Kaupunki

Ylinopeutta ajava jää nyt kiinni poikkeuksellisen herkästi – poliisi jatkaa ”ekstralataustaan” torstaiaamuun asti

Vuorokauden kestävässä nopeusvalvontamaratonissa jäi viime vuonna kiinni 4 800 ylinopeutta ajanutta kuljettajaa.

Ylinopeutta ajavien kiinnijäämisriski on tällä hetkellä tavanomaista suurempi koko Suomessa. Syy tähän on se, että poliisi aloitti keskiviikkona aamukuudelta nopeusvalvontamaratonin, joka kestää yhtäjaksoisesti vuorokauden ympäri.

Tehoratsia on osa Euroopan liikennepoliisiverkoston (Tispol) koordinoimaa valvontaoperaatiota, jossa on mukana yli 20 maata. Ajonopeuksia valvotaan näin laajamittaisesti vasta kolmannen kerran.

”Tässä yritetään saada ekstralataus valvontaan ja kohdentaa kaikki käytössä oleva liikennevalvontaresurssi nimenomaan nopeusvalvontaan”, kertoo poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta.

Poliisi ei kuitenkaan keskeytä muiden velvollisuuksiensa hoitamista, vaikka ajoneuvoliikenne onkin vuorokauden ajan erikoistarkkailussa. Esimerkiksi hälytystehtävät ovat normaaliin tapaan ylinopeusratsioita korkeammalla sijalla prioriteettilistalla, vaikka valvontamaratonin aikana teiden varsilla näkyykin tavanomaista enemmän konstaapeleja tutkat viritettyinä.

Suuri merkitys on myös automaattisella liikennevalvonnalla. Tämä ilmenee konkreettisesti viime kevään nopeusvalvontamaratonin tuloksista, joiden mukaan koko Suomessa jäi kiinni noin 4 800 ylinopeutta ajanutta kuljettajaa.

”Näistä vähän yli tuhat oli perinteisen, poliisimiesten suorittaman työn tulosta. Kolme neljäsosaa oli sitten automaattivalvonnan tulosta”, Ajaste sanoo.

Tutkia liikutellaan vuorokauden aikana paikasta toiseen. Tyypillisimpien ylinopeusrysien lisäksi poliisi pyrkii Ajasteen mukaan olemaan tutkineen läsnä myös esimerkiksi paikoissa, joista on tullut kansalaispalautetta viranomaisille.

Ajaste arvelee, että nopeusvalvontamaratonin tulokset tulevat olemaan tänä vuonna samansuuntaisia kuin viime keväänä.

”Valitettavasti näitä löytyy, vaikka tästäkin kerrotaan ennakkoon kaikin tavoin. Toivottavasti ei olisi kuitenkaan niin paljon [ylinopeustapauksia] kuin viime vuonna.”

Poliisi ei aio julkaista väliaikatietoja jättiratsian tuloksista, vaan tiedot annetaan julkisuuteen kootusti torstaina. Helsingin poliisi julkaisi kuitenkin viestipalvelu Twitterissä jo keskiviikkona alkuiltapäivästä kiittelevän ja kannustavan viestin tienkäyttäjille:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikennevalvonta
 • Tieliikenne
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää