Valikko
Kaupunki    |   HS-analyysi

Älä anna pormestaripelin hämätä – Helsingissä voi äänestää muitakin kuin kokoomusta tai vihreitä

Helsingissä kohistaan nyt paljon siitä, syrjäyttääkö vihreät kokoomuksen Helsingin suurimman puolueen paikalta. Äänestäjän kannalta vaaleissa on kuitenkin kyse paljon muustakin.

Helsingissä käydään vajaan kolmen viikon päästä jännittävimmät kuntavaalit 25 vuoteen.

Tällä vuosituhannella huomio on keskittynyt lähinnä siihen, onko Helsingin toisiksi suurin puolue vihreät vai Sdp.

Sunnuntaina 9. huhtikuuta tämä kisa ei kiinnosta ketään: nyt taistellaan ensimmäistä kertaa neljännesvuosisataan pääkaupungin suurimman puolueen asemasta.

Edellisen kerran Helsingin vaaliasetelma oli yhtä jännittävä syksyllä 1992. Tuolloin Helsingin herruudesta kisasivat tasaväkisesti kokoomus ja Sdp. Kokoomus hävisi vaaleissa kuusi paikkaa ja onnistui vain hädin tuskin säilyttämään suurimman puolueen asemansa. Paikkamäärällä mitattuna se tosin jäi tasapeliin demareiden kanssa.

Nyt Helsingin herruudesta kamppailevat kokoomus ja vihreät. Asetelma on historiallinen kahdella tapaa.

Ensinnäkin vihreillä on alkuvuonna julkaistujen mielipidemittausten valossa ensimmäistä kertaa mahdollisuus nousta Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Tämä olisi historiallista myös siksi, että kokoomus on ollut kuntavaaleissa Helsingin suurin vuodesta 1976 eli lähes 41 vuotta.

”Tavoitteenamme on olla vaalien jälkeen Helsingin suurin puolue, joten totta kai olemme pettyneitä, jos tavoite ei toteudu”, sanoo vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs.

”Kaikki kuitenkin tietävät, kuinka epäluotettavia gallupit ovat. Niitä on myös tehty niin vähän, että on hyvin vaikea sanoa, miten ne realisoituvat.”

Suurimman puolueen paikalla on näiden vaalien jälkeen enemmän merkitystä kuin ehkä koskaan aiemmin.

Vaaleissa valittava Helsingin kaupunginvaltuusto valitsee kesäkuussa keskuudestaan Helsingille kaupungin ensimmäisen puhtaan poliittisen kaupunginjohtajan, pormestarin.

Pormestari johtaa Helsinkiä seuraaviin kuntavaaleihin saakka. Hän voi halutessaan olla voimakas vallankäyttäjä ja vaikuttaa todella paljon siihen, miten Helsinki rahojaan käyttää, mihin suuntaan Helsinki seuraavan neljän vuoden aikana kehittyy ja millainen toimija Helsingistä Suomessa ja maailmalla tulee.

Samalla hän on Helsingin kasvot ulospäin. Hänen toimintansa, politiikkansa ja esiintymistapansa linjaavat siis myös sitä, millainen mielikuva Helsingistä maailmalla syntyy.

Huhtikuun kuntavaalit ovat tärkeät, sillä pormestarin paikka annetaan äärimmäisen todennäköisesti kaupungin suurimman puolueen ehdokkaalle.

Muun muassa kolmen suurimman puolueen, kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n, pormestariehdokkaat sitoutuivat ajatukseen HS:n järjestämässä pormestaritentissä maaliskuun alussa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Äänestäjät eivät siis valitse suoraan ehdokasta, mutta heidän äänillään on suora vaikutus siihen, kenestä leivotaan Helsingin ensimmäinen pormestari. Tämä vaikuttaa siihen, miten kuntavaaliasetelma mielletään.

”Valitsen ehdokkaani puhtaasti puolueen pormestariehdokkaan perusteella. Olisi tyhmää tehdä toisin”, sanoi esimerkiksi samalla kuntosalilla kanssani käyvä mies viime viikolla.

Salikaverini puheet saattavat heijastaa yleisempää ilmapiiriä.

Mahdollista nimittäin on, että ihmisten huomio kiinnittyy vaaleissa puhtaasti pormestarin valintaan. Tällöin seurauksena saattaa olla, etteivät ihmiset enää äänestäkään mieleistään puoluetta vaan sitä puoluetta, jonka ehdokkaalla he kokevat olevan mahdollisuuksia pormestarin paikkaan.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Tässä tilanteessa valinta typistyy käytännössä vihreiden ja kokoomuksen välille sekä valintaan siitä, haluaako Helsingin pormestariksi mieluummin Jan Vapaavuoren (kok) vai Anni Sinnemäen (vihr).

Media on osaltaan ohjannut tulkitsemaan vaaleja Vapaavuoren ja Sinnemäen välisenä kaksintaistona. Mielikuvaa ylläpitäviä juttuja on esiintynyt muun muassa Suomen Kuvalehdessä, Ilta-Sanomissa ja Helsingin Sanomissa.

Mutta millaisen pormestarin Helsinki Sinnemäestä tai Vapaavuoresta oikein saisi? Se selviää lukemalla HS:n Lari Malmbergin Sinnemäestä ja Vapaavuoresta kirjoittamat profiilijutut.

Kaksintaistelutilanteiden on tapana kirittää siinä mukana olevien puolueiden vaalitulosta. Muiden puolueiden ehdokkaat ovatkin arvostelleet tiedotusvälineitä keskittymisestä pormestariasetelmaan.

Esimerkiksi Helsingin neljänneksi suurimman puolueen ehdokkaat Mai Kivelä ja Petra Malin irvailivat perjantaina Twitteristä ajatukselle siitä, että Helsingissä äänestettäisiin vain pormestariehdokkaan perusteella.Myös puolueen puheenjohtaja Li Andersson suomi lauantaina vaalikamppailun henkilöitymistä sanomalla, että ”se on äänestäjien huijaamista ja aliarvioimista.”

Erityisen suuri huolenaihe vaalikeskustelun asemointi on Helsingin entiselle valtapuolueelle, Sdp:lle. Mahdollista on, että puolue jää pormestarikamppailun takia kauas vihreiden ja kokoomuksen jälkeen.

”Riskinä on, että valtuustoon syntyy erittäin suuri kokoomuksen ryhmä ja erittäin suuri vihreiden ryhmä”, sanoo konkarivaltuutettu Maija Anttila (sd).

”Helsingin valtuuston voimavara on, ettei yhdellä tai kahdella puolueella ole enemmistöä valtuustossa. Tällaisen aseman syntyminen voi johtaa valtuuston voiman vähentymiseen.”

Sdp:n ja vasemmistoliiton ehdokkaat esittävät näkemyksiään tietenkin voimakkaasti oma lehmä ojassa. Silti niillä on oma tärkeä viestinsä: näissäkin vaaleissa kannattaa äänestää ensisijaisesti parhaaksi kokemaansa puoluetta, vaikkei uskoisikaan sen mahdollisuuksiin nousta pormestaripuolueeksi.

Tämä voi tuntua itsestään selvältä, mutta kaikki puolueet osallistuvat päätöksiin myös jatkossa. Päätöksistä neuvoteltaessa ja äänestäessä puolueen koolla on paljon merkitystä.

Siksi esimerkiksi Rkp:n kannattajien kannattaa äänestää oman puolueensa ehdokasta vaikkeivät uskoisikaan Eva Biaudet’n mahdollisuuksiin nousta pormestariksi. Sama pätee kaikkiin muihinkin puolueisiin.

Tarkka lukija on huomannut, että tämä kirjoitus sisältää paljon ehdollisia muotoiluja. Se johtuu siitä, että koska vastaavaa asetelmaa ei ole koskaan nähty, myös vaalituloksen ennakointi on poikkeuksellisen hankalaa.

Syksyn 2012 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli Helsingissä surkea 57,4. Pormestariasetelman voisi kuvitella nostavan äänestysintoa, mutta varmaa sekään ei ole.

Helsingin vaaleja työkseen seuraava voikin asetella sanansa kuin Tove Janssonin Muumi-hahmo Tuutikki: ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”

Oikaisu 20.3.2017 klo 11:52: Kokoomus on ollut yhtäjaksoisesti Helsingin suurin puolue kuntavaaleissa vuodesta 1976 ei vuodesta 1972, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Trump ryhtyi kumoamaan Obaman ilmasto­politiikkaa – Mutta mitä on Trumpin mainitsema ”puhdas hiili”?

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  7. 7

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  8. 8

   Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liike irtisanoutui yhteistyöstä kristillis­demokraattien kanssa

  9. 9

   Nokian Renkaiden uusi johtaja vietti seitsemän vuotta kotiäitinä – Näin huolehdit, ettei urasi kärsi lapsia hoitaessa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  8. 8

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  9. 9

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  10. 10

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää