Kaupunki    |   HS-gallup

Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

Kokoomus ja vihreät käyvät tuoreen HS-gallupin mukaan tiukkaa kisaa Helsingin suurimman puolueen asemasta. Kokoomus lähtee kohti loppusuoraa hienoisessa gallupjohdossa. Vihreissä huolta aiheuttaa epävarmojen äänestäjien suuri osuus.

Kokoomuksen loppukiri näyttää purevan taistelussa Helsingin suurimman puolueen asemasta.

Tuoreen HS-gallupin mukaan kokoomus lähtee vajaan kahden viikon päästä, 9. huhtikuuta pidettäviin kuntavaaleihin gallupjohdossa. Puolue nauttii tuoreen HS-gallupin mukaan Helsingissä 25,9 prosentin kannatusta.

Vastaava vaalitulos olisi kokoomukselle eräänlainen torjuntavoitto, sillä se menettäisi prosenttiyksikön kannatuksestaan, mutta säilyttäisi silti yli 40 vuotta jatkuneen asemansa pääkaupungin suurimpana puolueena.

Vihreät on mielipidemittauksen mukaan 24,7 prosentin kannatuksellaan Helsingin toisiksi suurin puolue.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Todella pieniähän nuo erot ovat. Puolueiden kannattaa nyt painaa täysillä ihan loppuun asti”, sanoo tutkimuksen tehneen Kantar TNS:n johtaja Sakari Nurmela.

Kokoomuksen ja vihreiden välisen todellisen eron määrittäminen on todella hankalaa, sillä HS-gallupin virhemarginaali suurimpien puolueiden kohdalla on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Kokoomuksen kannatus voi siis olla mitä vain 22,9–28,9 prosentin ja vihreiden kannatus 21,7–27,7 prosentin välillä.

Helsingin kolmanneksi suurin puolue on HS-gallupin mukaan Sdp. Sitä kannattaa 16,9 prosenttia helsinkiläisistä. Kannatus on lähes sama kuin syksyn 2012 kuntavaaleissa.

Tuore mielipidemittaus ennakoi vain pieniä muutoksia valtuuston voimasuhteisiin. Gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt hieman pienempää ja keskustan hieman suurempaa kuin syksyn 2012 vaaleissa.

Kamppailu Helsingin suurimman puolueen asemasta on ollut tänä keväänä kiivainta 25 vuoteen.

Vihreät oli suurin puolue sekä Ylen tammikuussa ja maaliskuun alussa julkaisemissa mielipidemittauksissa että Iltalehden maaliskuun alussa julkaisemassa mielipidemittauksessa.

Nyt kokoomus näyttää vallanneen suurimman puolueen aseman itselleen takaisin. Miksi tästä kilpailusta pitäisi jaksaa innostua?

”Helsinki on Suomen politiikan päänäyttämö, haluttiin niin tai ei. Jos Helsingissä tapahtuu jotain, niin sillä on tapana levitä myöhemmin myös muualle maahan. Sen takia on myös valtakunnallisesti merkittävää, mikä puolue täällä on suurin”, sanoo Helsingin yliopiston valtiotieteenemeritusprofessori Tuomo Martikainen.

”Jos vihreät siis sattuisivat nousemaan Helsingin suurimmaksi puolueeksi, sillä olisi heille valtavan suuri mainosarvo.”

Vaikeampaa Martikaisen mielestä on määrittää, miten Helsingin politiikka muuttuisi, jos suurimman puolueen asema vaihtuisi kokoomuksesta vihreisiin.

”Muutokset näkyisivät kenties selkeimmin liikennepolitiikassa. Kevyen liikenteen hankkeet ja pyöräily saisivat todennäköisesti lisää kannatusta.”

Kokoomus ja vihreät käyvät tiukkaa taistoa kaupungin suurimman puolueen asemasta. Vaaleissa on kyse kuitenkin paljon muustakin. Lue täältä analyysini siitä, miksi vaaleissa kannattaa äänestää myös muita puolueita kuin kokoomusta ja vihreitä.


Helsingin kuntavaalituloksella on varmasti yksi konkreettinen vaikutus. Vaalitulos sanelee äärimmäisen todennäköisesti sen, minkä puolueen poliitikko kaupunkia seuraavan neljän vuoden ajan johtaa.

Helsinki siirtyy vaaliin jälkeen niin sanottuun pormestarimalliin, jossa kaupunkia johtaa kaupunginjohtajan sijaan pormestari. Pormestarin valitsee kaupunginvaltuusto. Valittu henkilö on äärimmäisen todennäköisesti suurimman puolueen asettama pormestariehdokas.

Kokoomuksen tuoretta gallupnousua saattaa selittää se, että puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo onnistui saamaan Jan Vapaavuoren Helsingin kokoomuksen pormestariehdokkaaksi.

Vapaavuori oli syksyn 2012 kuntavaalien valtakunnallinen ääniharava. Mahdollista on, että Vapaavuoren suosio näkyy myös kokoomuksen kannatusluvuissa.

”On vaikea sanoa, kuinka paljon Vapaavuoren ehdokkuus vaikuttaa ja ratkaiseeko se vaalin, mutta uskon, että vaikutus on kokoomuksen kannalta positiivinen”, Nurmela sanoo.

Vihreiden pormestariehdokas on Anni Sinnemäki. Lue täältä, millaisen pormestarin Helsinki Vapaavuoresta tai Sinnemäestä saisi.

Sinnemäen ja Vapaavuoren lisäksi Helsingin pormestarin paikkaa tavoittelevat nykyisistä valtuustopuolueista Sdp:n Tuula Haatainen, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, perussuomalaisten Mika Raatikainen, Rkp:n Eva Biaudet, keskustan Laura Kolbe, kristillisdemokraattien Mika Ebeling ja Skp:n Yrjö Hakanen.

Pormestariehdokkaiden näkemyksiin voit tutustua HS:n pormestarikoneessa.

HS-gallupin mukaan 40 prosenttia vastaajista voisi vielä vaihtaa puoluetta, jota äänestää. Vuonna 2012, vajaa kuukausi ennen vaaleja, puoluevalinnastaan epävarmoja oli 30 prosenttia vastaajista.

Erityisen huolestuneena tätä kehitystä kannattaa seurata vihreissä. Peräti 53 prosenttia vihreiden kannattajista sanoi HS-gallupissa voivansa vielä vaihtaa äänestämäänsä puoluetta ennen vaaleja. Se oli selvästi suurempi kuin millään muulla puolueella.

Esimerkiksi kokoomuksen kannattajista puolueen vaihtoa harkitsi kolme kymmenestä.

”Tämä tuo tilanteeseen mielenkiintoista epävarmuutta. Lopullisen tuloksen ratkaisee pitkälti se, kuinka hyvin [vihreät] saavat kanavoitua kannatuksensa äänestämiseen”, Nurmela sanoo.

Etkö tiedä, ketä äänestää? Apua oman ehdokkaan etsintään tarjoaa HS:n vaalikone.

Fakta

Näin selvitys tehtiin


 Kantar TNS Oy selvitti Helsingin Sanomien toimeksiannosta puolueiden kuntavaalikannatusta Helsingissä. Tutkimusaineisto kerättiin 10.–23.3.2017. Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 1 000 henkilöä.

 Tutkimusotos edustaa Helsingin äänestysikäistä väestöä. Se muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin.

 Puoluekannatusarvio on laadittu yhdistämällä toisiinsa haastatteluissa saadut vastaukset sekä vaalitilastot viime eduskuntavaaleista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  5. 5

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  8. 8

   Maria Silvast asuu Suomen vaarallisimmassa korttelissa – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  9. 9

   Saudi-Arabiassa historiallinen käänne: Naiset saavat luvan ajaa autoa – ”Suuri askel oikeaan suuntaan”

  10. 10

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää