Valikko

Vuonna 1973 Sirkka-Liisa Lahtinen osti 74 000 markalla Helsinginkadulta kaksion poikkeuksellisella näköalalla – nyt hänen rakas kallionsa aiotaan räjäyttää

Helsinki lienee Euroopan kallioisin pääkaupunki, mutta kaupungin tiivistymisen seurauksena kallio katoaa pikkuhiljaa näkyvistä.

Vuosi oli 1973. Sirkka-Liisa Lahtinen oli vasta muuttanut Kouvolasta Helsinkiin. Takana oli avioero, aika vaikeakin, sellainen kuin erot usein ovat.

Työpaikka oli järjestynyt Pasilasta Posti- ja lennätinlaitokselta, ja nyt etsinnässä oli uusi isompi asunto. Ensimmäinen Helsingin asunto, yksiö Hämeentiellä, oli turhan meluisa. Elannon leipäautot murisivat ikkunan alla heti aamutuimaan.


Ja pienikin asunto oli. Lahtinen asui siinä yliopistossa opiskelevan tyttärensä kanssa.

Oli siis tarve löytää koti, jossa olisi kaksi huonetta ja rauha lukea.

Eräänä elokuisena sunnuntaina Lahtinen käveli Hämeentieltä Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteykseen. Kun Lahtinen astui sisään myytävänä olleeseen asuntoon, hän katsoi ulos ikkunasta. Sen alla oli suuri kallio, hiljainen ja jykevä.

Nähtyään sen Lahtinen teki päätöksen. 29. elokuuta vuonna 1973 hän osti 74 000 markalla Helsinginkadulta 45 neliötä.

Helsinki lienee Euroopan kallioisin pääkaupunki. Sen pinta-alasta kolmannes on kalliomaata – kaksi miljardia vuotta sitten syntynyttä, jääkauden runnomaa ja silittämää.

Kaupungin tiivistyminen on kuitenkin pikkuhiljaa piilottanut kallion näkyviltä. Erityisen paljon kalliota on kadonnut näkyviltä Kallion kaupunginosan vierestä Harjusta. Se on nimittäin Helsingin tiiveimmin rakennettu alue.

Harjussa on jäljellä enää muutamia avokallioita. Josafatin kallio aiottiin räjäyttää 1970-luvulla, mutta kansan raivo pelasti sen. Ja sitten on Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteyksessä sijaitsevien talojen sisäpihalla sijaitseva avokallio.

Mutta nyt sekin on joutunut tulilinjalle.


Yli 40 vuotta asuntokauppojen jälkeen Helsinginkatu 17:ssä sijaitsevan talon viidennessä kerroksessa oven avaa aurinkoisesti hymyilevä nainen. Sirkka-Liisa Lahtinen ei halua ikäänsä lehteen, joten on tyydyttävä kertomaan, että arvioitavan kohteen pirteys ja ulkonäkö ohjaavat arvioijan parikymmentä vuotta pieleen.

”Silloin, kun täällä on vielä ollut puutaloja, kallion päällä on kuivatettu pyykkiä”, Lahtinen sanoo ja katsoo ikkunasta avautuvaa kallioista näkymää.

”Ja lapset ovat kiipeilleet sen päällä.”

Hymynsä takana Lahtinen on vähän surullinen. Hänen vuonna 1926 rakennetun kotitalonsa asunto-osakeyhtiö on yhtiökokouksen päätöksellä päätynyt pyytämään Helsingin kaupungilta kaavamuutosta, joka tietäisi kallion tuhoa.

Kallio on yhtiön maalla, ja yhtiöllä on suuret remonttitarpeet. Siksi se haluaisi myydä kallion rakennusyhtiölle, joka räjäyttäisi sen ja pystyttäisi tilalle kerrostalon.


 

”Se on jääkauden aikainen jäänne. Se on turvallinen.”

Kaavoitusta ollaan vasta aloittelemassa. Lopulta kallion kohtalosta päättävät kaupunkipoliitikot.

Kaavaprosessiin sisältyy täydennysrakentamishankkeisiin usein liittyvä visainen ongelma: alueen kohtaloon liittyy keskenään ristiriitaisia etuja.

Toisaalta kerrostalon rakentaminen olisi Helsingin kaupungin asuntopoliittisten tavoitteiden kannalta positiivinen asia.

Uusien asuntojen tarve on hurja, eikä näin läheltä keskustaa ja joukkoliikenteen solmukohtia yleensä löydy rakentamattomia tontteja. Helsingin asuntojen kovia hintoja voidaan alentaa tehokkaimmin rakentamalla mahdollisimman paljon lisää asuntoja.

Mutta se, mikä kaupungin kehityksessä on hyödyksi monille, on aina myös kipeää jollekin.

Ensinnäkin, kallionäköalan muuttuminen kerrostalon seinäksi tulee mitä todennäköisimmin laskemaan Lahtisen kodin ja muiden sisäpihan puoleisten asuntojen arvoa.

Mutta oikeasti Lahtiselle itse kallio taitaa olla huomattavasti rahaa tärkeämpi. ”Se on jääkauden aikainen jäänne. Se on turvallinen”, hän sanoo.

Lahtinen kertoo katselevansa ikkunasta, miten nuoret välillä kiipeävät kalliolle eväidensä kanssa. Ja sitä, miten sateen jälkeen pikkulinnut tulevat pesulle kallion päälle syntyneisiin vesilätäkköihin. Hän muistaa tarkalleen, milloin hän kuuli, että kallio aiotaan räjäyttää. Se oli 9. tammikuuta vuonna 2013.

”Jos se tuhotaan, niin sitä ei saa millään takaisin”, Lahtinen sanoo.


Asunto-osakeyhtiö ei koe suunnitelman rikkovan yhdenvertaisuusperiaatetta

Sirkka-Liisa Lahtinen kokee kallion tuhoa tietävän asunto-osakeyhtiön päätöksen rikkovan asunto-osakeyhtiölakia. Lain mukaan yhtiön enemmistö ei voi päättää hankkeesta, jossa se saa ”epäoikeutettua etua” vähemmistön kustannuksella. Maiseman muuttuminen voi vaikuttaa negatiivisesti sisäpihan asuntojen arvoihin.

Asunto-osakeyhtiön puheenjohtaja Pauliina Pekonen kertoo, että yhtiö on pyytänyt tilanteesta arvion lakiasiaintoimistolta.

”Lausunnon pohjalta on alustavasti arvioitu, että ei tässä olisi niin hankalaa tilannetta, että tasapuolisuus tulisi loukatuksi”, Pekonen sanoo.

Hän muistuttaa, että suunniteltu remontti nostaa kaikkien asunto-osakkeiden arvoa. Pekonen ei luovuttanut HS:lle lakiasiaintoimiston lausuntoa.

Hän kertoo, että rahallisen hyödyn lisäksi taloyhtiö toivoo rakennusprojektin myös tekevän sisäpihasta entistä viihtyisämmän.

Helsingin kaupunki tiedottaa kaavamuutoshankkeesta lisää ensi viikolla Aleksis Kiven koululla järjestettävässä asukastilaisuudessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  4. 4

   Vapaavuoren mieli muuttui: antaa kritisoidun tuhansien eurojen siirtymäkorvauksensa hyväntekeväisyyteen

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Hallitus haluaa lisätä apteekkien määrää ja tuoda joitakin lääkkeitä ruokakauppoihin

  9. 9

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  10. 10

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää