Kaupunki

Sairaiden lasten äidiltä vietiin melkein kaikki tuet, vaikka leikkaukset piti jäädyttää – ”Ajatellaan, että kyllä äidit lapsensa hoitavat, vaikka tulisi mikä”

Vammaisen lapsen omaishoitajia koskevien leikkausten jäädyttäminen ei autakaan niitä, joiden tuesta ehdittiin tehdä jo virallinen päätös alkuvuodesta.

Helsingin omaishoitoa koskevat leikkaukset on päätetty tällä viikolla pistää jäihin vammaisten lasten perheiden osalta. Tämä ei kuitenkaan koske perheitä, jotka ehtivät saada tuestaan virallisen päätöksen.

”En oikeasti tiedä, mitä teen. Siihen tämä varmaan perustuukin. Ajatellaan, että kyllä äidit lapsensa hoitavat, vaikka tulisi mikä”, sanoo kahden sairaan lapsen helsinkiläisäiti.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiistaina teettävänsä selvityksen siitä, miten omaishoidon tukeen tehdyt muutokset vaikuttavat ihmisiin.

Selvityksen jälkeen asiasta olisi tarkoitus tehdä poliittinen päätös mahdollisesti toukokuun lopulla. HS kertoi asiasta tarkemmin sunnuntaina 12. maaliskuuta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut äiti sanoo kuvitelleensa, että sosiaali- ja terveyslautakunnan tuore päätös tarkoittaa heidänkin perheelleen hyviä uutisia.

Ei tarkoita. Näin hänelle on sanonut jo kolme eri ammattilaista sosiaali- ja terveysvirastosta. Perheen tuki kutistuu toukokuun alussa, eikä tähän luvata mitään helpotusta.

Sosiaali- ja terveysviraston päällikkö Juha Jolkkonen vahvistaa asian HS:lle.

Jo alkuvuonna tehdyt päätökset ovat voimassa ainakin siihen asti, kun lautakunta käsittelee asiaa uudelleen. Muiden alle 18-vuotiasta hoitavien kohdalla tehdään tällä välin selvityksiä muttei päätöksiä.

HS ei kerro äidin nimeä, koska hän ei halua jo kouluikäisen esikoisensa huolestuvan asiasta. Perhe sai päätöksen omaishoidontuen hoitopalkkion rajusta leikkauksesta ensimmäisten joukossa heti helmikuussa.

Perheen 8- ja 5-vuotiailla lapsilla on harvinainen parantumaton sairaus, joka vaatii jatkuvaa lääkitystä, tiukkaa erityisruokavaliota, hoitoa useita kertoja yössä ja terapiakäyntejä säännöllisesti kesken päivän. Lapset eivät voi olla koskaan yksin tai keskenään. Vanhemmalla lapsella on sairaudesta varma diagnoosi, nuoremmalla vielä ei, vaikka oireet ovat samoja.

Äiti käy osa-aikatyössä, kun lapset ovat koulussa ja päiväkodissa aamupäivät. Tähän asti äiti on saanut omaishoidontukea molemmista lapsista toisen hoitoluokan mukaan eli lasten on katsottu tarvitsevan vaativaa ja ympärivuorokautista tukea. Nyt nuoremman lapsen tuki aiotaan lopettaa kokonaan ja vanhemman tuki laskee alimpaan luokkaan. Bruttona tämä siis tarkoittaa pudotusta 1 592 eurosta 392 euroon.

Lasten terveys ei ole muuttunut parempaan, pikemminkin päinvastoin, kun nuorempi kasvaessaan oireilee enemmän.

Käytännössä äidin on pakko taloudellisista syistä palata kokopäivätyöhön, kun tuki laskee satasiin. Mitään korvaavaa apua ei ole varsinaisesti luvattu. Äitiä on kehotettu hakemaan hoitajaa iltapäiviksi vammaispalveluista, mutta samalla annettu ymmärtää, että sellaista tuskin hänelle myönnetään. Kaupungin tarjoamasta lapsiperheiden kotipalvelusta ei ole apua jo sen vuoksi, että kotipalvelulla ei ole lupaa antaa lapsille välttämätöntä lääkitystä.

Ratkaisuksi äidille on sanottu, että hän voisi hakea vanhemmalle lapselle iltapäivähoitopaikkaa koululta – siis toukokuuksi toisen luokan keväällä.

Ennen kuin tieto hoitopalkkion leikkauksesta tuli, aikoi äiti olla palkattomalla lomalla koulun kesäloman. Kolmasluokkalaiset erityislapset ohjataan perheen asuinalueella iltapäivätoimintaan leikkipuistoon, missä taas erityisruokavaliosta ja lääkityksestä ei olisi mahdollista pitää huolta.

Mitä perhe siis toukokuussa nyt aikoo tehdä?

”Minä en tiedä. Eihän minulla ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa lapseni. Ei heitä voi yksin jättää”, äiti sanoo.

Äiti sanoo, ettei hän ole halunnut pitää hänelle kuuluvia omaishoidon vapaita tähänkään asti. Jollain toisella perheellä vapaatkin ovat todella tarpeellisia, mutta tämä äiti haluaisi siis ennen kaikkea, että hänen olisi taloudellisesti mahdollista pitää itse huolta lapsistaan kouluaikojen ulkopuolella. Jos vammaispalvelujen kautta hoitajan saisikin, tämä tulisi yhteiskunnalle paljon äidin hoitopalkkiota kalliimmaksi.

Äidin mielestä perheen kohtelu on nyt vastoin yhdenvertaisuusperiaatetta. Hänestä jo tehdyt päätökset pitäisi laittaa odottamaan siinä kuin muutkin.

”Tietenkin olisin onnellinen, jos lapseni olisivat parantuneet. He eivät ole. Niin että järkevintä olisi järjestää heidän asiaansa kuten tähänkin asti.”

Virastopäällikkö Jolkkonen sanoo, että yhdenvertaisuus olisikin tässä vaarassa, jos tilanne ei olisi väliaikainen.

”Myöhemmin tilanne arvioidaan uudelleen. Tämä ei mene juridisesti väärin, koska kyseessä on lyhyt määräaika.”

Jolkkonen sanoo, että eri omaishoitajat olisivat hetken keskenään eri tilanteessa joka tapauksessa. Näin siksi, että omaishoitajia on 4 000 ja jokaisen perheen tilanteen käyminen läpi vie joka tapauksessa kuukausia.

Jos lautakunta toukokuussa päättää muuttaa kriteerejä jotenkin, alkuvuodestakin tehdyt päätökset katsotaan uudelleen läpi.

Fakta

Tuen muutos aiheuttaa huolta perheissä


 Helsingin virkamiehet päättivät vuodenvaihteessa omaishoidon tuen kriteerien muuttamisesta. Syynä on lakimuutos, jonka pitäisi taata omaishoitajille useampia vapaapäiviä. Kaikkien 4 000 omaishoitajan tuet on tarkoitus käydä läpi vuoden loppuun mennessä.

 Tukeen käytetty budjetti nousi samalla 8,5 miljoonalla eurolla, mutta uusiin vapaapäiviin lasketaan kuluvan enimmillään 13 miljoonaa euroa. Käytännössä hoitopalkkioihin liikenee siis entistä vähemmän rahaa.

 Muutos on aiheuttanut huolta etenkin perheissä, joissa hoidettava on lapsi tai nuori. Esimerkiksi lapsen koulunkäynti on nyt syy leikata hoitopalkkiota. Päätöksiä on jo tehty joitain kymmeniä.

 Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiistaina, että alle 18-vuotiaiden osalta uusien päätösten teko laitetaan jäihin ja kaikkien omaishoitajien tilanne selvitetään tarkemmin. Sitten tehdään asiasta uusi poliittinen päätös, todennäköisesti toukokuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Omaishoito
 • Helsinki
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  5. 5

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  6. 6

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Netin vaarallisin haku juuri nyt on poptähti Avril Lavigne – Näin kanadalaislaulajasta tuli kyberrikollisten ja salaliittoteoreetikoiden suosikki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää