Kaupunki

Savuttomuus parvekkeilla etenee hitaasti – HS selvitti, mitä tupakoinnin kieltäminen taloyhtiöiltä ja asukkailta edellyttää

Uusi tupakkalaki sallii tupakoinnin kieltämisen talojen parvekkeilla ja terasseilla, mutta yhtään kieltohakemusta ei ole vielä käsittelyssä pääkaupunkiseudun kunnissa.

Taloyhtiöiden parvekkeilla saa toistaiseksi tupakoida rauhassa, vaikka naapurien ei tarvitsisi kärsiä omalle parvekkeelle tai asuntoon kulkeutuvasta tupakansavusta vuodenvaihteessa voimaan tulleen tupakkalain ­perusteella.

Savuttomuus etenee hitaasti, sillä taloyhtiöitä arveluttavat tu­pakointikiellon hakuun liittyvän byrokratian määrä ja hinta sekä kiellon hyödyt ja valvonta.

Muutamat ensimmäiset taloyhtiöt ovat päättäneet kevään yhtiökokouksissa lopettaa parveketupakoinnin, mutta varsinaista kieltoa on haettava kunnalta.

Siinä kestää. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Kirkkonummella ei ole tällä hetkellä käsittelyssä ainoatakaan parveketupakointikieltoa – saati että niitä olisi määrätty.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Hirveän hiljaista on ollut”, sanoo Vantaan ympäristöterveydenhuollon esimies Kirsi Hiltunen.

Vain Helsinkiin on tullut kaksi hakemusta. Toinen niistä peruttiin ja toinen palautettiin talo­yhtiöön lisätietojen saamiseksi.

Tänä kesänä tupakointikielloista ei ole apua kenellekään, sanoo johtava ympäristötarkastaja Päivi Vepsäläinen Helsingin ympäristökeskuksesta. Hän uskoo, että parvekkeilla käryttämisestä kuitenkin kärsitään.

”Haitta on todellinen ja tulee esille erityisesti kesällä, kun parvekkeita käytetään. Moni kuitenkin tyytyy tilanteeseen, eivätkä läheskään kaikki tapaukset tule meidän tietoomme.”

Kiinteistöliitto uskoo, että tupakointikieltohakemuksia alkaa tulla kuntiin syksyllä. Toisaalta voi jo tehdä johtopäätöksiä, ettei kovaa buumia ole tulossa, arvioi Kuntaliiton erityisasiantuntija Tarja Hartikainen.

Asunto-osakeyhtiö Espoon Kilonrinne on yksi ensimmäisistä taloyhtiöistä, jotka päättivät keväällä, että parvekkeella tupakointi saisi loppua. Aihe on puhuttanut talossa jo vuosia, ja uuden lain tuomia mahdollisuuksia on odotettu.

Tupakointi on haitannut esimerkiksi lapsiperheitä, jotka eivät ole voineet nukuttaa vauvoja parvekkeilla savun takia. Useimmat talossa asuvat eivät polta, mutta välillä asukkaita vaihtuu.

”Useat ihmiset ovat valittaneet tupakoinnista ja kysyneet, voisimmeko tehdä sille jotakin”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Susanna Osola.

”Kun parvekkeella tupakoidaan, savua leviää toisille parvekkeille. Ikkunoiden päällä olevien korvausilmaventtiilien kautta sitä tulee myös asuntoihin.”

Tilanteesta on keskusteltu tupakoitsijoiden kanssa suurimmaksi osaksi hyvässä hengessä. Ehdotus polttamisen lopettamisesta on kuitenkin aiheuttanut myös mielipahaa ja vastustusta.

Viranomaiset mainostivat viime vuonna, että parveketupakointikiellon saaminen taloyh­tiöön tulee olemaan melko helppoa. Nyt tiedetään, että kiellon haku vaatii ainakin työtä: talo­yhtiön pitää esimerkiksi kuulla kaikkia asukkaita, tehdä päätökset oikeassa järjestyksessä ja todistaa niiden lainmukaisuus.

Espoon Kilonrinnettä isännöivän Ari Aaltosen mielestä asiaa ei ole tehty taloyhtiölle ”vai­keaksi vaan äärettömän vaikeaksi”.

”Savuttelu voidaan kieltää helposti työyhteisöissä, mutta taloyhtiöissä asiaa ei saada järkevästi hoidettua, jos pikkulapsia halutaan nukuttaa parvekkeilla. Leikkisästi voi sanoa, että se edellyttää melkein isännöitsijän sukuselvitystä”, Aaltonen sanoo.

Uusi tupakkalaki ei vähennä merkittävästi parveketupakointia, uskoo julkisoikeuden eme­ritusprofessori Teuvo Pohjolainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kiellon saaminen on tehty hänen mukaansa monimutkaiseksi asiassa, joka voi olla taloyhtiössä hyvin ongelmallinen. Hänen mielestään yhtiöiden olisi pitänyt saada itse kieltää tupakointi.

”Nyt takana on ajatus siitä, että kyse olisi yksilön vapauksiin puuttumisesta. Terveyden ja asumismukavuuden pitäisi ohittaa tupakoitsijan määräämis­oikeudet omalla parvekkeella.”

Pohjolainen pitää lakia epä­onnistuneena. Uudistus lisää silti sosiaalista painetta tupakoinnin vähentämiseen, asiantuntijat uskovat.

Espoon Kilonrinteen taloyhtiö onnistui tekemään parveke­tupakointikiellon hakemisesta kevään yhtiökokouksessa yksimielisen päätöksen.

Asukkaiden näkemyksiä sel­vitettiin etukäteen erillisellä lomakkeella, kuten pitääkin. Kaksirappuisen taloyhtiön 52 huoneiston asukkaista yli 20 vastasi kyselyyn. Heistä ainoastaan yksi vastusti kiellon hakemista.

Yh­tiökokouksessa kielteinen kanta ei noussut esiin. Siellä keskusteltiin muun muassa pihalle suunniteltavasta tupakkapaikasta ja siitä, miksi kielto halutaan. Asukkaat pohtivat, voiko tupakointi siirtyä sisälle asuntoihin, josta haju voisi levitä rappukäytävään. Huolta herättivät myös tupakointikiellosta aiheutuvat kustannukset.

”Jos näyttää, että tästä tulisi tonnien juttu, meidän täytyy miettiä asiaa uudestaan ja vetää hakemus mahdollisesti pois. Silloinkin toivomme, että parveketupakoinnissa noudatetaan yh­tiökokouksen päätöksessä näkyvää enemmistön toivetta”, sanoo hallituksen jäsen Anne Heikkinen.

Kukaan ei toistaiseksi osaa arvioida parveketupakointikiellon hintaa. Kunnan viranomaiset laskuttavat päätöksenteosta tuntitaksalla. Maksu on Helsingissä 64 euroa tunnilta mutta esimerkiksi Tampereella jopa 80 euroa.

Helsingin ympäristökeskuksen Päivi Vepsäläinen uskoo, että halvimmillaan taloyhtiö voi maksaa tupakointikiellon käsittelystä 300–400 euroa. Silloin kyseessä on hyvin yksinkertainen tapaus. Hankalammissa summa voi kasvaa moninkertaiseksi.

Kuluja tulee myös isännöit­sijän työstä ja päätösten lain­voimaisuustodistuksista.

Espoon Kilonrinteessä ollaan nyt odottavalla kannalla. Jos kielto saadaan, sen ei pelätä lisäävän naapureiden välistä kyttäämistä.

Kunta voi rangaista tupa­kointikiellon rikkomisesta uhkasakolla. Viranomaisten pitää itse todentaa, että joku rikkoo kieltoa. He eivät voi kuitenkaan päivystää pihalla vaan lähtevät perään valitusten perusteella.

”Yhtiön johdon kannattaa ­kerätä asukkaiden palautteen perusteella päiväkirjamaista dokumenttia, kuka rikkoo kieltoa ja milloin. Tilanne voi kärjistyä, jos rikkomisten seuraamisesta tulee jollekin elämäntehtävä”, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Susanna Osolan mukaan Kilonrinteessä ei ole huoleta, että parveketupakointikielto vaikeuttaisi asuntojen myymistä tai vuokraamista. Se voi olla esimerkiksi lapsiperheiden tai astmaatikkojen kannalta myös etu.

”Tulevaisuuden trendinä on, että tupakasta halutaan eroon. Työpaikoilla, junissa ja lento­koneissa ei saa polttaa, miksi siis kotien parvekkeilla. Olisi eri asia, jos siitä olisi haittaa vain ­itselle. Siitä kuitenkin kärsivät myös muut.”

 

Miten toimitaan, jos halutaan lopettaa parveketupakointi taloyhtiössä?

1. Yritä keskustella sovinnollisesti naapurien kanssa. Sopikaa taloyhtiössä, missä pihalla voisi olla sallittu tupakointipaikka.

2. Jos tupakoinnista koituu yhä haittaa, taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa huoneistojen parvekkeille ja pihoille sekä jopa sisätiloihin. Hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa. Aloitteen käsittelyyn voi tehdä taloyhtiön osakas tai hallitus.

3. Talon asukkaita – myös vuokralaisia – pitää kuulla ennen kokousta. Tätä varten on olemassa lomake esimerkiksi täällä.

4. Tupakointikiellon hausta päätetään enemmistöpäätöksellä. Kieltoa kannattaa hakea kaikille parvekkeille, joilla on samanlaiset olosuhteet savun kulkeutumiseen. Tällöin on otettu huomioon osakkaiden yhdenvertaisuusperiaate.

5. Taloyhtiön kannattaa hankkia käräjäoikeudelta todistus yhtiökokouksen päätöksen lainvoimaisuudesta. Päätös tulee lainvoimaiseksi kolmen kuukauden kuluttua, jos kukaan osakas ei ole nostanut moitekannetta esimerkiksi yhdenvertaisuusperiaatteen loukkaamisesta.

6. Tupakointikieltohakemuksessa pitää olla muun muassa sel­vitykset asukkaiden kuulemisesta ja kuvia julkisivusta. Kunta voi kuulla asukkaita uudestaan, ja viranomaiset saattavat käydä tutustumassa rakennukseen.

7. Jos tupakointikieltoa rikotaan, taloyhtiön kannattaa pitää asiasta kirjaa. Kunta voi antaa rikkomisesta uhkasakon, mutta viranomaisen täytyy itse todentaa, että kieltoa on rikottu. Uhkasakosta tuskin selviytyy parkki­sakon hinnalla, mutta sen meno maksuun on pitkän tien takana. Taloyhtiössä voidaan harkita myös asunnon haltuunottoa.

8. Parvekkeilla ja huoneistoissa tupakointi voidaan kieltää myös taloyhtiön yhtiöjärjestyk­sessä. Tämä edellyttää kaikkien osakkaiden suostumusta.

9. Asunnon sisätilaan kohdistuvaa tupakointikiellon hakua suositellaan vain poikkeustapauksissa. Ensin pitää selvittää, voiko savun kulkeutumista estää esimerkiksi ilmanvaihdon ja rakenteiden korjauksilla.

10. Kunnan viranomainen voi myös rajoittaa huoneistossa tupakointia naapurille aiheutuvan terveyshaitan perusteella. Kynnys on kuitenkin ollut erittäin korkea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tupakointi
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  5. 5

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  6. 6

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä HJK- ja Ilves-fanien riita

  7. 7

   Nykyiset kolmikymppisetkin ovat saaneet kärsiä sotasukupolven kokemuksista – yli tuhat suomalaista kertoi, kuinka heitä lapsena piiskattiin ja tukistettiin

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  10. 10

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää