Valikko
Kaupunki

Taksinkuljettajien protesti ruuhkautti liikennettä Helsingin keskustassa – taksiletka ylsi rautatieasemalta Töölöön asti

Eduskunta hyväksyy tai hylkää keskiviikkona lain liikenteen palveluista. Taksinkuljettajat vastustavat suunniteltuja uudistuksia.

Taksinkuljettajien mielenilmaus ruuhkautti Helsingin ydinkeskustan liikennettä. Mielenilmaus järjestettiin tiistaina alkuiltapäivästä keskustan vilkkaimmalla taksiasemalla Asema-aukiolla.

Erityisesti Postikuja ruuhkautui, kun taksit kääntyivät Mannerheimintieltä kohti Asema-aukiota.

Taksinkuljettajat vastustavat Suomen hallituksen suunnittelemia uudistuksia, jotka ovat tuomassa höllennyksiä muun muassa taksilupien määräsääntelyyn. Taksiautoilijat halusivat mielenilmauksellaan näyttää, mitä tapahtuu, jos kaikki taksit saavat ajaa rajoituksetta esimerkiksi Asema-aukiolle.

Asema-aukio täyttyi heti puoliltapäivin takseista, mutta mitään varsinaista liikennekaaosta ei kuitenkaan päässyt syntymään.

”Postikujalla on liikkumaton jono takseja”, kertoi ydinkeskustassa tilannetta seurannut HS:n toimittaja Marja Salomaa.

Asiakkaita ei näkynyt Salomaan mukaan juurikaan, joten taksiletka kasvoi nopeasti luikertelemaan myös Mannerheimintielle. Noin kello 12.45 jono ulottui rautatieasemalta hotelli Crowne Plazalle eli entiselle hotelli Hesperialle asti.

Helsingin poliisi ohjasi liikennettä.

”Tämä on seurannan alla. Jos satoja takseja tulee, niin kyllähän siitä ruuhka syntyy”, Helsingin poliisilaitoksen yleisjohtaja, komisario Juha Haapalainen kertoi mielenosoituksen aikana.

Asema-aukiolla oli myös muutamia vastamielenosoittajia. He puolustivat muun muassa Uber-kyytipalvelua.

Eduskunta hyväksyy tai hylkää keskiviikkona lain liikenteen palveluista. Laki liikenteen palveluista oli hallituksen esitysvaiheessa nimetty liikennekaareksi.

Taksilupien määräsääntelyn loppuminen, hinnoittelun vapautuminen ja taksiyrittäjäksi pääsemisen helpottaminen ovat kaikki osa liikennelakien kokonaisuudistusta, jonka on määrä astua voimaan osin ensi vuoden alussa ja osin heinäkuussa 2018.

Helsingin taksiautoilijoiden yhdistys päätti järjestää päivää ennen eduskunnan käsittelyä ”liikennekaarikokeilun”, jonka tarkoituksena oli näyttää, mitä tapahtuu, kun uuden lain hengessä Helsingin keskustan vilkkain taksiasema avataan kaikille takseille.

”Liikennekaaren toteutumisen myötähän taksien asemapaikkasäädökset poistuvat kokonaan. Kokeilemme sitä, mitä se tarkoittaa kaupunkiliikenteelle ja kaupunki-infrastruktuurille, kun palvelu keskittyy vain kaupunkeihin ja vilkkaasti liikennöityihin taksiasemiin”, sanoo Helsingin Taksiautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Anssi Roitto, joka on ollut taksialalla vuodesta 1988.

Nykyään taksilupa myönnetään tietylle asemapaikalle. Jos kyyti vie asemapaikan ulkopuolelle taksin on palattava asemapaikalle. Uuden lain mukaan kyytejä saa ottaa mistä vain minne vain.

Taksinkuljettajat protestoivat liikennelainsäädännön uudistusta eli niin sanottua liikennekaarta myös runsaat pari viikkoa sitten 31. maaliskuuta Helsingin Senaatintorilla.

Taksinkuljettajat haluasivat tempauksellaan kiinnittää päättäjien huomion juuri ennen kuin lakimuutos on eduskunnan käsittelyssä.

”Nykyiset lupaehdot edellyttävät autoilijalta hyvin paljon asioita, joita se autoilija ei nyt välttämättä kauhean kivoina pidä, mutta ne ovat asiakkaan kannalta hyviä”, Roitto kertoo.

”Asemapaikkavelvoite on taannut sen että palveluverkko on kaikkialla maassa. Myös päivystysvelvoite on määrännyt, että palvelua pitää olla 24/7 ihan joka Suomen notkossa, mutta tulevaisuudessahan näin sitten ei ole”, hän lisää vielä.

Myös taksialan turvallisuus tulevaisuudessa huolettaa Helsingin taksiautoilijoiden toiminnanjohtaja Roittoa niin asiakkaiden kuin alan yrittäjien ja työntekijöiden kannalta.

”Me haluaisimme, että taksilla matkustaminen olisi asiakkaalle turvallista. Jos alasta tulee turvatonta ja asiakas ei oikein tiedä, uskaltaako taksia käyttää, se vähentää taksin käyttöä myös luotettavilla toimijoilla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksi
 • Eduskunta
 • Helsinki
 • Liikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää