Kaupunki

Ylilääkärit vastaavat homeprofessorille: Sisäilmasta oireilevien joukossa enemmän työpaikkakyvyttömyyttä kuin työkyvyttömyyttä

Lääkäreiden mukaan sisäilmaongelmien vuoksi oireilemaan herkistynyttä pitäisi kannustaa keksimään tapoja pysyä työelämässä.

Homesairauksiin erikoistunut professori, Hyksin entinen infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Ville Valtonen suomii kovin sanoin Työterveyslaitos TTL:n ja Kelan lääkäreitä niin sanottujen homesairaiden vähättelemisestä.

Helsingin Sanomien haastattelussa Valtonen sanoo, että homesairausdiagnoosi hylätään työkyvyttömyyden syynä lähes varmasti TTL:ssä, Kelassa ja vakuutusyhtiöissä, minkä seurauksena tuhannet suomalaiset ovat työkyvyttömyyseläkkeellä masennusdiagnoosilla, vaikka oikea diagnoosi olisi ympäristösairauksiin lukeutuva homesairaus.

Kelan ylilääkäri Kyösti Haukipuro muistuttaa, että päätökset sairauspäivärahasta ja työkyvyttömyyseläkkeestä pohjautuvat lain määrittelemiin ehtoihin. Ne takaavat kaikille samanarvoisen kohtelun. Tavoitteena on etsiä ratkaisuja, joiden kautta ihmiset pysyvät työelämässä. Työkyvyttömyyseläke on viimesijainen ratkaisu, jos sen ehdot täyttyvät.

”On erilaisia elämäntilanteita ja ihmiset kokevat asiat eri tavalla, mutta tavoitteena on hakea positiivisia ratkaisuja, joiden avulla ihminen pystyisi tekemään töitä. Siihen hoitavien lääkäreidenkin pitäisi kannustaa”, Haukipuro sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toisin sanoen jos rakennuksessa epäillään sisäilmaongelmia, kiinteistönomistajan on tutkittava asia ja pyrittävä korjaamaan havaitut viat. Jos henkilö ei pysty työskentelemään omalla työpisteellään, työnantajan on pyrittävä etsimään hänelle soveltuvia työolosuhteita tai työtehtäviä.

Kelan päätös mahdollisista etuuksista edellyttää monipuolisia ja riittäviä lääketieteellisiä ja rakennusteknisiä tutkimuksia. Haukipuron mukaan homeongelmia kokevien oireilu sisältää usein paljon niin sanottuja yleisoireita, joiden alkuperää on vaikea todentaa ja jotka eivät tarkoita henkilön olevan työkyvytön.

”Sisäilmaongelmat ovat tosiasioita, ja ihmiset kokevat oireita. On kuitenkin monenlaisia muitakin sisäilmaongelmia kuin homeita, esimerkiksi huonoa ilmanvaihtoa. Oireiden syy-yhteyden osoittaminen johonkin tiettyyn seikkaan on aika vaativaa ja sen täytyy perustua siihen, että ne asiat on kunnolla tutkittu”, sanoo Haukipuro.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin allergiakeskuksen ylilääkäri Jussi Karjalainen ihmettelee professori Valtosen kommenttia, jonka mukaan homesairauksia ei osattaisi diagnosoida, koska niille ei ole olemassa oikeanlaisia testejä. Sen takia diagnoosi pitäisi Valtosen mukaan tehdä oireiden perusteella.

”Valtonen on arvostettu kollegani, mutta hänen näkökulmassaan erikoisin asia on se, että ihmisen oire on varma merkki siitä, että taustalla on homealtistus. Sellaista ei ole tutkimuksella pystytty osoittamaan.”

”Mitä jos vaikka sepelvaltimotautia alettaisiin hoitaa samoilla periaatteilla, pelkkiin oireisiin perustuen ja ilman, että diagnoosi perustuu tutkimustuloksiin”, Karjalainen kysyy.

Hän ihmettelee myös Valtosen väitettä siitä, että Suomessa olisi väärällä masennusdiagnoosilla työkyvyttömyyseläkkeellä tuhansia ihmisiä, joiden työkyvyttömyys johtuu oikeasti altistumisesta homeelle.

Karjalainen hoitaa työssään Taysissa potilaita, joiden oireiden on epäilty johtuvan työpaikan sisäilmaongelmista.

”He ovat vain jäävuoren huippu, eli sellaisia potilaita, joista yleis- tai työterveyslääkäri todennut, että heidät täytyy tutkia erikoissairaanhoidossa”, Karjalainen sanoo.

”Noin sadan potilaan joukossa on ollut vain muutama tapaus, jossa ammattiastman kriteerit täyttyvät”, Karjalainen kertoo.

Ammattiastmalla viitataan siihen, että astma on syntynyt työolojen seurauksena. Kriteereihin kuuluu, että astmaa ei ole diagnosoitu ennen ja henkilön työpaikalla on pystytty osoittamaan merkittävä mikrobivaurio. Lisäksi henkilön oireilu on pystytty puhalluskokeilla todistamaan voimakkaammaksi töissä kuin vapaalla.

”Nämä kriteerit eivät todista syy-yhteydestä vaan kertovat vain, mitä TTL, työmarkkinaosapuolet, vakuutusyhtiöiden edustajat ja keuhkosairauksien asiantuntijat ovat sopineet ammattitaudin toteamisesta”, hän sanoo.

Mitä ammattitaudin toteamisen jälkeen tapahtuu?

”Usein työnantaja siirtää sitten näitä henkilöitä sellaiseen työtilaan, jossa oireita ei tule.”

”Jo oireet riittävät vaatimaan toimintaa, ei tarvitse diagnosoitua sairautta”, Karjalainen sanoo, mutta muistuttaa, että yhden oireet eivät tarkoita, että työympäristö olisi muille haitaksi.

Karjalaisen mukaan pitäisi puhua enemmän ympäristöherkkyydestä, joka on diagnosoitavissa oleva tila, toisin kuin ”homesairaus”. Ympäristöherkkyys tarkoittaa liiallista tai ylimääräistä herkkyyttä jollekin ympäristön tavanomaiselle ärsykkeelle, joka ei itsessään ole haitallinen, vaikka yksittäiset ihmiset saavat niistä oireita.

”Jos ympäristöherkkyys siirretään työelämään, se tekee ihmisistä työpaikkakyvyttömiä. Toisin sanoen henkilön terveys voi olla normaali, mutta, kun hän menee työpaikkaan, jossa edes kuulee olevan sisäilmaongelmia, hän alkaa oireilla.”

”Jos tällaisen ihmisen työkykyä arvioidaan, on ollut tapana sanoa, että työkyky on normaali sellaisessa ympäristössä, jossa ei ole tekijöitä, jotka johtavat oireilun laukaisemiseen”, Karjalainen sanoo.

Tällainen altiste on myös home, luonnossa normaalisti esiintyvä mikrosieni. Homeesta on tullut julkisessa keskustelussa ”homerummuttamisen” takia syntipukki kaikenlaisille oireiluille, vaikka homeita esiintyy luonnostaan myös ihmisissä ja ulkoilmassa.

”Keskustelu on luonut sellaisen mielikuvan, että home on paha. Kun ylläpidetään mielikuvaa, että sisäilmaoireilu on aina homeoireilua, se estää meitä ratkaisemasta ongelmaa”, Karjalainen sanoo.

Hänen mukaansa on olemassa hyvää tutkimusnäyttöä siitä, että homeen sijaan hyvin monessa koulussa esimerkiksi sisäilmaongelmat johtuvat riittämättömästä ilmastoinnista.

”Kuitenkin, jos aletaan epäillä, että koulussa on sisäilmaongelmia, aletaan vaatia homemittauksia vaikka voitaisiin parantaa ilmastointia.”

Kun hometta ei löydy tai oireita ei pystytä liittämään sisäilmaongelmiin, oireileva saattaa kokea, ettei häntä kuunnella. Se voi olla henkisesti raskasta ja johtaa jopa masennukseen.

TTL:ssä on viime vuosina kiinnitetty huomiota kosteusvaurioille ja muille ympäristötekijöille herkistyneiden potilaiden kohtaamiseen ja lääkäreitä on koulutettu, sanoo Karjalainen. Hänen johtamansa tutkimusryhmä on muun muassa julkaissut Käypä hoito -suositukset kosteus- ja homevaivoista oireilevan potilaan kohtaamisen avuksi.

”Ympäristöherkistyneet ihmiset, jotka uskovat oireidensa johtuvan homeesta, kokevat oireidensa olevan varma merkki homevauriosta. Tätä on tutkittu viime vuosina paljon. Käsitteenä se on vielä aika uusi eikä sitä ole ihan hirveästi esimerkiksi käsitelty julkisuudessa.”

Karjalainen toivoo, että ympäristöherkkiä henkilöitä rohkaistaisiin etsimään keinoja pysyä työelämässä, oli heidän oireidensa syynä sitten sisäilma tai kosmetiikka.

”Voiko ihmisen, joka kokee, ettei voi käydä töissä, päästää työkyvyttömyyseläkkeelle? Mielestäni se ei ole yhteiskunnan eikä ihmisenkään kannalta kestävää toimintaa.”

Samoilla linjoilla on Kelan Haukipuro.

”Herkästi käy niin, että aletaan keskittyä liiaksi oireisiin ja sen ajatusmallin tukeminen esimerkiksi lääkärin puolelta voi johtaa henkilön kannalta huonoon lopputulokseen ja elämänlaatuun.”

Jos työpisteen vaihto ei onnistu, Kela tarjoaa korvausta uudelleenkouluttautumiseen ja alanvaihtoon.

”Sairausvakuutuslaki määrittelee työkyvyttömyyden niin, että henkilö on työkyvytön omaan tai sitä vastaavaan työhön. Eläkelakien mukaan henkilö on työkyvytön, mikäli hän ei kykene hänelle sopivaan ja kohtuullisen toimeentulon turvaavaan työhön. Lait eivät tunne työpaikkakyvyttömyyttä”, Haukipuro sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hometalot
 • kosteus- ja homevauriot
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  2. 2

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  7. 7

   Verotus kevenee ja palkat nousevat, mutta kaikki eivät välttämättä voita – HS:n laskuri kertoo, kuinka muutokset tuntuvat kukkarossasi

  8. 8

   ”Olisin saanut piiskaa, jos olisin sotkenut ulkopuolisia asiaan” – Tuore selvitys: Suomesta viedään tyttöjä ympärileikattavaksi ulkomaille, ja operaatioita tehdään jopa ilman puudutusta

  9. 9

   Sipilä yrittää viedä kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa Macronin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – maiden johtajat tapaavat tänään

  10. 10

   Ahvenanmaan Britt Lundberg kääntää kelkkansa – aikookin äänestää suomen kielen puolesta Pohjoismaiden neuvostossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat