Kaupunki

Helsinki tarjoaa ex-johtajilleen 10 000 euron palkkaa ja työtä johdon asiantuntijana

Helsinki tarjoaa entisille kaupunginjohtajilleen noin 10 000 euron kuukausipalkalla varustettua hommaa kansliapäällikön työmyyränä. Ainoastaan sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) saattaa ottaa tehtävän vastaan.

Helsingin veronmaksajat voivat huokaista helpotuksesta. Helsingin pormestarimalli ei ole luomassa kaupunkiin kovapalkkaisten entisten kaupunginjohtajien suojatyöpaikka­keskittymää.

Helsinki siirtyy kesäkuun alussa pormestarimalliin, jossa kaupunginjohtajat korvataan vaalituloksen perusteella valittavalla pormestarilla ja apulaispormestareilla. Tämä tarkoittaa, että kaupunginjohtajien virat lakkaavat toukokuun lopussa.

Kuntalain mukaan Helsingin pitää kuitenkin tarjota kaupunginjohtajille töitä heidän määräaikaisen virkasuhteensa loppuun saakka, jos kaupunginjohtajat haluavat jäädä Helsingin palvelukseen.

HS:n selvityksen perusteella tällaisia töitä saattaa Helsingin nykyisistä kaupunginjohtajista ottaa vastaan ainoastaan sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viljasen tilanne tosin on hämmentävä. Ainakaan keskiviikkona ei ollut selvää, ottaako hän kaupungilta töitä vastaan vai ei.

Vielä tiistaina Helsingin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna kertoi HS:lle, että kaupunki on jo tehnyt Viljasen kanssa työsopimuksen määräaikaisen viran loppuun saakka.

Viljasen määräaikainen virkasuhde Helsingin kanssa päättyy toukokuun lopussa 2019.

”Sopimuksessa on kesäkuusta alkaen kuuden kuukauden palkkatakuu. Sen jälkeen palkka alenee tehtävän vaativuuden mukaan korkeintaan 15 prosentilla”, Sarvilinna sanoi.

Helsingin apulaiskaupunginjohtajien kokonaispalkka on hieman yli 12 300 euroa kuukaudessa. Palkkaleikkurin jälkeenkin Viljasen palkka jäisi lähes 10 500 euroon kuukaudessa.

Työsopimuksen mukaan Viljasen tehtävänimike on johdon asiantuntija. Käytännössä hän suorittaisi kansliapäällikkö Sarvilinnan hänelle määräämiä tehtäviä. Sarvilinna ei halunnut avata, millaisia tehtävät olisivat.

Tilanne olisi sikäli kiinnostava, että myös Viljanen pyrki syksyllä Sarvilinnan nykyiseen työhön Helsingin kansliapäälliköksi. Sdp syytti Sarvilinnan valinnan yhteydessä kaupunginjohtaja Jussi Pajusta (kok) syrjinnästä.


Sdp:n mielestä Pajunen syrjäytti esityksessään tehtävään pyrkineet naisehdokkaat eli Viljasen ja kaupungin rahoitusjohtajan Tuula Saxholmin. Sdp:n mielestä sekä Viljanen että Saxholm olisivat olleet tehtävään Sarvilinnaa pätevämpiä.

Lopulta kaupunginvaltuusto valitsi Sarvilinnan tehtävään. Valinnasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden pitäisi antaa pian päätöksensä asiasta.

Keskiviikkona Viljanen sanoi kuitenkin HS:lle, ettei olisikaan ottamassa kaupungin töitä vastaan. Ainakaan kokopäiväisesti.

”Minulle tulee työkuvamuutoksia, mutta myös työpaikkamuutoksia”, Viljanen sanoi.

”Sopimusneuvottelut ovat vielä avoinna, joten vastaisin näihin kysymyksiin mielelläni hieman myöhemmin. Asiasta kannattaa puhua, kun kaikki on selvää.”

Oletko siis siirtymässä pois Helsingin kaupungilta joihinkin toisiin töihin?

”Ainakin osittain. En voi tässä vaiheessa vielä kertoa, kun asiat ovat avoinna. Asioista tiedotetaan, kun kaikki on selvää.”

Sarvilinna puolestaan ei halunnut kommentoida asiaa enää keskiviikkona.

Käytännössä tilanne koskee Viljasen ohella Pajusta sekä osittain myös rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajaa Pekka Sauria (vihr).


Apulaispormestariksi valittavan Anni Sinnemäen (vihr) ja sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan viransijaisena toimivan Pia Panhelaisen (kok) määräaikaiset virkasuhteet kestivät alkujaankin vain toukokuun loppuun saakka.


Pajusella olisi mahdollisuus jatkaa kaupungin palveluksessa vuoden 2019 toukokuun loppuun. Pajunen on ilmoittanut aiemmin jättävänsä työt kaupungilla heti toukokuun jälkeen.

Pajusen aikeet olivat ehtineet aiheuttaa hämmennystä Helsingin virkakunnassa, sillä Pajunen jätti vasta myöhään tiistaina kirjallisen eroilmoituksen.

”Asia on omalta puoleltani täysin selvä. Olen kuukausia sitten ilmoittanut suullisesti lähteväni toukokuun lopussa pois. Jos siihen tarvitaan joku kirjallinen ilmoitus, niin totta kai sen annan”, Pajunen sanoi aiemmin HS:lle.

Saurin virka kaupungilla päättyy syyskuun ensimmäisenä päivänä. Hänelle tehdään työsopimus kesän ajaksi.

Käytännössä Sauri ei kuitenkaan tee uusia töitä kaupungilla, sillä hänellä on niin paljon pitämättömiä lomia, että kesä kuluu lomapankin tyhjentämisessä.

”Ensimmäinen syyskuuta alkaen olen työmarkkinoiden käytettävissä. Tällä hetkellä mitään ei ole sovittuna, mutta luotan siihen, että reipas mies löytää jotain tehtäviä”, Sauri sanoo.

Fakta

Helsinki uusii johtamistapansa


 Helsinki uusii kesäkuussa johtamisjärjestelmänsä. Uudistuksessa noin 30 virastoa korvataan neljällä toimialalla.

 Samalla kaupunginjohtajat vaihtuvat vaalituloksen perusteella valittavaan pormestariin ja neljään apulaispormestariin.

 Pormestarin kuukausipalkka on 14 000 euroa, apulaispormestarien 10 000 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää