Kaupunki

Helsingin kokoomus ottaa askeleen oikealle, vihreät vasemmalle – puolueiden näkemys­erot voivat antaa feministeille yllättävän valta-aseman

Helsingissä on vaalien jälkeen kaksi suurta puoluetta kokoomus ja vihreät. Ensi valtuustokauden päätöksenteosta tulee kiinnostavaa seurattavaa, sillä suurpuolueiden valtuutetut ovat monista asioista keskenään täysin eri mieltä.

Helsingin päätöksenteosta on kuntavaalien tuloksen jälkeen tulossa todella mielenkiintoista seurattavaa.

Kokoomus ja vihreät ovat vaalituloksen perusteella selvästi muita suurempia. Yhdessä niillä on 46 paikkaa valtuuston 85 paikasta. Kolmanneksi suurimmalla puolueella, Sdp:llä, on 12 paikkaa ja vasemmistoliitolla 10 paikkaa.

Vaalituloksen perusteella kokoomus ja vihreät voisivat käytännössä halutessaan päättää keskenään kaikista Helsingin asioista. Helsingin suunnan kannalta kiinnostavaa on, että puolueiden valitut valtuutetut ovat monista kysymyksistä keskenään täysin erimielisiä.

Molemmissa ryhmissä kävi sunnuntaina puhuri, mutta erityisen suurta vaihtuvuus oli kokoomuksen leirissä. Puolueen 25 valtuutetusta peräti 12 on uusia, ja luku nousee vielä yhdellä, jos mukaan laskee myös pormestariehdokas Jan Vapaavuoren (kok). Hän jätti valtuuston kesken viime kauden ja lähti Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

Suuri osa uusista ehdokkaista nousi valtuustoon vaalien valtakunnalliseksi ääni-imuriksi nousseen Vapaavuoren perässä. Vapaavuori keräsi lähes 30 000 ääntä. Hän keräsi yksinään enemmän ääniä kuin Helsingin viidenneksi suurin puolue perussuomalaiset. Se on huomattava asia, sillä perussuomalaisilla oli Helsingissä kova ehdokaslista.

Monet kokoomuksen valtuutetuista saavat kiittää valtuustopaikastaan Vapaavuoren henkilökohtaista äänimäärää, sillä 11 valtuustoon noussutta kokoomuslaista keräsi alle tuhat ääntä. Heitä ovat Heimo Laaksonen, Daniel Sazonov, Jenni Pajunen, Mia Nygård, Risto Rautava, Mirita Saxberg, Otto Meri, Matti Niiranen, Matti Parpala, Ted Apter ja Tapio Klemetti. Heistä uusia valtuutettuja on 9.

Vihreiden 21 valtuutetun ryhmästä uusia on noin puolet.

HS vertaili puolueiden nyt valittujen valtuutettujen vastauksia HS:n vaalikoneessa keskenään sekä valittujen vastauksia oman puolueensa ehdokkaisiin nähden. Vertailusta selvisi, että kokoomuksen valitut valtuutetut ovat keskimäärin oikeistolaisempia ja konservatiivisempia kuin puolueen ehdokkaat Helsingissä. Vihreiden valitut helsinkiläisvaltuutetut ovat puolestaan puolueen ehdokaslistaa liberaalimpia ja vasemmistolaisempia.

Helsingin vastavalittujen kokoomuslaisten ja vihreiden näkemykset eroavat etenkin palveluiden rahoituksen suhteen. Jos Helsingin pitäisi valita, leikkaako se palveluista vai korottaako se veroja, ylivoimainen enemmistö kokoomuslaisista leikkaisi palveluista. Vihreistä enemmistö puolestaan rahoittaisi palvelut korottamalla veroja.

Kokoomuslaisten mielestä Helsingin pitäisi myös suosia yksityisiä palveluntuottajia terveydenhuollossa, ulkoistaa julkisia palveluita yksityisille, rajoittaa kuntalaisten kaavoitusta koskevaa valitusoikeutta sekä pitää kävelykeskusta kutakuinkin nykyisen kokoisena.

Vihreiden enemmistö puolestaan suosii julkisia terveyspalveluita, vastustaa yhtiöittämisiä ja kaavoitusoikeuden rajoittamista sekä haluaa laajentaa merkittävästi nykyistä kävelykeskustaa.

Puolueiden välillä on myös selvä lastenhoitoa koskeva näkemysero. Vihreiden enemmistön mielestä Helsingin pitää taata kokopäiväinen päivähoitopaikka kaikille alle 3-vuotiaille, vaikka toinen vanhemmista olisikin kotona. Kokoomuksen valtuutetuista enemmistö puolestaan vastustaa tätä ajatusta ainakin jossakin määrin.

Arvokysymyksissä kokoomuslaiset valtuutetut suosivat kouluihin kovempaa kuria kuin puolueen helsinkiläisehdokkaat. Valitut valtuutetut suhtautuvat myös esimerkiksi homo- ja lesboparien avioliitto ja adoptio-oikeuksiin ehdokkaita kielteisemmin.

Vihreillä suunta on täysin päinvastainen.

Vihreiden valituista ehdokkaista jokainen on esimerkiksi täysin samaa mieltä väitteen kanssa, että homo- ja lesbopareilla pitäisi olla tismalleen samat adoptio-oikeudet kuin heteropareillakin.

Päätöksenteon kannalta kokoomuslaisten ja vihreiden näkemyserot tarkoittavat sitä, että puolueet tuskin ryhtyvät ainakaan kovin järjestelmällisesti jyräämään yhdessä päätöksiä läpi. Todennäköistä onkin, että valtuustopuolueet etsivät aiempaan tapaan ensin kompromisseja yhdessä. Jos kompromisseja ei synny, vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto yrittävät muodostaa punavihreän enemmistön.

Kolmestaan niillä on yhden paikan turvin enemmistö valtuustosta. Se on heikko enemmistö, joten on mahdollista, että vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto yrittävät etsiä yhteistä säveltä valtuustoon nousseen feministisen puolueen kanssa. Silloin valtaryhmittymällä olisi 44 valtuuston 85 äänestä. Yhden paikan feministisellä puolueella voikin olla kokoaan suurempi vaikutus Helsingin politiikkaan. Kiinnostavaa on myös nähdä, miten piraattipuolue itsensä Helsingin päätöksenteossa asemoi.

Kaikkiaan Helsingin valtuustosta uusiutui lähes puolet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Helsinki
 • Kokoomus
 • Vihreät
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  7. 7

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  8. 8

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää