Kaupunki    |   Arkkitehtuuriarvio

Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

Onko Jätkäsaari onnistunut kaupunginosa? Arkkitehti Tarja Nurmi arvioi HS:lle ja Rakennuslehdelle kantakaupungin laajennusta.

Helsingin Jätkäsaari kuuluu pääkaupungin nopeimmin kasvaviin alueisiin ja on jo 4 500 asukkaan koti. Mutta miten siellä on onnistuttu arkkitehdin näkökulmasta?

Jälki on kirjavaa. Paikoin on synkkää, ja paikoin värien puolesta on suorastaan riehuttu. Nuorille tarkoitetun vuokrakerrostalon mustan, vihreän ja sinapinkeltaisen yhdistelmä on saanut kritiikkiä niin kansainvälisiltä arkkitehtuurikriitikoilta kuin naapureiltakin.


Jätkäsaari tuntuu kolholta verrattuna Ruoholahden mittakaavaan ja rakennuksiin. Puistojen rakentuminen vie aikaa, ja työmaavaihe tuo rosoisuutta.

Jätkäsaaressa on ollut pyrkimyksenä erilaisten asumismallien ja -konseptien sekoittaminen. Leimaa-antavia ovat alueen kattokerrokset. Ne ovat kuin kioskilaatikoita tai rivitaloja usein kuusikerroksisten rakennusmassojen yläpuolella. Hyväntoivonpuiston ulkokaaren vastavalmistunut kerrostalorivi vaikuttaa arkkitehtuuriltaan sekavalta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Äskettäin valmistui muusikoiden vuokra-asuintalo Jallukka, jolla on yhtymäkohtia Töölön taiteilijatalo Lallukkaan. Elmu-säätiön ja Y-Säätiön omistamassa Jallukassa on vuokra-asuntoja musiikkialan ammattilaisille ja ara-asukasvalinnan kriteerit täyttäville muille asukkaille.

Syksyllä 2013 valmistunutta ryhmärakennuttamiskohdetta, yhteisötalo Maltaa on kiitelty konseptinsa vuoksi. Alueen kouluista on järjestetty arkkitehtuurikilpailuja.

Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnittelema puurakenteinen Wood City on rakenteilla. Sen paikalle aiemmin suunnitellusta Low2no-hankkeesta ei tullut mitään.


Yksi pian valmistuva kortteli käsittää Hoasin opiskelija-asuntoja sekä huoneistoja Husin henkilökunnalle.

Playa Arkkitehtien suunnittelemassa, Atlantinkadun niin sanottua kolikkoreikä-arkkitehtuuria edustavassa vaaleassa tiilitalossa asutaan jo, mutta liikehuoneistot ovat vielä vailla vuokralaisia.


Tyylikkäällä ja rauhallisella otteella suunniteltu sekä kustannuksiltaan maltillisesti toteutettu rakennus tarjoaa pienten asuntojen ranskalaisparvekkeiden lisäksi oman pesutupa-kerhohuoneen ja mahtavien näkymien ympäröimät yhteiset saunat kattoterasseineen.

Kapea sisäpiha on urbaaneista urbaanein, mutta saa toivon mukaan riittävästi valoa ainakin iltapäivisin. Vaikka kolmella umpikorttelin kohteella on eri suunnittelijat, piha-alue toteutetaan yhtenäisenä.

Erityisesti naapurin seinää tuijottavien pikkuasuntojen asukkaille on tärkeää päästä tuulettumaan katolle ja avarampiin maisemiin.

Uudempaa otetta edustaa Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin suunnittelema, vähitellen valmistuva ”Vihreistä vihrein” vuokra- ja asumisoikeuskortteli. Se on oloissamme tervetullut kokeilu.

Pihan puolella sivukäytäväratkaisuun perustuva kortteli on betoniarkkitehtuurin puolesta karu. Katujulkisivun eteen tulee erillinen, kiinteistön hoidettava viherseinä parvekkeineen, istutuslaatikoineen ja köynnösverkkoineen.

Kattopuutarhassa ja kasvihuoneessa asukkaat saavat viljellä ja istuttaa itse, ja käytettävissä ovat myös saunat ja kerhotilat vihreine terasseineen.


Arkkitehti Pia Ilonen kertoo korttelin alkuperäisen idean tulleen rakennuttajaosapuolelta, jonka aito innostus tällaiseen hankkeeseen tarvitaan aina.

Primus motor on ollut Markku Hainari. Hänen ohjenuoransa kohteessa oli: ”Tehkää niin vihreä kuin pystytte!” Hainari oli eksynyt Viides ulottuvuus -nimisen tutkimusohjelman tilaisuuksiin ja innostui. Nyt työtä TA-Rakennuttaja oy:n osalta jatkaa Mikael Lönnroth.

Yhteistyötä on tehty eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Istutettavien kasvien valinnoissa joudutaan ottamaan huomioon eri ilmansuunnat. Niiden huolto ja kastelu hoidetaan kokonaisuutena, eli ne eivät kärsi asukkaiden pitkistä veneilykausista tai mökkikesistä.

Hankkeessa yhdistyvät kova insinööriosaaminen, kasvien tuntemus sekä arkkitehdin ja maisema-arkkitehdin yhteistyö. Liiketiloihin on tulossa muun muassa ravintola.

Maan eturivin toimistoihin kuuluva JKMM Arkkitehdit oy on saanut suunniteltavakseen Hyväntoivonpuiston sisäkaaren suuren korttelin ulkokehän.

Arkkitehti Samuli Miettinen näkee, että suurta Bysa & Sandis -nimistä kokonaisuutta tehtäessä voidaan ­hioa selkeää kokonaisratkaisua ja keskittää voimia varsinaiseen laatuun. Tässä alun perin ATT:n kohteessa kokonaisalaa on 14 000 neliötä.

Rakennuksen puiston puoleinen julkisivu on suurieleinen. Pihapuiston puolella sen sijaan leikitellään ikkunoiden koolla ja tiilipintojen vaaleilla väreillä sekä tiilipintaa silottavalla rappauksella.

Kaksikerroksisten ”kioskien” rakentamisen sijaan asemakaavaa on muokattu siten, että katolle muodostuu korkeampien osien väliin suuria yhteisiä kattoterasseja kaikille asukkaille. Kokonaisuuteen kuuluvaksi ja piha-aluetta hyödyntäväksi ajateltu päiväkoti jää valitettavasti toteutumatta.

Tässä asuntokohteessa JKMM onnistuu paremmin kuin Töölönlahdella, jonne toimisto suunnitteli Alman pääkonttorin ja asuintalon. Nyt käytetään julkisivuissa tiiltä ja sen elävää käsittelyä.

Kohde on yhdistelmä hitas- ja asumisoikeusasumista. Kaartavan talomassan kummassakin päässä on myös liiketiloja, joihin olisi hyvä saada katuelämää virkistäviä yrityksiä ja toimintoja.

Pihajulkisivu on komea ja väritykseltään rauhallinen. Kokonaisuudessa yhdistyvät arkkitehdin sanojen mukaan arkaaisuus ja abstraktius.

Tarja Nurmi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Jätkäsaari
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  10. 10

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää