Valikko

Vuonna 1973 Sirkka-Liisa Lahtinen osti 74 000 markalla Helsinginkadulta kaksion poikkeuksellisella näköalalla – nyt hänen rakas kallionsa aiotaan räjäyttää

Helsinki lienee Euroopan kallioisin pääkaupunki, mutta kaupungin tiivistymisen seurauksena kallio katoaa pikkuhiljaa näkyvistä.

Vuosi oli 1973. Sirkka-Liisa Lahtinen oli vasta muuttanut Kouvolasta Helsinkiin. Takana oli avioero, aika vaikeakin, sellainen kuin erot usein ovat.

Työpaikka oli järjestynyt Pasilasta Posti- ja lennätinlaitokselta, ja nyt etsinnässä oli uusi isompi asunto. Ensimmäinen Helsingin asunto, yksiö Hämeentiellä, oli turhan meluisa. Elannon leipäautot murisivat ikkunan alla heti aamutuimaan.


Ja pienikin asunto oli. Lahtinen asui siinä yliopistossa opiskelevan tyttärensä kanssa.

Oli siis tarve löytää koti, jossa olisi kaksi huonetta ja rauha lukea.

Eräänä elokuisena sunnuntaina Lahtinen käveli Hämeentieltä Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteykseen. Kun Lahtinen astui sisään myytävänä olleeseen asuntoon, hän katsoi ulos ikkunasta. Sen alla oli suuri kallio, hiljainen ja jykevä.

Nähtyään sen Lahtinen teki päätöksen. 29. elokuuta vuonna 1973 hän osti 74 000 markalla Helsinginkadulta 45 neliötä.

Helsinki lienee Euroopan kallioisin pääkaupunki. Sen pinta-alasta kolmannes on kalliomaata – kaksi miljardia vuotta sitten syntynyttä, jääkauden runnomaa ja silittämää.

Kaupungin tiivistyminen on kuitenkin pikkuhiljaa piilottanut kallion näkyviltä. Erityisen paljon kalliota on kadonnut näkyviltä Kallion kaupunginosan vierestä Harjusta. Se on nimittäin Helsingin tiiveimmin rakennettu alue.

Harjussa on jäljellä enää muutamia avokallioita. Josafatin kallio aiottiin räjäyttää 1970-luvulla, mutta kansan raivo pelasti sen. Ja sitten on Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteyksessä sijaitsevien talojen sisäpihalla sijaitseva avokallio.

Mutta nyt sekin on joutunut tulilinjalle.


Yli 40 vuotta asuntokauppojen jälkeen Helsinginkatu 17:ssä sijaitsevan talon viidennessä kerroksessa oven avaa aurinkoisesti hymyilevä nainen. Sirkka-Liisa Lahtinen ei halua ikäänsä lehteen, joten on tyydyttävä kertomaan, että arvioitavan kohteen pirteys ja ulkonäkö ohjaavat arvioijan parikymmentä vuotta pieleen.

”Silloin, kun täällä on vielä ollut puutaloja, kallion päällä on kuivatettu pyykkiä”, Lahtinen sanoo ja katsoo ikkunasta avautuvaa kallioista näkymää.

”Ja lapset ovat kiipeilleet sen päällä.”

Hymynsä takana Lahtinen on vähän surullinen. Hänen vuonna 1926 rakennetun kotitalonsa asunto-osakeyhtiö on yhtiökokouksen päätöksellä päätynyt pyytämään Helsingin kaupungilta kaavamuutosta, joka tietäisi kallion tuhoa.

Kallio on yhtiön maalla, ja yhtiöllä on suuret remonttitarpeet. Siksi se haluaisi myydä kallion rakennusyhtiölle, joka räjäyttäisi sen ja pystyttäisi tilalle kerrostalon.


 

”Se on jääkauden aikainen jäänne. Se on turvallinen.”

Kaavoitusta ollaan vasta aloittelemassa. Lopulta kallion kohtalosta päättävät kaupunkipoliitikot.

Kaavaprosessiin sisältyy täydennysrakentamishankkeisiin usein liittyvä visainen ongelma: alueen kohtaloon liittyy keskenään ristiriitaisia etuja.

Toisaalta kerrostalon rakentaminen olisi Helsingin kaupungin asuntopoliittisten tavoitteiden kannalta positiivinen asia.

Uusien asuntojen tarve on hurja, eikä näin läheltä keskustaa ja joukkoliikenteen solmukohtia yleensä löydy rakentamattomia tontteja. Helsingin asuntojen kovia hintoja voidaan alentaa tehokkaimmin rakentamalla mahdollisimman paljon lisää asuntoja.

Mutta se, mikä kaupungin kehityksessä on hyödyksi monille, on aina myös kipeää jollekin.

Ensinnäkin, kallionäköalan muuttuminen kerrostalon seinäksi tulee mitä todennäköisimmin laskemaan Lahtisen kodin ja muiden sisäpihan puoleisten asuntojen arvoa.

Mutta oikeasti Lahtiselle itse kallio taitaa olla huomattavasti rahaa tärkeämpi. ”Se on jääkauden aikainen jäänne. Se on turvallinen”, hän sanoo.

Lahtinen kertoo katselevansa ikkunasta, miten nuoret välillä kiipeävät kalliolle eväidensä kanssa. Ja sitä, miten sateen jälkeen pikkulinnut tulevat pesulle kallion päälle syntyneisiin vesilätäkköihin. Hän muistaa tarkalleen, milloin hän kuuli, että kallio aiotaan räjäyttää. Se oli 9. tammikuuta vuonna 2013.

”Jos se tuhotaan, niin sitä ei saa millään takaisin”, Lahtinen sanoo.


Asunto-osakeyhtiö ei koe suunnitelman rikkovan yhdenvertaisuusperiaatetta

Sirkka-Liisa Lahtinen kokee kallion tuhoa tietävän asunto-osakeyhtiön päätöksen rikkovan asunto-osakeyhtiölakia. Lain mukaan yhtiön enemmistö ei voi päättää hankkeesta, jossa se saa ”epäoikeutettua etua” vähemmistön kustannuksella. Maiseman muuttuminen voi vaikuttaa negatiivisesti sisäpihan asuntojen arvoihin.

Asunto-osakeyhtiön puheenjohtaja Pauliina Pekonen kertoo, että yhtiö on pyytänyt tilanteesta arvion lakiasiaintoimistolta.

”Lausunnon pohjalta on alustavasti arvioitu, että ei tässä olisi niin hankalaa tilannetta, että tasapuolisuus tulisi loukatuksi”, Pekonen sanoo.

Hän muistuttaa, että suunniteltu remontti nostaa kaikkien asunto-osakkeiden arvoa. Pekonen ei luovuttanut HS:lle lakiasiaintoimiston lausuntoa.

Hän kertoo, että rahallisen hyödyn lisäksi taloyhtiö toivoo rakennusprojektin myös tekevän sisäpihasta entistä viihtyisämmän.

Helsingin kaupunki tiedottaa kaavamuutoshankkeesta lisää ensi viikolla Aleksis Kiven koululla järjestettävässä asukastilaisuudessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  5. 5

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  6. 6

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  7. 7

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  8. 8

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  7. Tunti sitten
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää