Valikko
Kaupunki

Punalippujen ja Kiina-banderollien pelmahdus Espalle yllätti Helsingin poliisin – Tiibetin lipun kantajaa kehotettiin siirtymään omiensa joukkoon

Poliisi oli osoittanut Kiinan presidentin vierailun yhteyteen kaksi mielenosoituspaikkaa, joista kumpikaan ei ollut Esplanadilla. Kun Kiinan punaliput täyttivät yllättäen Espan, poliisi joutui antamaan niille luvan jäädä.

Helsingin poliisi joutui keskiviikkona aamupäivällä merkilliseen lippusoppaan, kun Esplanadi täyttyi äkkiarvaamatta Kiinan lipuista ja Kiinan presidenttiä tervehtivistä banderolleista. Juuri ennen Xi Jinpingin saattueen ohiajoa joukkoon liittyi Tiibetin lippua kantava mies.

Tarvittiin nopeita ratkaisuja.

Poliisi oli saanut etukäteen ilmoitukset kahdesta mielenosoituksesta ja varannut niille paikat Katajanokan maailmanpyörän luota sekä Vanhan kauppahallin lähistöltä Etelärannasta.

Suunnitelman mukaan mielenosoituksia ei sallittaisi muualla, ja mielenosoitukseksi laskettaisiin myös suurten lippujen heiluttelu.

Yllättäen mielenosoituksista rauhoitetulle Esplanadille ilmaantui runsaasti Kiinan punalippuja ja presidenttiä tervehtiviä banderolleja.

”Ne pamahti pystyyn Espalla, ja silloin oli enää mahdotonta kierrättää niitä Katajanokalle, koska Kauppatorin alue oli jo suljettu”, sanoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola.

Kauppahallin mielenosoituspaikalla puolestaan oli jo Kiinan politiikan vastustajia, eikä poliisi halunnut kahta eri näkökantaa edustavia ihmisiä samaan paikkaan.

Kenttäjohtaja päätti lennosta, että tervetuliaismielenosoitus punalippuineen saa jäädä Esplanadille, erilleen Kiinan politiikan vastustajista.

Kiinan politiikan vastustamista on esimerkiksi vuosikymmeniä sitten miehitetyn Tiibetin separatistien tukeminen.

Esplanadille ilmestyi ainakin yksi Tiibetin lippu. Kansalaisaktivisti Aleksi Pahkalan mukaan poliisi poisti lippua kantaneen miehen puistosta.Hakola kiistää, että poliisi olisi ajanut Tiibet-miehen pois Kansantasavallan kannattajien joukosta.

”Tiibetin lipun heiluttajalle oli kerrottu, että hänen puolensa mielenosoitus on kauppahallin luona, ja kannattaisi mieluummin olla siellä”, Hakola sanoo.

Poliisi ei tiedä, lähtikö mies paikalta. Hakola korostaa, että keneltäkään ei ole otettu lippuja pois, ja niin kaikki mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti.

HS:n valokuvaaja Juhani Niiranen liikkui Esplanadilla Pahkalan lähettämän twiitin jälkeen. Hän ei nähnyt paikalla hämmennystä herättänyttä Tiibetin lippua.

”Yritin etsiä, mutta en nähnyt yhtään”, Niiranen kertoo.

Kuka mielenosoitusalueet ja eri alueilla sallitut ja kielletyt symbolit on päättänyt, Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola?

”Poliisi suunnittelee aina etukäteen, missä mielenilmaukset sallitaan. Kiina tai ulkoministeriö ei päätä mielenosoituksista Helsingin kaupungin alueella.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenosoitukset
 • Kiina
 • Valtiovierailut
 • Helsinki
 • Esplanadi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  9. 9

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää