Valikko
Kaupunki

”Oli arveluttavaa, kun tyttäreni sai Tinder-matchin opettajansa kanssa” – HS kysyi sosiaalisen median käytöstä kouluissa

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että oppilaan pitää voida ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, -terveydenhoitajaan tai -psykologiin sosiaalisen median kautta.

”Mielestäni oli arveluttavaa, kun tyttäreni sai Tinder-matchin opettajansa kanssa.”

Näin kirjoitti huolestunut vanhempi HS:n kyselyyn, jossa kysyttiin sosiaalisen median eli somen käytöstä koulutyössä.

Kysymys siitä, voiko koulun henkilökunta ottaa oppilaita kavereikseen somessa, jakoikin vastaajien mielipiteet. Kuusi kymmenestä oli sitä mieltä, että henkilökunta ei voi ottaa oppilaita kavereikseen. Koulun henkilökunnan ja vanhempien kaveruuteen suhtauduttiin hieman myönteisemmin; puolet vastaajista hyväksyisi opettajan ja vanhemman some-kaveruuden.

”Opettajille henk. koht. ja ammattiprofiilit erikseen. Näin toteutuu tavoitettavuus ja yksityisyys säilyy”, kirjoitti opettaja Espoosta.

Kyselyyn tuli noin 130 vastausta. Vastaajista puolet oli koululaisten vanhempia, reilu kolmannes koulun henkilökuntaa ja loput lapsia tai nuoria.

Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että oppilaan pitää voida ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, kouluterveydenhoitajaan tai koulupsykologiin somen kautta.

Aika moni toivoi myös, että oppilas voisi pitää opettajaan yhteyttä somen kautta.

Opettajien näkökulmasta tähän liittyy aikataulupaineita, vaikka he suhtautuisivatkin sinänsä myönteisesti somen käyttöön koulutyössä.

”Itse opettajana olen mukana luokan Whatsapp-ryhmässä. Vastaava ryhmä voisi hyvin olla vanhemmillekin. Vanhempia ei mielestäni voi kuitenkaan velvoittaa käyttämään somea. Haasteita asettaa myös työ- ja vapaa-ajan rajaaminen, kun viestejä oppilailta kilahtelee iltaisin ja viikonloppuisin sekä esimerkiksi sairaslomalla”, eräs opettaja Järvenpäästä kirjoittaa.

Vastaajat kertoivat monista ideoista hyödyntää somea koulutyössä:

”Flunssakautena tunnit livelähetykseen somen kautta, jotta poissa olevat pysyvät mukana. Näin some ei jäisi vain ”viihdekäyttöön” ja siellä tapahtuvaa kiusaamistakin saataisiin näkyvämmäksi.”

”Somea ja somepostauksia voi varmasti hyödyntää useiden eri aineiden opetuksessa mitä mielikuvituksellisimmin tavoin! Some tarjoaa eri tavalla ”autenttista” matskua opetukseen kuin varta vasten tuotetut oppimateriaalit ja perinteinen media/netti. Uskonnossa ollaan tutkittu eri hashtageilla [avainsanoilla] vaikka Instagramista mm. eri uskontoperinteisiin liittyvien juhlien viettoa ympäri maailmaa.”

”Whatsapp paras, sopii myös vanhempainyhdistykselle. Opokin on helposti tavoitettavissa. Kätevä myös ryhmänohjaajalle ja oppilaille, kun luokan omassa ryhmässä voi tiedottaa aikatauluista ja kysyä läksyjä tai lähettää kuvan muistiinpanoista.”

Luottamuksellisten tietojen käsittely arvelutti kuitenkin monia.


Opetushallitus on laatinut sosiaalisen median opetuskäytön suositukset. Niissä sosiaalisen median roolista kodin ja koulun välisessä yhteistyössä todetaan muun muassa näin: ”Yhteistyössä on tarkoituksenmukaista hyödyntää sosiaalisen median mahdollisuuksia. Vuorovaikutuksen helppous ja mahdollisuus reaaliaikaisuuteen lisäävät joustavuutta yhteistyöhön.”

Suosituksessa sanotaan myös, että ”mitään salassa pidettävää tai yksityisyyden suojaa loukkaavaa tietoa ei saa laittaa sosiaalisen median palveluihin”.

Opetushallituksen lakimies Laura Francke kertoo, että kouluista ja vanhemmilta tulee jonkin verran kyselyjä somen ja kännykän käytöstä koulussa.

Opetushallitus ohjeisti kännykkä- ja someasioita hiljattain järjestyssääntöohjeessaan.

”Teemme parhaillaan siihen soveltavaa tietokoneen, kännykän ja muiden mobiililaitteiden käytöstä opasta, joka saadaan toivottavasti tänä keväänä valmiiksi. Siinä käsitellään myös somen ja digitekniikan käyttöä koulussa, kuten esimerkiksi sitä, miten omia laitteita voi käyttää oppitunnilla ja välitunnilla”, lakimies Francke sanoo.

Francken mielestä opettaja voi ottaa oppilaita kavereikseen esimerkiksi Facebookissa.

”Lainsäädäntö ei siitä suoraan mitään sano. Jos viestiminen sopii opettajan tehtävään ja asemaan ja se on nuorille sopivaa, niin minusta sille ei ole estettä, vaikka olisi vain yksi profiili”, Francke sanoo.

”Jos ottaa jonkun oppilaan kaveriksi, silloin pitäisi varmaan kaikki oppilaat ottaa yhdenvertaisuuden perusteella.”

Se, että deittipalvelu linkittää opettajan ja oppilaan yhteen, ei vielä sinänsä tee Francken mukaan opettajan toiminnasta moitittavaa.

”Tinder on markkinaehtoinen palvelu, eikä sen tarjoamia vaihtoehtoja kumpikaan voi tietää. Mutta jos se johtaisi johonkin viestittelyyn tai tapailuun, tilanne muuttuu. On katsottu, että opettajan ei ole soveliasta tapailla omia oppilaitaan, koska hänen tulee käyttäytyä asianmukaisesti tehtävässään, eikä oppilaan tapailu ole asianmukaista käyttäytymistä. Lisäksi opettaja on määräävässä valta-asemassa oppilaaseen nähden”, Francke sanoo.

”[Oppilaan iästä riippuen] saattaa tulla jo rikoslaki ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö kyseeseen. Juridiikan kannalta kyse voi olla myös virkavelvollisuuden laiminlyönnistä.”

Vantaalla huoliaan voi kertoa somessa

HS kertoi 11. huhtikuuta Vantaan somettavista koulukuraattoreista. Joukko vantaalaisia kuraattoreja aloitti käyttää sosiaalisen median sovelluksia kuraattorin työssään Somessa-hankkeen myötä vuonna 2014.

Koulukuraattorit ovat ehkäisevään lastensuojelutyöhön erikoistuneita koulun sosiaalityöntekijöitä.

Vantaalaisten nuorten huoliin ja pulmiin on päästy puuttumaan varhaisessa vaiheessa, kun kuraattorien viestittely oppilaiden kanssa lisääntyi älypuhelimien ja somesovellusten käyttöönoton ansiosta.

Älykännyköillä oppilailla on matala kynnys ottaa yhteyttä kuraattoriin, ja kuraattorit ovat paremmin tavoitettavissa. Yhteydenpito on tiivistynyt.


Sanottua somen käytöstä koulutyössä

”Kaikilla ei ole edelleenkään älypuhelimia tai somekanavia käytössään. Somessa on usein ikärajat, joita tulisi noudattaa. Niitä ei kouluissa noudateta ilmeisesti. Tämä tulisi ottaa huomioon.”

”Some virkamiesten eli koulun ja perheiden kanssa ei voi olla tyypillinen kaupallinen. Kirjastoissa ja tieteessä sama logiikka jo käytössä. Wilma on jo nyt osittain somea, ja sitä pitää kehittää.”

”Lapset tarvitsisivat opettajilta ja vanhemmilta paljon kasvatusta siitä, mitä sanoo laki liittyen someen. Mitkä teot ovat jo ihan rikollisia, kuten nolojen kuvien jakaminen eteenpäin.”

”Kotitehtäviä voi jakaa ja niiden tekemisestä voi muistuttaa. Neuvoa kotitehtäviin voi kysyä. Sairas voi voimien mukaan seurata streemattua [suoratoistettua] tuntia. Tunnilta myöhästymisen voi ilmoittaa (jos vaikka myöhästyy bussista), opettaja ja oppilas tutustuvat toisiinsa ihmisinä, opettaja ehkä alkaa ymmärtää niitä monipuolisia informaalin oppimisen muotoja, joita oppilailla siviilimaailmassa, netissä ja somessa seikkaillessaan on. Tapoja on lukemattomia! On suorastaan järkyttävän kivikautista, ettei somea hyödynnetä. Ja auttava kriisisome pitäisi olla auki ympäri vuorokauden nuoria varten!”

”Opettaja äänitti kerran pierunsa ja lähetti äänitteen Whatsappissa. Mielestäni se oli hauska tapa rikkoa jäätä.”

Lähde: HS:n somekysely koulutyöstä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Peruskoulu
 • Koulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  9. 9

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  10. 10

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää