Kaupunki

120-vuotiaan ravintola Salven historiaan mahtuu syntiä, tyrskyjä ja silakoita – Hietalahden merimieskapakassa ovat viihtyneet niin prostituoidut kuin taiteilijatkin

Tuoreessa kirjassa esitellään Helsingin Hietalahdessa sijaitsevan ravintola Salven värikäs historia.

”Aallonmurtaja on jo pyyhkinyt suurimmat aallot pois”, sanoo Salven ravintolapäällikkö Antti Riit’aho.

Merellisellä vertauskuvallaan hän viittaa Helsingin ravintolamaailman tyrskyihin, jotka pakottivat perinteikkään Salven vaihtamaan viime syksynä sijaintia Hietalahden torin kulmalla. Merimieshenkinen, jo 120 vuotta toiminnassa ollut kortteliravintola palveli asiakkaitaan samoissa tiloissa Hietalahdenranta 11:ssä talon rakentamisesta lähtien – siis 89 vuotta.

Nykyisin HOK-Elannon omistama Salve ei olisi halunnut lähteä minnekään, mutta oudohkon tapahtumasarjan päätteeksi se joutui siirtymään. Asioiden mylläämisen aloitti taloyhtiö, joka tiedusteli tammikuussa 2015 Royal Ravintoloilta, olisiko heillä kiinnostusta Salven ravintolatilaa kohtaan. Kiinnostusta löytyi.

Kyselyssä itsessään ei ole mitään erikoista, mutta siinä on, että taloyhtiö ilmeisesti kuvitteli voivansa vuokrata HOK-Elannon omistaman Salven sellaisenaan toiselle yritykselle. Todellisuudessa he pystyivät vuokraamaan vain tyhjän liiketilan.

”30 vuotta olen ollut ravintola-alalla ja ensimmäistä kertaa syntyy tilanne, että taloyhtiö yrittää vuokrata jotain toiselle kuuluvaa omaisuutta. Ravintola-alan kannalta tämä on ollut poikkeuksellinen tapaus”, HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Jouko Heinonen hämmästeli HS:n haastattelussa viime vuonna.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


Maanantaina julkaistavassa, toimittaja Sakari Nupposen kirjoittamassa historiakirjassa Ravintola Salve – 120-vuotias merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa (Siltala) ei lähdetä sen syvemmin ruotimaan muuttoon johtaneita käänteitä, mutta asia toki huomioidaan. Muun muassa näin:

”Sanansäilä kalisi kuukausitolkulla puolin ja toisin. Lopputuloksena HOK-Elanto keräsi kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti.”

Vuokrariita on kuitenkin jo ollutta ja mennyttä. Salven historiassa on paljon mielenkiintoisempiakin asioita.

Nupposen kirjassa kerrotaan, että perimätiedon mukaan Salve sai alkunsa katuruokakioskina. Toisin kuin nykyisin, street food ei ollut silloin trendikästä vaan köyhien kaupunkilaisten arkea. Tarinoiden mukaan varhais-Salvesta myytiin merimiehille ruokaa ja tupakkaa, mutta kirjoitettu historiatieto Salven ensimmäisistä vuosista on vähissä. Kioskin omistajaakaan ei tiedetä.

”Salve on ollut alemman väen paikka, josta ei samalla tavalla ole kiinnostuttu kuin esimerkiksi Kaivohuoneesta tai Savoysta. Alemmaksi väeksi on ymmärrettävä merimiehet, satama- ja telakkamiehet, kirjailijat, kuvataiteilijat, toimittajat, huorat ja kaikki muutkin tavalliset ihmiset, jotka Salveen ovat näkyvimmin leimansa lyöneet”, Helsingin Sanomien toimittaja Kimmo Oksanen arvioi kirjassa syytä kirjatun tiedon vähyyteen.

Tässä päästäänkin Salven ytimeen. Ja siinä, kuinka Nupponen kuvailee Salven olevan ”taiteilijaravintola yrittämättä olla taiteilijaravintola”.

”1940-luvulta 1970-luvulle Salve oli merimieskapakka. Kunnon väki saattoi jopa vaihtaa kadun puolta sen kohdalla”, itsekin jo 30 vuoden ajan Salvessa käynyt Nupponen kirjoittaa.

”Merimiesten kihlattuja” eli prostituoituja ei nyky-Salveen Hietalahdenranta 5:een kaivata, mutta merimiehiä ravintolapäällikkö Antti Riit’aho toivoisi näkevänsä lisää.

”Merimiehiä on tänä päivänä aika vähän, valitettavasti. Niitä saa etsiä ja kaivella, ja teemmekin aika paljon yhteistyötä Merimiespalvelun kanssa.”

Pääosin ketjuravintoloistaan, joita joku saattaa sieluttomiksikin moittia, tunnettu HOK-Elanto pyrkii siis pitämään Salven kautta kiinni merimiesperinteestä. Ei ehkä paras tie voittojen maksimoimiseen, mutta kunnioitettavaa.

”Salven koko idea on se, että me menemme vastavirtaan kaikkien trendien kanssa”, Riit’aho sanoo.

Jos Salvesta ei voi kirjoittaa ilman merimiesten mainitsemista, niin huomiotta ei sovi jättää myöskään silakoita. Mutta palataan niihin hieman tuonnempana. Ensin on kerrottava, miten merimieskapakasta, jossa ryypättiin aamupäivästä lähtien ja ravittiin itseä synnillä, muovautui ylipäätään vuosikymmenten saatossa ruokaravintola. Sellainen, jota vähän fiinimmänkään ihmisen ei tarvitse pelätä.

Nupponen maalaa kirjassaan yhdellä virkkeellä tunnelman siitä alennustilasta, missä Salve rämpi 1990-luvun alussa.

”Oven pielessä oli vanhentuneiden laivatyttöjen pöytä, jossa istui taksimies, jolla oli jalkaproteesi ja Peugeot.”

Koko Suomi rypi tuolloin lamassa, mutta yksin se ei selitä Salven surkeutta. Monenlaista vikaa oli ravintolassa itsessäänkin, ja kurssin tuli kaikeksi onneksi kääntämään ennen konkurssia Marjatta ”Jatta” Heino.

”Kusi! Ovella tuli vastaan kusen haju”, ravintolapäälliköksi pestattu Heino muistelee kirjassa ensikohtaamistaan Salven kanssa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


Heino ryhtyi pelastustoimiin. Kuolleesta ja ihan kirjaimellisestikin kusisesta paikasta alkoi kovan työn tuloksena kuoriutua se ravintola, jonka perinnettä nyky-Salvekin vaalii. Uutterasti ahkeroinut Heino nosti myös silakat suosioon.

”Hän kiersi lähiseudun kapakoita ja jakoi niiden asiakkaille ja henkilökunnalle Salven käyntikortteja, joiden kääntöpuolella luvattiin ilmaiset silakat ja olut”, kirjassa kerrotaan.

Silakoista tuli sittemmin Salven keihäänkärki. Nykyisinkin ne ovat ravintolan tilatuin ruoka-annos ja asia, joka otetaan vakavasti. Erinomaisena esimerkkinä tästä käy kuun alussa sattunut episodi.

”Aprillipäivänä meidän mainostoimisto laittoi minulle viestiä, että mitä jos tehdään niin, että ilmoitetaan meidän luopuvan silakoista ja alkavan myydä muikkuja. Vastasin, ettei sellaista voi edes vitsillä sanoa – se olisi pyhäinhäväistys”, Riit’aho kertoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


Pelkillä silakka-annoksilla Salve ei ole kuitenkaan Salve. Sanoittaja Vexi Salmi – yksi Salven nimekkäimmistä kanta-asiakkaista – kertoo kirjassa, että hänen mielestään menestyksen avaimena oli se, että Jatta Heino ymmärsi uteliaisuuden ja uteliaiden tuovan ravintolaan asiakkaita ja sen myötä myös rahaa. Salveen siis tultiin omintakeisen ilmapiirin ja ei-niin-tärkeilevien julkkisten takia.

Nyt, lähes 30 vuotta Heinon toimenpiteiden jälkeen, Salven nykyinen pyörittäjä ajattelee samoin.

”Salvenhan tekevät ennen kaikkea meidän asiakkaamme. Siinä on ihan oma henki”, kertoo Riit’aho, jolla on menossa neljäs vuosi Salven ravintolapäällikkönä. HOK-Elannon ravintoloissa hän on työskennellyt eri tehtävissä kaikkiaan 16 vuotta.

Riit’aho myöntää pelänneensä, miten liiketoiminnalle käy, kun vuodesta 1927 lähtien samoissa tiloissa toiminut ravintola revitään juuriltaan. Ei olisi ihme eikä mikään, jos Salven henkeä ei saisi istutettua hengettömään liikerakennukseen S-marketin naapuriin.

Huolet näyttävät kuitenkin osoittautuneen turhiksi. Kanta-asiakkaat seurasivat Riit’ahon mukaan perässä, ja modernit tilat ovat mahdollistaneet toiminnan laajentamisen. Asiakaspaikkojen liki kaksinkertaistuminen 75:stä näkyy myynnin kasvuna. Myös henkilökuntaa on palkattu lisää.

”Olen henkilökohtaisesti erittäin tyytyväinen nykyisiin tiloihin ja nykyiseen toimintaan. Hyvinhän tässä kävi tavallaan onnettomuuksien ja sattumien summana.”

Riit’ahon mukaan Salve ei ole sotajalalla Royal Ravintoloiden Hiedan kanssa. Ravintola Hiedan on määrä avautua Salven entisissä tiloissa keskiviikkona 26. huhtikuuta, ja myös sen ravintoloitsija Jani Hiltunen vakuutti HS:n haastattelussa perjantaina uskovansa, että yhden satama-altaan ympärille mahtuu kaksi merimieshenkistä kortteliravintolaa.

Fakta

Salven omistajat


 1927–1945 Emil ja Elin Stenberg

 1945–1949 Tyyne Peltomaa / Tyyne Plank

 1949–1974 Edith Suhonen

 1974–1976 Kaarina Lohiniva

 1976–1988 Riitta Serenius perheineen

 1988–1990 P. Hornborg Yhtymä (Paul Hornborg)

 1990–2004 HOK

 2004–HOK-Elanto

Lähde: Ravintola Salve – merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa -kirja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkihistoria
 • Ravintolat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  10. 10

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää