Valikko
Kaupunki

Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

Rakenteelliset tutkimukset Mikkolan koulussa jatkuvat, vaikka joitakin tiloja jo korjataan. Kosteusprosentti on paikoin sata.

Vantaalaisen Mikkolan koulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä. Vesi löytyi fysiikan ja kemian luokan lattiarakenteen ontelolaatasta. Myös yhden vessan muovimaton alla kosteusprosentti nousi tasan sataan.

Löydöt teki rakentamisen konsulttiyritys Sweco, joka kartoitti Mikkolan koulun Lyyra-rakennnuksen kuntoa.

Kartoituksen yhteydessä havaittiin kohonneita kosteusarvoja muualtakin. Koulun kokonaiskuva on kuitenkin tämän kartoituksen perusteella vielä epäselvä. Kosteushavainnot muodostavat kapeita nauhamaisia alueita eri puolilla koulua.

Sweco on avannut rakenteita muutamissa oireita aiheuttaneissa tiloissa.

Vantaan ympäristökeskus on tehnyt omat tarkastuksensa sekä Lyyrassa että Vega-rakennuksessa, ja suosittaa tarkempien tutkimusten tekemistä myös niistä tiloista, joista nyt tehtiin vain pintakosteusmittauksia.

Puutyöluokan katossa on kastumisen jälkiä, ja sen kattopalkissa ruostetta. Puutyöluokan katto on vuotanut viime vuoden marraskuussa.

Tämän vuotokohdan yläpuolella on koulurakennuksen ilmanvaihdon konehuone. Swecon tutkimuksissa konehuone osoittautui erityisen hataraksi. Vuotokohtia oli havaittavissa useita, ja sen lattialla oli irtovettä.

Vantaan tilakeskuksen insinööri Jussi Sojakka ei kuitenkaan nosta vuotavaa konehuonetta Lyyran ongelmien syyksi.

”Ilmanvaihdon konehuoneessa yksi seinä on ongelmallinen”, Sojakka sanoo.

Parhaillaan molemmissa rakennuksissa on menossa kuivatuksia. Lattiapinnoitteet korjataan tiloissa, joissa poikkeavaa kosteutta on havaittu.

Vegan tilannetta hankaloittaa helmikuussa tapahtunut ilkivallanteko. Yhden vessan viemäri ja lattiakaivo oli tukittu, ja vesihana oli jätetty valumaan.

Vesivahinko tuli ilmi helmikuun alussa maanantaiaamuna siten, että vettä oli ennättänyt valua vessan lisäksi yhteen luokkaan ja käytävälle.

Lyyra-rakennus on valmistunut vuonna 2005 ja Vega 1970-luvulla.

Mikkolaan on tuotu hiihtolomaviikon jälkeen yhteensä 55 ilmanpuhdistajaa, mutta ei henkilökunnan toivomia tavanomaista tehokkaampia nanopuhdistimia. Sojakan mukaan kaupungilla on kilpailutettu puitesopimus, jota nyt on noudatettu.

Mikkolan epävarma tulevaisuus heijastuu henkilökunnan asemaan. Vuoden vaihteen jälkeen on yksi opettaja joutunut jättämään koulun sairastumisen vuoksi.

HS kertoi helmikuussa Mikkolan entisestä koulunkäyntiavustaja Kaisa Tolosesta, joka joutuu sovittamaan elämänsä astman mukaan. HS:n eri lähteistä keräämien tietojen mukaan jopa kymmenkunta opettajaa harkitsee parhaillaan lähtöä Mikkolasta.

Mikkolassa on yhteensä 840 oppilasta.

Tästä on kyse

Mikkolan ongelmat jatkuvat


 Ongelmat vantaalaisessa Mikkolan koulussa ovat muhineet jo kauan. HS on kertonut koulun sisäilmaongelmista viime lokakuusta lähtien.

 Osa opettajista ja oppilaista oireili jo muutamia vuosia sitten, mutta monien mielestä oireet pahenivat uudehkossa Lyyra-rakennuksessa vuoden 2015 syksyllä. Silloin koulussa oli tehty ilmanvaihtoremonttia. Myös Vega-rakennuksessa on oireiltu.

 Molempia Mikkolan koulurakennuksia on remontoitu lähes vuosittain. Monista tutkimuksista huolimatta sisäilmaongelmia ei ole saatu selvitettyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisäilmaongelmat
 • Vantaa
 • Mikkola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää