Kaupunki

Pinkki sensaatio Helsingissä: muutaman kuukauden vaalirekisterissä ollut feministinen puolue nousi valtuustoon – mistä puolueessa on kyse?

Feministinen puolue aikoo kasvattaa menestystään entisestään maakuntavaaleissa ja eduskuntavaaleissa. ”Tämä oli vauhdikas alku, joka antaa hyvän pohjan seuraavia vaaleja ajatellen”, kertoo puolueen ensimmäinen kaupunginvaltuutettu Katju Aro.

Kesällä 2016 perustetun feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro, 42, tuo uusia näkökulmia Helsingin kaupunginvaltuustoon. Aro otti paikkansa 1 542 äänen saaliilla.

Arolla ei ole aiempaa kokemusta puoluepolitiikasta, mutta järjestötyössä hän on ollut mukana pitkään. Ammatiltaan Aro on graafinen suunnittelija.

”Uskon, että järjestökokemuksesta on minulle apua myös poliittisessa työssä. Olen kuitenkin toiminut Naisasialiitto Unionissa kymmenen vuotta, joista viimeiset viisi vuotta järjestön puheenjohtajana”, Aro arvioi HS:lle maanantaina aamupäivällä.

Ehkä hieman yllättämäänkin päässyt vaalitulos saa Aron iloitsemaan paitsi itsensä myös koko puolueensa puolesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tunnelma on tietysti aika korkealla, koska luulen, että me teimme tässä pientä historiaa – tammikuussa rekisteröity puolue meni läpi saman tien”, Aro kertoo.

”Totta kai tuntuu myös henkilökohtaisesti hyvältä, että sain luottamusta äänestäjiltä”, hän lisää vielä.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.


Feministinen puolue nauttii äänestystulosten perusteella suosiota erityisesti Kalliossa ja Vallilassa. Puolueen suurin äänipotti tuli Kallio D -äänestysalueelta, jossa 5,2 prosenttia äänestäjistä antoi äänensä feministiselle puolueelle. Toiseksi suurimman äänisaaliin feministinen puolue keräsi Vallila A -äänestysalueella, jossa puolueen ääniosuus oli 4,4 prosenttia.

Puolueen ääniosuus ylsi neljän prosentin tuntumaan myös Kallion muilla äänestysalueilla.

Vasta tammikuussa puoluerekisteriin päässyt, vaaleanpunaista tunnusvärinään käyttävä feministinen puolue ilmoitti etukäteen tavoittelevansa juuri yhtä valtuustopaikkaa. Se irtosi Helsingissä 1,5 prosentin osuudella kaikista annetuista äänistä.

Aro arvioi, että osa feministisen puolueen äänestäjistä oli ihmisiä, jotka ovat aiemmissa vaaleissa äänestäneet vihreitä tai vasemmistoliittoa. Hän uskoo, että tukea tuli myös niin sanotusta nukkuvien puolueesta. Tämän oletuksen hän perustaa kaduilla kampanjoinnin aikana tapahtuneisiin kohtaamisiin.

”Ääniä on tullut aika paljon myös ihmisiltä, jotka eivät ole välttämättä äänestäneet kertaakaan aikaisemmin. Tai sitten he eivät ole löytäneet aiemmin sellaista puoluetta, jota olisivat halunneet äänestää.”

Mikä sitten on feministisen puolueen äänestämään innostava voima?

”Aika monet ihmiset tulivat kertomaan minulle kadulla, että he ovat kokeneet tulleensa kohdatuiksi ja kuulluiksi. Heidän ongelmansa on otettu vakavasti. Uskon, että tämä näkyy meillä monen ehdokkaan työssä”, Aro pohtii.

Feministisen puolueen päätavoitteena on yhdenvertaisuuden lisääminen. Kuntavaaliohjelmaansa puolue kirjasi 30 ehdotusta, joiden avulla pitäisi päästä kohti yhdenvertaista ja syrjimätöntä kaupunkia.

Aro kertoi jo ennen vaaleja HS:n haastattelussa esimerkkejä asioista, joita feministinen puolue haluaa erityisesti ajaa.

”Sukupuolisensitiivinen ja normikriittinen kasvatus ja koulutus. Tiedostetaan päiväkodeissa ja peruskoulun opetussuunnitelmassa se, että sukupuoli vaikuttaa meidän olemiseemme yhteiskunnassa. Sukupuolisensitiivisyys tarkoittaa sitä, että jokaisella pitää olla oikeus saada olla oma itsensä”, Aro kertoi.

Tässä Feministinen puolue on paljolti ihmisoikeusjärjestö Setan sekä Naisasialiitto Unionin kanssa samoilla linjoilla.

Tasavertaisuuteen kuuluvat Aron mukaan myös muun muassa sukupuolivähemmistöjen ja uskonnollisten vähemmistöjen, liikuntarajoitteisten sekä paperittomien ihmisoikeuksien toteutumisesta huolehtiminen. Feministisen puolueen keskeisimpiä tavoitteita ovat lisäksi lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen sekä syrjäytymisen ehkäisy.

”Nuorille pitää varata aiempaa enemmän erilaisia koulutuspolkuja. Tutkimusten mukaan esimerkiksi 1987 syntyneistä 14 prosenttia ei yhdeksän vuotta peruskoulun lopettamisen jälkeen päässyt kiinni koulutukseen tai työelämään. Joka kolmannella on psykiatrinen diagnoosi. Mielenterveyspalveluihin on lisättävä ennaltaehkäisevää palvelua”, Aro perusteli.

Tieto perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Nuorisotutkimusverkoston yhdessä tekemään Suomi nuorten kasvuympäristönä -raporttiin.

Talouspolitiikan saralla feministinen puolue ajaa ajaa feminististä talouspolitiikkaa. Siinä esimerkiksi hoiva nähdään investointina, joka kannattaa.

Vasta valittuna kaupunginvaltuutettuna Aro uskoo, että hänen aloitteilleen tulee tukea myös muista puolueista.

”Odotan, että pääsen tekemään hyvää yhteistyötä muiden kanssa. Oman ryhmän ainoana edustajana se on tietysti välttämätöntä.”

Aro pyrkii osaltaan vaikuttamaan jo Helsingin kaupungin uuteen strategiaohjelmaan, joka tulee valtuuston käsiteltäväksi heti kesäkuussa.

”Yhdenvertaisuuskysymysten pitäisi ohjata työtä jo strategiatasolla. Se on ihan ensimmäinen asia, johon haluan lähteä vaikuttamaan.”

Feministisellä puolueella oli Helsingissä 24 kuntavaaliehdokasta. Puolue oli yksi kuudesta pienpuolueesta, joilla ei ollut edustusta vuonna 2012 valitussa Helsingin kaupunginvaltuustossa. Tästä joukosta myös piraattipuolue onnistui raivaamaan tiensä pääkaupungin valtuustoon, kun Petrus Pennanen meni läpi 1 364 äänellä.

Kuntavaalit olivat Aron mukaan vasta ensimmäinen askel feministisen puolueen taipaleella. Rimaa nostetaan jatkossa entistä korkeammalle.

”Jatkossa olemme sitten tähtäämässä maakuntavaaleihin ja eduskuntavaaleihin. Tämä oli meille vauhdikas alku, joka antaa hyvän pohjan seuraavia vaaleja ajatellen”, Aro sanoo.

Historian ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään ensi vuoden tammikuussa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Seuraavat eduskuntavaalit ovat vuorossa vuonna 2019.

Fakta

Uusia kasvoja valtuustoon


 Helsingissä on kaikkiaan 85 kaupunginvaltuutettua.

 Valtuustossa puhaltavat muutoksen tuulet, sillä sunnuntain vaalituloksen perusteella kaupunginvaltuutetuista 42 vaihtui.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Feministinen puolue
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  8. 8

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  9. 9

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää