Kaupunki

Vapaavuoren historiallinen äänivyöry johdatteli kokoomuksen vaalivoittoon Helsingissä – Pormestarikilvan hävinnyt Sinnemäki: ”En aio surra”

Kuntavaalien voittaja Helsingissä on kokoomus. Puolue kahmi äänistä 28,4 prosenttia.

Kuntavaalien voittaja Helsingissä on kokoomus. Puolue kahmi äänistä 28,4 prosenttia. Vihreät sai 24,1 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että kokoomus saa 25 valtuustopaikkaa, ja vihreät 21 paikkaa.

Kaksikon kilpailu on ollut Helsingin vaalien seuratuimpia asioita. Vaalivoittajan ehdokas valitaan todennäköisesti Helsingin pormestariksi kesäkuussa.

Jan Vapaavuori veti kokoomusta hurjalla äänivyöryllä. Hän keräsi 29 500 ääntä. Vapaavuori oli vuoden 2012 kuntavaalien äänikuningas koko maassa. Silloin hän sai 7 793 ääntä.

Miltä nyt tuntuu, HS kysyi Vapaavuorelta.

”Aina tuntuu hyvältä, kun on lähtenyt kisaan ja tuntuu, että kisassa menee hyvin”, Vapaavuori sanoi ennen kymmentä illalla.

Kokoomuksen vaalivoitto merkitsee sitä, että Vapaavuori on todennäköisesti Helsingin tuleva pormestari. Mitä hän pormestarina aikoo tehdä?

”Yksi asia on pääkaupungin aseman ymmärtäminen. Ei ole hyväksyttävää, että me hä­viämme Oslolle ja Tukholmalle työpaikoissa, suorissa investoinneissa tai siinä, miten paljon pääkaupunki tuo kansantalouteen”, Vapaavuori sanoi.

Hänen mielestään valtiovallan ja muun Suomen pitäisi ymmärtää tämä.

”Nämä asiat tuovat meille hyvinvointia ja antavat meille mahdollisuuksia entistä paremmin huolehtia niistäkin, jotka huolenpitoa tarvitsevat.

Mikä käänsi pormestarikisan kokoomuksen eduksi?

”Varmasti ihmiset joutuivat miettimään, kenen käsiin Helsinki halutaan vaikeina aikoina antaa.”

Petteri Orpo ja Vapaavuori tapasivat Luxemburgissa viime keväänä, kun Orpo oli vielä sisäministeri. Tehtiinkö siellä päätös, että Orposta kokoomuksen puheenjohtaja ja Vapaavuoresta Helsingin pormestari?

”Ei tehty, kyllä mä arvoin lähtemistäni pitkään vielä tämän vuoden tammi–helmikuulle.”

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pormestarikilvan häviäjä Sinnemäki ei ainakaan myöntänyt pettymystä, kun hän myöhään illalla saapui omiensa joukkoon Tavastialle.

”Ei, kyllä mä olen iloinen. Olen myös hävinnyt vaaleja, en aio surra silloin kun niitä voitetaan.”

Mikä ratkaisi pormestarikisan?

”Vapaavuori on pitkän poliittiseen uransa aikana rakentanut henkilökohtaisen suosionsa”, Sinnemäki sanoi tavallista käheämmäksi painuneella äänellä.

Hän uskoi, että Vapaavuori on kerännyt Helsingissä laajalti ääniä muun muassa perussuomalaisilta ja keskustalta.


Sinnemäki yhtyi myös puoluejohtaja Ville Niinistön illan mittaan esittämiin näkemyksiin, että pormestarikampanjassa oli kokoomuslaisittain epätyypillisiä teemoja.

”Vapaavuori tuli kampanjassaan lähelle ja myötäili vihreiden teemoja. Hän sanoi, että hiilivoimasta luovutaan ja korosti joukkoliikennettä”, Sinnemäki sanoi.

Puoluejohtaja Niinistö näytti ennakkoäänten julkistamisen jälkeen hieman pettyneeltä, vaikka antoi lavalta kiitoksia omalle väelle. Syynä oli kenties hienoinen pettymys Helsingissä taistellun ykköspuolueen paikan menettämisestä.

”Tästä on joka tapauksessa tulossa vihreä kevät”, Niinistö sanoi.

”Pettymys niille, jotka odottivat meille voittoa”, totesi veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara, joka seurasi vaalituloksen valmistumista omalta tietokoneeltaan.

”Minä osasin ennustaa, että näin käy. Kokoomuksen pormestariehdokas vastasi sovinnaisen ihmisen käsitystä pormestarista.”

Soininvaara ei kuitenkaan ole pahoillaan. Hänen mukaansa Helsinki saisi Vapaavuoresta ”pragmaattisen ja uudenaikaisen” pormestarin.

”Olisi sieltä kokoomuksesta löytynyt hankalampiakin.”

”Minä olen pelännyt, että pormestarikisa vääristää kokoomuksen vaalitulosta, kun Vapaavuori kahmii äänet ja loput nousijat ovat kaiken maailman huithapeleita. Näin ei nyt näytä käyvän.”

Soininvaaran mukaan tulos tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että vihreät laajenee valtakunnallisesti.

”Tulos on parempi kuin luulin.”

Puoluejohtaja Niinistö moitti kokoomuksen pormestarikampanjaa ”vihreiden teemoilla” ratsastamisesta. Näitä ovat hänen mukaansa muun muassa joukkoliikenne ja kestävän kehityksen korostaminen.

”Että tervetuloa vaan nykyaikaan kokoomus”, Niinistö sanoi.

Ääniharava Vapaavuoren äänivyöry pani kokoomuksen valtuustopakan sekaisin Helsingissä.

Nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki näyttää menettävän valtuustopaikkansa. Myös valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Rissanen oli putoamassa valtuustosta.

”Aina kun tulee tällainen iso äänivyöry jollekin se tarkoittaa aika arvaamatonta tulosta. Marginaalit tulevat olemaan tosi pieniä muiden valittujen osalta”, Rauhamäki sanoi, kun tulos oli vielä epäselvä.

Valtuustoon oli nousemassa joukko uusia nuoria kokoomusehdokkaita. Nousijoiden joukossa oli ainakin ennen kello 23:a vaali-iltana muun muassa kokoomuksen nuortenliiton puheenjohtaja Daniel Sazonov, Joel Harkimo ja Dani Niskanen.

Oikeustiedettä ja teologiaa opiskeleva Niskanen kertoi tehneensä kampanjansa 6 000 euron budjetilla, 70 hengen organisaatiolla ja somen avustuksella.

”Videoitani katsoi Facebookissa 50 000 ihmistä”, Niskanen sanoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sosiaalidemokraatit säilyttää kolmanneksi suurimman puolueen asemansa 12 paikalla. Tosin se menettää nykyvaltuustoon nähden kaksi paikkaa. Vasemmistoliitto saa 10 paikkaa.

Perussuomalaisilla on kuusi ja Rkp:llä olisi viisi paikkaa. Kristillisdemokraateista Mika Ebeling säilyttää paikkansa, ja hänen lisäkseen kristillisten kanssa vaaliliitossa olevasta Terve Helsinki -ryhmästä valtuustoon nousee europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.

Keskustalla on kaksi paikkaa eli se menettää näin yhden paikan.

Uutena puolueena valtuustoon nousee feministinen puolue. Feministipuolueen paikka on menossa puheenjohtaja Katju Arolle.

Myös Piraattipuolueelle on tulossa yksi paikka.

Valtuustosta näyttää putoavan Skp, jonka valtuutettuna Helsingissä on nykyisin Yrjö Hakanen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo iski nyrkin ilmaan, kun ennakkoäänet julkistettiin.

Valtakunnassa kokoomuksella oli pelissä puolueiden ykköspaikka, Helsingissä sen lisäksi vielä pormestarin paikka.

Helsingissä vaaleista odotettiin jo etukäteen tiukkaa kahden kauppaa vihreiden ja kokoomuksen välillä.

Juttu jatkuu videon jälkeen. Sdp oli jäänyt syrjään Helsingin pormestarikisasta.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm myönsi, että asetelma on Helsingissä ollut demareille haastava.

”Ei se varmasti meitä ole vahvistanut”, hän sanoi.

Moni demari syytti sitä, että vaaleista oli tullut mediassa äänestys pormestarista. Sdp:n pormestariehdokas Tuula Haatainen jäi sivuraiteelle vihreiden ja kokoomuksen kaksinkamppailussa.

”Näistä kuntavaaleista tehtiin aiheettomasti pormestarinvaalit”, sanoi kansanedustaja Timo Harakka.

”Pormestariasetelma on suosinut kokoomusta ja vihreitä”, arvioi myös ehdokas Eveliina Heinäluoma, joka näytti alustavien tulosten mukaan pääsevän läpi.

Osa ehdokkaista myönsi kuitenkin, että vikaa on ollut myös demarien kyvyssä saada viestinsä läpi.

”Helsingin tulokseen ei voi olla missään nimessä tyytyväinen”, sanoi kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Nasima Razmyar.

”Meidän pitää katsoa peiliin ja miettiä vakavasti, miten pystyisimme tekemään näkyväksi sen politiikan, jota teemme.”

Valtuustoehdokas Pentti Arajärvi arvosteli pormestarivaaliasetelmaa.

”Vaarana tässä oli se, että kun on pidetty esillä vain kahta puoluetta, niin muut jauhautuvat siinä välissä”, hän sanoi.

”Olen erittäin tyytyväinen”, kommentoi kansanedustaja, pormestariehdokas Paavo Arhinmäki ennakkoääniä.

”Olemme yleensä tulleet ennakkoäänistä jonkin verran alaspäin lopullisissa tuloksissa, ja tämä ennakoi noin yhdeksän prosentin kannatusta valtakunnallisesti.”

Helsingissä 11 prosentin kannatus ennakkoäänissä ennakoi vaalivoittoa, Arhinmäki sanoi.

Ennakkoäänten perusteella valtuustoon oli menossa vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed. Hän jakoi vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa ruusuja tukiryhmänsä jäsenille ja kertoi, että hänen taustallaan on ollut kansalaisliike, jota on kiittäminen äänimäärästä.

Hän sai vaalikampanjan aikaan osakseen paljon häirintää ja vihapuhetta.

”Olen ylpeä siitä, että minun Helsinkini on avoin ja monikulttuurinen”, hän sanoi.

”On paljon ihmisiä, jotka ovat äänestäneet ensimmäistä kertaa, ja he ovat äänestäneet minua. Olen ollut heille esikuva.”

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Helsingin Ostrobot­nialla salin katto ei kohonnut ilmaan, kun ennakkoäänten tulokset ilmestyivät näkyville kello 20.

Puolue sai lopulta Helsingissä vain 6,7 prosenttia äänipotista.

Viimeisiä vaalejaan luotsaavan puheenjohtajan Timo Soinin ilme pysyi tiukkana viivana. Tuttu riehakkuus oli kaukana, ja kasvoilla oli pettymystä.

Yllätyksenä ääniosuus ei tullut vaalivalvojaisiin osallistuville. Jo alkuillasta yleisöllä oli koetettu huudattaa jytkyä, mutta yritys oli jäänyt ponnettomaksi.

Jussi Halla-aho löysi perussuomalaisten kehnohkosta tuloksesta Helsingissä hyvääkin.

”Jos tämä tulos toteutuu, niin meillä olisi laadullisesti parempi valtuustoryhmä kuin nykyinen.”

Halla-aho nousi perussuomalaisten ääniharavaksi Helsingissä. Hänen äänimääränsä oli ylittämässä selvästi muun muassa puolustusministeri Jussi Niinistön ja kansanedustaja Sampo Terhon äänipotit.

”On mukavaa saada paljon ääniä ja on mukavaa pärjätä suhteellisesti hyvin listan sisällä. Eihän sitä voi kiistää.”

Halla-aho ei halua tehdä johtopäätöksiä siitä , vaikuttaako tulos perussuomalaisten puheenjohtajakisaan. Sampo Terho ja Halla-aho pyrkivät puolueen johtoon väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin tilalle perussuomalaisten puoluekokouksessa kesäkuussa.

”Nämä ovat kuntavaalit Helsingissä, ja perussuomalaisten puheenjohtajan valitsevat perussuomalaisten jäsenet kaikkialta maasta. Tuloksista ei voi päätellä mitään, mutta kyllä se henkistä hyvinvointia lisää.”

Halla-aho ei pidä pormestariasetelmaa ainoana perussuomalaisten kannatukseen vaikuttaneena tekijänä.

”Perussuomalaisten valtuustokausi on ollut melkoista korpivaellusta. Meillä oli paljon sisäisiä hankaluuksia. Puolet ryhmästä loikkasi muualle – kaikki vieläpä eri puolueisiin. Sekin on jonkinlainen maailmanennätys.”

Kuntavaalien jälkeen Halla-ahoa odottaa puheenjohtajakisa.

”Jos olisin hävinnyt Terholle kuntavaaleissa, tällä asetelmalla olisi ollut mielestäni vähemmän merkitystä kuin sillä on nyt. Näin se vaan menee – ihmisen mieli ja psykologia.”

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Keskustaväki odotetusti puhkesi äänekkääseen riemuun ja tapituksiin helsinkiläisravintola Loisteessa,kun ennakkoäänestyksen tulos julkistettiin. Valtakunnallinen kannatusprosentti oli 20 .

Helsingissä keskustan kannatusprosentti jäi 2,8 prosenttiin.

Entinen puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi, että syyt ovat historialliset.

”Taustalla on myös tietty poliittinen kulttuuri. Jos olet helsinkiläinen, sinun pitää vihata keskustaa. Mutta nyt tämä on muuttumassa”, Laaninen sanoi.

Keskusta menetti yhden paikan – tulevassa valtuustossa niitä on kaksi. Laanisen mukaan pormestarikisa saattoi viedä keskustalta paikan.

Kristillisdemokraatit ovat valtuustopaikoissa keskustan kanssa tasoissa. Helsingissä kannatus on tismalleen sama kuin keskustalla: 2,8 prosenttia.

Vaalivalvojaisissa Helsingin Punavuoressa tunnelma oli iloisen odottava, jopa lähes riehakas, ennen kuin tulos ennakkoon annetuista äänistä julkaistiin. Syynä optimismiin oli viimeiset, yli viiden prosentin kannatusta luvanneet Ylen gallupit.

Valtuustossa jatkaa Väyrysen kanssa kristillisten kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling.

”Erittäin mielenkiintoinen yhdistelmä”, Ebeling arvioi itse illalla puoli yhdeksän aikaan.

”Tähän saakka kaverinani on ollut hyvin erilaisia henkilöitä. Ei ole ollut näin kokenutta ja moninkertaista presidenttiehdokasta. Minulla on yli 20 vuotta valtuustossa istuneena vähemmän kokemusta. Tämä on suuri muutos kokoonpanoon.”

Harmittaako, että hyväksyitte Väyrysen ja hänen ryhmänsä ehdokkaiksenne?

”Näin päätettiin ja pulinat pois. Se oli hyvä valinta, joka oli sekä mahdollisuus että riski.”

Kumpaa se tällä hetkellä on?

”Edelleen sekä että.”

Ebeling kertoi suhtautuvansa todennäköiseen tulevaan yhteistyöhön kuitenkin avoimin mielin.

Taputukset ja hurraukset jatkuivat ennakkoäänten julkistamisen jälkeen, sillä puolueen kannatus on noussut niiden mukaan 0,5 prosenttia 4,2:een. Essayahin mukaan kyseessä voi olla ennakkoäänten perusteella kaikkien aikojen kuntavaalitulos.

”Jos tässä pysytään, olemme historian parhaassa tuloksessa”, kuvasi puolueen järjestöpäällikkö Mikko Rekimies.

Kuntavaaleissa 2000 ja 2008 kristillisdemokraatit saivat saman tuloksen.

Vihreät oli Ylen tammikuussa ja maaliskuun alussa julkaisemissa mielipidemittauksissa suurin puolue Helsingissä. Samoin oli Iltalehden maaliskuun alussa julkaisemassa mielipidemittauksessa.

Samaan aikaan tehdyn HS:n puoluekannatuskyselyn mukaan kokoomus oli 25,9 prosentin kannatuksella Helsingin suurin puolue. Vihreiden kannatus oli 24,7 prosenttia, Sdp:n 16,9 ja vasemmistoliiton 9,8 prosenttia.

Maaliskuun lopulla tehdyn HS-gallupin mukaan 31 prosenttia helsinkiläisistä piti Vapaavuorta parhaana henkilönä Helsingin pormestariksi. Toiseksi suosituin pormestariehdokas oli gallupin mukaan vihreiden Anni Sinnemäki, jonka taakse asettui 19 prosenttia helsinkiläisistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukotuksista: Poliisi tehnyt uusia kotietsintöjä, pääepäiltyä yritetään kuulustella tänään

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty on uhattu tappaa – Sairaala toimii normaalisti ylimääräisten vartijoiden valvomana

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  7. 7

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  8. 8

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  9. 9

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  10. 10

   Tavallista vahvemmin aseistettuja poliiseja näkyy kaduilla ja toreilla ainakin ensi viikon alkuun asti – Poliisiylijohtaja toivoo kansalaisilta malttia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää