Valikko
Kaupunki

Klassisen Salven entisiin tiloihin avataan ensi viikolla ravintola Hieta – ruokalista silakoineen ja makkarapannuineen kuulostaa hämmentävän tutulta

Ravintoloitsija Jani Hiltunen vakuuttaa, että Hiedasta ”ei ole lähdetty tekemään suoraa kopiota siitä, mitä Salvessa oli viime aikoina”.

Vuosikymmeniä samassa ravintolatilassa Helsingissä toimineen Salven seuraaja Hietalahdenranta 11:ssä on ravintola Hieta. Nimi paljastettiin perjantaina, ja ravintolan on määrä avautua ensi viikon keskiviikkona.

Muutos entiseen ei vaikuta ainakaan ruokalistan keskeisten elementtien perusteella järisyttävältä: silakat, makkarapannut ja muut konstailemattomat annokset ovat suuressa roolissa niin muuttamaan joutuneessa Salvessa kuin uudessa Hiedassakin.

Ravintoloitsija Jani Hiltunen kuitenkin vakuuttaa, että Hiedasta ”ei ole lähdetty tekemään suoraa kopiota siitä, mitä Salvessa oli viime aikoina”. Hän kertoo ruoka-annosten kumartavan sen sijaan entisaikojen satama- ja työläiskulttuurin suuntaan, kortteliravintolan hengessä.

”Olen tutustunut aika hyvin siihen, mitä siellä tehtiin aikoinaan – 60-luvulla ja ennen sitä. Enemmänkin siitä olemme lähteneet ammentamaan ja hakemaan ajatusmallia kokonaisuuteen.”

Eikä Hieta ainakaan ulkokuorensa osalta mene yksi yhteen sen Salven kanssa, joka poistui tiloista viime syksynä. Valkoiset seinät ja pelkistetty sisustus eivät tuo mieleen hämärää ja manillaköysillä sekä muulla merimiesrekvisiitalla kuorrutettua Salven salia.

Tästä huolimatta Hieta ei kuitenkaan tunnu haluavan varsinaisesti erottautuakaan Salvesta. Ehkä erikoisin yksityiskohta on Hiedan seinään maalattu vuosiluku: 1897. Se on Salven perustamisvuosi. Liiketila, johon Hieta nyt tuli, on kuitenkin vasta vuonna 1927 rakennetussa talossa.


Pesäeroa ei tehdä myöskään lippulaivatuotteiksi nostettujen silakoiden ja Hiedan pannun avulla, koska Salven klassikkoja ovat silakat ja Salven pannu.

Aika näyttää, miten kaksi hämmentävän samalta kalskahtavaa, merimieshenkistä kapakkaravintolaa tulevat pärjäämään noin sadan metrin päässä toisistaan. Hämmentävä on myös tie, miten tähän tilanteeseen päädyttiin. Kaiken aloitti taloyhtiö, joka kuvitteli voivansa vain vaihtaa vuokralaista niin, että ravintola pysyy sellaisenaan kivijalassa.

Salven omistava HOK-Elanto vei kuitenkin luonnollisesti mennessään paitsi ravintolan nimen myös kalusteet ja muut sisätilojen tarvikkeet viimeistä ruuvia myöten. Jäljelle jäi vain tyhjä liikehuoneisto, johon on siis rakennettu viime kuukaudet Royal Ravintoloiden Hietaa.

Hiedan ravintoloitsija Hiltunen uskoo, että hänen ravintolatulokkaansa ja 120-vuotias Salve mahtuvat saman satama-altaan ympärille.

”Hoidamme oman tonttimme ja annamme muiden tehdä mitä he tekevät. Katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kilpailu on aina hyvästä – se pitää hoksottimet hereillä.”

Samaa vakuutetaan HS:lle myös nykyisellään Hietalahdenranta 5:ssä sijaitsevasta Salvesta.

Aiemmin Lappeenrannassa ravintolayrittäjänä toiminut Hiltunen muutti Helsinkiin vuonna 2015 avaamaan The Cock -ravintolaa ja eteni Hiedan nokkamieheksi Royal Ravintoloiden ravintoloitsijakoulutuksen kautta.

Hiedan keittiömestari Ali Toppinen tulee puolestaan ravintola Nokasta. Toppinen on aiemmin myös lumilautaillut ammatikseen.

”Ruokafilosofiamme on todella yksinkertainen”, Toppinen kertoo.

Samaa sanoo myös Hiltunen. Hänen mukaansa ruokalista pidetään lyhyenä, jotta ravintola pystyy keskittymään pieteetillä raaka-aineisiin ja tekemään kaiken alusta asti itse.

Ravintola Hieta ei halua Hiltusen mukaan leimautua minkään tietyn kohderyhmän ravintolaksi. Esimerkiksi tarjolla olevan wieninleikkeen sekä ravintolan omaa tuotantoa olevien makkaran ja oluen perusteella Hieta vaikuttaa joka tapauksessa enemmän raskaan ruoan ystävien kuin nyhtökaurasta ja muista trendiruuista innostuvien ihmisten ravintolalta.

”Ei tämä varmaankaan mikään maailman trendikkäin asia ole tällä hetkellä”, Hiltunenkin myöntää.

”Toki kasvisruokailijoille ja vegaaneillekin löytyy meiltä ruokaa – ei se ole ongelma. Arvostamme kuitenkin enemmän raaka-aineita sellaisinaan, eli nyhtökaura ei ole meidän juttu missään nimessä. Mieluummin vaikka kotimainen härkäpapu, josta teemme itse lopputuotteen.”

Ravintolatiloissa on pakerrettu Salven lähdön jälkeen perusteellista remonttia, joka on vielä viimeistelyvaiheessa. Paikat laitetaan uusiksi viemäriputkia ja ilmastointijärjestelmiä myöten.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Hiedan piti avautua jo ensi viikon maanantaina, mutta aikataulu venyi hieman.

”Ensi keskiviikkona kello 10.30 olisi tarkoitus avata lounaalle, mikäli rakennustarkastaja antaa luvan”, Hiltunen sanoo.

Avaamisesta eteenpäin ravintola Hieta on auki viikon jokaisena päivänä. Siellä on 71 asiakaspaikkaa sisätiloissa, minkä lisäksi terassikaudella ulos mahtuu ruokailemaan 46 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Hietalahti
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  8. 8

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää