Kaupunki

Raaka ryöstö Nuuksiossa: Uhri kaapattiin, sidottiin puuhun ja pahoinpideltiin metalliputkella – tekijöiden tuomiot kovenivat hovissa

Kaappaus kesti pahoinpitelyineen ja ryöstöineen noin kuusi tuntia.

Espoossa nuoren miehen kaapanneen ja väkivaltaisesti ryöstäneen mieskolmikon tuomiot kovenivat Helsingin hovioikeudessa tiistaina.

Espoon käräjäoikeus katsoi aiemmin, että uhri liioitteli teossa käytettyä väkivaltaa ja kertoi siitä osin valheellisesti. Nykyisin 24-, 25- ja 28-vuotiaista tekijöistä vain vanhin sai käräjillä ehdottoman vankeustuomion.

Uhri vaati hovioikeudessa niin tuomioiden kuin vahingonkorvaustenkin koventamista.

Hovioikeus myös uskoi käräjäoikeutta enemmän uhrin kertomaan. Se katsoo tuomiossaan, että vapaudenriistossa käytettiin erityistä julmuutta, ja teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Väkivaltaisen tapahtumasarjan juuret ovat huhtikuussa 2015, jolloin asianomistaja eli uhri oli ollut velkaa yhdelle syytetyistä. Tämä johti kaappaukseen, jossa hänet kuljetettiin kädet teipillä ja nippusiteillä sidottuna Espoon Suurpellosta Nuuksioon.

Syrjäisellä paikalla Nuuksiossa mieskolmikko sitoi uhrin puuhun. Hovioikeuden tuomion mukaan tekijöistä kaksi pahoinpiteli tämän jälkeen miestä, joka oli erityisesti sitomisen vuoksi täysin puolustuskyvytön.

Käräjäoikeus ei uskonut uhrin kertomaa siitä, että häntä olisi hakattu metalliputkella. Hovioikeus näki asian toisin.

”Asianomistajan kertomus saa tukea esitetystä lääkärinlausunnosta, ja valokuvien perusteella voidaan havaita, että osa – – raajoissa olleista mustelmista sopii aiheutetuksi tylpällä esineellä, kuten metalliputkella”, hovioikeus perustelee tuomiossaan.

Yksi syytetyistä on lisäksi kertonut, että uhria kuljetettiin rakennusliikkeen pakettiautolla. Hovioikeus pitää mahdollisena, että auton kyydissä oli valmiiksi astaloiksi soveltuvia välineitä.

Vapaudenriisto kesti kokonaisuudessaan noin kuusi tuntia. Uhrilta ryöstettiin lompakko, jossa oli muun muassa pankkikortti ja Kela-kortti. Tekijät yrittivät myöhemmin tuloksetta saada rahaa uhrin pankkitililtä.

Asianomistaja vaati käräjillä syytetyille rangaistusta myös törkeästä raiskauksesta. Hän kertoi tulleensa raiskatuksi pitkulaisella esineellä. Käräjäoikeus hylkäsi nämä syytteet.

Hovioikeudessa asianomistaja vaati mieskolmikolle tuomioita pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, mutta syytteet hylättiin jälleen näytön puutteen vuoksi.

Muilta osin tuomiot kuitenkin kovenivat. Hovioikeus muun muassa katsoo, että kaikki syytetyt syyllistyivät törkeään vapaudenriistoon.

Tekijöistä ainoana käräjäoikeudessa ehdottoman vankeusrangaistuksen saaneen, 28-vuotiaan miehen tuomiota korotettiin yhteen vuoteen ja kahdeksaan kuukauteen. Alkuperäinen tuomio oli tasan vuosi ehdotonta.

Myös 24-vuotias syytetty sai hovioikeudessa ehdottoman, 1 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistuksen. Käräjillä hän sai vuoden ja yksi kuukautta ehdollista.

Lievimmällä tuomiolla, 1 vuosi ja neljä kuukautta ehdollista, selvisi 25-vuotias syytetty. Hänenkin tuomionsa kuitenkin koventui käräjillä saadusta kymmenen kuukauden ehdollisesta vankeusrangaistuksesta.

Hovioikeus korotti niin ikään kärsimyskorvausten ja muiden uhrille maksettavien korvausten summia. Tekijäkolmikko tuomittiin korvaamaan yhteisvastuullisesti kärsimyksestä 8 000 euroa. Kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta tekijöiden tulee puolestaan maksaa uhrille yhdessä 3 000 euroa.

Käräjäoikeuden korvaustuomiot olivat muutamia tuhansia euroja pienempiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Väkivaltarikokset
 • Pahoinpitelyt
 • Ryöstöt
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  6. 6

   YK: Venäjä on syyllistynyt Krimillä kidutukseen ja muihin ihmisoikeus­loukkauksiin

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  9. 9

   Niinistön kannatuskortteja kertyi ”mykistävä määrä” eli 156 000

  10. 10

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää