Valikko
Kaupunki    |   HS-gallup

Enemmistö helsinkiläisistä säilyttäisi Malmin lentokentän ilmailukäytössä

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 53 prosenttia helsinkiläisistä haluaisi, että valtio hankkisi Malmin lentokentän takaisin Helsingiltä, jotta lentotoiminta voisi jatkua.

Enemmistö helsinkiläisistä haluaisi säilyttää Malmin lentokentän ilmailukäytössä, ilmenee HS:n teettämästä mielipidemittauksesta.

Tuoreiden galluptulosten mukaan kaikkiaan 53 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että valtion tulisi hankkia Malmin lentokentän alue takaisin Helsingin kaupungilta, jotta lentotoimintaa voisi yrittää jatkaa. Ilmailutoiminnan lakkauttamisen kannalla oli 35 prosenttia vastaajista, ja 12 prosentilla ei ollut mielipidettä asiaan.

Mitä iäkkäämmistä henkilöistä on kyse, sitä todennäköisemmin Helsinki-Malmin säilyttäminen tuntuu mielipidemittauksen mukaan hyvältä ajatukselta. 48 prosenttia yli 65-vuotiaista vastaajista on täysin samaa mieltä siitä, että valtion pitäisi hankkia lentokentän alue takaisin hallintaansa. Jokseenkin samaa mieltä asiasta oli vielä 11 prosenttia yli 65-vuotiaista.

Vastaavat lukemat 50–64-vuotiaiden osalta ovat 41 ja 21 prosenttia.

Etenkin keskustan, sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja Rkp:n kannattajat mielisivät nähdä ilmailutoimintaa Malmilla jatkossakin.


Malmin lentokentän väistymistä asuntorakentamisen tieltä on väläytelty jo vuosikymmenien ajan, ja asiasta on väännetty sitkeästi peistä Helsingin poliitikkojen keskuudessa.

Vuonna 2014 Helsingin kaupunki ja valtio sopivat, että kenttä siirtyy Helsingille viimeistään vuonna 2020. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi puolestaan viime syksynä uuden yleiskaavan, mikä mahdollistaa Malmin lentokentän muuttamisen asuinalueeksi. Mahdollinen rakentaminen alkanee kuitenkin vasta ensi vuosikymmenellä.

Kaupunki on suunnitellut lentokentän tilalle noin 25 000 ihmisen asuinaluetta.

Suomen valtion lentokenttäyhtiö Finavia poistui Malmilta vuodenvaihteessa. Lentotoiminta kuitenkin jatkuu siellä ainakin kolme vuotta, sillä Malmin lentokenttäyhdistys ja Helsingin kaupunki allekirjoittivat viime vuoden lopussa vuokrasopimuksen Malmin lentokentän maa-alueesta vuosille 2017–2019.

Kenttä on toiminut Finavian vetäytymisen jälkeen niin sanottuna valvomattomana lentopaikkana ilman lennonjohtopalveluita. Helsinki-Malmia käytetään nykyisin muun muassa koulutus-, ammatti- ja harrastelentoihin.

Vaikka Helsingin kaupunki on jo tehnyt päätöksensä siitä, että kiitotiet väistyvät asuntojen tieltä, voi Malmin lentokentän kohtalo kääntyä vielä suuntaan jos toiseen. Lentokenttävääntö on sisältänyt värikkäitä käänteitä, joista tuoreimmat tapahtuivat hiljattain.

Eduskunta sai helmikuussa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on saada aikaiseksi laki, joka säilyttäisi Malmin lentokentän maa-alueen käyttötarkoituksen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi Lex Malmi -kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyn aloittaneessa lähetekeskustelussa, että hallituksen vuonna 2014 tekemä päätös luovuttaa kentän hallinta Helsingin kaupungille oli virhe.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Sipilä kertoi, että hallitus olisi valmis pelastamaan Malmin lentokentän, mikäli sopimus Helsingin kaupungin kanssa syntyy. Hän toi myös esiin Helsingin kanssa käydyt neuvottelut, joissa Helsingille olisi tarjottu vaihdossa kahta eri maa-aluetta. Sipilä ei halunnut tarkentaa, mistä alueista oli kyse.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoi myöhemmin samana päivänä Twitterissä, että kyseessä ei ollut hallituksen linjaus. Myös Sipilä pehmensi myöhemmin puheitaan ja korosti, että ratkaisu Malmin lentokentän kohtalosta on yksin Helsingin kaupunginvaltuuston käsissä.

Puheet maanvaihtokeskusteluista herättivät lähinnä ihmetystä kaupungin johdossa. Ainakaan Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) ja kaavoituksesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) eivät olleet tietoisia Sipilän mainitsemista neuvotteluista.

Helsinkiläiset pormestariehdokkaat Jan Vapaavuori (kok) ja Tuula Haatainen (sd) puolestaan epäilivät lähestyvien kuntavaalien innostaneen Sipilän Malmi-kannanottoon.

Jos valtio ja Helsinki alkaisivat käydä uusia neuvotteluja Malmin kentästä, Helsingin puolelta neuvottelupöytään istuu kesäkuussa valittava pormestari. Hän on todennäköisesti jonkun kolmen suurimman puolueen ehdokas eli Vapaavuori, Sinnemäki tai Haatainen.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kyselytutkimuksen teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS Oy.

 Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla tuhatta ihmistä puhelimitse 10.–23.3.2017.

 Tutkimusta varten haastateltu joukko muodostaa Kantar TNS:n mukaan pienoiskuvan Helsingin äänestysikäisestä väestöstä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Malmin lentokenttä
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää