Kaupunki

Vaaliavustajan venäjänkielinen nimi nostatti ilmiriidan vihreiden ja perussuomalaisten vaalivirkailijoiden välillä Helsingissä – ”Rasismikortti nousee nyt liian herkästi”

Puotilassa toimivan vaalilautakunnan johtajat ajautuivat rajuun erimielisyyteen, joka aiheutui äänestyspaikalle nimettävän vaaliavustajan sopivuudesta tehtävään. ”Rasismikortti nousee nyt liian herkästi”, sanoo lautakunnan johdosta vetäytynyt Harry Parviainen.

Rasismiepäily on kärjistynyt vakavaksi ristiriidaksi kuntavaalien vaalilautakunnassa Helsingin Puotilassa. Erimielisyys syntyi, kun oli aika nimetä vaaliavustajat kyseiselle vaalipaikalle.

Lautakunnan varapuheenjohtaja Maria Lahtinen-Kaislaniemi esitti vaaliavustajaksi ehdokasta, jolla on venäjänkielinen nimi.

Vaalilautakunnan puheenjohtajana toiminut Harry Parviainen kyseenalaisti varapuheenjohtajan esityksen. Lahtinen-Kaislaniemen näkemys on, että kyse oli rasismista. Parviainen oli perussuomalaisten nimeämä puheenjohtaja, Lahtinen-Kaislaniemi vihreiden edustaja.

”Ilmoitin puheenjohtajalle ehdokkaani nimen. Häneltä tuli heti viesti, jossa hän kysyi, osaako ehdokas suomea ja onko hän Suomen kansalainen. Sitten Parviainen ilmoitti, ettei ehdokastani tarvita”, Lahtinen-Kaislaniemi sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Epäilyt rasismista kuntavaalikentillä ovat nousseet esiin muissakin yhteyksissä. HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että ehdokkaiden rasistinen uhkailu näyttää kiihtyneen vaalien alla. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.

Epäily rasistisesta hylkäysmotiivista syntyi Lahtinen-Kaislaniemen mukaan, koska jupakan aluksi Parviainen oli hänen mukaansa nimenomaan pyytänyt apua vaaliavustajien löytämisessä.

Helsingissä on tapana, että vaalilautakunnan yhden avustajan nimeää lautakunnan puheenjohtaja ja toisen varapuheenjohtaja.

”Minulla on oikeus nimittää yksi vaaliavustaja. Otin yhteyttä Helsingin keskusvaalilautakuntaan ja sanoin, ettei nimen perusteella voi tehdä näin. Ilmoitin, että tämä on rasismia”, Lahtinen-Kaislaniemi sanoo.

Helsingin keskusvaalilautakunta huolehtii vaalien sujumisesta kaupungissa.

Kiista päätynee Helsingin poliisin setvittäväksi. Lahtinen-Kaislaniem kertoo tehneensä tapauksesta poliisille tutkintapyynnön.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Parviainen jätti keskiviikkona paikkansa. Kansalaisuuden esiin nostamisessa oli hänen mukaansa kyse siitä, ettei hän uutena puheenjohtajana ollut varma, pitääkö vaaliavustajien olla Suomen kansalaisia.

Parviainen täsmentää eronsa syyksi, ettei voi tehdä yhteistyötä Lahtinen-Kaislaniemen kanssa.

”Koska kysyin ehdokkaan kansalaisuutta, tämä on hänen mielestään puhdasta rasismia. Eikö sellaista enää saa kysyä? Rasistikortti nousee nyt liian herkästi, enkä mielestäni ole tehnyt rikosta”, Parviainen sanoo.

Keskusvaalilautakunnan pöytäkirjaan Parviainen haluaisi merkinnän, että on estynyt toimimasta puheenjohtajana, koska ei voi taata vaalirauhaa tai äänestäjien turvallisuutta äänestyspaikalla. Kyse on hänen mukaansa ennen kaikkea epäluottamuksesta Lahtinen-Kaislaniemeä kohtaan.

”En voi, jos joudun työskentelemään tämän varapuheenjohtajan kanssa. Hänhän voi vaikka sabotoida vaaleja, kun henkilöllisyyttä tiedusteltaessa uhkaa rikosilmoituksella”, Parviainen sanoo.

Tieto Puotilan erimielisyyksistä ja Parviaisen vetäytymisestä on myös Helsingin keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalla Juha Viertolalla. Hän sanoo, ettei tunne tapauksen yksityiskohtia. Koska Parviainen vetäytyi itse, syitä ei ole ollut tarvetta puida virallisesti.

”Jos toimitaan Suomen lain vastaisesti ja jos on viitteitä rikoksista, asiasta voi tehdä tutkintapyynnön poliisille. Emme ole oikea taho ottaman kantaa tähän asiaan.”, Viertola sanoo.

Kiistan keskiöön joutunut vaaliavustaja nimettiin tehtävään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rasismi
 • Kuntavaalit 2017
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  3. 3

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  10. 10

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää