Kaupunki

Kotimaassaan vainotut Abdul ja Iffat saavat sunnuntaina äänestää ensimmäistä kertaa elämässään – ”Valtavan tärkeä päivä”

Espoolaiset Abdul Quddoos, 36, ja Iffat Saeed, 30, menevät sunnuntaina ensimmäistä kertaa vaaliuurnille. Vaalipäivä on heille suuri juhla, sillä pakolaisina Suomeen tullut aviopari kuuluu kotimaassaan Pakistanissa uskontonsa vuoksi syrjittyyn ja vainottuun vähemmistöön.

”Sunnuntai, se on juhla, juhla”, sanoo espoolainen Abdul Quddoos ja ojentaa lasin virvoitusjuomaa.

Tänään sunnuntaina kuukauden vanha Alveera laitetaan kantokoppaan, vuoden ikäinen Tayyab istuu vaunuihinsa ja Abdulin vaimo Iffat Saeed vetää tennarit jalkaan. Kolmevuotias Shanawar kävelee edeltä. Jätetään kotirapun aulassa oleva traakkipuu taakse, mennään lähiapteekin ohi ja alikulkutunnelin lävitse. Jos aurinko näyttäytyy ja lämmittää tienvierukset, leikattujen pensaiden juurelta nousee tuoreen kaarnan tuoksu.

Tänään on ensimmäinen kerta.

”Ystäväni selitti minulle, miten se tapahtuu. En ollut ihan varma”, Iffat sanoo ja nauraa hämillään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Matka Soukan koululla sijaitsevalle äänestyspaikalle kestää vain muutaman minuutin.

Pakistanilaiset Abdul, 36, ja Iffat, 30, käyttävät kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa elämässään äänioikeutta. Tähän asti he ovat saaneet katsoa kotimaassaan, kun muut äänestävät.

Aviopari kuuluu ahmadiyya-muslimien vähemmistöön, joka on Pakistanissa ahtaalla muulloinkin kuin vaalipäivinä. Syrjintä, vaino ja väkivalta on niin yleistä, että Abdul ja Iffat hakivat ja saivat turvapaikan Suomesta kolme ja puoli vuotta sitten.

Vainon syynä kotimaassa ovat uskonnolliset erimielisyydet. Ahmadiyya-muslimien syrjinnällä on pitkä historia, ja Pakistanin perustuslakiin kirjattiin vuonna 1974, että ahmadiyya-vähemmistöön kuuluvat eivät ole muslimeja.

”Emme saa kutsua moskeijoitamme moskeijoiksi, emme saa rukoilla, ja jos tervehdin jotakuta kadulla sanomalla As salaamu Alaikum, joka on muslimien käyttämä tervehdys, voin joutua vankilaan”, kertoo Abdul.

Abdul ja Iffat pakenivat Suomeen nimenomaan Abdulin ja hänen perheensä kokeman vainon vuoksi, vaikka syrjintä on Iffatillekin tuttua. Pariskunta meni naimisiin vuonna 2013. Avioliitto oli järjestetty.

”Asuin Pakistanissa Nankana Sahibin kaupungissa, jossa ahmadiyya-muslimeja ei ole niin paljon. Iffat taas asui Rabwahissa, jossa valtaosa asukkaista kuuluu ahmadiyya-vähemmistöön. Totuin jo pienenä poikana siihen, että esimerkiksi koulussa sain syödä yksin. Ja jos join jostain lasista vettä, muut eivät halunneet juoda siitä minun jälkeeni”, Abdul sanoo.

Abdulin sukulaisia on tapettu väkivaltaisesti. Serkun mies murhattiin veitsellä hakaten.

”Tekijöinä eivät ole terroristit vaan ihan tavalliset ihmiset, jotka on aivopesty tappamaan vääräuskoisia.”

Euroopassa ahmadiyya-muslimien keskus on Iso-Britannia, ja myös siellä on uutisoitu väkivallasta uskonyhteisön jäseniä kohtaan.

Iffat on pariskunnasta koulutetumpi, mutta opiskelu ei ollut itsestään selvää.

”Muistan hyvin sen kauniin päivän, kun menimme tyttöporukassa Rabwahissa yliopiston pääsykokeisiin. Olimme niin hyvällä tuulella kaikki. Mutta koulun edustaja tuli puhumaan meille ja kysyi miksemme vaihda uskontoa, hän painosti meitä. Lopulta suoritin kansainvälisen politiikan maisterintutkinnon toisessa kaupungissa yksityisessä yliopistossa”, hän kertoo.

Muuallakin maailmassa ahmadiyya-musliminaiset ovat usein koulutettuja. Iffatin opintoalan valitsemiseen vaikutti Ahmadiyya-muslimien tilanne kotimaassa.

Ahmadiyya-naiset tunnistaa Pakistanissa kaavusta ja huivista, ja siksi he kokevat usein enemmän syrjintää kuin miehet. Miehillä selkeitä pukeutumissääntöjä ei ole. Ahmadiyya-muslimien on Abdulin ja Iffatin mukaan myös vaikeaa löytää töitä Pakistanissa tai tehdä bisnestä.

”Haluan niin paljon vielä opiskella Suomessa ja tehdä töitä. Tiedän, ettei se tule olemaan helppoa, mutta olen hyvin päättäväinen”, Iffat sanoo.

Sosiaalityö ja sosiologia kiinnostavat häntä. Tällä hetkellä opiskelu- ja työsuunnitelmia rajoittavat kolme pientä lasta.

”En ole Suomessa törmännyt ollenkaan uskonnolliseen syrjintään, mutta tavalliseen rasismiin kylläkin. Joskus, kun olen lasten kanssa ulkona, joku tulee sanomaan, että miksi sinulla on lapsia, mikset ole töissä. Vastaan, että minun lapseni tulevat menemään töihin ja minäkin menen, kunhan he kasvavat. Sanon solvaajille myös, että heidänkin kannattaisi hankkia lapsia, jos he haluavat jonkun tekevän töitä 20 vuoden päästä.”

Ahmadiyya-muslimit voivat Pakistanissa äänestää ainoastaan erillisessä järjestelmässä. He saavat äänestää yhdessä muiden kanssa vain, jos allekirjoittavat lomakkeen ja hylkäävät oman uskontonsa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ahmadiyyat eivät äänestä. Tilanne on jatkunut vuosikymmeniä.

Arviot ahmadiyya-muslimien määrästä Pakistanissa vaihtelevat lähteestä riippuen noin 400 000:sta joihinkin miljooniin. Se johtuu siitä, että Pakistanin väestörekisterin tiedot ahmadiyya-muslimeista ovat puutteelliset.

Niille, jotka Pakistanissa äänestävät, vaalipäivä on suuri juhla. Lapset ja aikuiset pitävät hauskaa yhdessä. Tänään sunnuntaina myös Abdul ja Iffat aikovat juhlia äänestämisen jälkeen. Kyse on kuitenkin vakavasta asiasta.

”Äänestäminen on velvollisuus”, Iffat sanoo.

”Menemme ehkä äänestyspaikalle yhdessä veljeni perheen kanssa. He saivat Suomen kansalaisuuden muutama päivä sitten, ja on hienoa, että he voivat näyttää passiaan äänestämisen yhteydessä”, Abdul kertoo.

Hän on niin innoissaan äänestämisestä, että on auttanut vaaleissa ehdolla olevaa suomalaista ystäväänsä jakamaan vaaliesitteitä.

Kuntavaaleissa saavat äänestää myös täysi-ikäiset pakolaiset, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa kaksi vuotta.

Kun ääni on annettu, tehdään ruokaa, ehkä grillataan ulkona jos sää sallii.

Miltä ensimmäistä kertaa äänestäminen tuntuu?

”Sitä on niin vaikea sanoa etukäteen. Tiedän vasta, kun olen laittanut lapun uurnaan. Sunnuntai on minulle valtavan tärkeä päivä”, Iffat sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Äänestäminen
 • Espoo
 • Pakistan
 • Uskonnot
 • Islam
 • Syrjintä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  7. 7

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  8. 8

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää