Kaupunki

”Jokainen luo oman johtajuutensa” – Tampereen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen viime hetken neuvot helsinkiläis­kollegalle

Helsingissä aloittaa pääkaupungin historian ensimmäinen pormestari kesäkuussa. Tampereella sellainen on ollut jo vuodesta 2007.

Tampereen kaupunginjohtaja, pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) seisoo Tampereen mukulakivisellä Keskustorilla ja viittoilee Keskustori-nimisen kadunpätkän suuntaan. Pätkä jatkuu Aleksis Kiven katuna, jonka varrella on Ikosen työpaikka Keskusvirastotalo.

Ympärillä ovat ikoniset maamerkit Raatihuone, Tampereen vanha kirkko, Tampereen teatteri ja Hämeenkatu. Haastattelua tehtäessä meneillään ovat Liigan pudotuspelit paikallisten Ilveksen ja Tapparan välillä.

Hämeensillalla Wäinö Aaltosen veistämät ”Pirkkalaisveistokset” Eränkävijä ja Kauppias olivat saaneet ylleen joukkueiden pelipaidat.

”Jos Tampereella jostain puhutaan, niin jääkiekosta”, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Puhutaan muustakin. Helsingin Sanomat on tullut Tampereelle hakemaan neuvoa. Helsinki saa kesäkuun alusta johtoonsa historiansa ensimmäisen pormestarin, ja Tampereella sellainen on ollut jo vuodesta 2007.

Mihin asioihin tai tilanteisiin Helsingin pormestarin – ja koko poliittisen päätöksentekojärjestelmän – kannattaa varautua, kun pääkaupunki siirtyy virkamiesjohtoisesta kaupunginjohtajamallista poliittisten pormestarien johtamismalliin?

Pormestari antaa kasvot kaupungin päätöksenteolle. Alusta alkaen kannattaa rakentaa hyvä yhteistyö kansliapäällikön kanssa. Se on aivan kriittinen työpari. Suhteen pitää olla luottamuksellinen ja hyvä. Jos sukset menisivät ristiin, päätöksenteko lamaantuisi”, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Ilmankos! Helsingin ylin virkamies, kansliapäälliköksi syksyllä valittu Sami Sarvilinna oli juuri ennen Helsingin Sanomia käynyt Ikosen luona, samoja neuvoja hakemassa varmaan hänkin.

Pormestarin tulee Ikosen mukaan olla poliittinen johtaja, kaupunginjohtaja ja myös verkostojen johtaja.

”Kaupunki ei organisaationa saa kaikkea yksin aikaiseksi. Pormestarin on oltava vahvasti mukana verkostoissa, joihin kuuluvat esimerkiksi yritykset, koko elinkeinoelämä, järjestöt, korkeakoulut, asukkaat...”, Anna-Kaisa Ikonen luettelee.

”Pormestarin pitää nähdä se, että kaupunkia rakennetaan yhdessä. Pitää olla suorat yhteydet kansallisiin päättäjiin, ja kansainvälisestikin. Kun ministerit vievät Kaukoitään viennin­edistämis­delegaatioita, pormestari tekee samaa. Pormestari on kaupungin edunvalvoja, sen kasvot ulospäin, käyntikortti.”

Puhutaan muustakin. On puhuttu jo pitkään, oliko oikein katkaista automutka Hämeenkadulta Aleksis Kiven kadulle. Ja siitäkin puhuttiin – todella pitkään – pitääkö Näsijärven rantaan suunniteltu yli kaksi kilometriä pitkä Rantatunneli rakentaa vai ei.


”Se oli poliittinen vääntö, jollaista en ollut ennen nähnyt. Tunnelipäätös tehtiin pormestariohjelmasta erillisenä. Vaaleissa olivat olleet vastakkain palvelut ja investoinnit, se varmaan vaikutti”, Ikonen sanoo.

Puolueet olivat luvanneet vaaliohjelmissaan, että nyt pitää satsata palveluihin, kuten päiväkoteihin, varhaiskasvatukseen, koulutukseen, terveydenhuoltoon tai vanhusten palveluihin. Tunnelia ei nähty palveluja tukevana investointina.

Toisten mielestä noin 190 miljoonan euron investointi Rantatunneliin kuitenkin kannattaisi, sillä sen lisäksi, että se jouhevoittaisi liikennettä, se mahdollistaisi asuntojen ja palveluiden rakentamisen tunnelin päälle ja avaisi järvenrannan ihmisille keskustassa.

Lopulta tunneli rakennettiin. Se pysyi alkuperäisessä hinta-arviossaan, toisin kuin esimerkiksi viimeaikaiset Helsingin ja pääkaupunkiseudun rakennuskohteet länsimetro, Olympiastadionin remontti tai Kulosaaren metrosillan levennys. Tunneli valmistui vieläpä etuajassa.

Erillisratkaisulla Anna-Kaisa Ikonen tarkoittaa sitä, että tunnelipäätös tehtiin ”koalition” ohitse. Tampereella nimittäin kokoomus, ja sen kyljessä Rkp, Sdp, vasemmistoliitto sekä vihreät muodostivat vaalien jälkeen koalition. Asioista pyritään sopimaan ryhmittymän sisällä ennen kuin niitä viedään kaupunginhallitukseen ja valtuustoon päätettäväksi.

Päättyvällä kaudella on edistytty paljossa: ”On tehty isoja investointeja, kuten ratikka ja monitoimiareena, ’Tampere kolme’ eli yliopiston ja kahden ammattikorkean fuusio, tietotekniikkaosaamiseen perustuva ’Smart Tampere’, jonka myötä pyrimme elinkeinopolitiikassa kansainväliseksi innovaatioalustaksi, hallinto uudistettiin. Olemme saaneet menoja hillittyä, sosiaali­asioissa olemme onnistuneesti panostaneet varhaiseen puuttumiseen...”


Hetkinen, hetkinen! Sanoiko Tampereen pormestari todella ratikka? Mansessahan vasta mietitään, miksi he alkavat tulevaa raidepeliään kutsua, kun sitä ei voida kopioida ainakaan Stadin skurusta, sporasta tai ratikasta.

Ennen pormestariksi tuloaan Anna-Kaisa Ikonen työskenteli muun muassa valtiovarainministeriössä hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) valtiosihteerinä. Ehkä hän on Helsingin-aikanaan oppinut tuon nimityksen.

Tampereen pormestarin kausi on nelivuotinen, kuten valtuustonkin. Anna-Kaisa Ikosen edeltäjä oli Timo P. Nieminen (kok) vuosina 2007–2012. Pormestarin valitsee valtuusto, kuten Helsingissäkin. Ensiksi täytyy tulla valituksi Tampereen valtuustoon, kun Helsingissä riittää varavaltuutetunkin paikka.

Muitakin eroja on, kuten esimerkiksi se, että Tampereen pormestarimallissa apulaispormestarit ovat paitsi lautakuntien puheenjohtajia myös valtuustoryhmiensä puheenjohtajia. Heidän puolueensa ovat muiden puo­lueiden valtuutettuihin nähden koalition ”sisäpiirissä”.

”Varjopuoli on se, että päätöksentekoon on muodostunut hallitus–oppositio-asetelma. Kuntakentässä se ei ole tyypillistä. Apulaispormestareilla on ryhmyreinä enemmän vaikuttamisen mahdollisuuksia kuin oppositiossa. Kun kuuntelee valtuustopuheita, siellä jotkut myös rakentavat tätä vastakkainasettelua”, Ikonen sanoo.

Helsingissä apulaispormestarit johtavat toimialalautakuntia ja ovat kaupunginhallituksen jäseniä.

Akselilta diktaattori vai demokraattisesti valittu kaupunkilaisten luottamushenkilö Anna-Kaisa Ikonen valitsee asemakseen jotakin siltä väliltä: pormestari on demokraattisesti valittu luottamushenkilö, mutta samalla on oltava vahva johtaja. Ei ainakaan diktaattori, vaikka johtajalla jämeryyttä pitääkin olla.

”Olen vahva luonne, mutta tapanani ei ole sanella. Nykyaikaa ei ole se, että kulmahuone jyrähtelee.”

”Tietyissä asioista pitää pystyä edustamaan omaa poliittista taustaa laajempaa näkökulmaa. Pormestarin pitää nauttia valtuuston luottamusta. Jos pormestari valittaisiin suoralla kansanvaalilla, tilanne olisi eri. Nöyryyttä lisää se, kun valtuusto valitsee ja erottaa.”

Tuo pätee Helsinkiinkin. On tuleva pormestari sitten Arhinmäki (vas), Biaudet (r), Ebeling (kd), Haatainen (sd), Hakanen(skp), Kolbe (kesk), Lindell (th), Raatikainen (ps), Sinnemäki (vihr) tai Vapaavuori (kok), leuka kannattaa laittaa siis laittaa valmiiksi rintaan?

”On tilanteita, joissa pitää ottaa johtajuus. Mutta jokainen luo oman johtajuutensa”, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

”On kuitenkin myös hyvin paljon sellaista, johon uskon, kuten yhteisöllinen johtajuus. Että voidaan neuvotella, sitoutetaan ja sitoudutaan. En usko, että ilman sitouttamista olisimme esimerkiksi saaneet näin paljon säästöjä aikaan kuin saimme.”

Juuri nyt Anna-Kaisa Ikosen mielestä pormestarin pitää olla läsnä maakuntahallinnon valmisteluissa. Työn ytimessä ovat myös Tampereen, Helsingin ja Turun muodostama ”kasvukolmio”, Suomen pendelöidyin alue, ja vaikkapa suurten kaupunkien neuvottelukunta.

”Suuri vaara sotessa on, että syntyy asetelma maaseutu vastaan kaupungit. En ole pelkästään hurrannut tälle maakuntauudistukselle”, hallituspuo­luetta edustava pormestari myöntää.

Entä tuolla aiemmin jo mainittu nelivuotiskausi? Eikö se ole aika lyhyt?

”Kun on paljon isoja hankkeita meneillään, tulee kieltämättä se tunne, että tarvitaan jatkuvuutta. ­Toisaalta määräajassa on se hyvä, että se kannustaa olemaan tehokas ja aikaansaava.”

Pormestari Ikosen kausi päättyy tähän kevääseen. Hän on ehdolla kuntavaaleissa.

 

 

Fakta

Helsinkiinkin pormestari


 Uusi kaupunginvaltuusto valitsee Helsingille kaupungin historian ensimmäisen pormestarin järjestäytymiskokouksessaan 7. 6.

 Pormestari valitaan valtuutettujen ja varavaltuutettujen joukosta.

 Pormestari on kaupungin ylin johtaja. Pormestarin kausi on valtuuston tapaan nelivuotinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona – poliisin mukaan epäilty on Marokon kansalainen

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun kauppatorilla järjestetään iltapäivällä ensin solidaarisuusmielenilmaus ja sen jälkeen Suomi ensin -mielenilmaus

  6. 6

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  7. 7

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  8. 8

   Mikä on epäillyn motiivi? Liittyykö poliisin haltuun ottama pakettiauto tekoihin? HS listasi viisi avointa kysymystä Turun puukotuksista

  9. 9

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  10. 10

   Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  7. 7

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  10. 10

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää