Kaupunki

Mies nosti vanhan isänsä tililtä vuodessa yli 13 000 euroa – vanhukselta rahaa vie usein lapsi, mutta oikeus tutkii harvoin, mistä on kyse

Tytär huolestui, kun isän tililtä nostettiin jatkuvasti rahaa. Rikokseksi nostoja ei todettu, mutta edunvalvoja isälle määrättiin pikaisesti.

Ex-veli. Sitä sanaa HS:n haastattelema nainen käyttää.

Syy ex-liitteeseen on, että hän uskoo sisaruksensa vieneen heidän iäkkäiltä vanhemmiltaan suuria summia rahaa. On todistettu, että veli nosti isänsä tililtä 55 kertaa satasen tai pari, useimmin tarkasti maksiminostorajaan asti, yhteensä vuoden aikana yli 13 000 euroa. Näin kävi, kunnes maistraatti määräsi sisaren pyynnöstä isälle edunvalvojan.Käräjäoikeus vapautti veljen syytteistä yli viisi vuotta tapahtuneen jälkeen. Se piti uskottavana, että nostettuja rahoja oli käytetty isän kuluihin, sovitusti veljen matkakuluihin ja isän kodin remontointiin pimeästi. Isä oli päätöksen aikaan jo kuollut.

Veli on siis Suomen lakien mukaan syytön törkeään kavallukseen, josta häntä syytettiin. Tämä on yksi syy siihen, miksi emme paljasta perheenjäsenten nimiä. Kerromme ex-sisaruksista, koska tapaus kuvaa hyvin sitä, miten epäiltyä vanhuksen taloudellista hyväksikäyttöä Suomessa selvitetään ja millaisia vaikeuksia tässä voi olla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Minulle oli yllätys, että turvajärjestelmät voivat Suomessa näin pettää”, sanoo ulkomailla pitkään asunut sisar.

Läheisen harjoittama ikääntyneen taloudellinen hyväksikäyttö näyttäisi Suomessa lisääntyneen viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Suvanto ry:n eli entisen vanhusten turvakotiyhdistyksen päivystysnumeroon tulevista soitoista kolmannes liittyy suoraan talousasioihin. Osuus on isompi, jos mukaan lasketaan tapaukset, joissa taloudellinen hyöty on vain yksi palanen laajemmasta väkivaltakuviosta.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna 16 000 tutkintaan johtanutta talousrikosepäilyä, joissa uhri oli iäkäs. Näissä epäiltyinä on siis sekä uhrille vieraita että tuttuja ihmisiä, mutta etenkin jälkimmäisten kohdalla luku on epäluotettava.

”Tämä on tyypillistä piilo­rikollisuutta”, kuvailee erityissuunnittelija Markus Alanko oikeusministeriöstä.

Uhrit eivät itse ole aina kykeneviä puolustautumaan.

Esimerkkiperheen isä oli viimeisinä vuosinaan muistisairas liikuntakyvyn vieneen vakavan sairauden lisäksi. Jo palvelu­asuntoon muuttanut äiti taas laski yhä markoissa, eikä ollut koskaan hoitanut raha-asioitaan itsenäisesti. Vanhemmat asuivat eri kaupungissa ja osin eri maassakin kuin lapsensa, ja heillä oli vähän muita sosiaalisia suhteita.

Vahva riippuvuus toisesta ihmisestä ei sinällään ole ongelma, sillä enemmistö ihmisistä pyrkii tällaisessa tilanteessa vilpittömästi auttamaan läheistään. Syytettynä ollut veli kokee tehneensä juuri niin.

Toisaalta juuri tämä asetelma monien muiden perheiden kohdalla selittää, miksi rikoksista iso osa jää piiloon. Uhri voi kokea häpeää tai yrittää suojella läheistään, varsinkin jos kyseessä on lapsi tai lapsenlapsi.

Usein tilanteet syntyvät pitkän ajanjakson kuluessa. Lähimmäisen satunnainen vapaaehtoinen auttaminen luisuu hitaasti hyväksikäytöksi. Sähköiset palvelut ovat monelle muutoin teräväpäisellekin iäkkäälle vaikeita, tämäkin luo tilaisuuksia varkaalle.

Hyväksikäyttäjällä taas on usein päihde- tai peliriippuvuus. Usein hän pyrkii myös eristämään uhrinsa muista ihmisistä.

Ammattilaiset eivät aina osaa puuttua asioihin. Tätä helpottamaan on juuri julkaistu tuore opas maistraateille ja rahoitusalalle. Tällä halutaan madaltaa työntekijöiden kynnystä puuttua epäilyjä herättäviin tapauksiin ja ehkäistä hyväksikäyttöä ennalta.

Esimerkkiperheessä tiliasioiden setviminen pankin kanssa osoittautui monimutkaiseksi. Sen sijaan sisar kokee, että maistraatti toimi nopeasti ja oikein.

Hyväksikäyttö voi näissä rikostilastoissa tarkoittaa tavallista varkautta, esimerkiksi vanhuksen korujen myymistä salaa.

Yhtä hyvin se voi olla laskujen tekemistä toisen nimiin, asunnon myymistä puolipakolla, asia­kirjojen väärentämistä tai vanhuksen painostamista toimimaan talousasioissa eri tavalla kuin hän haluaa. Painostuskeino voi liittyä vanhuksen tarvitsemaan hoivaan tai yksinäisyyden pelkoon. Uhataan vaikkapa, että kotihoito ei huomenna tulekaan tai että et näe enää koskaan lapsenlastasi, jos et nyt allekirjoita.

Mistä hyväksikäytön voi tunnistaa? Oikeusministeriön Alanko sanoo, että usein rutiini rikkoutuu selittämättä rahankäytössä tai kulutustottumuksissa.

Iäkkään tililtä tehdään suuria nostoja tai siirretään rahaa ulkomaille äkisti. Rollaattoria käyttävä yhdeksänkymppinen ostaa vesiskootterin. Entinen tunnollinen taloudenpitäjä on jatkuvasti maksuvaikeuksissa. Vanhus on sekava, epäsiisti tai peloissaan.

Mitä aiemmin merkit huomataan, sitä todennäköisempää on, että rahat vielä ehditään pelastaa.

Esimerkkiperheessä sisar teki rikosilmoituksen tammikuussa 2011. Asian tutkiminen vei poliisilta viisi vuotta. Poliisihallitus ja oikeusasiamies ovat molemmat tällä välin muistuttaneet poliisia siitä, että tutkinta pitää hoitaa viivyttelemättä.

Oikeus käsitteli asiaa syksyllä 2016 törkeänä kavalluksena summan suuruuden vuoksi, pelkästä kavalluksesta olisikin ollut jo myöhäistä syyttää. Tuomio oli vapauttava. Sisarelle tämä on siinä mielessä samantekevää, että molemmat vanhemmat ovat jo kuolleet, sisarusten välit poikki ja rahat poissa. Hän puhuu asiasta, koska haluaa rohkaista muita puuttumaan asioihin herkemmin.

”Se minua kiusaa, että en ymmärtänyt, että isä olisi tarvinnut enemmän. Parempaa hoivaa ja rahaa ostaa pullapitkon aina kun sitä halusi.”

Juttua varten on myös haastateltu Leena Serpola-Kaivo-ojaa Suvanto ry:stä, Aila Heusalaa Itä-Suomen aluehallintovirastosta sekä pankeille ja maistraateille oppaan koonnutta Wilhelm Sandmarkia. Oppaan toteuttivat näiden tahojen lisäksi ammattikorkeakoulu Laurea, Oikeusministeriö ja Finanssialan keskusliitto.

Fakta

Näin löydät apua


 Ikääntyneiden itsensä ja heistä huolestuneiden kysymyksiin vastaa maksuton Suvanto-linja tiistaisin ja torstaisin klo 12–16 puhelinnumerossa 0800 067 76. Lakineuvonnan juristi vastaa numerosta parillisten viikkojen keskiviikkoina klo 16–18.

 Verkosta löytyy useita oppaita aihetta miettiville. Jutussa mainittu Opas rahalaitoksille ja maistraateille on tuorein, mutta lisää tietoa löytyy myös Rikoksentorjuntaviraston Turvaohjeita senioreille -oppaasta sekä Kuluttajaviraston Huijaukset-sivustolta.

 Maistraatti voi kuitenkin määrätä oman tai toisen henkilön tekemän hakemuksen pohjalta ihmiselle edunvalvojan, jos tämä ei kykene itse huolehtimaan varallisuudestaan esimerkiksi terveydentilan vuoksi. Ääritilanteessa ihminen voidaan myös julistaa vajaavaltaiseksi.

 Maistraattiin asiasta ilmoittavan ei tarvitse esittää pitäviä todisteita valmiiksi. Epäilys riittää, viranomaiset tutkivat sitten, onko siihen syytä. Liikkeelle lähdetään siitä, että iäkkäälläkin on oikeus huolehtia omista asioistaan itse, ellei ole painavaa syytä toimia toisin.

 Poliisi voi päättää tutkinnan aloittamisesta, jos toiminta täyttää rikoksen tunnusmerkit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhukset
 • Talousrikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  8. 8

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Ulkoministeriö teetti ensi kertaa tutkimuksen venäläisten Suomi-kuvasta: valtaosan mielestä sodilla ei ole mitään vaikutusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää