta alkaen matalampi kuin Espoossa keskimäärin. Halvempien asumiskustannusten takia alueelle on 1990-luvulta lähtien muuttanut paljon myös maahanmuuttajia.

Myöhemmin tulleet ovat seuranneet perässä alueelle aiemmin muuttaneita ulkomaalaisia.

Nykyään Espoon keskuksen asukkaista viidennes ja Suvelassa jopa 34 prosenttia on vieraskielisiä. Nyt Espoon keskuksen katukuvassa on useita maahanmuuttajien perustamia yrityksiä, ja etniset kaupat ovat myös kantasuomalaisten suosiossa.

Asukkaiden mielestä mainettaan parempi Suvela

Kauppala osti Kirstin tilan Segerssvenin suvulta vuonna 1965. Tilan historiasta on jäänyt muistoksi Kirstintien varrella oleva 160-vuotias suojeltu tammi.

Espoon keskuksella, etenkin Suvelalla, oli huono maine heti rakentumisestaan lähtien. Alue lähti kohoamaan 1970-luvulla, kun hallinnollisen keskuksen kylkeen piti saada aluekeskus.

Alueelle rakennettiin 1970-luvulla korkeita kerrostaloja. Metsälähiö ei houkutellut omistusasuntojen ostajia, ja rakentaminen oli ensin lähinnä vuokratalotuotantoa.Lähiön sosiaalisista ongelmista puhuttiin joskus siihen malliin, että alueella asuvat eivät olleet tunnistaa niistä kotikulmiaan. Heidän mielestään Kirstinmäessä oli vehreää, yhteisöllistä ja mukavaa.

”Kun olimme ostamassa Kirstinmäestä ensimmäistä omistusasuntoamme, pankinjohtaja hämmästeli, miksi me juristiksi ja maisteriksi opiskelevat haluamme asunnon sieltä”, kertoo nykyään Espoon kaupunginmuseon kokoelmapäällikkönä työskentelevä Pirkko Sillanpää.

Hän on myös Keski-Espoo-seuran johtokunnan puheenjohtaja. Sillanpää asui Kirstinmäellä 10 vuotta ja myöhemmin Sunassa 20 vuotta.

”Mutta oliko elämä siellä sen ihmeellisempää kuin rakentuvissa lähiöissä muuallakaan tuohon aikaan?” hän pohtii nyt.

”Se oli ihanaa aluetta, jossa lapsia oli paljon. Luonto oli lähellä ja on vieläkin, kun Espoon keskuspuisto on ihan vieressä.” 

Lähteet: Keski-Espoo 45 vuotta osana kaupunkia -historiikki, Espoon kaupunginmuseon kokoelmapäällikön Pirkko Sillanpään haastattelu

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoon keskus
 • Lähiöt
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää