Valikko
Kaupunki    |   HS-analyysi

Älä anna pormestaripelin hämätä – Helsingissä voi äänestää muitakin kuin kokoomusta tai vihreitä

Helsingissä kohistaan nyt paljon siitä, syrjäyttääkö vihreät kokoomuksen Helsingin suurimman puolueen paikalta. Äänestäjän kannalta vaaleissa on kuitenkin kyse paljon muustakin.

Helsingissä käydään vajaan kolmen viikon päästä jännittävimmät kuntavaalit 25 vuoteen.

Tällä vuosituhannella huomio on keskittynyt lähinnä siihen, onko Helsingin toisiksi suurin puolue vihreät vai Sdp.

Sunnuntaina 9. huhtikuuta tämä kisa ei kiinnosta ketään: nyt taistellaan ensimmäistä kertaa neljännesvuosisataan pääkaupungin suurimman puolueen asemasta.

Edellisen kerran Helsingin vaaliasetelma oli yhtä jännittävä syksyllä 1992. Tuolloin Helsingin herruudesta kisasivat tasaväkisesti kokoomus ja Sdp. Kokoomus hävisi vaaleissa kuusi paikkaa ja onnistui vain hädin tuskin säilyttämään suurimman puolueen asemansa. Paikkamäärällä mitattuna se tosin jäi tasapeliin demareiden kanssa.

Nyt Helsingin herruudesta kamppailevat kokoomus ja vihreät. Asetelma on historiallinen kahdella tapaa.

Ensinnäkin vihreillä on alkuvuonna julkaistujen mielipidemittausten valossa ensimmäistä kertaa mahdollisuus nousta Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Tämä olisi historiallista myös siksi, että kokoomus on ollut kuntavaaleissa Helsingin suurin vuodesta 1976 eli lähes 41 vuotta.

”Tavoitteenamme on olla vaalien jälkeen Helsingin suurin puolue, joten totta kai olemme pettyneitä, jos tavoite ei toteudu”, sanoo vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs.

”Kaikki kuitenkin tietävät, kuinka epäluotettavia gallupit ovat. Niitä on myös tehty niin vähän, että on hyvin vaikea sanoa, miten ne realisoituvat.”

Suurimman puolueen paikalla on näiden vaalien jälkeen enemmän merkitystä kuin ehkä koskaan aiemmin.

Vaaleissa valittava Helsingin kaupunginvaltuusto valitsee kesäkuussa keskuudestaan Helsingille kaupungin ensimmäisen puhtaan poliittisen kaupunginjohtajan, pormestarin.

Pormestari johtaa Helsinkiä seuraaviin kuntavaaleihin saakka. Hän voi halutessaan olla voimakas vallankäyttäjä ja vaikuttaa todella paljon siihen, miten Helsinki rahojaan käyttää, mihin suuntaan Helsinki seuraavan neljän vuoden aikana kehittyy ja millainen toimija Helsingistä Suomessa ja maailmalla tulee.

Samalla hän on Helsingin kasvot ulospäin. Hänen toimintansa, politiikkansa ja esiintymistapansa linjaavat siis myös sitä, millainen mielikuva Helsingistä maailmalla syntyy.

Huhtikuun kuntavaalit ovat tärkeät, sillä pormestarin paikka annetaan äärimmäisen todennäköisesti kaupungin suurimman puolueen ehdokkaalle.

Muun muassa kolmen suurimman puolueen, kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n, pormestariehdokkaat sitoutuivat ajatukseen HS:n järjestämässä pormestaritentissä maaliskuun alussa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Äänestäjät eivät siis valitse suoraan ehdokasta, mutta heidän äänillään on suora vaikutus siihen, kenestä leivotaan Helsingin ensimmäinen pormestari. Tämä vaikuttaa siihen, miten kuntavaaliasetelma mielletään.

”Valitsen ehdokkaani puhtaasti puolueen pormestariehdokkaan perusteella. Olisi tyhmää tehdä toisin”, sanoi esimerkiksi samalla kuntosalilla kanssani käyvä mies viime viikolla.

Salikaverini puheet saattavat heijastaa yleisempää ilmapiiriä.

Mahdollista nimittäin on, että ihmisten huomio kiinnittyy vaaleissa puhtaasti pormestarin valintaan. Tällöin seurauksena saattaa olla, etteivät ihmiset enää äänestäkään mieleistään puoluetta vaan sitä puoluetta, jonka ehdokkaalla he kokevat olevan mahdollisuuksia pormestarin paikkaan.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Tässä tilanteessa valinta typistyy käytännössä vihreiden ja kokoomuksen välille sekä valintaan siitä, haluaako Helsingin pormestariksi mieluummin Jan Vapaavuoren (kok) vai Anni Sinnemäen (vihr).

Media on osaltaan ohjannut tulkitsemaan vaaleja Vapaavuoren ja Sinnemäen välisenä kaksintaistona. Mielikuvaa ylläpitäviä juttuja on esiintynyt muun muassa Suomen Kuvalehdessä, Ilta-Sanomissa ja Helsingin Sanomissa.

Mutta millaisen pormestarin Helsinki Sinnemäestä tai Vapaavuoresta oikein saisi? Se selviää lukemalla HS:n Lari Malmbergin Sinnemäestä ja Vapaavuoresta kirjoittamat profiilijutut.

Kaksintaistelutilanteiden on tapana kirittää siinä mukana olevien puolueiden vaalitulosta. Muiden puolueiden ehdokkaat ovatkin arvostelleet tiedotusvälineitä keskittymisestä pormestariasetelmaan.

Esimerkiksi Helsingin neljänneksi suurimman puolueen ehdokkaat Mai Kivelä ja Petra Malin irvailivat perjantaina Twitteristä ajatukselle siitä, että Helsingissä äänestettäisiin vain pormestariehdokkaan perusteella.Myös puolueen puheenjohtaja Li Andersson suomi lauantaina vaalikamppailun henkilöitymistä sanomalla, että ”se on äänestäjien huijaamista ja aliarvioimista.”

Erityisen suuri huolenaihe vaalikeskustelun asemointi on Helsingin entiselle valtapuolueelle, Sdp:lle. Mahdollista on, että puolue jää pormestarikamppailun takia kauas vihreiden ja kokoomuksen jälkeen.

”Riskinä on, että valtuustoon syntyy erittäin suuri kokoomuksen ryhmä ja erittäin suuri vihreiden ryhmä”, sanoo konkarivaltuutettu Maija Anttila (sd).

”Helsingin valtuuston voimavara on, ettei yhdellä tai kahdella puolueella ole enemmistöä valtuustossa. Tällaisen aseman syntyminen voi johtaa valtuuston voiman vähentymiseen.”

Sdp:n ja vasemmistoliiton ehdokkaat esittävät näkemyksiään tietenkin voimakkaasti oma lehmä ojassa. Silti niillä on oma tärkeä viestinsä: näissäkin vaaleissa kannattaa äänestää ensisijaisesti parhaaksi kokemaansa puoluetta, vaikkei uskoisikaan sen mahdollisuuksiin nousta pormestaripuolueeksi.

Tämä voi tuntua itsestään selvältä, mutta kaikki puolueet osallistuvat päätöksiin myös jatkossa. Päätöksistä neuvoteltaessa ja äänestäessä puolueen koolla on paljon merkitystä.

Siksi esimerkiksi Rkp:n kannattajien kannattaa äänestää oman puolueensa ehdokasta vaikkeivät uskoisikaan Eva Biaudet’n mahdollisuuksiin nousta pormestariksi. Sama pätee kaikkiin muihinkin puolueisiin.

Tarkka lukija on huomannut, että tämä kirjoitus sisältää paljon ehdollisia muotoiluja. Se johtuu siitä, että koska vastaavaa asetelmaa ei ole koskaan nähty, myös vaalituloksen ennakointi on poikkeuksellisen hankalaa.

Syksyn 2012 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli Helsingissä surkea 57,4. Pormestariasetelman voisi kuvitella nostavan äänestysintoa, mutta varmaa sekään ei ole.

Helsingin vaaleja työkseen seuraava voikin asetella sanansa kuin Tove Janssonin Muumi-hahmo Tuutikki: ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”

Oikaisu 20.3.2017 klo 11:52: Kokoomus on ollut yhtäjaksoisesti Helsingin suurin puolue kuntavaaleissa vuodesta 1976 ei vuodesta 1972, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotukiuudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  6. 6

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  7. 7

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  8. 8

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  9. 9

   Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

  10. 10

   Taiteilija Salvador Dalín ruumis nostettiin haudasta isyyden selvittämistä varten – viikset olivat ennallaan, kertoi balsamoija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  5. 5

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  6. 6

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  7. 7

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  8. 8

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  9. 9

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  10. 10

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää