Kaupunki

Onko tässä Helsingin surkeimmin saneerattu talo? Kuoppainen lattia ja vedestä turpoava allaskaappi kielivät häkellyttävistä rakennusvirheistä

Pohjois-Haagan kiinteistössä vuosivat katto ja jopa kylpyhuoneen kalusteet. Virheitä korjataan yhä.

Tämän helsinkiläistalon peruskorjauksessa meni moni asia pieleen. Katto vuosi ja lattia oli kuopalla – jopa kylpyhuoneen kalusteet turposivat käyttökelvottomiksi.

Korjauksesta on jo muutama vuosi, mutta sen jälkiä paikkaillaan yhä.

Pohjois-Haagassa sijaitseva kiinteistö on valmistunut vuonna 1980. Rakennukseen tehtiin laajoja korjaustöitä 2012–2014 ja asunnot myytiin laajan korjausurakan vuoksi uusina asuntoina.

Kiinteistön ongelmat alkoivat paljastua uusille asukkaille hiljalleen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Olihan siinä pieniä ongelmia jo heti muuton jälkeenkin. Ikkunaa ei saanut kunnolla kiinni ja seinät oli maalattu niin huonosti, että päiväsaikaan maalipinnan läpi näkyi laikkuja”, kuvailee taloon vuonna 2015 muuttanut asukas. Hän haluaa pysyä jutussa nimettömänä.

Vakavammat rakennusvirheet tulivat ilmi vasta muutama kuukausi muuton jälkeen. Rakennuksen seinät vuotivat, ja niistä valui vettä sisälle.


Samaa ongelmaa oli myös muissa asunnoissa. Syy kosteus- ja vesivahinkoihin löytyi katolta.

”Ihan amatöörin silmin saattoi nähdä, miksi katto vuosi. Katteet repsottivat irrallisina”, asukas kuvailee.

Rakennuttajana toiminut Helsingin kiinteistökaari Oy ei asuntotiedoissa maininnut mitään katon korjaamisesta. Katolla onkin asukkaan mukaan tehty vain ilmanvaihtoon liittyviä töitä.

”Kun katolla kävi katsomassa, näki selvästi, että se vuotaa ja se olisi rakennuttajankin pitänyt havaita”, asukas miettii.

Katon katteessa oli reikiä ja bitumilaatoista osa oli täysin irrallisia, sillä niiden kiinnitys oli vuosien aikana pettänyt. Kate ei myöskään ulottunut katon yli, asukas kuvailee. Jostain syystä rakennuttaja ei kuitenkaan tehnyt katolle korjauksia.

Kattorakenteiden ongelmat paljastuivat vasta, kun talon asukkaat palkkasivat ulkopuolisen rakennusasiantuntijan tutkimaan ongelmia. Kiinteistökaari ei asukkaan mukaan pitänyt katon ongelmia rakenteellisena virheenä, toisin kuin ulkopuolinen asiantuntija.

”Rakennusyhtiö oli sitä mieltä, että ei siellä mitään rakenteellista vikaa ole. Tuli sellainen olo, että he yrittävät säästyä isoilta korjauksilta. Lopulta katolta revittiin alusvilloja myöten irti ja tehtiin alusta asti uudelleen.”

Tämä tarina ei ole ainutkertainen. HS kertoi Jätkäsaaressa sijaitsevan Pitsitalon kosteusongelmista maaliskuussa. Asunnon sisäseinille valuva vesi oli tehnyt maalipinnan alle näkyviä vesikelloja.

Rakennusvirheistä puhutaan nyt paljon. Niistä kuitenkin tiedetään vain vähän, sillä niitä ei tilastoida. Uusien asuntojen takuukorjauksien määrä on pysynyt jo vuosia ennallaan. Takuukorjaukset tarkoittavat uudisrakennusten virheitä, joiden korjaaminen on urakoitsijan vastuulla.

Uusien asuntojen virheet ovat vuodesta toiseen samoja, kerrotaan Rakentamisen Laatu Ry:stä (RALA). Ne ovat pintavaurioita, kosteusongelmia tai väärin tehtyjä asennuksia. Niiden osuus työmaakustannuksista on vuosittain noin yksi prosentti.

Helsingin rakennusvalvontaan tulee vuosittain muutamia ilmoituksia vakavammista rakennusvirheistä.

Suurin osa esimerkiksi takuukorjauksista ei tule rakennusvalvonnan piiriin, sillä niihin ei yleensä tarvita rakennuslupaa.

”Aivan läpimädät talot ovat kuitenkin aika harvinaisia”, sanoo vs. yli-insinööri Risto Levanto Helsingin rakennusvalvontavirastosta.

Pitsitalo ja Haagan tapaus saattavat siis olla valitettavia ääritapauksia, joissa on epäonnistuttu lähes kaikessa – myös tiedottamisessa. RALA:n toiminnanjohtaja Tuula Råmania hämmästyttää se, kuinka heikosti rakennusalan yrityksissä ymmärretään asiakasta eli tässä tapauksessa asukasta.

”Jos sen asukkaan asiaan ei suhtauduta vakavasti, tyytymättömyys silloin vain kasvaa entisestään. Tämä heikko ymmärrys asiakaslähtöisyydestä on aika syvällä suomalaisessa kulttuurissa muutenkin.”

Haagassa ongelmia löytyi lähes kaikista tiloista – osa virheistä oli isoja rakenteellisia ongelmia, osa kieli vain huolellisuuden tai viitseliäisyyden puutteesta.

”Kaikki viittaa siihen, että ei ole viitsitty tehdä mitään kunnolla”

Pieni, mutta hämmästyttävä rakennusvirhe löytyi kylpyhuoneesta. Kylpyhuoneen allaskaappi ei kestänyt vettä, vaan alkoi pian turvota käyttökelvottomaksi.

Allaskaappi kastui joka kerta suihkun yhteydessä, sillä suihkuseinä oli asennettu liian korkealle. Asukas epäilee, että suihkuseinä asennettiin liian korkealle siksi, että kylpyhuoneen lamppukaan ei kestä vesiroiskeita.

Nyt asunnoissa on vaihdettu kylpytiloihin paremmin soveltuvia kylpyhuoneen kalusteita ja suihkuseinää madallettu. Osa kylpyhuoneen kalusteiden korjauksista on edelleen kesken.

Samaan aikaan on paljastunut uusia ongelmia. Kellarin viemäreistä löytyi painaumia, joiden vuoksi putken kaato oli kääntynyt väärään suuntaan. Asukkaan mukaan myynti-ilmoituksessa väitettiin, että viemärit on pinnoitettu. Putkien väärät kaadot ovat asukkaan mielestä merkki siitä, että viemäreitä ei olekaan kunnostettu.

”Olisihan painauma pitänyt huomata sen pinnoituksen yhteydessä, sillä silloin viemärit kuvataan. Tämä kuitenkin huomattiin lattiakaivon korjauksen yhteydessä, ja yhtäkkiä siellä olikin täysimittainen remontti päällä.”

Myös asunnon lattiassa odotti yllätys: siitä löytyi painaumia ja kuoppia. Lähellä seinää lattia joustaa ylös ja alas askeleen mukaan.

”Jos on pari päivää poissa, koko lattia narisee, kun siihen astuu.”


Epätasaisuuksista kielivät myös lattian ja lattialistan väliin jäävät puolentoista sentin mittaiset raot.

”Yhdessä kohtaa on lattiassa ihan oikea kuoppa. Rakennuttaja ei ole halukas avaamaan koko lattiaa kivilaattojen hiomiseksi vaan on tarjonnut meille ratkaisuksi muun muassa rakojen tilkitsemistä silikonilla.”

Epätasaisuudet ovat ilmeisesti 80-luvun rakentamisen perua. Niitä ei kuitenkaan suuren peruskorjauksen yhteydessä ole korjattu.

Virheitä on korjattu nyt jo usean vuoden ajan. Osa korjauksista on edelleen kesken. Asukkaat pelkäävät uusien ongelmien esiintuloa.

”Epäilemme, että myös sähköissä on jotain vikaa, sillä kiinteistömme sähkölasku on poikkeuksellisen korkea.”

Rakennusvirheet ovat tulossa melko kalliiksi asunto-osakeyhtiölle. Osaa korjauksista on jouduttu puimaan jopa lakimiesten avustuksella.

”Meille on kertynyt jo pelkästään asianajajan ja teknisen asiantuntijan palkoista menoja 30 000 euron edestä”, kertoo asukas. ”Ja lisää kustannuksia on todennäköisesti tulossa.”

Asianajaja ja asiantuntija ovat asukkaan mukaan olleet välttämättömiä korjausten loppuunsaattamiseksi.

HS tavoitti yhden Helsingin Kiinteistökaari Oy:n työntekijän, joka ei halunnut kommentoida asiaa vaan pyysi ottamaan yhteyttä yhtiön asioita hoitavaan asianajajaan. Asianajaja kieltäytyi kommentoimasta ja pyysi soittamaan yhtiön hallituksen jäsenille. Heitä HS ei yrityksistä huolimatta tavoittanut.

Sama yritys nousi julkisuuteen viime vuoden lokakuussa, kun HS uutisoi yrityksen maksaneen 25 000 euroa yhdelle asukkaalle siitä, että hän peruu yhtiölle edullisen kaavamuutoksen valituksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakennusvirheet
 • Asuminen
 • Remontointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  9. 9

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  10. 10

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää