Valikko
Kaupunki

Helsinki jättää Suomi ensin -leirin ympäristön siivoamatta Rautatientorilla – ”Mielenosoittajat uhkailevat ja häiritsevät työntekijöitämme”

Aleksis Kiven patsaan edustalta ei ole tyhjennetty roskakoreja. Taustalla on tapahtumasarja, jossa rakentamispalvelu Staran työntekijä kehotti Suomi ensin -aktivisteja siirtämään tavaroitaan nurmialueelta.

Helsingin kaupunki ei toistaiseksi siivoa osaa Rautatientorista, koska arvioi maahanmuuton vastaisen mielenosoituksen olevan turvallisuusuhka työntekijöilleen.

Uhka juontuu kaupungin mukaan pitkään jatkuneesta Suomi ensin -mielenosoituksesta Aleksis Kiven patsaalla, torin Kansallisteatterin puoleisessa päässä. Sen vieressä olevia yleisiä roskakoreja ei ole tyhjennetty muutamaan päivään.

Helsingin kaupungin rakennuspalvelun Staran työnjohtaja Jari Lehtonen vahvistaa, ettei Suomi ensin -leirin vieressä olevia roskakoreja tällä hetkellä tyhjennetä.

”Yksikön johto on ottanut kannan, että tällä hetkellä Stara ei velvoita työntekijöitään menemään sinne.”

Lehtosen mukaan Staran työntekijöitä on uhkailtu. Hän kävi myös itse tarkastamassa tilanteen paikan päällä sunnuntaina.

Tapahtumien taustalla on video, jonka Suomi ensin -aktivistit kuvasivat vappuviikon torstaina. Videolla Staran työntekijä pyysi mielenosoittajia siirtämään tavaroita pois kaupungin nurmialueelta. Tapahtumien edetessä Staran työntekijä näyttää ärtyvän.

”Stara ei velvoita työntekijöitään menemään sinne, koska siellä on häirintää”, Lehtonen sanoo.

Lehtonen ei voi kuvailla tarkemmin häirinnän ja uhkailun laatua, sillä hän vetoaa työntekijöiden yksityisyyden suojaan. Hän kuitenkin lisää, että esimerkiksi vihaviestejä on tullut sähköpostitse.

Maahanmuuton vastustajat ovat viime kuukausina julkaisseet muitakin videoita, joilla esiintyy sanaharkkaa ja erilaisia konflikteja.HS kävi torilla maanantaina puolilta päivin. Roskakorit olivat tyhjentämättä ja Aleksis Kiven patsaan ympärillä oli muutamia roskia.

Aukiota ei voi sanoa epäsiistiksi, mutta pizzalaatikoita pullisteleviin roskiksiin ei enää juurikaan roskia mahdu. Patsaan ympäristön siisteys on aiemmin ollut esillä rottaongelman takia.

Patsaan vieressä on Suomi ensin -liikkeen telttarakennelma, jonka katolla liehuu useampi Suomen lippu. Teltan edustalla on aidattu alue, jossa istui maanantaina muutamia mustiin pukeutuneita ihmisiä puutarhatuoleissa. Etunimellään esiintyvä aktivisti Toni kertoi, että roskakorit on tyhjennetty viimeksi ennen vappua torstaina, samana päivänä kun video kuvattiin.

Mielenosoitusleiriläisten mukaan Staran työntekijä käyttäytyi heitä kohtaan aggressiivisesti, eivätkä mielenosoittajat uhkailleet häntä.

”Hän käyttäytyi aggressiivisesti ja kiroili. Sen jälkeen aluetta ei ole siivottu”, Suomi ensin -huppariin pukeutunut Toni kertasi.

Maahanmuuttoa vastustavat mielenosoittajat ovat kertomansa mukaan itse siivonneet aluetta viime päivinä.

Rautatientorilla on osoitettu mieltä jo monta kuukautta. Helmikuussa perustettujen leirien ympärillä on tapahtunut paljon. Maaliskuussa turvapaikanhakija kiipesi torilla puuhun, mahdollisesti aikeenaan hirttäytyä. Pian sen jälkeen torilla oli yhteenotto, jossa käytettiin kaasusumutetta.

Korjaus 9.5. klo 9.52: Jutun lopussa mainittujen maaliskuun tapahtumien aikajärjestys korjattu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenosoitukset
 • Helsinki
 • Turvapaikanhakijat
 • Maahanmuutto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää