Kaupunki

Valepoliisit varastivat vanhukselta vahingossa 22 500 euroa käteistä – oikeuden mukaan teko ei ollut törkeä, koska he luulivat varastaneensa vähemmän

Varkaat olivat korujen perässä, mutta nappasivatkin vanhuksen kädestä kirjekuoren. Vasta rikoksen jälkeen heille selvisi, että kuoressa oli yli 20 000 euroa käteistä rahaa.

Voiko varkautta pitää törkeänä, jos tekijät saavat tietämättään suuremman saaliin kuin olivat hakemassa? Tätä erikoista kysymystä pohdittiin oikeuskäsittelyssä, josta Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa keskiviikkona.

Ensin on tehtävä selväksi, mitä eroa on varkaudella ja törkeällä varkaudella. Rikoslain mukaan rikoksentekijä on tuomittava törkeästä varkaudesta esimerkiksi silloin, jos anastamisen kohteena on erittäin arvokas omaisuus.

Helsingin hovioikeudessa käsittelyssä olleessa rikosasiassa oli sinällään riidatonta, että kysymyksessä oli erittäin arvokas omaisuus: 22 500 euroa käteistä rahaa. Mutkikkaaksi asian teki se, että rahat vanhukselta anastanut mieskaksikko ei tiennyt, mitä he veivät mennessään.

”Asiassa onkin tältä osin kysymys siitä, voidaanko tahallisuuden katsoa kattavan omaisuuden arvon”, hovioikeus puntaroi tuomionsa lähtökohtia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tätä nykyä 23- ja 35-vuotiaat miehet toteuttivat varkausjuonensa toukokuussa 2015 Vantaalla. Esitutkinnassa selvinneiden seikkojen mukaan miehet olivat ensin käyneet itselleen entuudestaan tuntemattoman, iäkkään naisen asunnolla pyytämässä vettä autoonsa.

Tämän jälkeen he selvittivät numerotiedustelusta naisen puhelinnumeron. Seuraavana päivänä miehistä vanhempi soitti naiselle ja esittäytyi poliisiksi. Soittaja ilmoitti, että pian naisen asuntoon saapuisi toinen poliisi.

Hetken päästä asunnon oveen jo koputettiinkin. Oven takana oli mieskaksikon nuorempi jäsen, joka niin ikään esittäytyi poliisiksi ja pyysi päästä sisälle valokuvaamaan naisen koruja. ”Poliisi” perusteli outoa pyyntöään keksityillä varkauksilla, joita oli tarinan mukaan tapahtunut alueella.

Mies pääsi sisälle ja alkoi kierrellä eri huoneissa. Koruja hän ei lopulta valokuvannut, vaan kiinnitti huomiota kirjekuoreen, jonka vanhus otti käteensä ja yritti piilotella selkänsä takana. Mies nappasi kirjekuoren itselleen ja poistui lähistölle pysäköidylle autolle, jossa rikostoveri odotti.

Vasta autossa miehille selvisi, kuinka arvokkaan sisällön kirjekuori kätki uumeniinsa. Siellä oli 22 500 euroa käteistä rahaa.

Miehet tuomittiin käräjäoikeudessa muun muassa varkaudesta ja virkavallan anastuksesta, mutta ei suuresta saaliista huolimatta kuitenkaan törkeästä varkaudesta.

Ratkaisua perusteltiin näin:

”Käräjäoikeus pitää varsin epätodennäköisenä, että sattumalta valitun ja entuudestaan tekijöille tuntemattoman iäkkään ihmisen kotoa löytyisi 22 500 euroa käteistä rahaa, kuten tässä tapauksessa on käynyt. Yleisesti voidaan ajatella, että käteistä rahaa olisi voinut olla joitain satoja euroja tai enimmillään ehkä noin tuhat euroa”, käräjäoikeuden tuomiossa kerrotaan.

Olettamustaan käteisvaroista käräjäoikeus perusteli puolestaan siten, että vanhuksilla on yleisen tiedon valossa tapana säilyttää jonkin verran enemmän käteistä rahaa kotonaan kuin nuoremmilla ihmisillä.

Oikeuden mielestä ei siis kuitenkaan voinut olettaa, että valepoliisikaksikko olisi saattanut aavistaa kirjekuoren sisältävän ison tukun 500 euron seteleitä. Pankin logot ja kuoren paksuuskaan eivät olleet seikkoja, joiden mukaan olisi voinut tehdä suurempia johtopäätelmiä kuoren sisällöstä.

Syyttäjä vaati hovioikeudessa, että miehet tuomittaisiin varkauden sijasta törkeästä varkaudesta. Hän myös katsoi kaksikon syyllistyneen kätkemisrikokseen, koska he olivat ”ryhtyneet omaisuuteen, vaikka he olivat tienneet sen olevan anastettua”.

Myös hovioikeus oli sitä mieltä, ettei törkeän varkauden tunnusmerkistö täyty.

”Sitä [rikosta] on joka tapauksessa pidettävä varsin moitittavana ottaen huomioon teon suunnitelmallisuus ja kohdistuminen iäkkääseen yksin asuvaan henkilöön”, hovioikeus toteaa kuitenkin tuoreessa tuomiossaan.

Syytettyjä ei tuomittu kätkemisrikoksestakaan. Tätä hovioikeus perusteli rikoslain 32 luvun yhdennentoista pykälän ensimmäisellä momentilla. Sen mukaan henkilö, joka on ollut osallisena siihen rikokseen, jolla omaisuus on toiselta saatu, ei voida tuomita kätkemisrikoksesta.

Näin ollen valepoliisitkaan eivät voineet tulla tuomituksi kätkemisrikoksesta. Eivät siitäkään huolimatta, että saaliin suuruus selvisi heille vasta rikoksen jälkeen.

Varastettuja rahoja ei ole saatu takaisin.

Vanhus selitti poikkeuksellisen suuren rahamäärän säilyttämistä kirjekuoressa sillä, että hän oli varannut rahaa remonttia varten. Aikaisemmasta käräjäoikeuden tuomiosta ilmenee, että edes hätäkeskuksessa ei uskottu varkaiden vieneen asunnosta 22 500 euroa käteistä.

Tämän vuoksi paikalle ei lähetetty heti poliisipartiota.

Hovioikeus korotti varkaista vanhemman ehdottoman vankeustuomion kuudesta kuukaudesta yhdeksään kuukauteen. Mies oli rikoksen tehdessään ehdonalaisessa vapaudessa, minkä vuoksi hänelle määrättiin täytäntöönpantavaksi myös 60 päivää jäännösrangaistuksesta.

Jäännösrangaistus on se osuus rangaistuksesta, joka jää suorittamatta, kun vanki pääsee ehdonalaiseen.

23-vuotias syytetty on jo valmiiksi telkien takana suorittamassa yli kahden vuoden vankeusrangaistusta. Tuore hovioikeuden ratkaisu toi hänelle puolen vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen, mikä oli myös käräjäoikeuden tuomio.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Omaisuusrikokset
 • Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää