Kaupunki

Onko Munkkiniemi Helsingin paras paikka? Ainakin siellä on hämmästyttävän hyvä kahvilatarjonta – HS testasi Puistotien paikat

Munkkiniemi on kahviloiden mekka. Monissa muissa Helsingin kaupunginosissa paikkojen runsaudesta voi vain haaveilla.

Kahdeksan aikaan aamulla kahvila Max’s on hiljaisten ihmisten valtakuntaa.

Pöydissä ihmisiä lukevat sähköpostejaan ja syövät aamiaista. Kaksi naista keskustelee hiljaisella äänellä. On alkamassa uusi päivä.

Max’s toki on avautunut jo seitsemältä, kuten myös parin talon päässä sijaitseva Delivo. Muutkin Helsingin Munkkiniemen puistotien kahvilat Tarina ja Kanniston leipomo ovat palvelemassa työmatkalaisia jo kukonlaulun aikaan.

Vain Puukioskin kahvila puistotien päässä avautuu yhdeksältä ja on pitempään auki aurinkoisia kesäiltoja varten. Meren äärellä asiakkaita odottaa lisäksi Café Torpanranta.


Pari tuntia myöhemmin kello kymmenen aikaan näkymä Maxin terassilla on jo aivan toinen. Aurinko on kiertynyt lämmittämään tuoleja, ja kantaväki eli paikallisten suussa Munkkiniemen eduskunta on koolla. Ulkona istuu ”eduskunnan ulkoministeriö” Ulla Pekkanen ja Josa Jäntti.

”Maan asiat olisivat paljon paremmassa kunnossa, jos me saataisiin niitä hoitaa”, Jäntti vakuuttaa.

Max’s ja Delivo ovat Munkkiniemen puistotien kahviloiden seniorit. Molemmissa tiloissa on ollut kahvilatoimintaa eri nimillä yhtäjaksoisesti vuosikymmenten ajan.

Niihin on päässyt pesiytymään epäsuomalainen, suorastaan ranskalaistyyppinen yhdessäolon meininki, johon kuuluu ajankohtaisten asioiden setvimistä, maailman parantamista ja jalkapalloa.


Määritelmä ”pariisilainen” toistuu usein, kun kanta-asiakkailta kysyy Maxin salaisuutta. Kapealla terassilla ei ole lupa levittää tuoleja kovin kauas seinästä, joten asiakkaat istuvat rinnakkain. Asiaan kuuluu, että pöydät ja tuolit muistuttavat ranskalaisten kulmakahviloiden kalusteita.

Selkä seinää vasten voi hyvin seurata puistotien liikennettä.

”Me ollaan myös palkattomia polkupyörävahteja”, Pekkanen tunnustaa.

Kurittomat kaksipyöräiset, kun eivät tahdo pysyä merkityllä pyörätiellä.

Hetken päästä seurue hajoaa, kun parturi naapurihuoneistosta huutelee Jänttiä tukanleikkuuseen. Uusia kanta-asiakkaita tungeksii aurinkoisille paikoille.

Samaan aikaan Kanniston leipomossa kaksi äitiä, Jonna Kälviä ja Laura Kotila, hakevat pikkupurtavaa kesken vaunukävelyn. Tuotteet tunnetaan ennestään, joten tilaaminen on helppoa: kauralattea, kahvia, kardemummapullaa ja cheddarleipää.

Istumapaikkoja on vain muutama, ja strateginen sijainti Huopalahdentien ja Munkkiniemen puistotien risteyksessä suosii piipahtamista.Puistotien toisessa päässä on vallan toisenlainen meno. Kahvila Tarinan asiakkaat eivät tee elettäkään noustakseen pöydästä. Läppärityöläiset ovat valloittaneet seinäpaikat.

Heitä ei häiritse edes se, että joensuulainen asennusporukka kolistelee uusia ikkunoita paikalleen. Hedy Kapri pitää tammikuussa avautunutta Tarinaa tervetulleena vaihtoehtona.

Postin vanha jakelukeskus on hänen mielestään valoisa ja väljä.

”Muut asiakkaat eivät ole ihan iholla”, Kapri tuumii.


Kahvilayrittäjä Essi Rautiainen sanoo jännittäneensä tulokkaan menestymistä Munkkiniemen kahvilamaailmassa, jossa vanhoilla kahviloilla on pelottavan hienot perinteet. Vastaanotto on yllättänyt myönteisesti.

Ainakin asiakkaiden mukaan uudessa kahvilassa on monia sellaisia kasvoja, joita ei ole nähty vanhoissa kahviloissa. Tosin lausunnosta voi päätellä, että puhujat itse ovat vierailleet myös muualla.

Rautiainen oli miehensä kanssa etsinyt sopivaa kahvilatilaa jo pitkään, ja pyöräily Munkkiniemessä koitui heidän kohtalokseen.

”Oltiin katsomassa yhtä tilaa, joka ei sitten meille sopinutkaan. Huomattiin ilmoitus tämän ovella, ja soitettiin samana iltana kello 20 aikaan välittäjälle.”

Mutta kolmen erilaisen kahvivisiitin jälkeen on esitettävä kysymys, miten on mahdollista, että Munkkiniemen puistotiellä on niin elävä kahvilakulttuuri. Monissa muissa Helsingin kaupunginosissa tällaisesta voi vain haaveilla.

Hedy Kapri uskoo, että kivijalkakauppojen pitkät perinteet ja kotikulmiaan rakastavat asukkaat ovat luoneet perustan kahviloille.

Pankit ja kiinteistönvälitysliikkeet ovat kaikonneet ja antaneet tilaa muulle toiminnalle.

Lounasaikaan kahvila Delivon ovi käy koko ajan. Siskonmakkarakeitto ja pesuvadin kokoiset salaattiannokset löytävät tiensä pöytiin.


Matias Savolainen on onnistunut houkuttelemaan Jani Sällisen Delivoon perusteilla, joita Sällinen ei oikein muista. On kuulemma jotenkin itsestään selvää, että lounaalla suunnistetaan Munkkiniemeen.

Vaikka Savolainen on ruokailijana uskollinen Munkkiniemelle, Delivo ei ole hänen ainoa ruokapaikkansa. Edellisenä päivänä hän lounasti Maxissa.

Savolainen epäilee, että Munkan kahvilakulttuurin perustana on se, että ”porukat ovat aina asuneet täällä”.

”Tämä on kuin kylä kaupungissa”, Savolainen kiteyttää. Samaa todistusta antaa moni muukin haastateltava.

Lounaan päätteeksi Delivon valtaa huumaava uunista otettujen korvapuustien tuoksu. On koittanut kahviloiden kolmas vuoro: iltapäiväkahvien aika.

Maxin terassilla on menossa kanta-asiakkaiden uusi tuleminen. Ulla Pekkanen on käynyt kotona syömässä, mutta jälkiruokakahvi juodaan aina Maxissa. Jäntistä ei näy jälkeäkään, eikä kenelläkään ole tietoa, millaiselta uusi leikkaus miehen päässä näyttää.

Pekkanen tervehtii lähes joka toista ohikulkijaa ja kertoo sitten, mikä hänet vetää vakiopaikalleen.

”Kaikkein hienointa Maxissa on se, miten erilaisia ihmisiä täällä käy. On eri ammatteja ja erilaisia elämänkohtaloita, ja joka päivä käydään niin mielenkiintoisia keskusteluja.”

Oikaisu kello 10.46: Korjattu kahvilayrittäjän nimi Essi Rautialasta oikeaan muotoon Rautiaiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kahvilat
 • Munkkiniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Yle: Vihreät nousi kannatus­mittauksessa ohi keskustan – myös perus­suomalaisten tuki elpyy hieman

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää