Valikko
Kaupunki

Klassisen Salven entisiin tiloihin avataan ensi viikolla ravintola Hieta – ruokalista silakoineen ja makkarapannuineen kuulostaa hämmentävän tutulta

Ravintoloitsija Jani Hiltunen vakuuttaa, että Hiedasta ”ei ole lähdetty tekemään suoraa kopiota siitä, mitä Salvessa oli viime aikoina”.

Vuosikymmeniä samassa ravintolatilassa Helsingissä toimineen Salven seuraaja Hietalahdenranta 11:ssä on ravintola Hieta. Nimi paljastettiin perjantaina, ja ravintolan on määrä avautua ensi viikon keskiviikkona.

Muutos entiseen ei vaikuta ainakaan ruokalistan keskeisten elementtien perusteella järisyttävältä: silakat, makkarapannut ja muut konstailemattomat annokset ovat suuressa roolissa niin muuttamaan joutuneessa Salvessa kuin uudessa Hiedassakin.

Ravintoloitsija Jani Hiltunen kuitenkin vakuuttaa, että Hiedasta ”ei ole lähdetty tekemään suoraa kopiota siitä, mitä Salvessa oli viime aikoina”. Hän kertoo ruoka-annosten kumartavan sen sijaan entisaikojen satama- ja työläiskulttuurin suuntaan, kortteliravintolan hengessä.

”Olen tutustunut aika hyvin siihen, mitä siellä tehtiin aikoinaan – 60-luvulla ja ennen sitä. Enemmänkin siitä olemme lähteneet ammentamaan ja hakemaan ajatusmallia kokonaisuuteen.”

Eikä Hieta ainakaan ulkokuorensa osalta mene yksi yhteen sen Salven kanssa, joka poistui tiloista viime syksynä. Valkoiset seinät ja pelkistetty sisustus eivät tuo mieleen hämärää ja manillaköysillä sekä muulla merimiesrekvisiitalla kuorrutettua Salven salia.

Tästä huolimatta Hieta ei kuitenkaan tunnu haluavan varsinaisesti erottautuakaan Salvesta. Ehkä erikoisin yksityiskohta on Hiedan seinään maalattu vuosiluku: 1897. Se on Salven perustamisvuosi. Liiketila, johon Hieta nyt tuli, on kuitenkin vasta vuonna 1927 rakennetussa talossa.


Pesäeroa ei tehdä myöskään lippulaivatuotteiksi nostettujen silakoiden ja Hiedan pannun avulla, koska Salven klassikkoja ovat silakat ja Salven pannu.

Aika näyttää, miten kaksi hämmentävän samalta kalskahtavaa, merimieshenkistä kapakkaravintolaa tulevat pärjäämään noin sadan metrin päässä toisistaan. Hämmentävä on myös tie, miten tähän tilanteeseen päädyttiin. Kaiken aloitti taloyhtiö, joka kuvitteli voivansa vain vaihtaa vuokralaista niin, että ravintola pysyy sellaisenaan kivijalassa.

Salven omistava HOK-Elanto vei kuitenkin luonnollisesti mennessään paitsi ravintolan nimen myös kalusteet ja muut sisätilojen tarvikkeet viimeistä ruuvia myöten. Jäljelle jäi vain tyhjä liikehuoneisto, johon on siis rakennettu viime kuukaudet Royal Ravintoloiden Hietaa.

Hiedan ravintoloitsija Hiltunen uskoo, että hänen ravintolatulokkaansa ja 120-vuotias Salve mahtuvat saman satama-altaan ympärille.

”Hoidamme oman tonttimme ja annamme muiden tehdä mitä he tekevät. Katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kilpailu on aina hyvästä – se pitää hoksottimet hereillä.”

Samaa vakuutetaan HS:lle myös nykyisellään Hietalahdenranta 5:ssä sijaitsevasta Salvesta.

Aiemmin Lappeenrannassa ravintolayrittäjänä toiminut Hiltunen muutti Helsinkiin vuonna 2015 avaamaan The Cock -ravintolaa ja eteni Hiedan nokkamieheksi Royal Ravintoloiden ravintoloitsijakoulutuksen kautta.

Hiedan keittiömestari Ali Toppinen tulee puolestaan ravintola Nokasta. Toppinen on aiemmin myös lumilautaillut ammatikseen.

”Ruokafilosofiamme on todella yksinkertainen”, Toppinen kertoo.

Samaa sanoo myös Hiltunen. Hänen mukaansa ruokalista pidetään lyhyenä, jotta ravintola pystyy keskittymään pieteetillä raaka-aineisiin ja tekemään kaiken alusta asti itse.

Ravintola Hieta ei halua Hiltusen mukaan leimautua minkään tietyn kohderyhmän ravintolaksi. Esimerkiksi tarjolla olevan wieninleikkeen sekä ravintolan omaa tuotantoa olevien makkaran ja oluen perusteella Hieta vaikuttaa joka tapauksessa enemmän raskaan ruoan ystävien kuin nyhtökaurasta ja muista trendiruuista innostuvien ihmisten ravintolalta.

”Ei tämä varmaankaan mikään maailman trendikkäin asia ole tällä hetkellä”, Hiltunenkin myöntää.

”Toki kasvisruokailijoille ja vegaaneillekin löytyy meiltä ruokaa – ei se ole ongelma. Arvostamme kuitenkin enemmän raaka-aineita sellaisinaan, eli nyhtökaura ei ole meidän juttu missään nimessä. Mieluummin vaikka kotimainen härkäpapu, josta teemme itse lopputuotteen.”

Ravintolatiloissa on pakerrettu Salven lähdön jälkeen perusteellista remonttia, joka on vielä viimeistelyvaiheessa. Paikat laitetaan uusiksi viemäriputkia ja ilmastointijärjestelmiä myöten.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Hiedan piti avautua jo ensi viikon maanantaina, mutta aikataulu venyi hieman.

”Ensi keskiviikkona kello 10.30 olisi tarkoitus avata lounaalle, mikäli rakennustarkastaja antaa luvan”, Hiltunen sanoo.

Avaamisesta eteenpäin ravintola Hieta on auki viikon jokaisena päivänä. Siellä on 71 asiakaspaikkaa sisätiloissa, minkä lisäksi terassikaudella ulos mahtuu ruokailemaan 46 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Hietalahti
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää