Valikko
Kaupunki

Suositus pyöräilykypärästä saattaa pian poistua laista – Kypärää turhakkeena pitävä brittikirurgi Henry Marsh kävi koeajamassa Helsingin kaupunkipyörän

Luonnoksessa uudeksi tieliikennelaiksi pyöräilykypärää ei enää suositella. Yksi perustelu on kaupunkipyörä.

Turha kapine, sanoo pyöräilykypärästä brittiläinen neurokirurgi Henry Marsh, joka on parhaillaan Helsingissä uuden kirjansa vuoksi.

Marshin järkeily menee näin: pyöräilysäännöt vaikuttavat toisaalta kansanterveyteen, toisaalta yksilönvapauteen. Jälkimmäiseen on syytä puuttua vain, jos on tarpeeksi todisteita siitä, että kypärän käyttö tuo enemmän terveyshyötyjä kuin vie.

Marshin mielestä näin siis ei ole. Hän perustelee kantaansa tutkimuksilla ja kokemuksillaan työssään neurokirurgina.

Monet tutkijat ovat hänen kanssaan eri mieltä, mutta Suomen lainsäädäntö näyttäisi olevan muuttumassa hänen kannattamaansa suuntaan.

Luonnoksessa uudeksi tieliikennelaiksi pyöräilykypärät ollaan pudottamassa pois lakitekstistä.

Luonnoksessa ei enää suositella suomalaisille kypärän käyttöä pyöräillessä. Kun lainmuutosta valmisteltiin, harkittiin muutosta myös päinvastaiseen suuntaan. Siis sitä, että suosituksesta tulisi pakko ja kypärättä ajosta voisi seurata rangaistus.

Tätä kohti ei olla nyt menossa. Suosituksesta ollaan luopumassa. Pyöräilykypärää ei siis enää mainittaisi laissa, vaikka viranomaiset muuten voisivat kampanjoida kypärän käytön puolesta.

Yksi keskeinen perustelu ovat Helsingin suositut kaupunkipyörät, joiden käyttäjistä harvalla on kypärä päässään.

Marsh tosiaan perustelee kypärättömyyttään osin samalla tavalla kuin hallitus lakiluonnostaan. Pyöräilyn terveyshyödyt ovat isommat kuin riskit kypärättä ajosta.

Hän itse ajaa aina ilman kypärää ja rikkoo tietoisesti toistakin liikennesääntöä, siis ajaa punaisia päin, jos autoja ei näy. Hän sanoo kuitenkin pyöräilevänsä rauhallisesti ja maltilla. Hän uskoo myös, että jos hän kaatuisi, hän osaisi hitaan vauhtinsa ansiosta kaatua olkapää edellä niin, että päähän ei tulisi yhtä herkästi vammoja.

Marshkin suosittelee kypärää joukolle, jota hän kutsuu ”urbaaneiksi sotureiksi”, siis kovaa vauhtia autojen seassa pujotteleville trikooasuisille pyöräilijöille, jotka ottavat isoja riskejä liikenteessä.

”Sillä ajotavalla kypärän käyttö voi ollakin järkevää. Toisaalta se ajotapa ei ole.”

”Minä olen ajanut Lontoossa pyörää 45 vuotta enkä ole sinä aikana loukkaantunut. Totta kai minä voin kuolla liikenteessä vaikka huomenna. Mutta todennäköistä ei ole, että kypärä vaikuttaisi tähän mitenkään.”

Herrasmiespyöräilijä pyytää myös omilta lapsiltaan edelleen, että nämä käyttäisivät kypärää.

”Eivät he aina niin tee. Mutta tärkeämpää onkin ajaa rauhallisesti.”

Kypäräinho ei tarkoita, että Marsh olisi liikenneturvallisuuden suhteen välinpitämätön. Päinvastoin, hän haluaa puhua etenkin liikennesuunnittelusta: siis esimerkiksi pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden erottamisesta omille kaistoilleen.

Hän ei myöskään pidä pelkästään henkilökohtaisena valintana sellaisia turvavälineitä, joiden tehosta on hänen mukaansa tarpeeksi todisteita, siis esimerkiksi turvavöitä autoissa.

Lakiluonnoksen pyöräilykypäriä koskevaa kohtaa kannattavat esimerkiksi Helsingin seudun liikenne HSL ja Pyöräliitto.

Helsingin kaupunki ei ota asiaan suoraan kantaa. Se pitää keskeisempinä pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden liikenneturvallisuuteen vaikuttavina asioina esimerkiksi autojen nopeusrajoituksen laskemista taajamissa 40 kilometriin tunnissa ja jakeluautojen häätämistä pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden väyliltä.

Liikenneturva puolestaan tahtoo kypäräpakkoa suosituksen tilalle, joskin ilman rangaistusmahdollisuutta.

Perusteluna ovat lapset ja nuoret tai oikeastaan se, että Liikenneturva katsoo lakiin tehdyn kirjauksen kypärästä tukevan kypärän käyttöön ohjaavaa valistusta.

Helsingissä on maan korkein kypärän käyttöaste, mutta pyöräily on myös lisääntynyt rajusti. Kypäräsuositus ei siis näyttäisi täällä estävän pyöräilyn kasvua, ei edes kaupunkipyörien osalta.

Liikenneturva vetoaa myös onnettomuustilastoihin. Kypärättä kuolleista pyöräilijöistä lähes puolet olisi saattanut pelastua kypärää käyttämällä. Lisäksi tilastot näyttävät vain ne tapaukset, joissa vammat olivat vakavia. Kypärän ansiosta säikähdyksellä selvinneiden määrää ei tiedä kukaan. Sairaaloiden luvut loukkaantumisista tukevat Liikenneturvan mielestä sen kantaa.

Myös THL haluaisi kypärän käytöstä velvoittavaa. Kaupunkipyörällä ajaville THL antaisi poikkeusluvan ajaa ilman kypärää.

Liikennepsykologian tutkijat Igor Radun ja Timo Lajunen ottivat HS:n Vieraskynässä kantaa suosituksen poistamista vastaan lauantaina.

Tutkijat perustelevat tätä tutkimustiedolla, jonka mukaan nykyinen kypäräsäädös ei ole vaikuttanut pyöräilyn suosioon Suomessa. Se ei myöskään heidän mukaansa vähennä haluja kehittää liikenneturvallisuutta muilla tavoin.

Siten säädöksen lieventäminen nykyisestä ei hyödyttäisi, mutta pään vammat voisivat lieventämisen seurauksena lisääntyä.

Radun koosti tutkimustietoa kypärän hyödyllisyydestä HS:n jutussa huhtikuussa.

Oikaisu 14.5. kello 20.59: Jutussa kirjoitettin alun perin virheellisesti, että onnettomuustilastojen perusteella kypärättä kuolleista pyöräilijöistä lähes puolet olisi pelastunut kypärää käyttämällä. Lähes puolet olisi saattanut pelastua kypärää käyttämällä.

Tästä on kyse

Laista päätöksiä syksyllä


 Tieliikennelakia ollaan uudistamassa, koska nykyinen laki on vuodelta 1981.

 Laki sisältää laajan kattauksen säädöksiä esimerkiksi liikennesäännöistä ja -rikkomuksista. Pyöräilykypärä on siis vain yksi pieni yksityiskohta monista.

 Lakiluonnos on nyt keväällä ollut lausuntokierroksella. Hallituksen on tarkoitus ottaa muutokset käsittelyyn syksyllä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pyöräily
 • Liikenneturvallisuus
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää