Valikko
Kaupunki

”Oli arveluttavaa, kun tyttäreni sai Tinder-matchin opettajansa kanssa” – HS kysyi sosiaalisen median käytöstä kouluissa

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että oppilaan pitää voida ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, -terveydenhoitajaan tai -psykologiin sosiaalisen median kautta.

”Mielestäni oli arveluttavaa, kun tyttäreni sai Tinder-matchin opettajansa kanssa.”

Näin kirjoitti huolestunut vanhempi HS:n kyselyyn, jossa kysyttiin sosiaalisen median eli somen käytöstä koulutyössä.

Kysymys siitä, voiko koulun henkilökunta ottaa oppilaita kavereikseen somessa, jakoikin vastaajien mielipiteet. Kuusi kymmenestä oli sitä mieltä, että henkilökunta ei voi ottaa oppilaita kavereikseen. Koulun henkilökunnan ja vanhempien kaveruuteen suhtauduttiin hieman myönteisemmin; puolet vastaajista hyväksyisi opettajan ja vanhemman some-kaveruuden.

”Opettajille henk. koht. ja ammattiprofiilit erikseen. Näin toteutuu tavoitettavuus ja yksityisyys säilyy”, kirjoitti opettaja Espoosta.

Kyselyyn tuli noin 130 vastausta. Vastaajista puolet oli koululaisten vanhempia, reilu kolmannes koulun henkilökuntaa ja loput lapsia tai nuoria.

Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että oppilaan pitää voida ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, kouluterveydenhoitajaan tai koulupsykologiin somen kautta.

Aika moni toivoi myös, että oppilas voisi pitää opettajaan yhteyttä somen kautta.

Opettajien näkökulmasta tähän liittyy aikataulupaineita, vaikka he suhtautuisivatkin sinänsä myönteisesti somen käyttöön koulutyössä.

”Itse opettajana olen mukana luokan Whatsapp-ryhmässä. Vastaava ryhmä voisi hyvin olla vanhemmillekin. Vanhempia ei mielestäni voi kuitenkaan velvoittaa käyttämään somea. Haasteita asettaa myös työ- ja vapaa-ajan rajaaminen, kun viestejä oppilailta kilahtelee iltaisin ja viikonloppuisin sekä esimerkiksi sairaslomalla”, eräs opettaja Järvenpäästä kirjoittaa.

Vastaajat kertoivat monista ideoista hyödyntää somea koulutyössä:

”Flunssakautena tunnit livelähetykseen somen kautta, jotta poissa olevat pysyvät mukana. Näin some ei jäisi vain ”viihdekäyttöön” ja siellä tapahtuvaa kiusaamistakin saataisiin näkyvämmäksi.”

”Somea ja somepostauksia voi varmasti hyödyntää useiden eri aineiden opetuksessa mitä mielikuvituksellisimmin tavoin! Some tarjoaa eri tavalla ”autenttista” matskua opetukseen kuin varta vasten tuotetut oppimateriaalit ja perinteinen media/netti. Uskonnossa ollaan tutkittu eri hashtageilla [avainsanoilla] vaikka Instagramista mm. eri uskontoperinteisiin liittyvien juhlien viettoa ympäri maailmaa.”

”Whatsapp paras, sopii myös vanhempainyhdistykselle. Opokin on helposti tavoitettavissa. Kätevä myös ryhmänohjaajalle ja oppilaille, kun luokan omassa ryhmässä voi tiedottaa aikatauluista ja kysyä läksyjä tai lähettää kuvan muistiinpanoista.”

Luottamuksellisten tietojen käsittely arvelutti kuitenkin monia.


Opetushallitus on laatinut sosiaalisen median opetuskäytön suositukset. Niissä sosiaalisen median roolista kodin ja koulun välisessä yhteistyössä todetaan muun muassa näin: ”Yhteistyössä on tarkoituksenmukaista hyödyntää sosiaalisen median mahdollisuuksia. Vuorovaikutuksen helppous ja mahdollisuus reaaliaikaisuuteen lisäävät joustavuutta yhteistyöhön.”

Suosituksessa sanotaan myös, että ”mitään salassa pidettävää tai yksityisyyden suojaa loukkaavaa tietoa ei saa laittaa sosiaalisen median palveluihin”.

Opetushallituksen lakimies Laura Francke kertoo, että kouluista ja vanhemmilta tulee jonkin verran kyselyjä somen ja kännykän käytöstä koulussa.

Opetushallitus ohjeisti kännykkä- ja someasioita hiljattain järjestyssääntöohjeessaan.

”Teemme parhaillaan siihen soveltavaa tietokoneen, kännykän ja muiden mobiililaitteiden käytöstä opasta, joka saadaan toivottavasti tänä keväänä valmiiksi. Siinä käsitellään myös somen ja digitekniikan käyttöä koulussa, kuten esimerkiksi sitä, miten omia laitteita voi käyttää oppitunnilla ja välitunnilla”, lakimies Francke sanoo.

Francken mielestä opettaja voi ottaa oppilaita kavereikseen esimerkiksi Facebookissa.

”Lainsäädäntö ei siitä suoraan mitään sano. Jos viestiminen sopii opettajan tehtävään ja asemaan ja se on nuorille sopivaa, niin minusta sille ei ole estettä, vaikka olisi vain yksi profiili”, Francke sanoo.

”Jos ottaa jonkun oppilaan kaveriksi, silloin pitäisi varmaan kaikki oppilaat ottaa yhdenvertaisuuden perusteella.”

Se, että deittipalvelu linkittää opettajan ja oppilaan yhteen, ei vielä sinänsä tee Francken mukaan opettajan toiminnasta moitittavaa.

”Tinder on markkinaehtoinen palvelu, eikä sen tarjoamia vaihtoehtoja kumpikaan voi tietää. Mutta jos se johtaisi johonkin viestittelyyn tai tapailuun, tilanne muuttuu. On katsottu, että opettajan ei ole soveliasta tapailla omia oppilaitaan, koska hänen tulee käyttäytyä asianmukaisesti tehtävässään, eikä oppilaan tapailu ole asianmukaista käyttäytymistä. Lisäksi opettaja on määräävässä valta-asemassa oppilaaseen nähden”, Francke sanoo.

”[Oppilaan iästä riippuen] saattaa tulla jo rikoslaki ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö kyseeseen. Juridiikan kannalta kyse voi olla myös virkavelvollisuuden laiminlyönnistä.”

Vantaalla huoliaan voi kertoa somessa

HS kertoi 11. huhtikuuta Vantaan somettavista koulukuraattoreista. Joukko vantaalaisia kuraattoreja aloitti käyttää sosiaalisen median sovelluksia kuraattorin työssään Somessa-hankkeen myötä vuonna 2014.

Koulukuraattorit ovat ehkäisevään lastensuojelutyöhön erikoistuneita koulun sosiaalityöntekijöitä.

Vantaalaisten nuorten huoliin ja pulmiin on päästy puuttumaan varhaisessa vaiheessa, kun kuraattorien viestittely oppilaiden kanssa lisääntyi älypuhelimien ja somesovellusten käyttöönoton ansiosta.

Älykännyköillä oppilailla on matala kynnys ottaa yhteyttä kuraattoriin, ja kuraattorit ovat paremmin tavoitettavissa. Yhteydenpito on tiivistynyt.


Sanottua somen käytöstä koulutyössä

”Kaikilla ei ole edelleenkään älypuhelimia tai somekanavia käytössään. Somessa on usein ikärajat, joita tulisi noudattaa. Niitä ei kouluissa noudateta ilmeisesti. Tämä tulisi ottaa huomioon.”

”Some virkamiesten eli koulun ja perheiden kanssa ei voi olla tyypillinen kaupallinen. Kirjastoissa ja tieteessä sama logiikka jo käytössä. Wilma on jo nyt osittain somea, ja sitä pitää kehittää.”

”Lapset tarvitsisivat opettajilta ja vanhemmilta paljon kasvatusta siitä, mitä sanoo laki liittyen someen. Mitkä teot ovat jo ihan rikollisia, kuten nolojen kuvien jakaminen eteenpäin.”

”Kotitehtäviä voi jakaa ja niiden tekemisestä voi muistuttaa. Neuvoa kotitehtäviin voi kysyä. Sairas voi voimien mukaan seurata streemattua [suoratoistettua] tuntia. Tunnilta myöhästymisen voi ilmoittaa (jos vaikka myöhästyy bussista), opettaja ja oppilas tutustuvat toisiinsa ihmisinä, opettaja ehkä alkaa ymmärtää niitä monipuolisia informaalin oppimisen muotoja, joita oppilailla siviilimaailmassa, netissä ja somessa seikkaillessaan on. Tapoja on lukemattomia! On suorastaan järkyttävän kivikautista, ettei somea hyödynnetä. Ja auttava kriisisome pitäisi olla auki ympäri vuorokauden nuoria varten!”

”Opettaja äänitti kerran pierunsa ja lähetti äänitteen Whatsappissa. Mielestäni se oli hauska tapa rikkoa jäätä.”

Lähde: HS:n somekysely koulutyöstä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Peruskoulu
 • Koulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  3. 3

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  4. 4

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  5. 5

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  6. 6

   Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  9. 9

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  10. 10

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää