Kaupunki

Poliisin pelottava Facebook-tiedote itsemurhapelistä on hataralla pohjalla: ”Tiedossa ei ole, että Suomessa kukaan olisi lähtenyt mukaan tähän”

Poliisi varoitti Facebookissa vantaalaisvanhempia ja samalla koko Suomea venäläisestä ”itsemurhapelistä”. Ei kuitenkaan ole mitään merkkejä siitä, että ilmiö leviäisi suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa.

Itä-Uudenmaan poliisin Facebook-tiedote Venäjältä Suomeen leviävästä ”itsemurhapelistä” herätti keskiviikkona pelkoa vanhemmissa ympäri Suomea. HS selvitti, onko poliisin varoitukselle perusteita.

Tiedotteessa poliisi kertoo yksityiskohtaisesti Blue Whale eli Sinivalas-nimisestä pelistä, ”jossa pelaaja suorittaa haasteina erilaisia tehtäviä 50 päivän ajan”. Näitä haasteita voivat olla esimerkiksi itsensä viiltely ja autojen edessä makailu. Peli päättyy itsemurhaan.

Poliisin mukaan Venäjältä lähtöisin oleva hengenvaarallinen roolileikki on aiheuttanut ahdistusta yhdessä vantaalaiskoulussa. Koulun rehtori kertoo HS:lle, että huoli alkoi, kun yksi oppilaista luki itsemurhapelistä virolaiselta verkkosivulta. Oppilas ei halunnut aluksi kertoa järkyttävästä kokemuksesta edes vanhemmilleen.

”Hän otti sen puheeksi ystäviensä kanssa, ja sitten he menivät yhdessä puhumaan siitä opettajalle. Ilmoitimme oppilaiden huolista tiistaina poliisille”, rehtori kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rehtori haluaa, että koulun nimi pysyy poissa julkisuudesta oppilaiden suojaamisen vuoksi. Hän ei tässä vaiheessa tiedä, millaista materiaalia oppilas virolaissivustolla tarkkaan ottaen näki.

Poliisin tiedotteesta saa sellaisen kuvan, että Sinivalas-peliä harrastetaan myös Suomessa sosiaalisessa mediassa.

”Vaikka ilmiönä peli on Suomessa vielä uusi, haluamme saattaa sen kaikkien vanhempien tietoon”, poliisi ilmoittaa ja varoittaa, että peli on jo levinnyt muualla maailmalla ”laajalti”.

Tiedotteessa myös kerrottiin, että juuri Sinivalas on ”johtanut Venäjällä nuorten ihmisten tekemiin itsemurhiin”, vaikka Venäjän poliisin tutkimukset tapauksesta ovat kesken. Yhtään tuomiota itsemurhapelin järjestämisestä ei ole jaettu.

”Saimme kuukausi sitten viranomaislähteiden kautta tietää, että Venäjällä epäillään tällaista. Tiedossamme ei ole, että Suomessa kukaan olisi lähtenyt mukaan tähän. Halusimme ennaltaehkäisevästi varoittaa tällä tavoin lasten vanhempia”, tarkentaa Itä-Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli Anne Laakso.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Santeri Sivonen kertoo, että poliisi sai ensimmäiset tiedot Sinivalaasta kansainvälisistä lehdistä.

”Nettimaailmassa tämmöinen asia on varmasti olemassa, ja sillä on vaikutuksia reaalielämään. Vantaan tapaus oli tietojeni mukaan ensimmäinen kerta, kun tästä on huolta ja pelkoa arjessa Suomessa.”

Sivonen ei ole kuullut, että Suomessa järjestettäisiin itsemurhapelejä.

”Vaikea sanoa, onko tämä Venäjällä pienen piirin juttu vai isompi ilmiö. Meidän täytyy silti tehdä töitä koulujen ja kasvattajien kanssa, että tämmöinen ilmiö ei saa jalansijaa Suomessa.”

Lue tästä Itä-Uudenmaan poliisin keskiviikkona lähettämä tiedote kokonaisuudessaan:Vaikka poliisin tiedotteessa on puutteita, täysin tuulesta temmattu se ei ole. Vkontakteen, Venäjän Facebookiin, on perustettu virtuaalisia keskusteluhuoneita, joiden nimissä esiintyy yleensä venäjänkielellä sana ”valas”.

Pietarin poliisin mukaan joulukuun 2013 ja toukokuun 2016 välillä Vkontakteen perustettiin kaikkiaan kahdeksan ryhmää, joiden tarkoituksena oli kannustaa alaikäisiä nuoria itsetuhoiseen käytökseen ja lopulta itsemurhiin. Ryhmät olivat suljettuja, eli niiden jäseniksi ei päässyt ilman ylläpitäjän lupaa.

Marraskuussa poliisi pidätti 21-vuotiaan Filipp Budeikinin epäiltynä itsemurhiin yllyttämisestä, uutistoimisto Tass kertoo. Hänen uskotaan johtaneen Vkontaktessa itsemurharyhmien rinkiä, joka jakoi nuorille itsetuhoisia tehtäviä. Tätä rinkiä ja sen harjoittamaa ”peliä” media kutsuu Sinivalaaksi.

Poliisi kuulusteli myös kymmentä muuta ihmistä, joiden epäillään toimineen ryhmien ylläpitäjinä. Osa heistä todisti Budeikinia vastaan. Myöhemmin poliisi haki Budeikinin pidätysajalle jatkoa toukokuun 15. päivään saakka.

Uutiset ja huhut Sinivalas-pelistä ovat levinneet länsimaihin lähinnä iltapäivälehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Jutuissa on levitelty sokeeraavia kuvia esimerkiksi käsivarteen viilletystä valaan kuvasta.

Myyttien ja urbaanilegendojen kumoamiseen erikoistunut Snopes-sivusto, Yhdysvaltojen valtion rahoittama Radio Free Europe ja kanadalaislehti Globe and Mail ovat yrittäneet ruotia faktat fiktiosta ja liioittelusta.

Venäjällä on todistettavasti toiminut itsemurhaan yllyttäviä ja painostavia keskusteluryhmiä. Laajamittaisesta organisoidusta pelistä on silti vain vähän näyttöä.

Venäläislehti Novaja Gazeta julkaisi sosiaalisen median itsemurharyhmistä jutun toukokuussa 2016. Novaja Gazetan mukaan marraskuusta 2015 lähtien puolen vuoden sisällä tapahtui 130 nuorten itsemurhaa. Lehti väittää, että ainakin 80 kuolleista nuorista olisi kuulunut näihin nettiryhmiin.

Tammikuussa uutistoimisto Tass kertoi poliisin epäilevän, että 15 Budeikinin nettiryhmiin kuulunutta nuorta tappoi itsensä eri puolilla Venäjää. Lisäksi viisi nuorta yritti itsemurhaa. Novaja Gazetan esittämiä paljon suurempia lukuja poliisi ei ole pystynyt varmentamaan.

Budeikinin tapauksen tutkinta on kesken, mutta ainakin alkuperäinen Sinivalas-rinki vaikuttaa poliisin tietojen valossa rajoittuneen Venäjälle melko pienen teinijoukon toiminnaksi.

Ongelmana on, että netissä ilmiöt voivat levitä kulovalkean tavoin ja ylittää helposti myös valtioiden rajat. Vaikka varsinaista järjestäytynyttä peliä ei olisikaan olemassa, idea siitä leviää netissä.

Tapaus Sinivalaaseen tutustunut lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei suosittele vaikenemista aiheesta.

”Mitä tahansa ilmiöitä lasten ja nuorten maailmassa on, viranomaisten ja kasvattajien kannattaa puhua niistä avoimesti. Tapauskohtaista harkintaa pitää käyttää etenkin siinä, miten asioista puhutaan.”

Kurttilan mukaan nuorten itsemurhat ovat Venäjällä kasvussa. Huoli sosiaalisen median vaikutuksista ei siis ole turha.

”Venäjän mediassa on ollut hyvinkin vakavaa pohdintaa tästä aiheesta. En pidä sitä lainkaan huonona asiana, että aihe nostetaan esille Suomessakin. Näin toimimme ennakoivasti ja ongelmia ehkäisevästi.”

Venäjän lapsiasiavaltuutettu Anna Kuznetsova kommentoinut uutistoimisto Interfaxille, että itsemurhien määrä kasvoi äkisti viime vuonna Venäjällä 57 prosentilla vuosien vähentymisen jälkeen. Hän syyttää piikistä juuri itsetuhoisuudella leikkiviä sosiaalisen median pelejä.

Kurttila arvioi, että poliisin Facebook-viesti oli tarpeellinen, vaikka tiedot Sinivalas-ringistä ontuisivatkin.

”Pidän hyvänä, että poliisi on kärryillä lasten ja nuorten maailmasta, ottaa lasten viestit vakavasti ja hoitaa näin työnsä mallikelpoisesti.”

Hän huomauttaa, että nykyisin monenlaiset yhteisöt, tuotteet tai palvelut yllyttävät lapsia riskialttiiseen toimintaan.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan yhdysvaltalainen makeisyhtiö Wrigley aikoo poistaa totuus vai tehtävä -leikkiin perustuvan purukuminsa Venäjän markkinoilta. Nuorten suosiman purukumin käärepaperissa lukee erilaisia haasteita, kuten vaikkapa ”kiipeä puuhun ja ota itsestäsi kuva”.

”Yksi oli esimerkiksi: ’Tilaa taksi ja pyydä kuljettajaa ajamaan omaan kotiinsa’. Tehtävät ovat järjettömiä, ja lapsi tai nuori altistaa itsensä niissä vaaroille”, Kurttila selittää.

Oikaisu 24.3. kello 7.39: Jutussa kerrottiin aiemmin Venäjän lapsiasiavaltuutetun Anna Kuznetsovan Iltalehdelle antamasta haastattelusta. Alkuperäinen sitaatti on kuitenkin peräisin Interfaxilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Nuoret
 • Itsemurhat
 • Poliisi
 • Venäjä
 • Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  10. 10

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää