Kaupunki

Puolitoista kilometriä valtaväylää painetaan tunneliin – Espoo mullistuu, kun Kehä ykkönen menee maan alle

Kaupunki kaavoittaa asuntoja tuhansille ihmisille nykyisen tien varrelle ja päälle.

Kehä I:n vieminen tunneleihin Keilaniemen ja Tapiolan kohdalla antaa Espoon maankäytön kehittämiseen uusia mahdollisuuksia. Nykyään Kehä I erottaa kuiluna Tapiolan, Otaniemen ja Keilaniemen toisistaan.

Kyseessä on Espoon elinvoiman kannalta keskeinen alue. Sillä on yritysten houkutteluun poikkeuksellisen hyvät edellytykset Aalto-yli­opiston ja olemassa olevan yritystoiminnan vuoksi.

”Tunnelien rakentaminen tuo uuden lähestymiskulman alueen rakentamiseen. Kaupunkirakenteen kehittämiseen on tavattoman hyvät lähtökohdat. Meillä on houkuttimina ykkösluokan yli­opisto ja Tapiolan puutarhakaupunkiympäristö”, Tapiolan kehittämisprojektin johtaja Antti Mäkinen arvioi.

Täydennysrakentaminen saa potkua myös joukkoliikenneyhteyksien paranemisesta: Länsimetrosta ja jo rahoituspäätöksen saaneesta Helsingin ja Espoon yhteisestä rai­tio­tielinjasta, Raide-Jokerista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Raide-Jokerin päätepysäkin sijoittuminen Keilanie­meen on rakentamisen kan­nalta parempi ratkaisu kuin aiempi linjaus Tapiolaan”, Mäkinen sanoo.

Espoo maksaa itse Kehä I:n tunneloinnin Keilaniemessä ja Tapiolassa, koska tietä hallinnoiva valtio ei saa tunnelien rakentamisesta hyötyä.

Keilaniemessä työt ovat käynnissä, ja niin sanottua Hagalundin tunnelia suunnitellaan. Noin kilometrin pituisen Hagalundin tunnelin alustava hinta on 115 miljoonaa euroa.

”Pystymme rahoittamaan Hagalundin tunnelin rakentamisen asuntorakentamisesta saatavilla maankäyttömaksuilla ja maanmyyntituloilla”, Mäkinen sanoo.

Tunnelin tuntumaan on tarkoitus rakentaa noin 170 000 kerrosneliömetriä asumista. Alustavat suunnitelmat on tarkoitus Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn tämän kevään aikana.

”Hankkeen laajuudesta johtuen asemakaavamuutokset laaditaan todennäköisesti useammassa osassa. Ensimmäisten kaavojen voisi ar­vioida valmistuvan vuoteen 2020 mennessä”, Tapiolan aluearkkitehti Meiri Siivola kertoo.


Jo rakenteilla olevan Keilaniemen 450-metrisen tunnelin oli alun perin tarkoitus syntyä kahdessa osassa, mutta valtuusto päätti lopulta rakentaa sen kerralla. Tunnelin rakentaminen on kytketty vahvasti tornirakentamiseen.

Neljän asuntotornin viitesuunnitelman on tehnyt Arkkitehtitoimisto Sarc. Torneissa on vajaat 80 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Aluetta on kaavoitettu vuosina 2007–2012.

SRV on ostanut tornitonteista kaksi. Tonttikaupasta tehty valitus on hallinto-oikeudessa. Tornirakentaminen alkaa vuonna 2019, jos valitus on käsitelty siihen mennessä. Kahta muuta tonttia ei ole myyty.

YIT:llä ja Eteralla on Keilaniemessä varaus tontista, jossa on yhteensä 40 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta toimitila- ja asuntorakentamiseen. Fortum kaup­paa parhaillaan Nesteen tornina tunnettua rakennusta. Kaavan mukaan sen 20 000 kerrosneliömetriä on mahdollisuus muuttaa asuntokäyttöön ja asuntorakentamiseen on lisärakennusoikeutta 15 000 kerrosneliömetriä.

Tähän saakka Keilaniemi on ollut yksipuolisesti työpaikka-alue.

Kaupungin johto tilasi tänä keväänä Firan Tero Vanhaselta konsulttityön Keilaniemen alueen pitkän tähtäyksen visionäärisestä kehittämisestä. Vanhanen tekee työtä Peter Vesterbackan kanssa. Heidän tavoitteenaan on Vanhasen mukaan tehdä alueen ”globaalin kukoistuksen käsikirjoitus”.

Otaniemen reunaan, heti Lehtisaaren sillan jälkeen kaavoitetaan lisää rakennusoikeutta reilut 100 000 kerrosneliömetriä.

”Täydennysrakentamisen isoin muutos koskee Otaniemeä. Parhaillaan siellä rakennetaan Aalto-yliopiston uutta kampuskeskusta Värettä”, Tapiolan kehittämisprojektin johtaja Mäkinen sanoo.

Noin 110 miljoonaa euroa maksavaan Väreeseen tulee 30 000 kerrosneliötä. Aalto-yliopiston koko investointiohjelman suuruus on noin 350 miljoonaa euroa.

Kaavan mukaan Otaniemeen tulee lisää asuntorakentamista siten, että asukasmäärä nousee 3 700 asukkaasta 10 000:een.

”Tapiola muuttuu keskustan osalta merkittävästi länsimetron kiihdyttämän rakentamisen vuoksi. Tapiolan puutarhakaupungin luonne säilyy. Keskustan rakentaminen kestää vuoteen 2025. Modernin taiteen museon Emman luokse tulee kahdeksan uutta asuinkerrostaloa”, Mäkinen kertoo.

”Tapiolan keskustan vireillä olevissa kaavoissa on asumista noin 60 000 kerrosneliömetriä ja uutta työpaikkakerrosalaa 17 000 kerrosne­liömetriä. Luvut ovat suuntaa antavia, koska osa kaa­voista on alkuvaiheessa”, Tapiolan aluearkkitehti Siivola sanoo.

Keskusta uudistuu vaiheittain, ja kaavoituksen painopiste siirtyy lähivuosina kulttuuriaukion ympäristöön ja keskustan reuna-alueille. Tapiolan keskustan viitesuunnitelmaa tekee Arkkitehtitoimisto HKP.

Tapiolan keskustaan kaavaillaan kaikkiaan 100 000 kerrosneliömetriä uutta asuinrakentamista. Uudisrakentamista tehdään yli miljardilla eurolla. Uusien hankkeiden alta puretaan viitisentoista rakennusta. Lisäksi Etelä-Tapiolaan, keskustan viereen, on tullut ja tulee lähes 100 000 kerrosneliömetriä asuntorakentamista.

”Ensimmäinen pohdittava asia oli, miten Tapiolan kulttuuriympäristö taipuu keskustan uudistamiseen. Saam­­me säilytettyä kaiken arvokkaan. Ratkaisuja on kehitetty koko ajan. Kriittinen keskustelu kuuluu demokratiaan. Usein kritiikki kehittää suunnitelmia”, Mäkinen kertoo.

Tausta: Kehä I:n tunnelihanke etenee aikataulussa ja valmistuu kesällä 2019


Keilaniemen alueen liikennemäärien on arvioitu kasvavan 40–45 prosenttia vuoteen 2035 mennessä, mikä ruuhkauttaisi pahasti nykyisen tien.

Kehätiestä läheiselle uudelle ja nykyiselle asutukselle aiheutuvien ympäristöhaittojen vuoksi viime vuonna alkaneessa Kehä I Keilaniemi -hankkeessa kehätien liikenne siirretään tunneliin maan sisään ja tunnelin päälle rakennetaan puistokansi. Puistokannesta tulee vehreä oleskelualue.

Espoon kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankareen mukaan alueen luonne muuttuu tiiviimmäksi ja elävämmäksi kaupunkiympäristöksi, kun kansi yhdistää toisiinsa Tapiolan ja Keilaniemen.

Tunnelin lisäksi rakennetaan Otasolmun kiertoeritasoliittymä ja Keilaniemeen johtava ramppisilta sekä tehdään katutöitä muun muassa Keilaniemen tiellä.

Uuden tunnelin sekä rakennettavien eritasoliittymien tarkoituksena on parantaa turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta.

Kehä I:n tunnelityömaa etenee aikataulussa. Tunnelirakennus etenee ja siltatöitä tehdään useammassa paikassa.

”Yli 60 prosenttia ensimmäisen vaiheen betonirakenteista on valmiina. Toinen vaihe on käynnissä”, SRV Infran projektipäällikkö Jukka Hyttinen sanoo.

”Tämä vuosi on aktiivista siltojen rakentamista, ensi vuosi tien rakentamista”, Lehtikankare sanoo.

Myöhemmin on suunniteltu rakennettavan lisäramppeja Länsiväylän päähän niin, että Keilaniemestä saadaan yhteys Länsiväylälle tunnelin eteläpäässä.

”Tämän toisen vaiheen toteutusajankohta on vielä tulevaisuudessa”, Lehtikankare kertoo.

Hankkeen haastavimpana puolena Hyttinen pitää liikennejärjestelyjä.

”Louhinta, logistiikka ja tärinät, jotka voivat häiritä lähellä olevia tutkimuslaitoksia tuovat hankkeeseen myös omat hankaluutensa”, Hyttinen lisää.

Kannelle havupuita ja luonnonmukaista niittyä

Tunnelin päälle rakennettavasta puistokannesta kysyttiin alueen asukkaiden toivomuksia. ”Asukkaat esittivät toiveita luonnonmukaisesta puistoalueesta, jossa kasvaisi havupuita ja luonnonmukaista niittyä”, kertoo Espoon kaupungin suunnittelupäällikkö Salla Hänninen.

Puistosuunnitelma viimeistellään toukokuun aikana ja hyväksytään katupäällikön päätöksellä. Jos Keilaniemenpuiston puistosuunnitelma saa lainvoiman, kannen maisemointityöt käynnistyvät kesällä 2017 maarakennustöillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Kehä I
 • Rakentaminen
 • Tunnelit
 • Keilaniemi
 • Otaniemi
 • Tapiola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

  3. 3

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  5. 5

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  6. 6

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  10. 10

   Meksikolaiset kaivavat paljain käsin raunioita: Maanjäristyksen jäljiltä on löytynyt yli 200 kuollutta, kymmeniä lapsia kuoli romahtaneeseen alakouluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia
  3. Meksikolaiset kaivavat paljain käsin raunioita: Maanjäristyksen jäljiltä on löytynyt yli 200 kuollutta, kymmeniä lapsia kuoli romahtaneeseen alakouluun
  4. Marimekko kutsui koodarit kylään viikonlopuksi – Designin ja teknologian liitosta syntyi Mari-peili ja pelillistetty tehdaskierros
  5. Hallitus puolustaa budjettiaan eduskunnassa, oppositio moitti hyvätuloisten veronkevennyksiä ja tuloerojen kasvua – suora lähetys käynnissä
  6. 24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty
  7. Keskusrikos­poliisi sai valmiiksi mittavan taideväärennös­tutkinnan
  8. Aikuiset, kuunnelkaa meidän nuorten mielipiteitä
  9. Voiko ulkonäkö olla pääomaa? – ”Edustat aina ulkonäöllä itseäsi. Muut tekevät sen perusteella pitkälle ja jopa harhaan meneviä johtopäätöksiä”, sanoo tutkija Outi Sarpila
  10. Tukes huolissaan ratsastusl­eirien olosuhteista: majoitusta homeisessa kontissa, ensiapukoulutus suorittamatta
  11. Metro valmistuu ennen ydinvoimalaa, mutta pahasti myöhässä – Suomalaisten pitäisi menestyä juuri hankalissa hankkeissa, koska muuta täällä ei kannata tehdä
  12. Näytä lisää