Valikko
Kaupunki

VR:n makasiinien rauniot jyrätään Töölönlahdelta – tilalle tulee muistokuoppa, joka kuvaa ”aika-avaruuden taipumaa massan ympärillä”

VR:n makasiinit ovat olleet riesa Töölönlahden suunnittelussa jo pian 20 vuoden ajan. Nyt rakennusten viime rippeet aiotaan raivata pois.

Makasiiniraunio aiotaan raivata lopullisesti pois Helsingin Töölönlahden paraatipaikalta.

Raunion tilalle on suunnitteilla lasten leikkipaikka, puita ja punatiilistä tehty muistomerkki.

Rakennusten rippeet ovat tällä hetkellä suojapeitteen alla: ”tiilimuuri on romahdusvaarassa ja rauniot keräävät asiatonta käyttöä”, Helsingin kaupungin teettämät tutkimukset osoittavat. Muun muassa asunnottomat ovat majoittuneet tiilimuurien suojaan.

Helsingin kaupunki ei pidä raunion jäljelle jääneiden osien säilyttämistä vaihtoehtona.

”Kyllähän siitä jotain voisi käyttää, mutta se pitäisi käytännössä koteloida. Siinä herää kyllä kysymys, että olisiko sille rahalle muutakin käyttöä”, sanoo projektinjohtaja Päivi Etelämäki Helsingin kaupungin kiinteistövirastosta.

Kaupunki varastoi jatkokäyttöä ajatellen aikoinaan Viikkiin 140 000 tiiltä makasiinit tuhonneen tulipalon jäljiltä. Tiilet on todettu huonokuntoisiksi.

”Tiilet eivät ole säänkestäviä ja lisäksi niissä on runsaita määriä myrkyllistä kivihiilipikeä”, Etelämäki sanoo.

Elävän kaupunkikulttuurin symboliksi 1990-luvulla nousseet makasiinirakennukset paloivat vuonna 2006, vain kolme päivää ennen niiden purkutuomion täyttöön panoa.


Rakennuksille oli annettu purkutuomio neljä vuotta aiemmin Töölönlahden suunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Rauniot on kuitenkin suojeltu, joten asemakaavan mukaan osa niistä pitäisi säilyttää.

Alueen suunnitteluun on kohdistunut paljon intohimoa ja odotuksia. Alue on näkyvällä paikalla Helsingin keskustassa, mutta se oli eräänlaista joutomaata vielä 2000-luvun alussa.Matkan varrella on moni asia mennyt mönkään.

1800–1900-lukujen vaihteessa rakennetuille makasiineille alkoi kehittyä monipuolista kansalaistoimintaa 1990-luvulla: klubeja, taidenäyttelyitä, kirpputoreja.

Makasiinit olivat juuri sitä omaehtoista ja yhteisöllistä kaupunkielämää, mitä nyt tuetaan muun muassa Kalasatamassa.

Töölönlahden suunnitelman lähtökohtana Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa oli kuitenkin makasiinien purkaminen – alueelle haluttiin musiikkitalo, eikä sen katsottu mahtuvan makasiinien rinnalle.

Makasiineja puolustamaan nousi kansanliike, jollaista ei ole Helsingissä kaupunkisuunnittelun saralla sen koomin nähty. Valtuustoon nousi kaupunginvaltuutettuja makasiiniliikkeestä ja alueen puolesta järjestettiin mielenosoituksia.

Virasto päätyi lopulta rukkaamaan Töölönlahden suunnitelmaa myönnytyksenä kansanliikkeelle: pienelle osalle makasiineja tehtiin suojelumerkintä.

Suojelumerkintä, joka sitoo Helsingin kaupunkia edelleen, muuttui tulipalon jälkeen merkityksettömäksi ja turhaksi, sillä myrkyllisille raunioille on ollut hyvin vaikeaa keksiä sopivaa käyttötarkoitusta.

Nyt Helsingin kaupunki tulee hakemaan uutta poikkeusmenettelyä alueen suunnittelussa, muuten raunioita ei voi purkaa.

Raunion muistomerkiksi jää taiteilija Akseli Leinosen teos ”Massa”, joka on 12 metriä leveä ja pitkä neliö maan pinnalla.

Keskellä neliötä on kuoppa tai ”aika-avaruuden taipuma massan ympärillä”, kuten Leinonen sanoo. Leinosen teos on tarkoitettu käyttöön: siinä voi istua ja oleilla.

”Voi myös skeitata, mutta se voi olla hankalaa niiden tiilien reunojen vuoksi.”

Teos tehdään punatiilistä, mutta ei makasiinien punatiilistä, ne eivät kestäisi sitä.


Leinonen ei halunnut lähteä tekemään monumenttia rakennuksille, jotka olivat täynnä toimintaa.

”Se olisi vain sementoitunut pala historiaa, missä ei ole mitään toimintaa. Siksi monumentti tuntuisi ristiriitaiselta. Mielestäni se ei edusta sitä, mitä tässä alueessa muistellaan.”

Helsingin kaupunki haluaa alueesta monipuolisen kaupunkitilan esimerkiksi suurtapahtumille. Alueen puisto- ja katusuunnitelman on tarkoitus valmistua syksyllä 2017, ja rakentamisen on määrä alkaa noin vuotta myöhemmin.

Fakta

Tämä kaikki tapahtui VR:n makasiineilla:


  Makasiineista tuli kulttuuriväen suosima paikka 1990-luvulla.

  7 000 ihmistä muodosti ketjun Makasiinien ympärille mielenilmauksena kaupungin purkusuunnitelmille.

  Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Töölönlahden asemakaavasta vuonna 2002. Se tarkoitti käytännössä makasiinien purkua.

  Kolme päivää ennen purkutöiden alkua suuri osa makasiineista paloi maan tasalle. Tulipalo oli ehkä suurin mitä Helsingin keskustassa on koskaan nähty.

  Keskustakirjaston rakentaminen alkoi vuonna 2016. Myrkyllisiksi todetut makasiinien rauniot ovat kiusallisen lähellä uuden kirjastorakennuksen paraatisisäänkäyntiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  3. 3

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  4. 4

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  5. 5

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  6. 6

   Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  9. 9

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  10. 10

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää