Kaupunki

Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

Viranomaiset ovat varmistaneet, ettei kyseisiä mausteita enää ole myynnissä muissa kaupoissa. Pienten liikkeiden ja maahantuojien mahdollisuudet vaatia mausteiden toimittajilta kattavia tuoteselostuksia ovat rajalliset.

Vaarallisia mausteita myynyt liike on Helsingissä sijaitseva pieni aasialaistyyppinen elintarvikekauppa. Tarkemmin Helsingin ympäristökeskus ei halua liikettä kuvailla.

”Ei sillä ole merkitystä”, elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg sanoo.

HS kertoi eilen kansainvälisestä viranomaisoperaatiosta, jossa poistettiin väärennettyjä ja vaarallisia elintarvikkeita markkinoilta. Suomessa viranomaiset keskittyivät mauste-erien tarkistamiseen.

Näytteet paljastivat muun muassa, että kahdessa chili- ja kurkumamauste-erässä oli kiellettyä Sudan-väriainetta. Sitä käytetään pääasiassa erilaisten maalien värjäämiseen. Sudan-väriaineet aiheuttavat syöpää, minkä vuoksi niitä ei saa käyttää elintarvikkeissa.

Mausteet tulivat Suomeen alunperin Intiasta. Tullin valvontajohtaja Petri Lounatmaa ei halua kommentoida sitä, kulkivatko mausteet Suomeen jonkin muun maan kautta.

Mausteet päätyivät niitä myyneeseen liikkeeseen Suomessa toimineen pienen maahantuojan kautta viime vuonna. Åbergin mukaan viranomaiset ovat varmistaneet, ettei kyseisiä mausteita enää ole myynnissä muissa kaupoissa.

”Kyse oli hyvin pienestä erästä, joka ei ole ollut laajasti levityksessä”, Åberg sanoo.

Maahantuoja on hänen mukaansa nyt jo lopettanut toimintansa.

Vastuu myytyjen elintarvikkeiden turvallisuudesta on aina myyjällä. Käytännössä pienten liikkeiden ja maahantuojien mahdollisuudet vaatia esimerkiksi mausteiden toimittajilta kattavia tuoteselostuksia ovat rajalliset. Monesti pakkausmerkinnöissäkin on Åbergin mukaan puutteita.

”Iso tukut pystyvät vaatimaan laadunvalvontaa ihan eri tavalla”, Åberg sanoo.

Sitä, miksi Sudan-väriainetta on lisätty mausteisiin, Åberg ei osaa varmuudella sanoa.

”Yleensä ajatellaan, että näin halutaan vahvistaa väriä. Tämä on tehty ehkä ihan tietäen. Kyllä kaikkien elintarvikealan toimijoiden kaikkialla pitäisi tietää mitä tuotteet sisältävät.”

Viranomaiset harkitsevat tällä hetkellä esitutkinnan aloittamista tapaukseen liittyen. Vielä ei ole tiedossa, oliko mausteita myynyt liike toiminut tahallisesti väärin tapauksessa.

”Elintarvikekauppa on globaalia. Suurin osa elintarvikkeista on määräysten mukaisia, mutta määräysten vastaisiakin eriä tulee Suomen markkinoille joskus”, Åberg sanoo.

Jos tuotteista löydetään aineita, jotka eivät niihin kuulu, myyjä joutuu tekemään tuotteesta takaisinvetoilmoituksen.

Sudan-väriainetta löytyy viranomaisten suorittamissa testeissä aina silloin tällöin. Åbergin mukaan aineesta ei aiheudu kuitenkaan kuluttajille akuuttia vaaraa. Pitkäaikaiskäytössä seuraukset voisivat olla vakavat.

Tulli ja apuna olleet Helsingin ja Vantaan kaupunkien elintarviketurvallisuusviranomaiset löysivät kuudestatoista tarkastetusta tavaraerästä kaikkiaan 950,5 kiloa elintarvikesäännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita.

Tutkituissa erissä oli lisäksi paljon virheellisiä tuoteselosteita. Yhdestä luomutuotteeksi väitetystä kurkumajauheesta viranomaiset löysivät kasvinsuojeluaineiden jäämiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • elintarvike

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää