Kaupunki

Helsingin Kalliossa otetaan valtavia asuntolainoja – Katso, kuinka paljon ihmisillä on asuntovelkaa kotikulmillasi

HS:n haulla voit katsoa, kuinka paljon pääkaupunkiseudun asuntovelallisilla on kodistaan lainaa eri alueilla.

Kuinka suuria asuntovelat ovat vauraassa Kuusisaaressa? Mikä on asuntovelallisten osuus naapurustossani? Missä ovat Espoon pienimmät asuntolainat?

HS selvitti, kuinka paljon ihmisillä on asuntolainaa eri alueilla pääkaupunkiseudulla.

Oheisella HS:n haulla voit katsoa, millaisia asuntolainoja asuinalueellasi tai muualla pääkaupunkiseudulla on. Laskurin luvut on peräisin Tilastokeskuksen aluekohtaisista asuntovelkatilastoista.Tilastokeskuksen mukaan Helsingin Kallion alueella asuntolainat on käytettävissä oleviin tuloihin nähden kaupungin suurimpia, vaikka euromääräisesti suurimmat lainat – keskimäärin reilut 400 000 euroa – ovat rikkaiden asuinalueena pidetyssä Kuusisaaressa. Yllä olevassa laskurissa Kallion kaupunginosa on jaettu osa-alueisiin Linjat, Siltasaari ja Torkkelinmäki.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Asuntovelkojen mediaani Kuusisaaressa on noin 243 000 euroa. Mediaanilla tarkoitetaan keskimmäistä asuntolainaa, kun lainat asetetaan suuruusjärjestykseen. Keskimmäisen lainamäärän kummallekin puolelle jää yhtä monta asuntolainaa. Mediaani ei ole yhtä herkkä poikkeaville äärihavainnoille kuin keskiarvo.

Pelkkä lainan euromäärä ei kerro kaikkea, ja yksi mittari onkin asuntovelkojen osuus tuloista.

Esimerkiksi Torkkelinmäellä ja Harjussa ihmisillä on 2,6-kertaisesti asuntovelkaa käytettävissä oleviin vuosituloihin nähden. Käytössä olevat vuositulot tarkoittavat rahaa, joka ihmiselle jää käteen verojen jälkeen.

”Kallion tilannetta selittää se, että se on lähellä ydinkeskustaa ja siellä on pieniä, vanhoja asuntoja, joista on kova kysyntä ja joiden sinkku- ja dinkkutalouksien tulot eivät ole kovin isoja”, sanoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

Hypo on asuntorahoitukseen erikoistunut luottolaitos, jolla on noin 30 000 asiakasta.

Tuomas ja Saara Norvio asuvat Torkkelinmäellä Pengerkadulla kaksiossa vuokralla kohta vuoden vanhan lapsensa kanssa.

Tuomas Norvio kertoo, että omistusasunnon osto lähestyy ja Kallion alue olisi mieluisa asuinpaikka, mutta asuntojen hinnat hieman mietityttävät.

Pariskunta kuitenkin kertoo asuntolainan ottamisen olevan pian ajankohtaista. Asuntolainan enimmäismääräksi he ovat kaavailleet 300 000:ta euroa, mutta tavoitteena olisi, että 250 000 euroa riittäisi.

He aikovat lähiaikoina aloittaa lainojen kilpailutuksen, sillä kasvava lapsi tulee tarvitsemaan lisää tilaa. Myös oman asunnon lainan lyhentäminen vuokranmaksun sijaan tuntuisi houkuttelevalta.

Toimitusjohtaja Pauna kertoo, että asuntolainoja haetaan Hypolta tällä hetkellä huomattavasti enemmän kuin viime vuonna.

”Kasvua vuoden takaiseen on 40 prosenttia”, hän sanoo.

Paunan mukaan pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla on käynnissä uusjako, joka johtuu uudistuotannosta.

”Uudistuotanto voi muuttaa alueen luonteen ja säteilee myös vanhojen asuntojen hintakehitykseen”, Pauna toteaa esimerkiksi Pasilasta.

Uudet asunnot maksavat vanhoja enemmän, ja se taas merkitsee velkataakan kasvua.

Tämä näkyy esimerkiksi Vantaan Kivistössä ja Keimolassa, jossa on tilastojen mukaan Vantaan suurimmat asuntovelat. Kivistössä velallisilla asuntokunnilla on kodistaan velkaa keskimäärin (mediaani) 157 700 euroa, ja alueen velallisilla on lähes 2,5-kertaisesti lainaa käytettävissä oleviin vuosituloihin nähden.

Espoossa suurimmat asuntovelat suhteessa tuloihin olivat niin ikään uudehkolla asuinalueella Saunalahdessa.

Helsingissä isoja asuntoluottoja tuloihin nähden on esimerkiksi Kalasatamassa (214 prosenttia vuosituloista) ja Viikin tiedepuistossa (230 prosenttia) ja Kruunuvuorenrannassa (224 prosenttia vuosituloista). Mitä suurempi prosenttiluku on, sen suuremmat velat ovat suhteessa tuloihin.

Helsingissä pienin asuntovelkojen mediaaniluku eli hieman alle 22 000 euroa löytyy Veräjälaaksosta, jossa asuntovelallisia on 11 prosenttia asuntokunnista.

Vantaalla kaupungin suurimpia velkoja euromääräisesti on Kivistön ja Keimolan lisäksi esimerkiksi Nikinmäen ja Kuninkaanmäen pientalovaltaisilla alueilla.

”Vantaalla perheasuntojen ostajat joutuvat ottamaan paljon lainaa”, Pauna selittää.

Hyvänä asiana Hypon toimitusjohtaja näkee sen, että isommat perheasunnot ovat hänen mukaansa alkaneet kiertää pääkaupunkiseudulla.

”Kun aiemmin 300 000 on ollut se maaginen raja, jonka yli mentäessä aletaan nikottelee, niin nyt tämä isojen asuntojen kysyntä on kääntynyt. Kohti nousukautta ja myyjän markkinoita ollaan menossa”, Pauna sanoo.

Hypon toimitusjohtaja Paunan mukaan myös monet uudistuotannosta kiinnostuneet iäkkäät velkaantuvat.

”Jos oma vanha perheasunto on sellaisessa paikassa, että se ei houkuttele ja kuntokin on vähän huono, siitä ei saa niin suurta alkupääomaa uudisasuntoon palvelujen ja lastenlasten lähelle kuin toivoisi, ja sitten velkaannutaan vielä eläkepäivillä. Tämä on yllättänyt monet senioriasiakkaat.”

Yksi syy kotitalouksien velkaantumiselle on Euroopan keskuspankin nollaan asetettu ohjauskorko. Jos keskuspankki alkaa inflaation vuoksi nostaa ohjauskorkoa, myös euribor-viitekorot, jotka ovat Suomessa yleisiä asuntolainojen viitekorkoja, kääntyvät nousuun.

”Kokonaisvelkataakka kasvaa jo nyt, puhumattakaan tulevaisuudesta, kun korot kääntyvät nousuun. Paras tapa varautua tulevaan on asuntolainojen lyhentäminen”, Pauna muistuttaa.

Finanssivalvonta haluaa uusia välineitä hillitä kotitalouksien velkaantumisen kasvua.

”Olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvu on jatkunut jopa matalan koron ja negatiivisen talouskasvun aikana”, perustelee apulaisjohtaja Jyri Helenius Finanssivalvonnasta.

”Kymmenellä prosentilla kotitalouksista on puolet asuntovelasta, ja tällä joukolla velkaa on yli kolme kertaa vuosituloihin verrattuna, joillakin näistä enemmänkin”, Helenius sanoo.

Oheinen HS:n laskuri näyttää myös, mikä on kullakin alueella velkojen suhde velallisten vuosituloihin. Mitä suurempi prosenttiluku on, sen suuremmat velat ovat suhteessa tuloihin.

Finanssivalvonta selvittää parhaillaan muiden viranomaisten kanssa ja Suomen Pankin kanssa, miten kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvua voisi hillitä ja ylivelkaantumista ehkäistä.

”Nykyistä järjestelmää voi helposti esimerkiksi kulutusluotoilla kiertää. Lainakattoja mietittäessä pitäisi ottaa kattavammin kaikki lainat huomioon.”

Kotitalouksien velka suhteessa käytettävissä olevaan vuosituloon on Suomen Pankin mukaan kasvanut koko 2000-luvun. Kotitalouksien velkaantumisaste oli vuoden 2016 lopussa 126,9 prosenttia.

Tällä hetkellä asuntolainoja rajoittaa Suomessa vakuuksien määrään sidottu lainakatto. Lainakatto on 90 prosenttia asunnon käyvästä arvosta ja ensiasunnon ostajille 95 prosenttia arvosta.

Yksi vaihtoehto velkaantumisen hillitsemiseksi Heleniuksen mukaan olisi tuloihin sidottu lainakatto vakuuksiin sidotun lainakaton rinnalle, mikä on käytössä joissain Euroopan maissa.

”Niissä maissa, missä tuloihin sidottu lainakatto on käytössä, riskiraja on ollut 3,5–4,5-kertainen lainamäärä kotitalouden tuloista”, Helenius sanoo.

”Velkaantumista voisi hillitä myös Ruotsin tapaan lyhennysvelvollisuudella, jossa tietty prosentti tietyssä ajassa tiettyä lainamäärää kohden pitää lyhentää. Laina-ajan rajoitukset ovat yksi keino”, Helenius listaa vaihtoehtoja.

Ruotsissa viime vuonna käyttöön otettu uusien asuntolainojen lyhennyspakko tarkoittaa, että asuntolainaa on lyhennettävä siihen saakka kunnes lainan koko on 50 prosenttia asunnon arvosta.


Tuomas ja Saara Norvio ovat katselleet kiinnostavia asuntoja ympäri Helsinkiä, mutta täydellistä kohdetta ei ole vielä löytynyt.

”Kivoja asuntoja Helsingissä on kyllä riittävästi tarjolla, vaikkakin samalla rahalla pääkaupungin ulkopuolelta voisi saada paljon paremman asunnon. Tärkeintä on, että tulevan kodin hinta ja henki matchaavat”, Saara Norvio kuvailee.

Lisäys 18. toukokuuta 2017 kello 9.33: Lisätty tieto, että Kallion kaupunginosa on jaettu laskurissa osa-alueisiin Torkkelinmäki, Siltasaari ja Linjat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntojen hinnat
 • Asuntolainat
 • Helsinki
 • Espoo
 • Vantaa
 • Tulot
 • Menot
 • Velka
 • Velkaantuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  7. 7

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  8. 8

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  9. 9

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää