Valikko
Kaupunki

Munkkiniemeläisen Pertti Ruosaaren kotitalon eteen ilmestyi telineellinen Alepa-fillareita – nyt hän pelkää, että ”tuollainen tellinki” laskee kiinteistön arvoa

Helsingin kaupungin liikennesuunnittelupäällikön mukaan omakotitalon eteen ilmestyvästä kaupunkipyöräasemasta ilmoitettiin riittävästi internetissä.

Keltainen kaupunkipyöräasema kiiltelee uutuuttaan Helsingin Munkkiniemen Saunalahdentien laidassa. Asema ruuvattiin asfalttiin huhtikuun alussa, kun Helsingin kaupunki lisäsi kaupunkipyörien määrää. Samalla puolella katua, pyörätelineen kohdalla asuva Pertti Ruosaari katselee asetelmaa harmissaan.

”Kaupungille on tapahtunut menettelytapavirhe, kun se ei kuullut meitä tässä asiassa”, Ruosaari sanoo.

Hänen mukaansa kaupunkipyörien paikka on huonosti valittu ja teline haittaa Saunalahdentien Ramsaynrannan puoleisten asukkaiden elämää.

”Sitähän voi katsoa, että on kiinteistön arvollekin pysyvä rasite, kun on tullut tuollainen tellinki”, Ruosaari pohtii.

Hänen mukaansa pyörät kaventavat liikkumatilaa kadulla ja voivat aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Hänellä on käytännön esimerkki.

Aivan kivenheiton päässä Ruosaaren kodista – ja nyttemmin myös kaupunkipyöräasemasta – sijaitsee valtion vierastalo, johon valtiovierailulle Suomeen saapuvat merkkihenkilöt yleensä majoitetaan. Viimeisin isompi vieras oli huhtikuun alussa Suomessa vieraillut Kiinan presidentti Xi Jinping. Saunalahdentien asukkaiden näkökulmasta tällaiset vierailut tarkoittavat muutoksia liikennejärjestelyihin.

”Ne saattueet kulkevat aina tästä. Olin silloin katsomassa, kun poliisi oli sulkenut osan kadusta Kiinan presidentin takia. Tässä jalkakäytävälläkään ei saanut seisoa”, Ruosaari muistelee ja kertoo saaneensa kannalleen vahvistusta myös poliisilta.


”Nämä pyörätelineet oli jo tuotu tähän asentamista varten. Kysyin silloin poliisilta, että mitä he näistä tykkäävät ja he sanoivat, että äkkiä valittamaan.”

Niin Ruosaari teki.

Hän kertoo olleensa yhteydessä eri tahoihin, jotka vastaavat kaupunkipyöristä, liikenteestä ja rakentamisesta.

”Vastauksissa on käytetty kauheasti energiaa sen todisteluun, että tämä on ainoa sopiva paikka”, Ruosaari sanoo ja pyytää kävelemään kanssaan kohti Ramsaynrantaa.

Tien ja venesataman välissä, noin 200 metrin päässä Ruosaaren talosta, on bussipysäkki. Ruosaari näyttää kaupungin liikennesuunnittelupäällikön Reetta Putkosen kanssa käymäänsä sähköpostikeskustelua. Vastauksessaan Putkonen kertoo paikan valinnan syyksi, että pyöräasema on sijoitettu sellaiseen paikkaan, josta pyörän saa helposti, jos saapuu lännestä tulevalla bussilla. Kohdasta, jossa seisomme Ruosaaren kanssa, on suora näköyhteys ja noin 50 metriä bussipysäkille numero 1408.

”No, tässäkin olisi jo hyvä paikka panna ne telineet tähän ja pyörät näin. Tai vielä parempi paikka on tuon Solnantien päässä. Näkyisivätkin paremmin.”

Mitä kaupunki sanoi ehdotukseen?

”Yksi vastaus oli, että aina voi jättää viestin Helsingin kaupungin palautelaatikkoon, jos on jotakin.”

Ruosaari on ehdottanut kaupungille, että pyörät siirrettäisiin Saunalahdentien toisella puolella sijaitsevaan puistoon. Siihen ehdotukseen hän kertoo saaneensa Putkoselta vastauksen, jonka mukaan asema on sijoitettu niin, että pyörää mielivältä on haluttu säästää yksi tien ylitys. Turvallisuusseikka siis.

Näyttää kyllä ilmeiseltä, että nyt pyöräilemään mielivän pitää tietää, että pysäkki on kulman takana Saunalahdentiellä.

”Tietysti ne ihmiset, jotka niitä pyöriä käyttää, niin he ehkä ensimmäisen kerran etsivät ja onhan nämä merkitty karttoihinkin.”

Kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen vakuuttaa HS:lle, että pyöräasemien paikat ovat tarkkaan mietittyjä.

”Kaupunkipyöräthän ovat osa kaupunkisuunnittelua. On yritetty katsoa, että ne olisivat mahdollisimman hyvin näkyvissä eikä niitä sijoitettaisi mihinkään puskaan”, Putkonen sanoo.

Hänen mukaansa pyöräasemaa yritettiin ensin sovitella Saunalahdentien ja Solnantien välissä Ramsaynrannan puolella olevalle alueelle.

”Tila ei riittänyt.”

Ennen kaikkea Ruosaarta tuntuu harmittavan se, ettei kaupunki ole kuullut häntä vaikka toi pyörätelineen aivan hänen omakotitalonsa eteen. Eräänä päivänä ”tellinki” oli vain ilmestynyt kadulle.

”Kaikessa kiinteistörakentamisessa on se, että otetaan yhteyttä. Jos minäkin teen jotain työtä, niin pitää keskustella noiden kanssa”, Ruosaari sanoo ja viittilöi kädellä naapuripihan suuntaan. ”Ehkä siinä huumassa, kun näitä pistetään pystyyn, näitä pistetään mihin sattuu.”

Putkosen mukaan kesän 2017 uusista pyöräasemien paikoista tiedotettiin kaupungin verkkosivuilla, missä myös pyydettiin kansalaisten kommentteja asiasta.

”Kaupunki pyrkii mahdollisimman vuorovaikutteisesti tekemään näitä. On mahdotonta, että oltaisiin jokaiselle 140 pysäkin alueella sijaitsevalle kiinteistölle pyritty järjestämään kuulemistilanne”, Putkonen sanoo.

Ruosaari korostaa, että hänen talonsa edustan pyörätelineet ovat yksi muutamasta omakotitalon edessä sijaitsevasta pyöräasemista eikä yhteyden ottaminen suoraan olisi ollut kohtuuton vaiva kaupungille.

”Sinne verkkoon olisi pitänyt osata mennä kommentoimaan. Ihmettelen, että miksei meihin oltu suoraan yhteydessä. Meitä on tässä vain kaksi omakotitaloa ja kaksi pienkerrostaloa telinepaikan vieressä.”

”Pyöräasemat ovat liikennejärjestelmän laitteita, jotka sijoitetaan katuosuudelle. Meillä on omakotitalojen edessä myös bussi- ja autopysäköintiä”, Putkonen sanoo, mutta myöntää, että ehkä vuorovaikutustilanteesta voi oppia.

”Varmasti on opittavaa, vuorovaikutus on tosi tärkeää meille kaupungilla.”

Aseman kymmenestä telineestä viidessä oli pyörä, kun Helsingin Sanomat vieraili Saunalahdentiellä torstaina. Eikö pyöristä voisi olla iloa myös Saunalahdentien asukkaille?

”En minä pyöräilyä vastusta. Ajan itsekin pyörällä tuhat kilometriä joka kesä, mutta ei näillä pyörillä voi sellaisia matkoja ajaa, ja tiedän, ettei kukaan muukaan näiden talojen asukkaista käytä näitä pyöriä”, Ruosaari sanoo.

Hän toivoo, että pyöräaseman paikkaa harkitaan ensi kesää ajatellen.

”Nyt on ehkä myöhäistä, kun tämä teline on nyt istutettu, upotettu ja oikein kierretty tähän kiinni... Mutta, kun nämä otetaan aina syksyksi pois, niin jos vaikka seuraavan kerran laittaa johonkin vähän toiseen paikkaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkipyörät
 • Munkkiniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  7. 7

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  8. 8

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  9. 9

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää