Valikko
Kaupunki

Klassisen Salven entisiin tiloihin avataan ensi viikolla ravintola Hieta – ruokalista silakoineen ja makkarapannuineen kuulostaa hämmentävän tutulta

Ravintoloitsija Jani Hiltunen vakuuttaa, että Hiedasta ”ei ole lähdetty tekemään suoraa kopiota siitä, mitä Salvessa oli viime aikoina”.

Vuosikymmeniä samassa ravintolatilassa Helsingissä toimineen Salven seuraaja Hietalahdenranta 11:ssä on ravintola Hieta. Nimi paljastettiin perjantaina, ja ravintolan on määrä avautua ensi viikon keskiviikkona.

Muutos entiseen ei vaikuta ainakaan ruokalistan keskeisten elementtien perusteella järisyttävältä: silakat, makkarapannut ja muut konstailemattomat annokset ovat suuressa roolissa niin muuttamaan joutuneessa Salvessa kuin uudessa Hiedassakin.

Ravintoloitsija Jani Hiltunen kuitenkin vakuuttaa, että Hiedasta ”ei ole lähdetty tekemään suoraa kopiota siitä, mitä Salvessa oli viime aikoina”. Hän kertoo ruoka-annosten kumartavan sen sijaan entisaikojen satama- ja työläiskulttuurin suuntaan, kortteliravintolan hengessä.

”Olen tutustunut aika hyvin siihen, mitä siellä tehtiin aikoinaan – 60-luvulla ja ennen sitä. Enemmänkin siitä olemme lähteneet ammentamaan ja hakemaan ajatusmallia kokonaisuuteen.”

Eikä Hieta ainakaan ulkokuorensa osalta mene yksi yhteen sen Salven kanssa, joka poistui tiloista viime syksynä. Valkoiset seinät ja pelkistetty sisustus eivät tuo mieleen hämärää ja manillaköysillä sekä muulla merimiesrekvisiitalla kuorrutettua Salven salia.

Tästä huolimatta Hieta ei kuitenkaan tunnu haluavan varsinaisesti erottautuakaan Salvesta. Ehkä erikoisin yksityiskohta on Hiedan seinään maalattu vuosiluku: 1897. Se on Salven perustamisvuosi. Liiketila, johon Hieta nyt tuli, on kuitenkin vasta vuonna 1927 rakennetussa talossa.


Pesäeroa ei tehdä myöskään lippulaivatuotteiksi nostettujen silakoiden ja Hiedan pannun avulla, koska Salven klassikkoja ovat silakat ja Salven pannu.

Aika näyttää, miten kaksi hämmentävän samalta kalskahtavaa, merimieshenkistä kapakkaravintolaa tulevat pärjäämään noin sadan metrin päässä toisistaan. Hämmentävä on myös tie, miten tähän tilanteeseen päädyttiin. Kaiken aloitti taloyhtiö, joka kuvitteli voivansa vain vaihtaa vuokralaista niin, että ravintola pysyy sellaisenaan kivijalassa.

Salven omistava HOK-Elanto vei kuitenkin luonnollisesti mennessään paitsi ravintolan nimen myös kalusteet ja muut sisätilojen tarvikkeet viimeistä ruuvia myöten. Jäljelle jäi vain tyhjä liikehuoneisto, johon on siis rakennettu viime kuukaudet Royal Ravintoloiden Hietaa.

Hiedan ravintoloitsija Hiltunen uskoo, että hänen ravintolatulokkaansa ja 120-vuotias Salve mahtuvat saman satama-altaan ympärille.

”Hoidamme oman tonttimme ja annamme muiden tehdä mitä he tekevät. Katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kilpailu on aina hyvästä – se pitää hoksottimet hereillä.”

Samaa vakuutetaan HS:lle myös nykyisellään Hietalahdenranta 5:ssä sijaitsevasta Salvesta.

Aiemmin Lappeenrannassa ravintolayrittäjänä toiminut Hiltunen muutti Helsinkiin vuonna 2015 avaamaan The Cock -ravintolaa ja eteni Hiedan nokkamieheksi Royal Ravintoloiden ravintoloitsijakoulutuksen kautta.

Hiedan keittiömestari Ali Toppinen tulee puolestaan ravintola Nokasta. Toppinen on aiemmin myös lumilautaillut ammatikseen.

”Ruokafilosofiamme on todella yksinkertainen”, Toppinen kertoo.

Samaa sanoo myös Hiltunen. Hänen mukaansa ruokalista pidetään lyhyenä, jotta ravintola pystyy keskittymään pieteetillä raaka-aineisiin ja tekemään kaiken alusta asti itse.

Ravintola Hieta ei halua Hiltusen mukaan leimautua minkään tietyn kohderyhmän ravintolaksi. Esimerkiksi tarjolla olevan wieninleikkeen sekä ravintolan omaa tuotantoa olevien makkaran ja oluen perusteella Hieta vaikuttaa joka tapauksessa enemmän raskaan ruoan ystävien kuin nyhtökaurasta ja muista trendiruuista innostuvien ihmisten ravintolalta.

”Ei tämä varmaankaan mikään maailman trendikkäin asia ole tällä hetkellä”, Hiltunenkin myöntää.

”Toki kasvisruokailijoille ja vegaaneillekin löytyy meiltä ruokaa – ei se ole ongelma. Arvostamme kuitenkin enemmän raaka-aineita sellaisinaan, eli nyhtökaura ei ole meidän juttu missään nimessä. Mieluummin vaikka kotimainen härkäpapu, josta teemme itse lopputuotteen.”

Ravintolatiloissa on pakerrettu Salven lähdön jälkeen perusteellista remonttia, joka on vielä viimeistelyvaiheessa. Paikat laitetaan uusiksi viemäriputkia ja ilmastointijärjestelmiä myöten.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Hiedan piti avautua jo ensi viikon maanantaina, mutta aikataulu venyi hieman.

”Ensi keskiviikkona kello 10.30 olisi tarkoitus avata lounaalle, mikäli rakennustarkastaja antaa luvan”, Hiltunen sanoo.

Avaamisesta eteenpäin ravintola Hieta on auki viikon jokaisena päivänä. Siellä on 71 asiakaspaikkaa sisätiloissa, minkä lisäksi terassikaudella ulos mahtuu ruokailemaan 46 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Hietalahti
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää