Valikko

Vuonna 1973 Sirkka-Liisa Lahtinen osti 74 000 markalla Helsinginkadulta kaksion poikkeuksellisella näköalalla – nyt hänen rakas kallionsa aiotaan räjäyttää

Helsinki lienee Euroopan kallioisin pääkaupunki, mutta kaupungin tiivistymisen seurauksena kallio katoaa pikkuhiljaa näkyvistä.

Vuosi oli 1973. Sirkka-Liisa Lahtinen oli vasta muuttanut Kouvolasta Helsinkiin. Takana oli avioero, aika vaikeakin, sellainen kuin erot usein ovat.

Työpaikka oli järjestynyt Pasilasta Posti- ja lennätinlaitokselta, ja nyt etsinnässä oli uusi isompi asunto. Ensimmäinen Helsingin asunto, yksiö Hämeentiellä, oli turhan meluisa. Elannon leipäautot murisivat ikkunan alla heti aamutuimaan.


Ja pienikin asunto oli. Lahtinen asui siinä yliopistossa opiskelevan tyttärensä kanssa.

Oli siis tarve löytää koti, jossa olisi kaksi huonetta ja rauha lukea.

Eräänä elokuisena sunnuntaina Lahtinen käveli Hämeentieltä Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteykseen. Kun Lahtinen astui sisään myytävänä olleeseen asuntoon, hän katsoi ulos ikkunasta. Sen alla oli suuri kallio, hiljainen ja jykevä.

Nähtyään sen Lahtinen teki päätöksen. 29. elokuuta vuonna 1973 hän osti 74 000 markalla Helsinginkadulta 45 neliötä.

Helsinki lienee Euroopan kallioisin pääkaupunki. Sen pinta-alasta kolmannes on kalliomaata – kaksi miljardia vuotta sitten syntynyttä, jääkauden runnomaa ja silittämää.

Kaupungin tiivistyminen on kuitenkin pikkuhiljaa piilottanut kallion näkyviltä. Erityisen paljon kalliota on kadonnut näkyviltä Kallion kaupunginosan vierestä Harjusta. Se on nimittäin Helsingin tiiveimmin rakennettu alue.

Harjussa on jäljellä enää muutamia avokallioita. Josafatin kallio aiottiin räjäyttää 1970-luvulla, mutta kansan raivo pelasti sen. Ja sitten on Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteyksessä sijaitsevien talojen sisäpihalla sijaitseva avokallio.

Mutta nyt sekin on joutunut tulilinjalle.


Yli 40 vuotta asuntokauppojen jälkeen Helsinginkatu 17:ssä sijaitsevan talon viidennessä kerroksessa oven avaa aurinkoisesti hymyilevä nainen. Sirkka-Liisa Lahtinen ei halua ikäänsä lehteen, joten on tyydyttävä kertomaan, että arvioitavan kohteen pirteys ja ulkonäkö ohjaavat arvioijan parikymmentä vuotta pieleen.

”Silloin, kun täällä on vielä ollut puutaloja, kallion päällä on kuivatettu pyykkiä”, Lahtinen sanoo ja katsoo ikkunasta avautuvaa kallioista näkymää.

”Ja lapset ovat kiipeilleet sen päällä.”

Hymynsä takana Lahtinen on vähän surullinen. Hänen vuonna 1926 rakennetun kotitalonsa asunto-osakeyhtiö on yhtiökokouksen päätöksellä päätynyt pyytämään Helsingin kaupungilta kaavamuutosta, joka tietäisi kallion tuhoa.

Kallio on yhtiön maalla, ja yhtiöllä on suuret remonttitarpeet. Siksi se haluaisi myydä kallion rakennusyhtiölle, joka räjäyttäisi sen ja pystyttäisi tilalle kerrostalon.


 

”Se on jääkauden aikainen jäänne. Se on turvallinen.”

Kaavoitusta ollaan vasta aloittelemassa. Lopulta kallion kohtalosta päättävät kaupunkipoliitikot.

Kaavaprosessiin sisältyy täydennysrakentamishankkeisiin usein liittyvä visainen ongelma: alueen kohtaloon liittyy keskenään ristiriitaisia etuja.

Toisaalta kerrostalon rakentaminen olisi Helsingin kaupungin asuntopoliittisten tavoitteiden kannalta positiivinen asia.

Uusien asuntojen tarve on hurja, eikä näin läheltä keskustaa ja joukkoliikenteen solmukohtia yleensä löydy rakentamattomia tontteja. Helsingin asuntojen kovia hintoja voidaan alentaa tehokkaimmin rakentamalla mahdollisimman paljon lisää asuntoja.

Mutta se, mikä kaupungin kehityksessä on hyödyksi monille, on aina myös kipeää jollekin.

Ensinnäkin, kallionäköalan muuttuminen kerrostalon seinäksi tulee mitä todennäköisimmin laskemaan Lahtisen kodin ja muiden sisäpihan puoleisten asuntojen arvoa.

Mutta oikeasti Lahtiselle itse kallio taitaa olla huomattavasti rahaa tärkeämpi. ”Se on jääkauden aikainen jäänne. Se on turvallinen”, hän sanoo.

Lahtinen kertoo katselevansa ikkunasta, miten nuoret välillä kiipeävät kalliolle eväidensä kanssa. Ja sitä, miten sateen jälkeen pikkulinnut tulevat pesulle kallion päälle syntyneisiin vesilätäkköihin. Hän muistaa tarkalleen, milloin hän kuuli, että kallio aiotaan räjäyttää. Se oli 9. tammikuuta vuonna 2013.

”Jos se tuhotaan, niin sitä ei saa millään takaisin”, Lahtinen sanoo.


Asunto-osakeyhtiö ei koe suunnitelman rikkovan yhdenvertaisuusperiaatetta

Sirkka-Liisa Lahtinen kokee kallion tuhoa tietävän asunto-osakeyhtiön päätöksen rikkovan asunto-osakeyhtiölakia. Lain mukaan yhtiön enemmistö ei voi päättää hankkeesta, jossa se saa ”epäoikeutettua etua” vähemmistön kustannuksella. Maiseman muuttuminen voi vaikuttaa negatiivisesti sisäpihan asuntojen arvoihin.

Asunto-osakeyhtiön puheenjohtaja Pauliina Pekonen kertoo, että yhtiö on pyytänyt tilanteesta arvion lakiasiaintoimistolta.

”Lausunnon pohjalta on alustavasti arvioitu, että ei tässä olisi niin hankalaa tilannetta, että tasapuolisuus tulisi loukatuksi”, Pekonen sanoo.

Hän muistuttaa, että suunniteltu remontti nostaa kaikkien asunto-osakkeiden arvoa. Pekonen ei luovuttanut HS:lle lakiasiaintoimiston lausuntoa.

Hän kertoo, että rahallisen hyödyn lisäksi taloyhtiö toivoo rakennusprojektin myös tekevän sisäpihasta entistä viihtyisämmän.

Helsingin kaupunki tiedottaa kaavamuutoshankkeesta lisää ensi viikolla Aleksis Kiven koululla järjestettävässä asukastilaisuudessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  8. 8

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  9. 9

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  10. 10

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
  3. 2 tuntia sitten
  4. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  5. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  12. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  13. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  14. Näytä lisää