Valikko
Kaupunki

Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

”Joskus joku tuote jopa joudutaan pudottamaan pois myymälän valikoimasta, kun siihen kohdistuu paljon varkauksia, mutta ei niin paljon myyntiä.”

”Kurkumapurkit häviävät heti, kun sitä on saatu erä hyllyyn. Jouduimme laittamaan ne toistaiseksi palvelutiskiin”, hämmästelee kauppias Toni Grönqvist espoolaisesta Malminmäen K-kaupasta.

Kyseinen maustepurkki maksaa 1,30 euroa.

Vaikka Grönqvistin kauppa sijaitsee varsin rauhallisella ja pientalovaltaisella espoolaisalueella, myymälävarkaudet ja -näpistykset ovat täälläkin arkipäivää.

”Viikoittain niitä tapahtuu ja kaikenlaisten ihmisten toimesta”, Grönqvist huokaa.

Vielä suurempi, jopa päivittäinen, riesa varkaat ja näpistelijät ovat vilkkaissa paikoissa pääkaupunkiseudulla, kuten metroasemien läheisyydessä olevissa myymälöissä, arvioi SOK:n riskienhallintapäällikkö Mikko Koskinen.

”Jos on tällaista syrjäytynyttä ja sosiaalisten verkostojen ulkopuolella olevaa porukkaa siinä toimipaikan lähettyvillä, niin luonnollisesti sillä on silloin vaikutusta. Tällöin myymälävarkauksissa ja -näpistyksissä painottuvat päivittäiseen elämiseen liittyvät tuotteet ja alkoholi”, Koskinen kertoo.

Suurissa kauppakeskuksissa isoista marketeista varastetaan esimerkiksi elektroniikkaa ja uutuusmerkkivaatteita. Koulujen läheisyydessä olevista elintarvikekaupoista katoaa lapsien ja nuorten taskuihin makeisia ja energiajuomia.

Grönqvistin noin tuhannen neliön kaupassa on myynnissä reilut 15 000 tuotetta.

Kalja, siideri ja lonkero on täälläkin varastetuimpien listalla, kuten monissa muissakin kaupoissa.

”Mutta viime aikoina viety paljon myös pikakahvia, hammastahnaa ja Möllerin ravintolisiä”, listaa Grönqvist.

Riskienhallintapäällikkö Koskinen kertoo, että SOK:nkin myymälöissä pikakahviin on viime aikoina kohdistunut varkaiden suurta kiinnostusta.

”Vaikka se ei ole meille niin ominainen tuote täällä, niin ehkä sille on ollut kysyntää jossakin Suomen ulkopuolella”, Koskinen arvioi.

Grönqvist kertoo, että hän on välillä poistanut tietyn pikakahvimerkin väliaikaisesti kauppansa valikoimasta.

”Kun muuttaa Nescafen Pirkka-pikakahviksi, se ei enää kelpaakaan”, hän sanoo.


Poliisi kirjasi viime vuonna koko maassa vajaat 50 000 myymälävarkautta ja näpistystä. Tilastokeskuksen mukaan näistä reilut 17 000 tapahtui Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Koskinen huomauttaa, että todellisuudessa tapauksia on vieläkin enemmän.

”Meillä on se periaate, että kaikki myymälävarkaudet ja -näpistykset ilmoitetaan, mutta kyllä se poliisille ilmoittamisaste voi alkaa tiettyjen tekijöiden ja tekojen osalta kärsiä, ja se taas vaikuttaa tilastoihin.”

Myymälävarkaudet ja niiden ehkäiseminen tarkoittaa kaupoille paljon ylimääräistä työtä ja samalla kuluja.

”Paljon vahinkoa aiheutuu näistä toistuvasti myymälävarkauksia tekevistä, jotka hankkivat kaiken kuluttamansa varastamalla”, Koskinen sanoo.

”Sitten on näitä jälleenmyyntitarkoituksiin varastavia.”

Heitä kiinnostaa usein uusin elektroniikka. Elintarvikepuolella jälleenmyyntiarvoa on kalleimmilla lihoilla ja joissain kaupoissa arvokkaat lihat varustetaan hälyttimillä. Myös esimerkiksi kalliita juustoja yritetään viedä maksamatta kassan ohi.

Koskisen mukaan yhä enemmän on myös ulkomailta Suomeen suuntautuvaa ammattimaista järjestäytynyttä rikollisuutta.

”Me puhumme tällaisesta hit and run -rikollisuudesta eli tänne tullaan sellaiselle nopealle kierrokselle ja yritetään saada mahdollisimman paljon tuotteita matkaan ja vietyä ne saman tien pois maasta.”

Lasten ja nuorten viemien tavaroiden arvo ei välttämättä ole kovin suuri, mutta kaupoissa halutaan puuttua nuorten tekemiin rikoksiin, jotta heidän itsensäkin kannalta vahingollinen kierre katkeaisi ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan.

Kauppias Grönqvististä tuntuu aina erityisen pahalta, kun tosi nuoria jää kiinni.

”Nuorimmat ovat 10-vuotiaita. Harmittavat myös 13–15-vuotiaat, jotka pöllivät kaljaa tai siideriä”, hän kertoo.

”Mutta mitä pienempi varastettu tuote on arvoltaan, sitä kauemmin poliisilla kestää tulla paikalle, jos poliisilla on – ja usein on – kiireellisempiä tehtäviä. Eivät poliisit suklaapatukan takia lähde pillit päällä tulemaan”, K-kauppias Toni Grönqvist kertoo.

Tämä tarkoittaa usein sitä, että joku tai jotkut kaupan henkilökunnasta ovat pois normaaleista työtehtävistään.

Vuodenkierto näkyy myymälävarkauksissa. Esimerkiksi koulujen aloitus näkyy siten, että koulutarvikkeita katoaa.

Viime joulun alla Karakallion Lidlissä jouduttiin poistamaan mätipurkkeja pakastealtaasta, koska niitä vietiin maksamatta niin paljon. Mätiä kyllä oli valikoimassa, jos sitä hoksasi kysyä myyjältä, joka haki herkkua takahuoneesta.

”Yleisesti ottaen myymälävarkaudet keskittyvät pieniin, kilohinnoiltaan arvokkaimpiin ja helposti piilotettaviin tuotteisiin sekä alkoholiin”, kertoo Katja Kuikka Lidlin viestinnästä.

”Joskus joku tuote jopa joudutaan pudottamaan pois myymälän valikoimasta, kun siihen kohdistuu paljon varkauksia, mutta ei niin paljon myyntiä”, Koskinen tietää, mutta aika poikkeuksellista se on.

”Pyrimme viimeiseen asti, että tuotteita ei joutuisi siirtämään kokonaan pois. Mutta kyllä esimerkiksi elektroniikkaa sijoitetaan lukollisiin vitriineihin tai hyllyssä voi olla tyhjä paketti ja henkilökunnalta pitää pyytää tuote.”

Kaupan alalla on toivottu, että sakot olisi yhä muunnettavissa vankeudeksi.

”Kyllä sekin näkyy tässä ilmiössä, että enää ei joudu istumaan. Niille, jotka näitä tehtailevat, tulee sakkoja koko ajan ja he voivat repiä sakon heti poliisin silmien alla”, Grönqvist sanoo.

Kaupan liitto arvioi, että vähittäiskauppojen myymälävarkauksista johtuva hävikki on koko Suomessa noin 500 miljoonaa euroa vuodessa.


Kauppias Grönqvist vilkaisee työpäivän aikana tämän tästä ja kesken haastattelunkin monta kertaa valvontakameroiden ruutua. Hän kertoo, että päähän ottaa aina, kun joku yrittää kätkeä kaupassa tavaraa ja poistua maksamatta siitä.

”Kyllä siinä aina adrenaliini alkaa nousta, kun näkee jonkun varkaissa. Kaikki K-kaupat ovat yrittäjävetoisia, tavarat ovat meidän omaisuuttamme ja varkaus on suoraan yrittäjän taskusta pois.”

Grönvistin mukaan sitäkin näkee säännöllisesti, että ostetaan pieniä ostoksia, mutta pakataan kassi täyteen ja maksetaan vain osa.

Tai sitä, että pussiin laitetaan kotimaisia tomaatteja, mutta hinta punnitaan huomattavasti halvemman ulkomaisen tomaatin hinnan mukaan.

Taannoin Malminmäessä ihmeteltiin, kun eräs kissanruoka oli koko ajan loppuun myyty.

”Lopulta se henkilö, joka oli sitä itse ottanut, paljasti asian itse, kun tuli kysymään juuri sitä tiettyä merkkiä ja makua. Hän oli käydessään joka kerta varastanut sitä ja jäi lopulta kiinni.”

Multapusseja viillellään auki, pakasteita jätetään lojumaan lämpimään

Myymälävarkauksien ja -näpistysten lisäksi hävikkiä kaupalle aiheutuu ilkivallasta ja ihmisten ajattelemattomuudesta ja välinpitämättömyydestä.

Puutarhamultapusseja puhkotaan ja kaupan asiakas-wc:n vessapaperirullat revitään paperisilpuksi.

Työaikaa tärvääntyy siivoushommissa ja ilkivallan tekijöiden jahtaamisessa.

”Ja onko se sitten ajattelemattomuutta vai mitä, kun ottaa ensin jonkun kylmätuotteen, eikä sitten syystä tai toisesta haluakaan ostaa sitä ja jättää sen lojumaan lämpimään. Eihän se varkaus ole, mutta turhaa hävikkiä siitä tulee”, harmittelee Malminmäen K-supermarketin kauppias Toni Grönqvist.

”Ilkivallasta, pakettien availusta ja kylmätuotteiden jättämisestä lämpimään syntyy hävikkiä, joka valitettavasti tarkoittaa sitä, että siitä tulee kuluerä kaupalle ja rehelliset asiakkaat joutuvat ostamaan tuotteita vähän kalliimmalla”, sanoo myös SOK:n riskienhallintapäällikkö Mikko Koskinen.

Fakta

Näin kaupoissa suojaudutaan myymälävarkauksilta


  Tuotteiden sijoittelulla. Osa tavaroista pitää pyytää palvelutiskiltä tai on lukkojen takana.

  Myymälän siisteydellä ja järjestyksellä, jolloin puuttuvan tavaran huomaa helpommin.

  Tuotteiden hälytyslaitteilla.

  Vartijoilla ja myymäläetsivillä.

  Kameravalvonnalla.

  Henkilökunnan määrällä ja koulutuksella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää