Kaupunki

Vaalivalvojaisissa kuittailtiin kilpailijalle ja annettiin tunteiden purkautua – ”Kohta täällä aletaan varmaan itkeä”

Helsingissä vaalivalvojaisten tunnelmia leimasi kova kisa kokoomuksen ja vihreiden välillä. Korkeimmalla tunnelma oli feministisen puolueen valvojaisissa, joissa juhlittiin ennakkoäänitulosta. Ennakkoäänten perusteella puolue oli saamassa ensimmäisen edustajansa.

Kokoomuksen vaalivalvojaisissa ravintola Maxinessa Helsingissä juhlittiin Jan Vapaavuorta, joka oli nousemassa Helsingin kuntavaalien ääniharavaksi. Vapaavuoren äänten siivittämänä kokoomus oli myös peittoamassa vihreät.

Valtakunnallisesti kokoomuksella on pelissä puolueiden ykköspaikka ja Helsingissä sen lisäksi vielä pormestarin pesti. Helsingissä vaaleista odottiin jo etukäteen tiukkaa kisaa vihreiden ja kokoomuksen välillä.

Pormestariehdokas Vapaavuori saapui Maxineen puoli kymmenen jälkeen, jolloin tunnelma nousi varovaisen optimistisesta kattoon. Juontaja ehti jo julistaa Vapaavuoren pormestariksi, vaikka Vapaavuori itse sanoi olevansa vasta ”työnhakumatkalla”.


Kansanedustaja Ben Zyskowicz suhtautui luottavaisesti siihen, että Vapaavuoresta tulee pormestari.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Helsingin tilanne ennakkoäänten perusteella näyttää siltä, että Jan Vapaavuoresta tulee Helsingin pormestari. Kokemuksen perusteella näyttää siltä, että kokoomuksen etumatka riittää, vaikka vihreät kirivät vaalipäivän äänillä”, Zyskowicz sanoi ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

Vihreät valvoi vaaleja perinteiseen tapaan Helsingin Tavastialla.

”Täällä on katto tarpeeksi korkealla, mahtuu riemua”, sanoi puoluesihteeri Lasse Miettinen vielä seitsemän aikaan. Miettisen mukaan odotuksissa on – ei enempää eikä vähempää kuin – kaikkien aikojen paras vaalitulos.

Vielä alkuillasta Tavastialla toivottiin, että loppuillasta päästäisiin juhlimaan Anni Sinnemäkeä Helsingin tulevana pormestarina. Ennakkoäänten saavuttua tunnelmaa painoi Jan Vapaavuoren äänisaalis.


”Pettymys niille, jotka odottivat meille voittoa”, totesi veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara, joka seurasi vaalituloksen valmistumista tietokoneeltaan.

”Minä osasin ennustaa, että näin käy. Kokoomuksen pormestariehdokas vastasi sovinnaisen ihmisen käsitystä pormestarista.”

Puoluejohtaja Ville Niinistö moitti kokoomuksen pormestarikampanjaa ”vihreiden teemoilla” ratsastamisesta. Näitä ovat hänen mukaansa muun muassa joukkoliikenne ja kestävän kehityksen korostaminen.

”Että tervetuloa vaan nykyaikaan, kokoomus”, Niinistö sanoi.

Mitä pidemmälle vaali-ilta eteni, sitä enemmän puoluejohtaja Niinistöä juhlittiin Tavastialla voittajanaaa. ”Ville, Ville, Ville!”

”Puolue nousee uudelle tasolle”, Niinistö vastasi kysymykseen, mikä on vaalituloksen merkitys vihreille.

Entä mitä vaalitulos merkitsee väistyvälle puheenjohtajalle?

”Kattoon tullaan tänään hyppimään.”

Sdp:n vaalivalvojaisissa Helsingin Seurahuoneella ehdokkaat olivat pettyneitä, kun ääntenlaskenta oli vielä kesken. Helsingin tulos näytti alustavien tietojen mukaan muodostuvan Sdp:lle viime vaaleja huonommaksi.

Puheenjohtaja Antti Rinne myönsi puoli yhdentoista aikaan illalla, että vaalit eivät alustavien tulosten mukaan näyttäneet menneen niin kuin puolue oli toivonut.

”Vähän pettyneet on tunnelmat, jos ennusteet lähtevät toteutumaan”, hän sanoi.

Moni demari syytti sitä, että vaaleista oli tullut mediassa äänestys pormestarista. Sdp:n pormestariehdokas Tuula Haatainen jäi sivuraiteelle vihreiden ja kokoomuksen kaksinkamppailussa.

”Näistä kuntavaaleista tehtiin aiheettomasti pormestarinvaalit”, sanoi kansanedustaja Timo Harakka.

”Pormestariasetelma on suosinut kokoomusta ja vihreitä”, arvioi myös ehdokas Eveliina Heinäluoma, joka näytti alustavien tulosten mukaan pääsevän läpi.


Osa ehdokkaista myönsi kuitenkin, että vikaa on ollut myös demarien kyvyssä saada viestinsä läpi.

”Helsingin tulokseen ei voi olla missään nimessä tyytyväinen”, sanoi kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Nasima Razmyar.

”Meidän pitää katsoa peiliin ja miettiä vakavasti, miten pystyisimme tekemään näkyväksi sen politiikan, jota teemme.”

Vasemmistoliiton vaalinvalvojaisissa Helsingin Le Bonkissa puheenjohtaja Li Andersson nousi lavalle kello 19.15. Paikalla oli etenkin puolueen nuorempaa kannattajakuntaa. Yleisö hurrasi, kun juontaja Mia Paju esitteli hänet ”kovana muijana”.

”Olen ehtinyt olla ehdolla monta kertaa. Koskaan minua ei ole jännittänyt niin paljon kuin tänä iltana”, Andersson sanoi.

Kuntavaalit ovat Anderssonin ensimmäiset vaalit puolueen puheenjohtajana. Hän kertoi kiertäneensä ahkerasti maata.

”Monet ovat sanoneet, että koskaan ei ole vasemmistoliitossa ollut näin iloinen ja yhtenäinen tunnelma.”


Le Bonkin täyttivät hurja huuto ja aplodit, kun ennakkoäänet tulivat ja näyttivät vasemmistoliitolle 1,5 prosenttiyksikön kasvua edellisvaaleista. Helsingin 11 prosentin kannatus ennakkoäänissä sai aikaan lähes yhtä kovan huudon.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Helsingin Ostrobotnialla salin katto ei kohonnut ilmaan, kun ennakkoäänten tulokset ilmestyivät näkyville kello 20. Puolue oli saamassa vain 8,2 prosentin osuuden äänipotista. Helsingissä miinusta oli noin 3 prosenttiyksikköä.

Viimeisiä vaalejaan luotsaavan puheenjohtajan Timo Soinin ilme pysyi tiukkana viivana. Tuttu riehakkuus oli kaukana.

Äänisaalis ei näyttänyt tulevan yllätyksenä perussuomalaisten vaalivalvojaisiin osallistuville. Jo alkuillasta yleisöllä oli koetettu huudattaa jytkyä, mutta yritys jäi ponnettomaksi. Eloa saliin tuli vasta kun kävi ilmi, että iso osa Uudenmaan ennakkoäänistä oli yhä laskematta.


Keskustaväki odotti ääniä Helsingin Loiste-ravintolassa. Suomi-iskelmä soi ravintolassa illan mittaan yhä kovempaa, mutta puolueväki ei villiintynyt juhlimaan. Keskusta on kärsimässä vaaleissa tappion.

Pääministeri Juha Sipilän saapuminen piristi vaisuhkoa tunnelmaa. Pääministeri esiintyi rennon oloisena ja vitsailevana.

”Tätä voisi luonnehtia vaikeana aikana sisulla ja sydämellä tehdyksi hienoksi tulokseksi”, Sipilä sanoi ja sai aplodit omiltaan.

"Aika lähellä ollaan odotettua tulosta. Puolisen prosenttiyksikköä ollaan oman tavoitteeni alapuolella", Sipilä sanoi kello 23:n jälkeen.


Kristillisdemokraattien vaalivalvojaisissa Helsingin Punavuoressa tunnelma oli ennen tietoa ennakkoäänistä iloisen odottava, jopa lähes riehakas. Syynä optimismiin olivat tuoreet, yli viiden prosentin kannatusta luvanneet Ylen gallupit. Ihmiset kaatoivat juomalaseihinsa lisää vettä.

Jännitystä Helsingissä aiheutti tosin kristillisdemokraattien listoille otettu, europarlamentaarikko Paavo Väyrysen johtama Terve Helsinki -ryhmä, jonka kanssa tehty yhteistyö kohuineen on värittänyt vaalikamppailua.

Taputukset ja hurraukset jatkuivat ennakkoäänten julkistamisen jälkeen. Essayahin mukaan kyseessä voi olla ennakkoäänten perusteella kaikkien aikojen kuntavaalitulos. Kun ääniä oli laskettu 47 prosenttia, Helsingissä kristillisdemokraatit olivat kasvattamassa kannatusprosenttiaan 0,7 prosenttiyksikköä 3 prosenttiin ja valtakunnallisesti 0,5 prosenttiyksikköä 4,2 prosenttiin.

Ennakkoäänten perusteella kristillisdemokraatit näyttivät menettävän Helsingin kaupunginvaltuustossa toisen paikkansa kristillisten listalla olleelle Terve Helsinki -ryhmän johtajalle Paavo Väyryselle.

Ennakkoäänten perusteella Väyrysen kanssa jatkamassa olisi kristillisten Mika Ebeling.

”Erittäin mielenkiintoinen yhdistelmä”, Ebeling arvioi itse illalla puoli yhdeksän aikaan.

”Tähän saakka kaverinani on ollut hyvin erilaisia henkilöitä. Ei ole ollut näin kokenutta ja moninkertaista presidenttiehdokasta. Minulla on yli 20 vuotta valtuustossa istuneena vähemmän kokemusta. Tämä on suuri muutos kokoonpanoon.”

Feministisen puolueen vaalivalvojaisissa Helsingin Vallilassa vessat oli muutettu unisex-vessoiksi peittämällä ovista vaaleanpunaisella kortilla mies- ja naissukupuolta osoittavat symbolit. Sture 21 -baaria oli koristettu pinkeillä ilmapalloilla, ja pinkki täytekakku oli jo syöty. Syytä juhlaan oli, sillä uusi puolue oli ennakkoäänien perusteella saamassa läpi ensimmäisen ehdokkaansa, puheenjohtaja Katju Aron.

Kaikki pääkaupunkiseudun ehdokkaat kutsuttiin lavalle kukitettavaksi ja heille hurrattiin. ”Feministinen läpimurto!” lavalta huudettiin.

Osallistujat yltyvät valtaisaan huutoon, kun puolueen puheenjohtaja Aro saapui vihdoin paikalle Kuntatalolta. Vuorotellen julistetaan, miten puolue oli tehnyt historiaa.

”Kohta täällä aletaan varmaan itkeä”, sanoi varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara.

”Tämä on ollut kesästä asti rankka urakka, ja tiesimme, miten vaikea on tulla valituksi Helsingissä. Siitä näkökulmasta tämä on älytön suoritus.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   Ymmärrän, miksi presidentti Trumpia ketuttaa

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  8. 8

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  9. 9

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää