Kaupunki

Kirkon ajamat tontinvuokran korotukset nostavat Liisa ja Timo Makkosen vastikkeen 1 130 euroon kuukaudessa – Lehtisaaren asukas kirkosta: ”He eivät tiedä, mitä tekevät”

Helsingin seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto päättää tänään Lehtisaaren tonttivuokrankorotuksista. Osalla asukkaista korotus nostaisi vastikkeet yli 1 000 euroon kuukaudessa.

Saako kirkko rahastaa tiettyä ihmisjoukkoa, jos se jakaa sanojensa mukaan rahoilla hyvää muille? Tähän kysymykseen tiivistyy Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien sekä asukkaiden välinen kiista Lehtisaaren tontinvuokrien korotuksesta.

Helsingin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto käsittelee tänään esitystä, jonka mukaan lehtisaarelaisten tontinvuokrat nousevat huomattavasti nykyiseen verrattuna.

”Valtuuston kantaa on vaikea ennakoida. Uskon, että valtuustokeskustelulla on merkitystä monien ihmisten lopulliseen kantaan. Kenellekään tämä ei ole helppo asia, itsellenikin on ollut vaikeaa päätyä tähän johtopäätökseen”, sanoo kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila.

Mutta mennäänpä Raittilan kantaan hieman myöhemmin. Ensin on kerrottava, mitä korotukset tarkoittavat lehtisaarelaisten kannalta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Liisa ja Timo Makkosen kohdalla korotukset olisivat isku vasten kasvoja. Heidän 85 neliömetrin asuntonsa vastike on nousemassa noin 1 130 euroon kuukaudessa, jos kirkon suunnitelmat menevät läpi. Osa korkeasta vastikkeesta selittyy sillä, että taloyhtiöön on tehty putkiremontti, joka rasittaa vastiketta.

”Ymmärrämme, että vuokraa halutaan korottaa, mutta jotain kohtuullisuutta tässä pitäisi olla. On vaikea käsittää, että kirkko toimii kuin kaikkein kovimmat bisnestoimijat”, sanoo Timo Makkonen, 71

”Tämä syö meidän omistuksemme arvosta noin 50 000 euroa”, hän arvioi.

Makkoset ostivat viisi vuotta sitten asunnon Hiidenkiukaantie 1–3 -nimisestä kerrostaloyhtiöstä. He ja muut yhtiön 120 asunnossa asuvat maksavat vuoden 2019 loppuun seurakunnalle vuokraa tontista 1,1 euroa asuinneliöltä.

Se on todella vähän, jos vertaa esimerkiksi kaupungin tonteistaan perimään vuokratasoon. Esimerkiksi Munkkiniemessä, lähellä merta sijaitsevan kerrostalotontin asukkaat maksavat kaupungille vuokraa 2,3 euroa asuinneliötä kohden.

Munkkiniemi on hyvä vertailukohta Lehtisaarelle, sillä alueet sijaitsevat lähellä toisiaan ja ovat olosuhteiltaan suhteellisen samanlaisia.

Vuodesta 2020 alkaen kirkon suunnitelmat ampuvat Lehtisaaren vuokratason toiseen ääripäähän. Esimerkiksi Hiidenkiukaantie 1–3:ssa tontinvuokran osuus vastikkeesta on nousemassa 5,35 euroon asuinneliöltä. Yhteensä yhtiön vastike nousee noin 9 euroon asuinneliöltä, jos mukaan ei laske putkiremontista johtuvaa rahoitusvastiketta.

Summassa on mukana myös kiinteistövero, jonka osuus on noin 0,65 euroa neliöltä. Kaupunki ei peri omistamiltaan tonteilta kiinteistöveroa, sillä se ei maksa tontin omistajana niitä itse.

Seurakuntayhtymä puolestaan rinnastuu tässä yhteydessä yksityiseen maanomistajaan, joten se myös maksaa veron täysimääräisenä. Se laskuttaa kiinteistöveron kokonaan asukkailta.

Kaikkiaan Helsingin seurakuntayhtymän Lehtisaareen puuhaamat tontinvuokrakorotukset koskevat noin 10 asuintonttia. Korotukset tulevat voimaan noin 15 vuoden siirtymäajalla, jos vuokra-aika on 50 vuotta. Siirtymäaika on 5 vuotta, jos vuokra-aika on 20 vuotta.

Lehtisaaressa asuu noin 1 140 asukasta.


Makkosten kohdalla tilanne on sikäli hyvä, ettei heillä ole asunnostaan velkaa. He muuttivat alueelle Töölöstä ja saivat ostettua asuntonsa vanhan asunnon myyntituotoilla.

Kaikilla näin hyvää tilannetta ei ole.

Esimerkiksi samassa yhtiössä asuvien Jäämiesten nelihenkinen lapsiperhe maksaa jatkossa 84-neliöisestä asunnostaan lainanlyhennyksineen ja vastikkeineen lähes 2 000 euroa kuukaudessa.

”Se on aika paljon. Kun ei tämä asunto nyt kuitenkaan mikään lukaali ole”, sanoo Heikki Jäämies. Hän on parhaillaan hoitovapaalla.

Kirkkovaltuuston päätöesityksen valmistellut seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen vertaa lehtisaarelaisten tuloja koko Helsingin keskimääräisiin tuloihin. Vuonna 2014 lehtisaarelaisten veronalaiset tulot olivat 54 364 euroa henkeä kohden. Koko Helsingin vastaava luku oli 29 197 euroa.

”Lukuun vaikuttaa jonkin verran nostavasti tähän osa-alueeseen kuuluvan pienen Kaskisaaren asukkaiden hyvä tulotaso”, Heinonen kirjoittaa.

Jäämiehiä ja Makkosia ärsyttää, että kirkko vihjaa alueen asukkaiden olevan poikkeuksellisen hyvätuloisia. Mielikuva on heidän mielestään täysin väärä.

”Esimerkiksi minä ja vaimoni olemme molemmat keskituloisia ihmisiä eli meille molemmille jää palkastamme nettona käteen noin 2 000 euroa kuukaudessa”, Heikki Jäämies sanoo.

”Jatkossa meillä ei olisi varaa hoitovapaan kaltaisiin asioihin, vaan molempien olisi oltava koko ajan töissä, ja rahaa jäisi lähinnä ruoan ostamiseen. Homma pysyisi kasassa, mutta auta armias, jos joku sairastuisi, tulisi työttömyyttä tai muuta vastaavaa. Kaikki kaatuisi siihen ihan saman tien.”

Tulevaisuus huolettaa myös Makkosia.

”Meidän eläkkeisiin nähden tämä korotus on todella kova juttu. Olemme entisiä kunta-alan työntekijöitä, joten eläkkeemme ovat myös sillä tasolla”, Timo Makkonen sanoo.

Hän työskenteli aikoinaan Kuntaliiton isännöitsijänä ja Liisa Makkonen Helsingin kaupungilla fysioterapeuttina.

”Tässä huolettaa sekin, mitä käy, jos toinen jää yksin”, Liisa Makkonen sanoo.

Asukkaita huolettaa tontinvuokria koskevissa korotuksissa myös se, ettei kukaan haluaisi korkeiksi nostettujen vuokrien jälkeen enää rakentaa alueelle.

”He eivät ajattele ihan loppuun asti. Jos he tekevät tästä laskevan hintatason slummin, niin ei kukaan halua tänne enää rakentaa”, Timo Makkonen sanoo.

”Ajoittain tuntuu, etteivät he ihan tiedä, mitä ovat tekemässä”, sanoo myös Heikki Jäämies.

”Tässä vaivaa eniten se, että kun jotain asioita kysyy, niin sieltä tulee pankkimaailman tekstiä takaisin. Tuntuu, että he ovat tehneet pelikirjan ja sitten sieltä luetaan samat liturgiat. He eivät ole kertaakaan järjestäneet itse edes asukaskuulemistilaisuutta tähän liittyen.”

Asukkaiden huolesta riippumatta kirkko itse pitää tuottotavoitettaan kohtuullisena. Eikä se ole kannassaan yksin.

Se pyysi asiaan lausunnot asianajotoimisto Mäkitalolta, Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan emeritusprofessori Vesa Majamaalta, Catella Propertyn arvioinneista vastaavalta johtajalta Arja Lehtoselta sekä Taloustutkimuksen tutkimusjohtajalta Pasi Holmilta.

He kaikki ovat sitä mieltä, että kirkon asettama viiden prosentin tuottovaatimus on perusteltu eikä edes erityisen kova.

”Seurakunnan asuntoalueesta perimän vuokran määrää ei tule verrata kaupunkien vuokraustoimintaan, vaan joko eri rahoituslaitosten kiinteistörahastojen tuottoihin ja tuottotavoitteisiin tai yksityisen maanomistajan maastaan perimään vuokraan”, Majamaa kirjoittaa maaliskuun puoliväliin päivätyssä lausunnossaan.

Tämän näkemyksen myös kirkko on esityksessään omaksunut. Erityisesti kiinteistöjohtaja Heinosen valmisteleman esitystekstin viimeinen lause on kuvaava.

”Maanvuokratuotot ovat yhä merkittävämpiä tulonlähteitä seurakuntayhtymälle, jonka on pystyttävä niukentuvien resurssien puitteissa auttamaan koko ajan kasvavaa apua tarvitsevien määrää”, hän kirjoittaa.

Helsingin seurakuntayhtymä saa nykyisin Lehtisaaren 10 tontista vuokratuloja hieman yli 290 000 euroa. Vuonna 2034 tonttien on tarkoitus tuottaa jo yli miljoona euroa. Vuokrankorotusten avulla tontit tuottavat kirkolle vuosina 2020–2034 noin 10,6 miljoonaa euroa. Jos vuokrataso säilyisi nykyisellään, tuotto olisi tuona aikana yli kuusi miljoonaa euroa pienempi.

Asian suhteellistamiseksi kerrottakoon, että Helsingin seurakuntayhtymä keräsi tilinpäätöksensä mukaan vuonna 2015 vuokratuloja yhteensä kaksi miljoonaa euroa.

Faktat ovat nyt tiskissä, joten palataanpa lopuksi kirkkovaltuuston puheenjohtajan Kaisa Raittilan vaikeaan valintaan. Ymmärtääkö hän asiassa enemmän asukkaita vai seurakuntayhtymää?

”Ymmärrän yksittäisten ihmisten vaikean tilanteen, mutta kannatan silti esitystä”, Raittila vastaa.

”Kyse on siitä, kenen hyväksi Lehtisaaren maanarvon nousu koituu. Kirkon on tässä taloudellisessa tilanteessa ajateltava, että sen arvonnousun täytyy koitua Helsingin seurakuntien hyväksi. Ajattelen myös niin, että korotus tulee voimaan niin pitkän ajan kuluessa, että vanhemmat ovat ehtineet silloin jo kasvattaa lapsensa aikuisiksi.”

Kirkko 1, lehtisaarelaiset 0. Nyt alueen asukkaat jännittävät sitä, mitä kirkkovaltuuston 90 muuta jäsentä asiasta ajattelee. Päätös tehdään tänään torstaina kello 18 alkaen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Lehtisaari
 • Tontinvuokrat
 • Kirkko
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  8. 8

   Niinistön kannatuskortteja kertyi ”mykistävä määrä” eli 156 000

  9. 9

   YK: Venäjä on syyllistynyt Krimillä kidutukseen ja muihin ihmisoikeus­loukkauksiin

  10. 10

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää