Kaupunki

Helsingin valtuusto teki lukuisia muutosehdotuksia lakiluonnokseen sote-palveluista – hallitusta haukuttiin hätäilystä ja epätarkkuudesta

Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti sote-lausunnostaan 21 kertaa pitkäksi venyneessä kokouksessaan.

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui ylimääräiseen istuntoon keskiviikkona. Ainoana asiana oli lausunnon antaminen sosiaali- ja terveysministeriölle ja valtiovarainministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaus­lainsäädännöksi.

Valtuustoilta oli yhden asian illaksi pitkä. Sitä se oli ollut jo aiemmin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja Espoon valtuustossa: molemmista lähti ministeriöihin lausunto, joka sisälsi pitkän listan parannusehdotuksia luonnokseen.

Helsingin ilta alkoi sähäkästi. Kun kyseinen esityslistan asia avattiin keskustelulle, valtuustosalin taulu täyttyi saman tien puheenvuorovarauksista ylhäältä alas, ja listan saattoi helposti kuvitella jatkuvan kellariin saakka.

Heti aluksi oli kokousjärjestelmään jätetty myös 18 muutosesitystä luonnostekstiin. Lopulta äänestettiin – kokouksen jatkuttua lähes viisi tuntia – 21 kertaa. Kaupunginhallituksen esitykseen lausunnoksi ministeriöille tehtiin 15 muutosta.

Monet läpi menneistä muutoksista olivat peräisin sosiaali- ja terveyslautakunnasta. Valtuustossa ne esitti lautakunnan jäsen Anna Vuorjoki (vas). Ne hyväksyttiin lähinnä vasemmiston ja vihreiden äänin.

Kokouksen pitkään kestoon oli kaksi syytä: ensinnäkin kyseessä oli poliittisesti ja hallinnollisesti vaikea sote-uudistus, ja toiseksi kuntavaalit ovat kahden ja puolen viikon päästä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on mitä puhtaimmin poliittinen kysymys siitä, tulisiko sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää verovaroista kunnan omana tuotantona, vai päästetäänkö yksityiset palveluntuottajat samalle apajalle ja millä tavoin? Edellistä perinteistä palveluntuottamismallia kannattaa luonnollisesti vasemmisto, kun taas oikeisto uskoo valinnanvapauden ulottamisen nykyistä enemmän myös yksityiselle puolelle tuovan onnen.

Juuri valinnanvapaudesta nyt keskusteltiin ja äänestettiin. Valtuustossa ei päätetty sote-uudistuksen suunnittelun jatkamisesta tai sen keskeyttämisestä, vaikka koko esityksen hylkäämistäkin joissakin puheenvuoroissa esitettiin, vaan vain lausunnosta ministeriöille näiden luonnoksesta lakiesitykseksi.

Mutkat suoristaen laki koskee sitä, kuinka helsinkiläistenkin valinnanvapaus tulevassa sote-palvelujärjestelmässä toteutuu: kuinka kansalaisille taataan tasa-arvoiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut? Se ei tunnu olevan helppoa. Puheissa koettiin esimerkiksi paljon huolta siitä, kuinka pienet palveluntuottajat ja kunnat palveluntuottajina kykenevät kilpailemaan alan suurten yritysten kanssa.

Vasemmistossa tunnutaan olevan kovasti varmoja siitä, että kun sote tulee voimaan, verorahat pakenevat kansainvälisten suurten ja yksityisten terveysalan palvelutuottajayritysten, pahimmassa tapauksessa pörssiyhtiöiden tileille ulkomaille.

Pienet yksityiset palveluntuottajat eivät epäilijöiden mielestä kykene kilpailemaan suurten palveluntarjoajien kanssa. Tämä kaventaa palveluntuottajien palettia.

Oikeistossa, esimerkiksi kokoomuksessa ja keskustassakin taas on pidetty itsestään selvänä sitä, että yksityisten yritysten tuominen samaan rintamaan kilpailussa potilaista, lisää heidän valinnanvapauttaan, hoidon laatua ja kustannustehokkuutta.

Muutama esimerkki repliikkien kirjosta:

Anna Vuorjoki (vas): ”Hallituksen esitys kaventaa demokratiaa, eikä pysty vastaamaan kansalaisten terveydenhuollon tarpeeseen.”

Maija Anttila (sd): ”En ole koskaan tavannut hallitusta, joka suhtautuu asiantuntijoiden kritiikkiin näin ylimielisesti, ja joka jääräpäisesti kritiikistä huolimatta vie asiaa eteenpäin.”

Sirpa Asko-Seljavaara (kok): ”Tässä maassa on erittäin edullinen terveydenhuolto. Miksi siitä pitää vieläkin säästää? Esitys on keskeneräinen ja tulkinnanvarainen, sen voimaantuloa on porrastettava.”

Yrjö Hakanen (skp): ”Tässä ei ole kysymys ihmisten valinnanvapaudesta, vaan yhtiöiden vapaudesta tehdä voittoa ihmisten terveyden kustannuksella.”

Matti Niiranen (kok): ”Helsingin ei pidä purkaa pienten alueellisten terveysasemien palveluverkkoa ennen kuin nähdään, miten pienet palveluntuottajat kaupunkiin sijoittuvat.”

Harri Lindell (Helsinki-ryhmä): ”Seljavaaran mukaan pomminvarmasti kustannukset nousevat, minä sanon, että ydinpomminvarmasti.”

Laura Kolbe (kesk): ”Se [sote-uudistus] haastaa kaikki palveluntuottajat pitämään laadun ja hinnan iskussa.”

Laura Rissanen (kok): ”Kyllä tämä sote nyt on tehtävä.”

Ville Jalovaara (sd): ”[Juha] Sipilän olisi kerrankin syytä kuunnella kuntia ja kaiken maailman dosentteja – itsekin muuten olen dosentti. Tässä on kyse elämästä ja kuolemasta. Entä jos palveut eivät toimi, silloin käy köpelösti.”

Suzan Ikävalko (vihr): ”Tää on hirveän mustavalkoista.”

Osmo Soininvaara (vihr): ”Täytyy olla uskossaan todella vahva nähdäkseen tässä mitään järkeä. Mutta tää uudistus pitää jotenkin pelastaa.”

Varsinkin nykyisiä hallituspuolueita edustavien valtuutettujen suunnalta löydettiin syypää edellisestä hallituksesta. Kun edellinen hallitus vesitti kuntauudistuksen, se vei pohjan fiksulta sote-uudistukselta, ja ”siksi ollaan nyt tässä”.

Tällaisen puheenvuoron esitti muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Lisäksi valtuutetut Pentti Arajärvi (sd) ja Thomas Wallgren (sd) intoutuivat filosofoimaan vapauden käsitteellä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja Espoo olivat antaneet lausuntonsa luonnoksesta lakiesitykseksi jo aiemmin. Niiden viesti oli samansuuntainen kuin Helsingin: luonnokseen on tehtävä todella paljon muutoksia, jotta se olisi hyväksyttävissä.

Monissa puheissa pidettiin nykyistä aikataulua liian kiireisenä. Sote-uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alusta. Siihen monet Helsingin valtuustossa, sen enempää kuin Espoossa tai Husissakaan, eivät olisi valmiita: varsinkin illan aiheena olleelle kysymykselle kansalaisen valinnanvapaudesta haluttiin lisää aikaa ja sen porrastettua toteuttamista.

Vantaan valtuusto käsittelee luonnosta maanantaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa

  10. 10

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta
  3. 2 tuntia sitten
  4. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  5. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  6. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  7. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  8. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  9. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  10. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. 4 tuntia sitten
  13. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  14. Näytä lisää