Kaupunki

Pätkäpormestarin paikasta viriää kilpa Helsingin vihreissä – Otso Kivekäs on saamassa haastajakseen ainakin Elina Moision

Vihreät vei valtuuston puheenjohtajuuden, mistä paikkaa havitellut vasemmistoliitto on nyt näreissään. ”Eihän oikeastaan missään ole neljänneksi suurimman ryhmän edustajaa valtuuston puheenjohtajana”, vastaa vihreiden Anni Sinnemäki. Vahvoilla paikalle on Tuuli Kousa.

Mahdollisesti pätkätyöksi jäävä Helsingin apulaispormestarin paikka on virittämässä kilvan vihreiden kesken. Helsingin johtopoliitikot saivat lauantaina sovinnon uuden valtuustokauden tärkeimmistä poliittisista paikoista.

Tähän asti sosiaali- ja terveysasioista vastaavaksi apulaispormestariksi on ollut esillä vihreiden nykyinen valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs. Hän vahvisti sunnuntai-iltana HS:lle olevansa mukana kisassa.

Valinta ei kuitenkaan ole itsestään selvä. Toista apulaispormestarin paikkaa tavoittelee myös Elina Moisio, joka hänkin vahvisti asian sunnuntai-iltana HS:lle. Lisäksi esillä on Sanna Vesikansan nimi. Häntä HS ei sunnuntaina tavoittanut ulkomailta.

Vihreiden on määrä kokoontua keskiviikkona päättämään pormestaripaikoistaan. Yksi mahdollisuus on HS:n tietojen mukaan, että sotesta vastaavan apulaispormestarin paikasta äänestetään, ellei ryhmässä muuten päästä sopuun. Kaupunkiympäristöstä vastaavaksi apulaispormestariksi nousee Anni Sinnemäki.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

On epävarmaa, kauanko sote-pormestaria tarvitaan, sillä sosiaali- ja terveysasiat ovat siirtymässä kesken nelivuotiskauden uuteen maakuntahallintoon.

Johtajanpaikkojen jaossa toinenkin vääntö kiertyy vihreiden ympärille. Kokoomukselle (25 valtuustopaikkaa) kuntavaaleissa hävinnyt vihreät (21 paikkaa) käytti hyvän vaalituloksensa siivittämänä valtaansa ja otti itselleen kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuden.

Sitä oli kertonut pitävänsä vähimmäisvaatimuksenaan myös Helsingin toinen vaalivoittaja, vasemmistoliitto.

Nyt paikalle on vahvoilla vihreiden Tuuli Kousa, joka nousi jo kuluvalla kaudella tehtävään. Tämäkin paikka mahdollisesti varmistuu vihreiden keskiviikon kokouksessa.


Kovimpien johtopaikkojen kokonaisuudessa on vihreillä mukana myös valtuustoryhmän puheenjohtajuus. Jos esimerkiksi Elina Moisio nousisi sote-asioiden apulaispormestariksi, Kivekkäästä voisi tulla ryhmänjohtaja tai toisin päin. Lisäksi vihreät saavat kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan.

Helsingin Energian hallituksen puheenjohtajaksi voi nousta Osmo Soininvaara (vihr), jolla on jo kokemusta kaupungin energiayhtiön hallituksesta.

Pettymys kuuluu sunnuntaina vasemmistoliiton neuvottelijan Paavo Arhinmäen äänestä.

Vaalimatematiikan mukaan valtuuston puheenjohtajuus olisi Arhinmäen mielestä kuulunut vasemmistoliitolle. Sillä oli viiden pormestarinpaikan jälkeen kuudes valintamahdollisuus. Järjestys perustuu puolueiden kuntavaaleissa saavuttamiin äänimääriin.

Valtuuston vetovastuuta olisi Arhinmäen mukaan voinut perustella silläkin, että uudessa valtuustossa on nyt kaksi suurta ryhmää, kokoomus ja vihreät, sekä kaksi keskisuurta ryhmää, Sdp (12 paikkaa) ja vasemmistoliitto (10 paikkaa).

”Nyt kahdella suurella voisi olla kaksi merkittävää paikkaa ja kahdella keskisuurella olisi yksi. Mutta tämä ei toteudu meidän osalta, koska meille ei annettu valtuuston puheenjohtajuutta”, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki viittaa suurimman eli kokoomuksen pormestariuteen ja yhteen apulaispormestarin paikkaan sekä toiseksi suurimman eli vihreiden kahteen apulaispormestarin paikkaan ja kolmannen eli Sdp:n yhteen apulaispormestarin paikkaa.

Neuvotteluja vetäneen tulevan pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) sekä vihreiden Sinnemäen näkemys valtuuston vetovastuusta poikkeaa vasemmistoliiton kannasta.


Kaksi suurinta puoluetta näkevät, että kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajuudet on perinteisesti jaettu suurimmalle ja toiseksi suurimmalle ryhmälle.

”Mikään ei ole muuttanut tätä tilannetta. Eihän oikeastaan missään ole neljänneksi suurimman ryhmän edustajaa valtuuston puheenjohtajana”, Sinnemäki sanoo.

Vasemmistoliitossa on syytä tyytyväisyyteenkin.

”Tarkastuslautakunnan puheenjohtajuus olisi kuulunut Sdp:lle, mutta saimme sen. Siinä hyvitettiin sitä, ettei tullut valtuuston puheenjohtajuutta”, Arhinmäki sanoo.

Kolmen suuren joukosta romahtanut Sdp puolestaan näyttää antaneen jopa voimasuhteita enemmän tilaa vasemmistoliitolle.

Vasemmistopuolueet jakavat kahden vuoden kausiin sekä valtuuston että kaupunginhallituksen toisen varapuheenjohtajan paikan. Aluksi valtuuston varavetäjän paikka on Sdp:llä ja kaupunginhallituksen vasemmistoliitolla.

Sdp:n neuvottelija Pentti Arajärvi sanoo pitäneensä vasemmistoliiton vaatimusta valtuuston vetovastuusta ”profiilin nostona”. Hänestä on selvää, että kokopäiväiset pormestarinpaikat jaetaan eri logiikalla kuin sivutoimiset poliitikon paikat.

”Lisäksi valtuuston puheenjohtajien paikat ovat perinteisesti olleet kolmella suurimmalla. Annoimme jo periksi vasemmistoliitolle siinä”, Arajärvi sanoo.

Lopullista varmistusta Sdp ei anna omasta eli kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaavan apulaispormestarin salkustaan. Kansanedustaja Nasima Razmyar on kuitenkin Arajärven sanoin ”vahva ehdokas apulaispormestariksi”.

Sunnuntaina Razmyar valittiin Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajaksi syksyyn asti.


Täyttä varmuutta ei ole myöskään kokoomukselle kuuluvan apulaispormestarin paikan saajasta. Kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaavan apulaispormestarin paikalle on istutettu Helsingin seudun kauppakamarin johtajaa Pia Pakarista (kok). Hänen mahdollisuutensa näyttävät joka tapauksessa vahvimmilta.

Myös kokoomuksen on määrä päättää paikasta keskiviikkona.

”Paikkajaossa on kyse monimutkaisesta palapelistä. Kaikki vaihtoehdot esitellään valtuustoryhmälle. Minulla on tässä Excel-taulukko auki, sillä rakentelen sitä”, Vapaavuori sanoo.

Pormestarina Vapaavuori itse asettuu kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikalle. Ryhmän neljästä muusta paikasta kaupunginhallituksessa sekä valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta on Vapaavuoren mukaan ryhmässä tiukka kilpailu. Valtuuston varavetäjänä on vuosikaudet toiminut Harry Bogomoloff (kok).


Paikka kiinnostanee myös esimerkiksi Ulla-Marja Urhoa, Sirpa Asko-Seljavaaraa, Juha Hakolaa ja Arja Karhuvaaraa.

Poliittisten lautakuntien paikat on jo jaettu puolueiden kesken. Pormestarimallissa tärkeimpien lautakuntien puheenjohtajia ovat kaupungin johtosäännön mukaan apulaispormestarit.

Kaupunkiympäristölautakuntaa johtaa Sinnemäki, varavetäjä tulee kokoomuksesta. Sote-lautakuntaa johtaa vihreiden apulaispormestari, varavetäjä on Sdp:stä. Opetuksesta vastaavaa lautakuntaa vetää kokoomus, varavetäjä on vihreistä. Vapaa-ajasta vastaavaa lautakuntaa johtaa Sdp, varavetäjä on kokoomuksesta.

Helsingin poliittinen paikkajako valmistunee noin puolentoista viikon kuluessa.

Fakta

Helsingissä on mahdollisuus kahdenlaiseen valta-asetelmaan


 Helsingin historian ensimmäinen pormestarivaali siivitti kokoomuksen valtuuston suurimmaksi ryhmäksi (25 paikkaa).

 Yhdessä toiseksi suurimman vihreiden (21) kanssa kokoomuksella on enemmistö 85 paikan valtuustossa.

 Toinen mahdollinen enemmistö syntyy vihreiden sekä Sdp:n (12) ja vasemmistoliiton (10) yhdistelmästä.

 Helsingin valtuuston muut ryhmät ovat perussuomalaiset (6), Rkp (5), keskusta (2), kristilliset (2), Piraattipuolue (1) ja Feministinen puolue (1).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  5. 5

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  6. 6

   Netin vaarallisin haku juuri nyt on poptähti Avril Lavigne – Näin kanadalaislaulajasta tuli kyberrikollisten ja salaliittoteoreetikoiden suosikki

  7. 7

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Peliyhtiö Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää