Valikko
Kaupunki

Munkkiniemeläisen Pertti Ruosaaren kotitalon eteen ilmestyi telineellinen Alepa-fillareita – nyt hän pelkää, että ”tuollainen tellinki” laskee kiinteistön arvoa

Helsingin kaupungin liikennesuunnittelupäällikön mukaan omakotitalon eteen ilmestyvästä kaupunkipyöräasemasta ilmoitettiin riittävästi internetissä.

Keltainen kaupunkipyöräasema kiiltelee uutuuttaan Helsingin Munkkiniemen Saunalahdentien laidassa. Asema ruuvattiin asfalttiin huhtikuun alussa, kun Helsingin kaupunki lisäsi kaupunkipyörien määrää. Samalla puolella katua, pyörätelineen kohdalla asuva Pertti Ruosaari katselee asetelmaa harmissaan.

”Kaupungille on tapahtunut menettelytapavirhe, kun se ei kuullut meitä tässä asiassa”, Ruosaari sanoo.

Hänen mukaansa kaupunkipyörien paikka on huonosti valittu ja teline haittaa Saunalahdentien Ramsaynrannan puoleisten asukkaiden elämää.

”Sitähän voi katsoa, että on kiinteistön arvollekin pysyvä rasite, kun on tullut tuollainen tellinki”, Ruosaari pohtii.

Hänen mukaansa pyörät kaventavat liikkumatilaa kadulla ja voivat aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Hänellä on käytännön esimerkki.

Aivan kivenheiton päässä Ruosaaren kodista – ja nyttemmin myös kaupunkipyöräasemasta – sijaitsee valtion vierastalo, johon valtiovierailulle Suomeen saapuvat merkkihenkilöt yleensä majoitetaan. Viimeisin isompi vieras oli huhtikuun alussa Suomessa vieraillut Kiinan presidentti Xi Jinping. Saunalahdentien asukkaiden näkökulmasta tällaiset vierailut tarkoittavat muutoksia liikennejärjestelyihin.

”Ne saattueet kulkevat aina tästä. Olin silloin katsomassa, kun poliisi oli sulkenut osan kadusta Kiinan presidentin takia. Tässä jalkakäytävälläkään ei saanut seisoa”, Ruosaari muistelee ja kertoo saaneensa kannalleen vahvistusta myös poliisilta.


”Nämä pyörätelineet oli jo tuotu tähän asentamista varten. Kysyin silloin poliisilta, että mitä he näistä tykkäävät ja he sanoivat, että äkkiä valittamaan.”

Niin Ruosaari teki.

Hän kertoo olleensa yhteydessä eri tahoihin, jotka vastaavat kaupunkipyöristä, liikenteestä ja rakentamisesta.

”Vastauksissa on käytetty kauheasti energiaa sen todisteluun, että tämä on ainoa sopiva paikka”, Ruosaari sanoo ja pyytää kävelemään kanssaan kohti Ramsaynrantaa.

Tien ja venesataman välissä, noin 200 metrin päässä Ruosaaren talosta, on bussipysäkki. Ruosaari näyttää kaupungin liikennesuunnittelupäällikön Reetta Putkosen kanssa käymäänsä sähköpostikeskustelua. Vastauksessaan Putkonen kertoo paikan valinnan syyksi, että pyöräasema on sijoitettu sellaiseen paikkaan, josta pyörän saa helposti, jos saapuu lännestä tulevalla bussilla. Kohdasta, jossa seisomme Ruosaaren kanssa, on suora näköyhteys ja noin 50 metriä bussipysäkille numero 1408.

”No, tässäkin olisi jo hyvä paikka panna ne telineet tähän ja pyörät näin. Tai vielä parempi paikka on tuon Solnantien päässä. Näkyisivätkin paremmin.”

Mitä kaupunki sanoi ehdotukseen?

”Yksi vastaus oli, että aina voi jättää viestin Helsingin kaupungin palautelaatikkoon, jos on jotakin.”

Ruosaari on ehdottanut kaupungille, että pyörät siirrettäisiin Saunalahdentien toisella puolella sijaitsevaan puistoon. Siihen ehdotukseen hän kertoo saaneensa Putkoselta vastauksen, jonka mukaan asema on sijoitettu niin, että pyörää mielivältä on haluttu säästää yksi tien ylitys. Turvallisuusseikka siis.

Näyttää kyllä ilmeiseltä, että nyt pyöräilemään mielivän pitää tietää, että pysäkki on kulman takana Saunalahdentiellä.

”Tietysti ne ihmiset, jotka niitä pyöriä käyttää, niin he ehkä ensimmäisen kerran etsivät ja onhan nämä merkitty karttoihinkin.”

Kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen vakuuttaa HS:lle, että pyöräasemien paikat ovat tarkkaan mietittyjä.

”Kaupunkipyöräthän ovat osa kaupunkisuunnittelua. On yritetty katsoa, että ne olisivat mahdollisimman hyvin näkyvissä eikä niitä sijoitettaisi mihinkään puskaan”, Putkonen sanoo.

Hänen mukaansa pyöräasemaa yritettiin ensin sovitella Saunalahdentien ja Solnantien välissä Ramsaynrannan puolella olevalle alueelle.

”Tila ei riittänyt.”

Ennen kaikkea Ruosaarta tuntuu harmittavan se, ettei kaupunki ole kuullut häntä vaikka toi pyörätelineen aivan hänen omakotitalonsa eteen. Eräänä päivänä ”tellinki” oli vain ilmestynyt kadulle.

”Kaikessa kiinteistörakentamisessa on se, että otetaan yhteyttä. Jos minäkin teen jotain työtä, niin pitää keskustella noiden kanssa”, Ruosaari sanoo ja viittilöi kädellä naapuripihan suuntaan. ”Ehkä siinä huumassa, kun näitä pistetään pystyyn, näitä pistetään mihin sattuu.”

Putkosen mukaan kesän 2017 uusista pyöräasemien paikoista tiedotettiin kaupungin verkkosivuilla, missä myös pyydettiin kansalaisten kommentteja asiasta.

”Kaupunki pyrkii mahdollisimman vuorovaikutteisesti tekemään näitä. On mahdotonta, että oltaisiin jokaiselle 140 pysäkin alueella sijaitsevalle kiinteistölle pyritty järjestämään kuulemistilanne”, Putkonen sanoo.

Ruosaari korostaa, että hänen talonsa edustan pyörätelineet ovat yksi muutamasta omakotitalon edessä sijaitsevasta pyöräasemista eikä yhteyden ottaminen suoraan olisi ollut kohtuuton vaiva kaupungille.

”Sinne verkkoon olisi pitänyt osata mennä kommentoimaan. Ihmettelen, että miksei meihin oltu suoraan yhteydessä. Meitä on tässä vain kaksi omakotitaloa ja kaksi pienkerrostaloa telinepaikan vieressä.”

”Pyöräasemat ovat liikennejärjestelmän laitteita, jotka sijoitetaan katuosuudelle. Meillä on omakotitalojen edessä myös bussi- ja autopysäköintiä”, Putkonen sanoo, mutta myöntää, että ehkä vuorovaikutustilanteesta voi oppia.

”Varmasti on opittavaa, vuorovaikutus on tosi tärkeää meille kaupungilla.”

Aseman kymmenestä telineestä viidessä oli pyörä, kun Helsingin Sanomat vieraili Saunalahdentiellä torstaina. Eikö pyöristä voisi olla iloa myös Saunalahdentien asukkaille?

”En minä pyöräilyä vastusta. Ajan itsekin pyörällä tuhat kilometriä joka kesä, mutta ei näillä pyörillä voi sellaisia matkoja ajaa, ja tiedän, ettei kukaan muukaan näiden talojen asukkaista käytä näitä pyöriä”, Ruosaari sanoo.

Hän toivoo, että pyöräaseman paikkaa harkitaan ensi kesää ajatellen.

”Nyt on ehkä myöhäistä, kun tämä teline on nyt istutettu, upotettu ja oikein kierretty tähän kiinni... Mutta, kun nämä otetaan aina syksyksi pois, niin jos vaikka seuraavan kerran laittaa johonkin vähän toiseen paikkaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkipyörät
 • Munkkiniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää