Valikko
Kaupunki

Hälyttävä lista julki: Helsingin kaupungilla on vain yksi hyväkuntoinen lukiorakennus – katso lista lukioiden tulevista remonteista

Helsingin kaupungin suomenkielisistä lukioista lähes jokainen tarvitsee remonttia tai kokonaan uutta rakennusta. Kouluja riivaa huono sisäilma, käyttöön sopimattomat tilat tai tilanahtaus.

Helsingissä on yksi ainoa hyväkuntoinen kaupungin ylläpitämä suomenkielinen lukio. Se on vuonna 2012 remontoitu Sibelius-lukio Kruununhaassa.

Kaikki muut Helsingin yhdestätoista suomenkielisestä lukiosta sekä muiden lukioiden tiloja käyttävästä aikuislukiosta kärsivät sisäilmaongelmista tai ovat muuten huonossa kunnossa, käyttöönsä soveltumattomia tai liian ahtaita.

Tulevina vuosina Helsingin lukiorakennukset tarvitsevat opetustoimen selvitysten mukaan yhteensä yli sataan miljoonaan euroon nousevia korjauksia tai kokonaan uusia rakennuksia. Kaupungin opetuslautakunnan suomenkielinen jaos sai tiistai-iltana eteensä lukioiden tilaselvityksen, josta lukioiden surkea kunto käy ilmi.

Kuluvana lukuvuonna kaupungin lukioita käy yhteensä yli 8 000 opiskelijaa, joista noin 1 220 käy aikuislukiota. Vuoteen 2026 mennessä Helsingin yksityisiin ja kaupungin lukioihin tarvitaan väestön kasvuennusteen mukaan noin 1 400 lisäpaikkaa.

HS keräsi alle Helsingin lukioiden korjaustarpeet.Alppilan lukio. Alppilassa sekä lukion että nykyisin peruskoulun käytössä olevat tilat korjataan lukion käyttöön tänä ja ensi vuonna. Remontin ajan lukiolaiset ovat väistötiloissa Mäkipellontiellä.

Uusiin tiloihin mahtuu 760 lukiolaista nykyisten 640:n sijaan. Remonttiin on varattu 23,2 miljoonaa euroa.

Etu-Töölön lukio. Huonokuntoisessa rakennuksessa on sisäilmaongelmia useissa tiloissa. Remonttia tulisi opetuslautakunnan mukaan aikaistaa vuosille 2019–2020. Tällä haavaa peruskorjaus on ajoitettu vuosille 2022–2023. Rahaa korjauksiin on 12 miljoonaa euroa.

Helsingin kielilukio. Vartiokylässä olevan lukion remonttia vauhdittaa Itä-Helsingin tarve uusille lukion aloituspaikoille. Alueella sekä asukasmäärä että lukioikäiset ikäluokat kasvavat.

Kielilukion remontti on suunnitteilla vuosina 2018–2019. Vaihtoehtona on tehdä kielilukiolle kokonaan uusi rakennus tai yhteiskäyttötiloja Stadin ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa Myllypuron kampukselle. Silloin lukioon voisi tulla 800 opiskelijaa.

Peruskorjaukseen on varattu 12,35 miljoonaa euroa. Uudisrakennus puolestaan maksaisi arviolta 25–28 miljoonaa euroa.

Helsingin kuvataidelukio. Kuvataidelukion 570 opiskelijaa pääsivät viime vuonna remontoituihin tiloihin. Lukio kuitenkin käyttää Kallion lukion kanssa yhteistiloja Pengerkatu 5:ssä.

Tällä haavaa yhteistiloissa ei voi käyttää kellarikerrosta tai kolmannen kerroksen tiloja, koska niissä on sisäilmaongelmia. Tilojen sisäilma- ja rakennetutkimusten on määrä valmistua keväällä. Sen jälkeen on määrä aloittaa korjaukset, joiden kokonaiskustannukset ovat 926 800 euroa.

Kallion lukio. Porthaniankatu 5:ssä on määrä tehdä peruskorjaus vuosina 2019–2020. Koulu on Museoviraston suojelema.

Lukiolaiset väistävät korjauksia Stadin ammattiopiston tiloihin Lehtikuusentie 4:ään. Tilat korjataan lukio-opetukseen sopiviksi. Rahaa korjauksiin on yhdeksän miljoonaa euroa.

Helsingin luonnontiedelukio. Luonnontiedelukion vuokrasopimus Mäkelänkatu 84:ssä päättyy kesällä 2019. Ruokala on liian pieni nykyiselle opiskelijamäärälle, ja osa luokista on epäkäytännöllisiä lukio-opiskeluun.

Nykyinen vuokranantaja jatkaisi kaupungin kanssa vuokrasopimusta, mutta kaupunki harkitsee vielä ja teettää tiloissa kuntotarkastuksen.

Vaihtoehtona on jo neuvoteltu Helsingin yliopiston kanssa yhteiskäyttötiloista Kumpulan kampuksella matematiikan ja kemian laitoksessa.

Helsingin medialukio. Lukion ulkoseinissä on kosteusvaurioita, ja peruskorjaus alkaa ensi syksynä. Opiskelijat muuttavat remontin ajaksi parakkeihin. Peruskorjauksen ajan ylioppilaskirjoitukset järjestetään osin medialukion tiloissa ja osin Käpylän peruskoulussa.

Medialukion opiskelijamäärä voi kasvaa nykyisestä 805 opiskelijasta 840 opiskelijaan. Rahaa korjauksiin on 7,3 miljoonaa euroa.

Mäkelänrinteen lukio. Koulun keittiö ja ruokasali on sekä peruskorjattava että laajennettava. Remontteja on aiottu vuosille 2020–2012. Lukioon on tulossa noin 200 opiskelijaa lisää.

Toistaiseksi keittiöremonttiin on varattu 800 000 euroa, mutta kaikkiaan korjauksiin tarvitaan arviolta yksitoista miljoonaa euroa.

Ressun lukio ja IB-lukio. Lukiot ovat menossa remonttiin vuosina 2018–2019. Opiskelijat muuttavat remontin ajaksi Stadin ammattiopiston tiloihin Lehtikuusentie 4:ään. Väistötiloja remontoidaan ennen siirtoa.

Rahaa remonttiin on 15,6 miljoonaa euroa.

Vuosaaren lukio. Rakennus on huonossa kunnossa. Siksi lukiolle rakennetaan kokonaan uusi vuosina 2021–2022. Nykyrakennus jää korjattuna lukion käyttöön, kunnes uusi lukio on valmis.

Vuosaareen on määrä tulla 400 uutta lukiolaista, mikä nostaa koulun opiskelijamäärän 900:aan. Lukiotiloihin on suunniteltu yhteiskäyttöä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Nykyiselle opiskelijamäärälle mitoitetun lukion remonttiin on varattu 14 miljoonaa euroa. Lisärahaa tarvitaan vielä on 25–28 miljoonaa euroa. Uudisrakennuksesta ei ole vielä rahoituspäätöksiä.

Helsingin aikuislukio. Aikuislukio toimii kolmen lukion tiloissa: Helsingin kielilukion, Ressun lukion ja Mäkelänrinteen lukion.

Aikuislukion järjestämä suomen kielen opetus kuitenkin tarvitsee tiloja myös päivisin. Lisäksi aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman muutos voi edellyyttää myös päiväopetusta.

Helsingissä on kaikkiaan 15 kaupungin lukiota. Lisäksi on 23 yksityistä ja valtion lukiota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukio
 • Sisäilmaongelmat
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää