Valikko
Kaupunki

Kun Skp:kin on liian oikealla – Helsingissä valtaan pyrkii kuusi pienpuoluetta, jotka ponnistavat politiikan marginaaleista

Feminismiä, piratismia, eläinten oikeuksia, kommunismia, itsenäisyyttä – ja kaikki ne yhdistää vasemmistoliberaalisuus.

Helsingissä kuntavaaleihin osallistuu kuusi puoluetta, joilla ei nykyisessä valtuustossa ole edustusta: Eläinoikeuspuolue, Feministinen puolue, Itsenäisyyspuolue, Kommunistinen Työväenpuolue, Liberaalipuolue ja Piraattipuolue ovat mukana yhteensä 89 ehdokkaalla.

Pienpuolueilla on paljon samoja vaaliteemoja kuin isommillakin, esimerkiksi Helsingissä asumisen liian korkea hinta tai ihmisoikeudet, mutta kärkiteemoista löytyy myös omaa.

Helsingin Sanomien vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden vastauksista paljastuu myös selkeä yhteinen tekijä: puolueiden ehdokkaat ovat arvomaailmaltaan vasemmistoliberaaleja lukuun ottamatta selkeän oikeistoliberaalia Liberaalipuoluetta.

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.Eläinten oikeuksien puolustaminen ja ajaminen ovat olleet Suomessa paljolti erilaisten järjestöjen ja vapaaehtoisryhmien kontolla. Nyt Eläinoikeuspuolue haluaa tuoda eläinten oikeudet agendalle myös kuntapolitiikassa ja -päätöksenteossa.

”Ensisijaisesti ajamme eläinten oikeuksia. Niihin liittyvät läheisesti myös kasvissyönti ja ympäristökysymykset. Eläinperäinen ruokatuotanto on yksi suurimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia”, Eläinoikeuspuolueen puheenjohtaja Saana-Maria Majatie sanoo.

Eläinoikeuspuolueella on Suomessa pari sataa jäsentä, ja se on Majatien mukaan osa maailmanlaajuista, globaalia liikehdintää.

”Tuodaan parlamentaarinen vaikuttaminen eläinoikeuskysymyksiin. Se on yksi instrumentti lisää tähän työhön.”

Eläinoikeuspuolueella on Helsingissä neljä ehdokasta.

Feministisellä puolueella on 30 konkreettista ehdotusta ”yhdenvertaisuuden lisäämiseksi”, kuten puheenjohtaja Katju Aro puolueen perussanoman pelkistää.

Tässä niistä pari: ”Sukupolisensitiivinen ja normikriittinen kasvatus ja koulutus. Tiedostetaan päiväkodeissa ja peruskoulun opetussuunnitelmassa se, että sukupuoli vaikuttaa meidän olemiseemme yhteiskunnassa. Sukupuolisensitiivisyys tarkoittaa sitä, että jokaisella pitää olla oikeus saada olla oma itsensä”, Katju Aro sanoo.

Tässä Feministinen puolue on paljolti ihmisoikeusjärjestö Setan sekä Naisasialiitto Unionin kanssa samoilla linjoilla.

Tasavertaisuuteen kuuluvat puolueen puheenjohtajan Katju Aron mukaan myös muun muassa sukupuolivähemmistöjen ja uskonnollisten vähemmistöjen, liikuntarajoitteisten sekä paperittomien ihmisoikeuksien toteutumisesta huolehtiminen.

Erityisesti Feministinen puolue haluaa ajaa lasten ja nuorten osallisuuden lisäämistä ja syrjäytymisen ehkäisyä.

”Nuorille pitää varata aiempaa enemmän erilaisia koulutuspolkuja. Tutkimusten mukaan esimerkiksi 1987 syntyneistä 14 prosenttia ei yhdeksän vuotta peruskoulun lopettamisen jälkeen päässyt kiinni koulutukseen tai työelämään. Joka kolmannella on psykiatrinen diagnoosi. Mielenterveyspalveluihin on lisättävä ennaltaehkäisevää palvelua.”

Tieto perustuu THL:n ja Nuorisotutkimusverkoston yhdessä tekemään Suomi nuorten kasvuympäristönä -raporttiin.

Feministisellä puolueella on Helsingissä 24 ehdokasta.

Itsenäisyyspuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja Timo Sotikoff kertoo puolueensa kannattavan suoria kansanäänestyksiä, paikallisuuden vahvistamista kuntalaisten omaa päätösvaltaa lisäämällä.

”EU:n myötä suuri osa Suomen omasta päätösvallasta on viety kauas täältä. Direktiivien kautta jopa 70–80 prosenttia laeista tulee annettuina Brysselistä. Se kaventaa itsenäisyyttä”, Sotikoff sanoo.

”Me ajetaan oman rahan politiikkaa, oman keskuspankin hyödyntämistä ylikansallisen euron sijaan. Euro ei ole meidän omissa käsissämme. Omalla valuutalla pääsisimme viennissäkin parempiin tuloksiin.”

Sotikoff ei usko, että valtakunnallisen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen täytäntöönpano olisi vielä ”kirkossa kuulutettu.”

”Kuntalaisten lakisääteiset palvelut pitää löytyä oman kunnan alueelta, lyhyen matkan päästä. Se on nähtävä perusoikeutena. Lisäksi koulunkäynnin pitää olla kaikille maksutonta, ryhmäkoot eivät saa kasvaa liian suuriksi, resurssit opettajiin ja tukihenkilöihin pitää varmistaa.”

Itsenäisyyspuolueella on Helsingissä seitsemän ehdokasta.

Kommunistinen Työväenpuolue haluaa irti Euroopan unionista ja eurosta: ”Me nähdään se suuren rahan liittona, ja se on Suomelle haitallista”, puolueen Malmin osaston puheenjohtaja Jukka Vaahtera sanoo.

Puolue vastustaa sosiaali- ja terveyspalveluiden valtakunnallista uudistusta, sotea. ”Rahat menevät ulkomaalaisille sijoittajille, niin kuin jo nyt nähdään.”

Vaahteran mielestä kunnan työt on tehtävä kunnan omalla työvoimalla. Kunnassa, kuten Helsingissä, on pyrittävä täystyöllisyyteen.

Skp on Vaahteran mielestä liian oikealla, siksi tarvitaan oma puolue. ”Meillä on eroa EU-politiikassa ja suhteessa marxismi-leninismiin. Skp on enemmän sosiaalidemokratiaan päin”, Vaahtera sanoo.

Kommunistisella Työväenpuolueella on Helsingissä seitsemän ehdokasta.

Asumisen korkea hinta on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtajan Amos Aholan mielestä yksittäisistä ongelmista keskeisin ja tärkein.

”On sallittava toimistojen muuttaminen asunnoiksi. On rakennettava korkeampaa ja tiheämpää asumista ratojen varsille ja löyhennettävä autopaikkanormeja”, Ahola sanoo.

Liberaalipuolue pienentäisi kunnallisverokantaa. Aholan mukaan Helsingin kaupungin organisaatio on liian suuri, ja ”pormestariuudistus mahdollistaisi turhien hallintoportaiden karsimisen”.

”Helsingin organisaatio on valtava, siellä on korruptiotapauksia, ja muutoinkin on nähty, että läskiä löytyy. Me uskotaan, että menoja voidaan karsia palveluja karsimatta”, Ahola sanoo.

Liberaalipuolueella on Helsingissä 16 ehdokasta.

”Me vaaditaan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Päätöksenteko tulee avata yleisölle. Isoissa kysymyksissä, jollainen esimerkiksi Guggenheim oli, pöytään pitää tuoda salassa valmistellut laskelmat”, Piraattipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja Satu Immonen sanoo.

”Rakentamisessa kävely- ja pyöräilyolosuhteet pitää saada houkutteleviksi. Kunnan tiloja pitää saada kuntalaisten käyttöön esimerkiksi niiden vuokraamista helpottamalla. Katuja, aukioita, viheralueita pitää saada harrastus- ja virkistyskäyttöön”, Immonen luettelee.

”Asukkaat tulee ottaa kuntatasolla nykyistä paremmin huomioon. On järjestettävä keskustelutilaisuuksia ja lisätä yhteydenpitoa kaupunkilaisten ja päättäjien välillä.”

Miten nämä liittyvät Piraattipuolueen nimeen?

”Se on ensin ollut haukkumanimi, mutta me ollaan käännetty se positiiviseksi. Kannatamme tiedostojen avointa jakamista internetissä, mutta emme vastusta tekijänoikeuksia. Tosin haluamme lyhentää tekijänoikeuksien suoja-aikaa nykyisestä 70 vuodesta.”

Piraattipuolueella on Helsingissä 31 ehdokasta.


Oikaisu 3.4. kello 13.10: Pienpuolueet ovat vasemmistoliberaaleja Liberaalipuoluetta lukuun ottamatta. Jutun alkuperäisestä versiosta Liberaalipuolueen oikeistoliberaalius ei käynyt selvästi ilmi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  8. 8

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  9. 9

   ”Mä olen niin kikseissä” – Pikku G:n paluukeikka sai yleisön sekaisin onnesta Himoksella

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää