Kaupunki

Neuvottelut Helsingin johtopaikoista alkavat tiistaina – HS kertoo, miten ja kenelle vallan avaimet jaetaan

Helsingin pormestariksi nousevan Jan Vapaavuoren (kok) johtamat poliitikot alkavat tiistaina jakaa kaupungin johtopaikkoja. Todennäköisiä apulaispormestareita ovat Anni Sinnemäki (vihr), Pia Pakarinen (kok), Nasima Razmyar (sd) ja Otso Kivekäs (vihr).

Helsingissä pyörähtää tiistaina käyntiin valtaruletti, jossa jaetaan kaupungin keskeisimpien vallankäyttäjien paikat.

Rulettipyörän laittaa pyörimään sunnuntaina 9. huhtikuuta käytyjen kuntavaalien ääniharava ja Helsingin ensimmäinen pormestari Jan Vapaavuori (kok).

”Tiistaina aloitetaan neuvottelut. Pyydän paikalle edustuksen jokaisesta valtuustoryhmästä. Hae­taan alkuun kaikille hyvää fiilistä ja hyvää yhteistyön henkeä”, Vapaavuori sanoo HS:lle.

Vapaavuori sanoo, että neuvotteluissa edetään aiempien vuosien tapaan belgialaisen juristin ja matemaatikon Victor D’Hondtin kehittämän menetelmän mukaan. Menetelmä pyrkii jakamaan tarjolla olevat luottamustehtävät mahdollisimman tarkasti puolueiden vaalissa saavuttaman äänimäärän mukaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kansalaiset ovat äänestäneet valtuutettuja sillä menetelmällä, joten pidän luontevana, että sitä käytetään myös paikkoja jaettaessa”, Vapaavuori sanoo.

”Aloitetaan paikkojen jakaminen yläpäästä. Ensin pormestaristo, kaupunginhallituksen paikat ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikka.”


Näiden paikkojen jakamisesta käytäviin neuvotteluihin hyvä fiilis sitten päättyykin. Edessä on kovaa kädenvääntöä etenkin Helsingin apulaispormestarien paikoista.

D’Hondtin menetelmää puhtaasti noudatettaessa Helsingin suurin puolue kokoomus saisi valita ensimmäisenä, minkä johtopaikan se ottaa. Valinta on selvä. Kokoomus valitsee pormestarin tehtävän, johon Vapaavuori nousee kesäkuussa.

Toiseksi suurin puolue, vihreät, valitsee seuraavana. Myös sen valinta on selvä, sillä Anni Sinnemäestä (vihr) tehdään kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari.


Sitten homma muuttuukin jo vaikeammaksi. Se johtuu osittain siitä, että Helsingin budjetista puolet kattavat sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien järjestettäväksi vuoden 2019 alussa.

”On hyvin todennäköistä, että sote katoaa kaupungin toimialasta jo ennen valtuustokauden puoliväliä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että meiltä katoaa soten apulaispormestari ja lautakunta. On siis selvää, että se pitää huomioida myös paikkaneuvotteluissa”, Vapaavuori sanoo.

Kokoomuksella on neuvotteluissa kolmas valintavuoro. Kokoomuslähteistä arvioidaan, että soten irrottaminen kaupungista kesken kauden saattaa johtaa siihen, että puolue valitsee kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaavan apulaispormestarin salkun.

Tämä olisi ymmärrettävä valinta, sillä kokoomuksella on ollut historian saatossa usein hallussaan opetuksesta vastaavan lautakunnan puheenjohtajuus.

HS:n kokoomuslähteiden mukaan tehtävään ajetaan vahvasti opetuslautakunnan puheenjohtajanakin aiemmin toiminutta Helsingin seudun kauppakamarin johtajaa, Pia Pakarista (kok).

”En kommentoi asiaan mitään”, sanoi pitkänäperjantaina Vilnasta tavoitettu Pakarinen.

”Sen voin sanoa, että mielestäni meidän apulaispormestarin salkun pitäisi mennä naiselle.”


Neuvottelujen neljäs paikkavalinta kuuluu vaalien suurimpiin häviäjiin lukeutuvalle Sdp:lle.

Puolueelle on todennäköisesti tarjolla kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaavan apulaispormestarin salkku. Salkun saa äärimmäisen todennäköisesti kansanedustaja ja toiseksi kaudeksi valtuustoon valittu Nasima Razmyar.

HS uutisoi sunnuntaina, että Razmyar ”harkitsee vakavasti” tehtävään hakemista. Politiikan kielellä tämä tarkoittaa, että hän hakee tehtävään, jos puolue niin haluaa. Ja kyllähän se haluaa.

”Olen harkinnut asiaa perin pohjin. Arvostan oppositiopuolueen kansanedustajuutta paljon. Siinä on omat hienot puolensa, mutta tässä tehtävässä pääsisin tekemään ihan eri tavalla niitä asioita, mistä puhun”, Razmyar sanoi HS:lle.

”Voisin kiteyttää asian niin, että eduskunnassa voin puhua siitä, miten nuoret syrjäytyvät ja tässä työssä voisin mennä Kontulan lähiöön tekemään asialle jotain. Tässä on se iso ero. Uskon, että minua eduskuntavaaleissa äänestäneet ymmärtävät tämän näkökulman.”

Demarit ehtivät kärsiä vaalien jälkeen jonkinasteisesta ”pormestarikriisistä”, kun sekä pormestariehdokas ja kansanedustaja Tuula Haatainen, Pilvi Torsti sekä Helsingin Sdp:n piirihallituksen puheenjohtaja Pentti Arajärvi ehtivät kieltäytyä tehtävästä. Myös Razmyar ehti kieltäytyä kunniasta.

Perjantaina HS kertoi, että Razmyaria ennen vain toisen kauden valtuutettu Ville Jalovaara (sd) ja ensimmäiselle kaudelle valittu Eveliina Heinäluoma (sd) ovat luvanneet harkita tehtävään pyrkimistä.

Heinäluomalla on tehtävään kannatusta. Esimerkiksi Eurooppademarit-Tähti -yhdistyksen puheenjohtajan Hanna-Mari Kosken mielestä Heinäluoman valinta olisi puolueelta panostus tulevaisuuteen.

”Eve sai vaaleissa sosiaalidemokraateista viidenneksi eniten ääniä. Eve on osoittanut vaalityön kautta, että hänellä on kyky puhutella niin vanhoja kuin uusiakin äänestäjiä sekä innostaa mukaan työhön iso joukko vapaaehtoisia, sekä demareita että sitoutumattomia”, Koski kirjoitti Facebookissa torstaina.

Kirjoitin kolumnissani perjantaina, että Heinäluoma olisi puolueen kannalta paras mahdollinen ehdokas. Tuolloin minulle oli kerrottu, että Razmyar on kieltäytynyt tehtävästä. Razmyar sanoo muuttaneensa mieltään parin viime päivän aikana käydyn pohdinnan seurauksena.


Viides valintakierros on jälleen vihreillä. Neuvottelulähteiden mukaan todennäköistä on, että puolueelle on tuolloin tarjolla sosiaali- ja terveysasioista vastaavan apulaispormestarin paikka.

Vihreiden toinen apulaispormestarin paikka menee Sinnemäen jälkeen lähes varmasti miehelle, joten todennäköistä on, että paikan saa valtuustoryhmän johtaja Otso Kivekäs.


Vihreiden, kokoomuksen ja feministisen puolueen ohella vaalin suurimpiin voittajiin kuuluneelle vasemmistoliitolle olisi tässä tapauksessa tarjolla kuudes valinta ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus. Se on puolueen vähimmäistavoite neuvotteluissa, sanoo ryhmäjohtaja Veronika Honkasalo.

”Lähdemme neuvotteluihin vaalivoittajana ja sen pitää näkyä myös paikkaneuvotteluissa. Tavoittelemme apulaispormestarin paikkaa ja kunnon edustusta kaupunginhallituksessa”, Honkasalo sanoo HS:lle.

Honkasalo ei vielä sano, mitä apulaispormestarin paikkaa vasemmistoliitto tavoittelee tai kuka heidän ehdokkaansa apulaispormestariksi tai kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi on. Honkasalo ja puolueen pormestariehdokas Paavo Arhinmäki vastaavat vasemmistoliiton osalta paikkaneuvotteluista.


Oman mausteensa paikkaneuvotteluihin tuo se, että pormestariksi ja apulaispormestariksi valittavan on pitänyt tulla valituksi Helsingin kaupunginvaltuutetuksi tai varavaltuutetuksi.

Käytännössä ainakin kokoomus ja vihreät lähtevät siitä, että tehtäviin valitut henkilöt ovat varsinaisia valtuutettuja. Se rajaa sopivien henkilöiden joukkoa entisestään.

”Lähtökohta on, että he ovat varsinaisia valtuutettuja, mutta jokainen ryhmä katsoo tietenkin itse tilanteensa. Tämä on palapeli, jossa pitää löytää vaikeat salkut, mutta kyllä ne löytyvät. Mikään paikka ei ole vielä jäänyt auki”, Vapaavuori sanoo.


Näin pormestarit valtaa Helsingissä käyttävät

Helsingin valtuusto valitsee kesäkuussa keskuudestaan pormestarin ja neljä apulaispormestaria. Tehtäviin valituksi voi tulla joko valtuutettu tai varavaltuutettu.

Tuleva pormestari Jan ­Vapaavuori (kok) on jatkossa kaupungin ylin poliittinen ­johtaja. Hän johtaa kaupunginhallitusta ja sen elinkeino­asioista vastaavaa jaosta. Hän voi myös halutessaan ottaa virkamiehiltä asioita esittelyynsä. Hänen lähin työparinsa on Helsingin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna. Pormestarin työhuone on Helsingin kaupungintalossa. Apulaispormestarien sijoittumisesta ei ole vielä tietoa.

Apulaispormestarit johtavat kaupungin neljää toimialaa ja niistä päättäviä lautakuntia. Toimialoja ovat kaupunkiympäristö, sosiaali- ja terveys, kasvatus- ja koulutus sekä liikunta- ja vapaa-aika. Apualaispormestarien lähimpiä työpareja ovat toimialojen virkamiesjohtajat.

Pormestari ja apulaispor­mestarit kuuluvat myös kaupunginhallitukseen. Yhteensä ­kaupunginhallituksessa on 15 jäsentä.

Pormestari ja apulaispor­mestarit äänestävät valtuuston äänestyksissä, jos he ovat varsinaisia valtuutettuja.

Esimerkiksi ensimmäisen varavaltuutetun paikalta apulaispormestariksi valittu äänestää valtuustossa vain silloin, kun hänen puolueensa kaikki varsinaiset valtuutetut eivät ole paikalla.

Pormestarin ja apulaispormestarin tehtävät ovat kokopäiväisiä, ja niistä maksetaan palkkaa. Pormestari saa 14 000 euroa ja apulais­pormestarit 10 000 euroa kuukaudessa.

Juttuun on lisätty sunnuntaina 16. huhtikuuta kello 15:16 tieto siitä, että Nasima Razmyar hakee todennäköisesti apulaispormestarin tehtävään. Tämän seurauksena jutun Sdp:tä käsittelevää osuutta on päivitetty tuoreiden tietojen mukaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – Juho Eerola: ”On tämä erittäin hämmästyttävää”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   ”Jos potilaan mieli olisi antanut periksi, tarina olisi voinut päättyä toisin” – Ihmishenkiä pelastavat ammattilaiset kertovat, mitä työ on opettanut elämästä

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää