Valikko
Kaupunki

Tukholma kahmii startup-yritykset, Oslo työpaikat – Helsingin seudun talouskasvu jäänyt kilpailevista Itämeren kaupungeista pahasti jälkeen

Helsingin seudun talouskehitys on jäänyt 2000-luvulla Tukholman, Oslossa ja Kööpenhaminan kaupunkiseutujen jälkeen. Helsingin ensimmäisellä pormestarilla on kova urakka kurssin kääntämisessä.

Apua, perä jää! Näin voisi huutaa Helsingin ensimmäinen pormestari kollegoilleen Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa.

Tämän vaalikevään yksi suosikkihokema kuntavaalitenteissä on ollut, ettei Helsingin seutu kilpaile kansallisten kaupunkikeskusten vaan Itämeren metropolialueiden kehityksen kanssa.

HS:n selvitys paljastaa, että Helsingin seutuun kuuluvat 14 kuntaa ovat ottaneet siinä kilpailussa tämän vuosituhannen aikana Itämeren verrokkimetropoleilta pahasti takkiin. Selvityksen perusteella Helsingin seutu on jäänyt jälkeen etenkin Oslon ja Tukholman kaupunkiseuduista.

”Ensimmäinen matka, joka Helsingille valittavan pormestarin pitäisi tehdä, on Tukholmaan. Brexitin jälkeen pohjoismaiselle yhteistyölle on paljon kysyntää sekä valtio- että kaupunkitasolla. Valittu henkilö voi soittaa minulle: järjestän tällaisen matkan mielelläni!” sanoo Tukholman kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka.

Tukholman seutu on kehittynyt viime vuosien aikana yhdeksi maailman kuumimmista startup-yrityskeskittymistä.

Esimerkiksi Lontoossa perustetun investointipankin GP Bullhoundin mukaan Ruotsilla on tällä hetkellä seitsemän ”yksisarvista” eli vähintään miljardin arvoista startup-yritystä. Niistä ainakin viisi on lähtöisin Tukholmasta. Helsingin seudulla, ja koko Suomella, tällaisia yksisarvisia on kaksi, Supercell ja Rovio.

”Meillä on tällä hetkellä todella dynaaminen talous. Monilla aloilla on tällä hetkellä suuri työvoimapula. Eräiden arvioiden mukaan Tukholmassa on pulaa jopa yli 30 000 tietokoneohjelmoijasta”, Rankka sanoo.


HS vertaili Helsingin seudun 2000-luvun kehitystä Tukholman, Oslon, Kööpenhaminan, Tallinnan, Riikan, Vilnan, Hampurin ja Berliinin kaupunkiseutujen kanssa. Mittareina käytettiin seudullisen bruttokansantuotteen ja asukasta kohti lasketun bruttokansantuotteen, työllisyys­asteen ja koulutustason kehityksiä.

 

”Vuorolisistä luopumista pitäisi vähintään voida kokeilla esimerkiksi matkailualalla.”

Vertailu osoitti, että esimerkiksi Helsingin seudun talous on kasvanut verrokkeihin verrattuna 2000-luvun aikana kolmanneksi hitaimmin. Hitaammin ovat kasvaneet ainoastaan Hampurin ja Berliinin seudut, mutta niiden lähtötaso olivuosituhannen alussa huomattavasti Helsingin seutua korkeampi.

”Kyse ei ole Helsingin seudun vaan koko Suomen ongelmasta. Olemme kyenneet toipumaan finanssikriisistä paljon muita Pohjoismaita hitaammin, ja vasta nyt olemme pääsemässä kasvuun kiinni”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki J. Perälä.


Eurostatin tilastojen valossa Helsingin seudun talous kasvoi verrokkeihin verrattuna vauhdilla ennen vuonna 2008 päälle rysähtänyttä finanssikriisiä. Ainoastaan huomattavasti Helsinkiä vaatimattomimmista lähtökohdista vuosituhannelle ampaisseiden Tallinnan, Riian ja Vilnan seudun talouskasvut olivat Helsingin seutua nopeampia.

Sitten Helsingin seudun kasvulle tuli seinä vastaan: asukaslukuun suhteutettuna talouskasvu oli vuosina 2009–2013 selvästi hitainta. Samalla työllisyysaste, eli töissä käyvän ja kaupunkiin verotuloja tuovan väestön määrä, on laskenut vertailukaupunkien alimpaan kastiin.

”Nokia-klusterin merkitys oli meille suuri, ja kun siinä tapahtui uudelleen järjestelyä ja tuotannon supistumista, niin se tuntui Helsingin seudulla vahvasti. Olemme ehkä olleet riippuvaisempia yhdestä toimi­alasta kuin naapurikaupungit”, Perälä arvioi.

 

”Olemme ehkä olleet riippuvaisempia yhdestä toimi­alasta kuin naapurikaupungit.”

Helsingin elinkeinojohtajan Marja-Leena Rinkinevan mielestä olennaista Helsingin seudun menestyksen kannalta on saada ihmiset nykyistä paremmin töihin. Pelkästään Helsingissä on nyt lähes 18 000 yhtäjaksoisesti yli vuoden työttömänä ollutta ihmistä.

”Työllisyysasteen pitää olla nykyistä korkeampi. Tässä liikutaan nyt hyvin herkillä alueilla, mutta mielestäni vuorolisistä luopumista pitäisi vähintään voida kokeilla esimerkiksi matkailualalla. Se auttaisi esimerkiksi monia ravintoloita pitämään ovensa auki sunnuntaisin ja loisi lisää työpaikkoja”, hän sanoo.


Helsingin seudun kilpailukyvyn lasku kulkee käsi kädessä Suomen talouden ongelmien kanssa. Valtiokin voisi tehdä enemmän seudun kilpailukyvyn parantamiseksi, sanoo Helsingin kilpailukyvystä vastaavaa yksikköä johtava Santtu von Bruun.

”Tukholma, Kööpenhamina ja Amsterdam sijaitsevat maissa, joissa valtio tukee hyvin vahvasti pääkaupunkiseutujen kehitystä globaalisti vetovoimaisiksi kaupungeiksi. Suomessa tällaista ei tehdä samalla painoarvolla. Ei Tanskassa, Ruotsissa tai Hollannissa harjoiteta toimintojen hajasijoittamista. Ne ovat rakentaneet globaalin vetovoiman yhden, maksimissaan kahden kaupungin ympärille.”

Helsingin päättäjät voivat katsoa asiassa myös peiliin, sanoo kauppakamarin Perälä.

”Monet teollisuusyritykset ovat olleet huolissaan siitä, pystyykö Helsinki turvaamaan niiden toimintaedellytyksiä ja ovat ruvenneet siksi katselemaan paikkoja kaupungin ulkopuolelta”, Perälä sanoo.

”Helsingin pitäisi myös pystyä vastaamaan esimerkiksi kaavoituksen avulla yritysten tarpeisiin ketterämmin ja osoittaa, että kaupunki yrittää löytää ratkaisuja täällä investoivien yritysten ratkaisuihin.”


Korjaus pe 7.4.2017 klo 10: Jutun koulutusosuutta käsitelleessä grafiikassa oli virhe. Grafiikassa oli aluksi esitetty kaupunkiseutujen korkeasti koulutettujen osuus sata kertaa liian pienenä.

Fakta

Näin selvitys tehtiin


 HS vertaili Helsingin seudun kehitystä Tukholman, Oslon, Kööpenhaminan, Tallinnan, Riikan, Vilnan, Hampurin ja Berliinin seutujen 2000-luvun kehitykseen. Vertailu keskittyy kaupunkiseutuihin.

 Mittareina käytettiin seudullisen bruttokansantuotteen ja asukasta kohti lasketun bruttokansantuotteen, työllisyysasteen ja koulutustason kehityksiä.

 Tiedot on hankittu pääosin Eurostatin tilastokannoista. Apuna on käytetty myös OECD:n ja Nordstatin tilastokantoja.

 Helsingin seutu käsittää Nordstatin tilastokannan mukaan Espoon, Kauniaisen, Vantaan, Hyvinkään, Keravan, Kirkkonummen, Nurmijärven, Sipoon, Järvenpään, Tuusulan, Vihdin, Mäntsälän ja Pornaisen.

 Tukholman seutu käsittää Tukholman ja Tukholman läänin 25 kuntaa. Mukana ovat Danderyd, Ekerö, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje, Tyresö ja Värmdö.

 Oslon seutu koostuu Oslon kaupungista sekä 22 kunnasta koostuvasta Akershus fylkestä. Mukana ovat Vestby, Ski, Ås, Frogn, Nesodden, Oppegård, Baerum, Asker, Aurskog-Høland, Sørum, Fet, Raelingen, Enebakk, Lørenskog, Skedsmo, Nittedal, Gjerdrum, Ullensaker, Nes, Eidsvoll, Nannestad ja Hurdal.

 Kööpenhaminan seutu koostuu Kööpenhaminasta ja Frederiksbergistä sekä 31 kunnasta. Mukana ovat Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Tårnby ja Vallensbæk. Kööpenhaminan seudun kohdalla huomioitava, että vuonna 2007 tehdyn kuntien uusjaon jälkeen Kööpenhaminan seudun väkiluku väheni 10 000 asukkaalla.

 Lisätietoa seutujaosta löytyy täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talouskasvu
 • Helsingin seutu
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  10. 10

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  8. Tunti sitten
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää