Kaupunki

HS testasi: Jos vappupallo karkaa Kaivopuistossa, minne se lentää? Video näyttää etsinnän aina Raymond Lönnqvistin kotisaarelle asti

Karannut vappupallo -testissä heliumpalloja jahdattiin niin maalla kuin merelläkin.

Narun päässä poukkoilee ja kiiltelee komea vappupallo. Se, jota on pitkään himoittu ja ehkä kinuttukin. Ote lipeää. Hetken hämmästys, sitten itku.

Lohdutteluyrityksiä tekevää vanhempaa kirpaisee sydämen lisäksi lompakosta, kun pahimmillaan parinkympin folio-Pikachusta ei riittänyt iloa edes pariksikymmeneksi minuutiksi.

Moni meistä on ollut roolissa tai toisessa yllä kuvatussa tilanteessa – kun heliumpallo karkaa taivaan tuuliin.

Maankamaralla on siis piru merrassa, mutta mitä tapahtuu samaan aikaan taivaalla? HS päätti ottaa asiasta selvää.


Vapun henkeen sopivasti testi aloitetaan Helsingin Kaivopuistosta. HS:n testiryhmän lisäksi oman panoksensa antavat Pikachu, R2-D2, Late Lammas, muumit, vaaleanpunainen delfiini ja kaksi Super Mariota. Vappupalloja tarvitaan useita, koska yksi heliumhahmo ei jaksa nostaa ilmaan gps-paikanninta, vaikka sellainen painaa vain muutamia kymmeniä grammoja.

Paikannuslaite on vuorattu ennen pallojen vapauttamista kuplamuovilla, jotta se ei aiheuta korkeuksista pudotessaan vaaraa tai vahinkoa. Testiryhmä myös tarkkailee tuulen suuntaa ja valitsee lähtöpaikan siten, että pallot eivät suuntaa suoraa päätä esimerkiksi lentokentälle.

Sitten simuloidaan tilanne, jossa vappupallo lipeää kädestä. Tai siis rykelmä palloja, eli vahinko, joka voisi sattua lähinnä isoa palloterttua pitelevälle kaupustelijalle.

Torstaina 27. huhtikuuta kello 11.49 palloille koittaa vapaus. Koska helium on ilmaa kevyempää, alkaa palloterttu nousta yläilmoihin. Lentomatkan alku on poukkoileva, ja pallot ehtivät saada vaivoin riittävästi korkeutta ennen Kaivopuiston rakennusten katonharjoja.

Testi ei kuitenkaan pääty mahalaskuun, vaan pallorypäs leijailee tuulen viemänä kohti koillista. Tämän jälkeen Late Lammasta ja kumppaneita pystyy seuraamaan enää pisteistä, joita seurantaohjelma piirtää älypuhelimien näyttöön. Pian pallot ovatkin jo ylittäneet Katajanokan ja viistävät Korkeasaaren kaakkoispuolella sijaitsevaa Hylkysaarta.


Testiryhmän pyrkimys tavoittaa pallot henkilöautolla osoittautuu kaupunkiliikenteessä toiveajatteluksi. Jahdattava ehtii vartissa Vuosaareen, ja kun jahtaajat pääsevät sinne, ovat pallot jo Sipoon saariston yllä.

”Ei ole näkynyt”, Vuosaaren satamassa maisemia katselemassa ollut Soila Lavo kommentoi hieman kummastellen, kun häneltä kysellään mahdollisista vappupallohavainnoista.

Tässä vaiheessa ei voi muuta kuin antaa pallojen mennä menojaan ja soittaa asiantuntijalle. Vanhempi suunnittelija Timo Laine Ilmatieteen laitoksen havaintopalveluista tarkkailee työkseen yläilmakehää, johon päästään käsiksi useita kertoja päivässä Jokioisista ja Sodankylästä lähetettävillä luotauspalloilla.

”Katsotaan nyt, mihin se teidän gps menee. Jos se sattuu tulemaan vielä mantereen puolelle, niin kyllä te saatatte vielä ne pallot löytääkin”, Laine kannustaa.

Ammattilaisten pallot – joissa roikkuvilla laitteilla mitataan meteorologien tarpeisiin lämpötilaa, ilmankosteutta, ilmanpainetta sekä tuulen suuntaa ja nopeutta – täytetään yleensä vedyllä. Se on huomattavasti heliumia edullisempaa mutta herkästi syttyvää.

Luotauspallot nousevat keskimäärin 22–28 kilometrin korkeuteen. Laine arvioi, että folioinen vappupallo voi yltää korkeintaan muutamaan kilometriin. Pallo alkaa paisua, kun ilma ohentuu ja paine pienenee sen ulkopuolella. Tämä johtaa pallon räjähtämiseen tai vaihtoehtoisesti vajoamiseen, mikäli helium pääsee ulos tihkumalla.

Pallot saattavat kuitenkin taivaltaa hurjiakin matkoja. Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla kerrotaan koululaisen Britanniasta lähetettämästä heliumpallosta, joka leijui Jyväskylään asti. Suomeen on tullut palloja myös muun muassa Etelä-Ranskasta.

”Eivät nämä maiden rajoja kunnioita”, Laine sanoo.

Paikannuslaite näyttää jo seonneen, kun pallot ilmoittavat siirtyneensä salamannopeasti Itä-Uudenmaan rannikolta Vallilaan. Häiriötilanne jää kuitenkin hetkelliseksi, ja kello 13.13 gps-signaali saapuu uskottavammasta suunnasta – Ramsholmenin saaresta Porvoosta.

Pallojen sijainti paikantuu tämän jälkeen itsepintaisesti samaan kohtaan, saaren länsireunalle. Ramsholmenilla ei ole juurikaan ympärivuotisia asukkaita, mutta testiryhmä löytää onnekseen yhden sellaisen: Raymond Lönnqvistin. Avulias mies vieläpä kyyditsee pallojen etsijät veneellään mantereelta saareen.

”Tiedän aika tarkasti tuon paikan”, Lönnqvist arvioi nähdessään viimeisimmän paikannuksen karttapisteen.

Itse asiassa hyvinkin tarkasti. Kun Lönnqvist kääntää veneen kohti saaren kolkkaa, josta palloja kannattanee nousta etsimään, näkyy merelle asti foliopallojen kimaltelua. Lähempi tarkastelu paljastaa, että osassa kesämökin nurkalle laskeutuneista ja maan tasalla puuhun juuttuneista palloista on vielä jopa reilusti heliumia.

Etenkin muumipallo on kuin juuri torilta ostettu, vaikka se matkusti ilmojen halki noin 50 kilometrin matkan Ramsholmenin saaristolaisidylliin. Reitin korkeudet eivät valitettavasti ole tiedossa, koska paikannuslaite ei niitä seurannut.

Artikkeli jatkuu kartan jälkeen.


Karannut, gps-paikantimella varustettu vappupallo on testin perusteella mahdollista löytää myöhemmin jopa leijuntakuntoisena. Todettakoon kuitenkin, että tässä leikkimielisessä ja täysin epätieteellisessä kokeilussa kävi melkoinen tuuri. Vaikka pallot viilettivät pitkän matkan meren yllä, ajautuivat ne sattumalta verrattain helposti saavutettavissa olevaan saareen.


Ehdottomasti järkevintä on siis pitää tiukasti narusta kiinni ja iloita pallosta sen aikaa, kun helium pysyy sen sisuksissa maan pinnalla. Myös muovisista ilmapallojen painoista on apua.

Mikäli heliumpallo sattuu kuitenkin lipeämään vapunpäivänä kädestä Helsingissä, lähtee se todennäköisesti kohti itää tai koillista. Forecan meteorologi Juha Föhr kertoo, että odotettavissa on ehkä hieman enemmän sisämaahan päin suuntautuvaa tuulta kuin torstaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vappu
 • Heliumpallot
 • Testit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  9. 9

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää