Valikko
Kaupunki

Kun Skp:kin on liian oikealla – Helsingissä valtaan pyrkii kuusi pienpuoluetta, jotka ponnistavat politiikan marginaaleista

Feminismiä, piratismia, eläinten oikeuksia, kommunismia, itsenäisyyttä – ja kaikki ne yhdistää vasemmistoliberaalisuus.

Helsingissä kuntavaaleihin osallistuu kuusi puoluetta, joilla ei nykyisessä valtuustossa ole edustusta: Eläinoikeuspuolue, Feministinen puolue, Itsenäisyyspuolue, Kommunistinen Työväenpuolue, Liberaalipuolue ja Piraattipuolue ovat mukana yhteensä 89 ehdokkaalla.

Pienpuolueilla on paljon samoja vaaliteemoja kuin isommillakin, esimerkiksi Helsingissä asumisen liian korkea hinta tai ihmisoikeudet, mutta kärkiteemoista löytyy myös omaa.

Helsingin Sanomien vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden vastauksista paljastuu myös selkeä yhteinen tekijä: puolueiden ehdokkaat ovat arvomaailmaltaan vasemmistoliberaaleja lukuun ottamatta selkeän oikeistoliberaalia Liberaalipuoluetta.

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.Eläinten oikeuksien puolustaminen ja ajaminen ovat olleet Suomessa paljolti erilaisten järjestöjen ja vapaaehtoisryhmien kontolla. Nyt Eläinoikeuspuolue haluaa tuoda eläinten oikeudet agendalle myös kuntapolitiikassa ja -päätöksenteossa.

”Ensisijaisesti ajamme eläinten oikeuksia. Niihin liittyvät läheisesti myös kasvissyönti ja ympäristökysymykset. Eläinperäinen ruokatuotanto on yksi suurimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia”, Eläinoikeuspuolueen puheenjohtaja Saana-Maria Majatie sanoo.

Eläinoikeuspuolueella on Suomessa pari sataa jäsentä, ja se on Majatien mukaan osa maailmanlaajuista, globaalia liikehdintää.

”Tuodaan parlamentaarinen vaikuttaminen eläinoikeuskysymyksiin. Se on yksi instrumentti lisää tähän työhön.”

Eläinoikeuspuolueella on Helsingissä neljä ehdokasta.

Feministisellä puolueella on 30 konkreettista ehdotusta ”yhdenvertaisuuden lisäämiseksi”, kuten puheenjohtaja Katju Aro puolueen perussanoman pelkistää.

Tässä niistä pari: ”Sukupolisensitiivinen ja normikriittinen kasvatus ja koulutus. Tiedostetaan päiväkodeissa ja peruskoulun opetussuunnitelmassa se, että sukupuoli vaikuttaa meidän olemiseemme yhteiskunnassa. Sukupuolisensitiivisyys tarkoittaa sitä, että jokaisella pitää olla oikeus saada olla oma itsensä”, Katju Aro sanoo.

Tässä Feministinen puolue on paljolti ihmisoikeusjärjestö Setan sekä Naisasialiitto Unionin kanssa samoilla linjoilla.

Tasavertaisuuteen kuuluvat puolueen puheenjohtajan Katju Aron mukaan myös muun muassa sukupuolivähemmistöjen ja uskonnollisten vähemmistöjen, liikuntarajoitteisten sekä paperittomien ihmisoikeuksien toteutumisesta huolehtiminen.

Erityisesti Feministinen puolue haluaa ajaa lasten ja nuorten osallisuuden lisäämistä ja syrjäytymisen ehkäisyä.

”Nuorille pitää varata aiempaa enemmän erilaisia koulutuspolkuja. Tutkimusten mukaan esimerkiksi 1987 syntyneistä 14 prosenttia ei yhdeksän vuotta peruskoulun lopettamisen jälkeen päässyt kiinni koulutukseen tai työelämään. Joka kolmannella on psykiatrinen diagnoosi. Mielenterveyspalveluihin on lisättävä ennaltaehkäisevää palvelua.”

Tieto perustuu THL:n ja Nuorisotutkimusverkoston yhdessä tekemään Suomi nuorten kasvuympäristönä -raporttiin.

Feministisellä puolueella on Helsingissä 24 ehdokasta.

Itsenäisyyspuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja Timo Sotikoff kertoo puolueensa kannattavan suoria kansanäänestyksiä, paikallisuuden vahvistamista kuntalaisten omaa päätösvaltaa lisäämällä.

”EU:n myötä suuri osa Suomen omasta päätösvallasta on viety kauas täältä. Direktiivien kautta jopa 70–80 prosenttia laeista tulee annettuina Brysselistä. Se kaventaa itsenäisyyttä”, Sotikoff sanoo.

”Me ajetaan oman rahan politiikkaa, oman keskuspankin hyödyntämistä ylikansallisen euron sijaan. Euro ei ole meidän omissa käsissämme. Omalla valuutalla pääsisimme viennissäkin parempiin tuloksiin.”

Sotikoff ei usko, että valtakunnallisen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen täytäntöönpano olisi vielä ”kirkossa kuulutettu.”

”Kuntalaisten lakisääteiset palvelut pitää löytyä oman kunnan alueelta, lyhyen matkan päästä. Se on nähtävä perusoikeutena. Lisäksi koulunkäynnin pitää olla kaikille maksutonta, ryhmäkoot eivät saa kasvaa liian suuriksi, resurssit opettajiin ja tukihenkilöihin pitää varmistaa.”

Itsenäisyyspuolueella on Helsingissä seitsemän ehdokasta.

Kommunistinen Työväenpuolue haluaa irti Euroopan unionista ja eurosta: ”Me nähdään se suuren rahan liittona, ja se on Suomelle haitallista”, puolueen Malmin osaston puheenjohtaja Jukka Vaahtera sanoo.

Puolue vastustaa sosiaali- ja terveyspalveluiden valtakunnallista uudistusta, sotea. ”Rahat menevät ulkomaalaisille sijoittajille, niin kuin jo nyt nähdään.”

Vaahteran mielestä kunnan työt on tehtävä kunnan omalla työvoimalla. Kunnassa, kuten Helsingissä, on pyrittävä täystyöllisyyteen.

Skp on Vaahteran mielestä liian oikealla, siksi tarvitaan oma puolue. ”Meillä on eroa EU-politiikassa ja suhteessa marxismi-leninismiin. Skp on enemmän sosiaalidemokratiaan päin”, Vaahtera sanoo.

Kommunistisella Työväenpuolueella on Helsingissä seitsemän ehdokasta.

Asumisen korkea hinta on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtajan Amos Aholan mielestä yksittäisistä ongelmista keskeisin ja tärkein.

”On sallittava toimistojen muuttaminen asunnoiksi. On rakennettava korkeampaa ja tiheämpää asumista ratojen varsille ja löyhennettävä autopaikkanormeja”, Ahola sanoo.

Liberaalipuolue pienentäisi kunnallisverokantaa. Aholan mukaan Helsingin kaupungin organisaatio on liian suuri, ja ”pormestariuudistus mahdollistaisi turhien hallintoportaiden karsimisen”.

”Helsingin organisaatio on valtava, siellä on korruptiotapauksia, ja muutoinkin on nähty, että läskiä löytyy. Me uskotaan, että menoja voidaan karsia palveluja karsimatta”, Ahola sanoo.

Liberaalipuolueella on Helsingissä 16 ehdokasta.

”Me vaaditaan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Päätöksenteko tulee avata yleisölle. Isoissa kysymyksissä, jollainen esimerkiksi Guggenheim oli, pöytään pitää tuoda salassa valmistellut laskelmat”, Piraattipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja Satu Immonen sanoo.

”Rakentamisessa kävely- ja pyöräilyolosuhteet pitää saada houkutteleviksi. Kunnan tiloja pitää saada kuntalaisten käyttöön esimerkiksi niiden vuokraamista helpottamalla. Katuja, aukioita, viheralueita pitää saada harrastus- ja virkistyskäyttöön”, Immonen luettelee.

”Asukkaat tulee ottaa kuntatasolla nykyistä paremmin huomioon. On järjestettävä keskustelutilaisuuksia ja lisätä yhteydenpitoa kaupunkilaisten ja päättäjien välillä.”

Miten nämä liittyvät Piraattipuolueen nimeen?

”Se on ensin ollut haukkumanimi, mutta me ollaan käännetty se positiiviseksi. Kannatamme tiedostojen avointa jakamista internetissä, mutta emme vastusta tekijänoikeuksia. Tosin haluamme lyhentää tekijänoikeuksien suoja-aikaa nykyisestä 70 vuodesta.”

Piraattipuolueella on Helsingissä 31 ehdokasta.


Oikaisu 3.4. kello 13.10: Pienpuolueet ovat vasemmistoliberaaleja Liberaalipuoluetta lukuun ottamatta. Jutun alkuperäisestä versiosta Liberaalipuolueen oikeistoliberaalius ei käynyt selvästi ilmi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  8. 8

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää