Valikko
Kaupunki

VR:n makasiinien rauniot jyrätään Töölönlahdelta – tilalle tulee muistokuoppa, joka kuvaa ”aika-avaruuden taipumaa massan ympärillä”

VR:n makasiinit ovat olleet riesa Töölönlahden suunnittelussa jo pian 20 vuoden ajan. Nyt rakennusten viime rippeet aiotaan raivata pois.

Makasiiniraunio aiotaan raivata lopullisesti pois Helsingin Töölönlahden paraatipaikalta.

Raunion tilalle on suunnitteilla lasten leikkipaikka, puita ja punatiilistä tehty muistomerkki.

Rakennusten rippeet ovat tällä hetkellä suojapeitteen alla: ”tiilimuuri on romahdusvaarassa ja rauniot keräävät asiatonta käyttöä”, Helsingin kaupungin teettämät tutkimukset osoittavat. Muun muassa asunnottomat ovat majoittuneet tiilimuurien suojaan.

Helsingin kaupunki ei pidä raunion jäljelle jääneiden osien säilyttämistä vaihtoehtona.

”Kyllähän siitä jotain voisi käyttää, mutta se pitäisi käytännössä koteloida. Siinä herää kyllä kysymys, että olisiko sille rahalle muutakin käyttöä”, sanoo projektinjohtaja Päivi Etelämäki Helsingin kaupungin kiinteistövirastosta.

Kaupunki varastoi jatkokäyttöä ajatellen aikoinaan Viikkiin 140 000 tiiltä makasiinit tuhonneen tulipalon jäljiltä. Tiilet on todettu huonokuntoisiksi.

”Tiilet eivät ole säänkestäviä ja lisäksi niissä on runsaita määriä myrkyllistä kivihiilipikeä”, Etelämäki sanoo.

Elävän kaupunkikulttuurin symboliksi 1990-luvulla nousseet makasiinirakennukset paloivat vuonna 2006, vain kolme päivää ennen niiden purkutuomion täyttöön panoa.


Rakennuksille oli annettu purkutuomio neljä vuotta aiemmin Töölönlahden suunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Rauniot on kuitenkin suojeltu, joten asemakaavan mukaan osa niistä pitäisi säilyttää.

Alueen suunnitteluun on kohdistunut paljon intohimoa ja odotuksia. Alue on näkyvällä paikalla Helsingin keskustassa, mutta se oli eräänlaista joutomaata vielä 2000-luvun alussa.Matkan varrella on moni asia mennyt mönkään.

1800–1900-lukujen vaihteessa rakennetuille makasiineille alkoi kehittyä monipuolista kansalaistoimintaa 1990-luvulla: klubeja, taidenäyttelyitä, kirpputoreja.

Makasiinit olivat juuri sitä omaehtoista ja yhteisöllistä kaupunkielämää, mitä nyt tuetaan muun muassa Kalasatamassa.

Töölönlahden suunnitelman lähtökohtana Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa oli kuitenkin makasiinien purkaminen – alueelle haluttiin musiikkitalo, eikä sen katsottu mahtuvan makasiinien rinnalle.

Makasiineja puolustamaan nousi kansanliike, jollaista ei ole Helsingissä kaupunkisuunnittelun saralla sen koomin nähty. Valtuustoon nousi kaupunginvaltuutettuja makasiiniliikkeestä ja alueen puolesta järjestettiin mielenosoituksia.

Virasto päätyi lopulta rukkaamaan Töölönlahden suunnitelmaa myönnytyksenä kansanliikkeelle: pienelle osalle makasiineja tehtiin suojelumerkintä.

Suojelumerkintä, joka sitoo Helsingin kaupunkia edelleen, muuttui tulipalon jälkeen merkityksettömäksi ja turhaksi, sillä myrkyllisille raunioille on ollut hyvin vaikeaa keksiä sopivaa käyttötarkoitusta.

Nyt Helsingin kaupunki tulee hakemaan uutta poikkeusmenettelyä alueen suunnittelussa, muuten raunioita ei voi purkaa.

Raunion muistomerkiksi jää taiteilija Akseli Leinosen teos ”Massa”, joka on 12 metriä leveä ja pitkä neliö maan pinnalla.

Keskellä neliötä on kuoppa tai ”aika-avaruuden taipuma massan ympärillä”, kuten Leinonen sanoo. Leinosen teos on tarkoitettu käyttöön: siinä voi istua ja oleilla.

”Voi myös skeitata, mutta se voi olla hankalaa niiden tiilien reunojen vuoksi.”

Teos tehdään punatiilistä, mutta ei makasiinien punatiilistä, ne eivät kestäisi sitä.


Leinonen ei halunnut lähteä tekemään monumenttia rakennuksille, jotka olivat täynnä toimintaa.

”Se olisi vain sementoitunut pala historiaa, missä ei ole mitään toimintaa. Siksi monumentti tuntuisi ristiriitaiselta. Mielestäni se ei edusta sitä, mitä tässä alueessa muistellaan.”

Helsingin kaupunki haluaa alueesta monipuolisen kaupunkitilan esimerkiksi suurtapahtumille. Alueen puisto- ja katusuunnitelman on tarkoitus valmistua syksyllä 2017, ja rakentamisen on määrä alkaa noin vuotta myöhemmin.

Fakta

Tämä kaikki tapahtui VR:n makasiineilla:


  Makasiineista tuli kulttuuriväen suosima paikka 1990-luvulla.

  7 000 ihmistä muodosti ketjun Makasiinien ympärille mielenilmauksena kaupungin purkusuunnitelmille.

  Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Töölönlahden asemakaavasta vuonna 2002. Se tarkoitti käytännössä makasiinien purkua.

  Kolme päivää ennen purkutöiden alkua suuri osa makasiineista paloi maan tasalle. Tulipalo oli ehkä suurin mitä Helsingin keskustassa on koskaan nähty.

  Keskustakirjaston rakentaminen alkoi vuonna 2016. Myrkyllisiksi todetut makasiinien rauniot ovat kiusallisen lähellä uuden kirjastorakennuksen paraatisisäänkäyntiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  3. 3

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  4. 4

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  5. 5

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  6. 6

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  7. 7

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää