Kaupunki

Myös Jorvin sairaalan työntekijät kertovat sisäilmaoireista – onko pääkaupunki­seudulla yhtään tervettä sairaalarakennusta, Hus?

Husin lista täysin terveistä sairaalarakennuksista pääkaupunkiseudulla on lyhyt: kolme sairaalaa.

Jorvin sairaalassa Espoossa on tällä viikolla porattu lastenosaston seiniin reikiä. Leikkaussalien katoissa on ollut vuotoja, joiden vuoksi saleja on ollut poissa käytössä myös tänä keväänä. Työntekijöitä on useammalta kuin yhdeltä sairaalan osastolta lähtenyt sisäilmaongelmiin liittyvien oireiden vuoksi tai harkitsee lähtöä parhaillaan.

Nämä kaikki tiedot ovat peräisin työntekijöiltä. Näin yksityiskohtaisia tietoja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ei ole vahvistanut, mutta Jorvin sisäilmaongelmat yleisemmällä tasolla ovat tiedossa.

Keskiviikon päätös Kätilöopiston synnytyssairaalan sulkemisessa puolen vuoden kuluessa merkitsee ensin sitä, että pitää löytää paikka monille synnyttäjille.

Laajemmin päätös vaikuttaa siten, että jo ennestään hyvin pitkä ketju sairaalojen remontteja ja väistöjä menee jälleen uusiksi. Tämä vaikuttaa etenkin Jorviin, mutta kenties myös muihin lähivuosien isoihin investointeihin.

Näitä todella riittää. Vuoteen 2020 asti yltävässä investointiohjelmassa euroja lasketaan kuluvan 610 miljoonaa. Jättiremontteja on lisää odottamassa ensi vuosikymmenellä, näin siis oli jo ennen tietoa Kätilöopiston sulkemisesta.

Onko pääkaupunkiseudulla siis sisäilmaltaan enää terveitä sairaalarakennuksia ollenkaan? Hus-tilakeskuksen kiinteistöjohtaja Hannu Lähteenmäki sanoo kyllä, mutta kovin pitkää listaa häneltä ei irtoa.

Peijas on julkisuudessa olleista tiedoista huolimatta melko hyvässä kunnossa. Ja sitten ovat tietenkin Meilahden kolmio- ja Tornisairaalat”, Lähteenmäki sanoo.

Tämä ei tarkoita, että kaikkien muiden sairaalakiinteistöjen kohdalla sisäilmaongelmat olisivat isoja. Vanhat sairaalarakennukset saattavat olla muuten vaan tilaratkaisuiltaan tai tekniikaltaan toivottomia taipumaan nykyisiin vaatimuksiin.

”Enemmistö meidän sairaaloistamme on hyvin vanhoja. Niin vanhoja, että jotain sisäilmaongelmaa löydetään kyllä, kun tarpeeksi tutkitaan”, Lähteenmäki sanoo.

Toisaalta Hus arvioi itse esimerkiksi, että sisäilmaongelmat vaikuttavat esimerkiksi jo sairauspoissaolojen määrään koko sairaanhoitoalueen tasolla. Näin todetaan viime vuoden toimintakertomuksessa.

Koska Kätilöopiston sulkeminen varmistui vasta, Husissa ei ole vielä mietitty tarkempia suunnitelmia siitä miten kaikki sairaalan sulkemisesta johtuvat muutokset hoidetaan.

Henkilökunnan oireilu on alkanut jo paljon aiemmin, pienempiä korjaustöitä sairaalassa on tehty. Lähteenmäen mukaan ongelman laajuus selvisi silti vasta nyt.

Hus on suunnitellut Kätilöopistosta luopumista aiemminkin, mutta vasta lähellä vuotta 2030. Tätä ennen Kätilöopiston oli tarkoitus toimia esimerkiksi Jorvin synnytysosaston väistötilana, kun sen vuoro olisi mennä remonttiin 2020-luvun puolivälissä.

”Uskon lujasti, että lyhyellä tähtäimellä Naistenklinikka ja Jorvi pystyvät hoitamaan Kätilöopiston sulkemisen vuoksi tulevat potilaat”, Lähteenmäki sanoo.

Hänellä on uskoonsa kolme perustetta. Kun Naistenklinikka aukesi remontin jälkeen maaliskuussa, se aukesi aiempaa laajempana. Noin vuoden päästä tilanne paranee lisää, kun kahden Naistenklinikan vuodeosaston remontti valmistuu. Tukholmankadulla sijaitsevaa potilashotellia on myös tarkoitus käyttää hätäapuna. Siis niin että Naistenklinikka hoitaisi ensisynnyttäjät, mutta muita synnyttäjiä voitaisiin ohjata potilashotellin tiloihin toipumaan synnytyksen jälkeen.

Helsinkiläisen ei siis pitäisi päätyä esimerkiksi Lohjalle tai Hyvinkäälle synnyttämään. Myös hiljattain suljetun Porvoon synnytysosaston uutta avaamista on ehdotettu. Tätä Lähteenmäki ei pidä todennäköisenä, Porvoossa tiloja on jo alettu korjata uuteen käyttöön.


Entä Jorvi? Lähteenmäki sanoo sisäilmaongelmien siellä olevan tiedossa, mutta hän ei lähde tarkemmin erittelemään missä osissa hyvin suurta sairaalaa tilanne on pahin tai miten tämä vaikuttaa henkilökuntaan tai potilaisiin.

”Kyllä, siellä todella tutkitaan rakenteita tarkemmin”, hän vahvistaa, joskaan ei pysty suorilta sanomaan, onko näin nimenomaan lastenosastolla. Kaikki poraukset eivät liity mikrobeihin, ison peruskorjauksen alla rakenteita on tutkittava muistakin syistä.

Jorviin on suunniteltu pitkää remonttien sarjaa ja mittavaa laajennusta. Espoon kaupungin sairaala ja uusi päivystysrakennus ovat valmiina. Seuraavaksi investoinniksi on jo hyväksytty uusi leikkaussaliyksikkö, jonka pitäisi palvella sairaalaan alle vuorokaudeksi tulevia potilaita.

Husin hallituksen aiemmin hyväksymissä korjaussuunnitelmissa sairaalan 70-luvulla rakennetun osan ongelmia luonnehditaan esimerkiksi näin: ”Kiihtyvällä tahdilla leviävät sisäympäristöongelmat ovat Jorvin työyksiköiden uhka.” ”Keskeisimpiä ongelma-alueita ovat ulkoseinärakenne, ikkunaympäristö, lattiat, alapohjarakenteet ja yläpohjarakenteet sekä koko huonokuntoinen talotekniikkajärjestelmä.”

Nyt korjausaikataulut todennäköisesti uusiksi eikä vielä voida sanoa miten. Kun Jorvin uusi pikaleikkausyksikkö on valmis, nykyisen isoja leikkauksia tekevän osaston olisi tarkoitus siirtyä uusiin leikkaussaleihin väistöön ja vanhempien salien päästä remonttiin.

Nykyisen varsinaisen leikkausosaston kimppuun päästäisiin näin suunnilleen vuonna 2019. Ensi vuosikymmenellä päästäisiin vähitellen vuodeosastojen ja esimerkiksi synnytysosaston kimppuun.

Husin pisimmälle ulottuvissa suunnitelmissa pääkaupunkiseudun sairaalat keskitetään vielä nykyistäkin voimakkaammin Meilahteen ja Jorviin, näiden ulkopuolelta kehitetään lähinnä Peijasta ja Malmia.

Lähitulevaisuuden isoja työmaita sairaaloissa

Fakta
 Meilahdessa uusi lastensairaala tulee käyttöön vuonna 2018. Sen jälkeen nykyistä Lastenklinikkaa aletaan kunnostaa aikuispotilaiden käyttöön. Rahaa kuluu myös Meilahden maanalaisten laitetilojen uusimiseen ja Naistenklinikan vuodeosastoja korjataan.

 Ensi vuonna Meilahdessa alkaa myös Husin historian isoin investointi eli syöpä- ja traumapotilaille tarkoitetun Siltasairaalan rakentaminen, jonka avulla päästään eroon huonokuntoisesta Töölön sairaalasta ja osasta nykyistä syöpäklinikkaa.

 Silmä-korvasairaalasta on niin ikään jouduttu sulkemaan tiloja sisäilmaongelmien vuoksi, tähän ratkaisuksi mietitään väliaikaista sairaalarakennusta, mutta aikataulu ja paikka ovat yhä auki. Laakson sairaala-aluetta laajennetaan.

 Espoossa uusi kuntoutussairaala valmistui alkuvuodesta Jorvin vanhan sairaalan naapuriin. Jorvin vanhaa sairaalaa remontoidaan vaiheittain pitkälle ensi vuosikymmenelle.

 Näiden remonttien lisäksi esimerkiksi Lohjalla ja Hyvinkäällä rakennetaan uutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaalat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää