Valikko
Kaupunki

Kaljakuskit huijasivat Sinebrychoffia omituisella juonella – varastivat lähes 3 000 tyhjää oluttynnyriä ja myivät niitä epärehellisille ravintoloille

”Tynnyriliigassa” oli mukana myös välikäsiä ja ravintolayrittäjiä, jotka kävivät oluttynnyreillä kauppaa ja hyödynsivät panttijärjestelmää.

Tyhjillä oluttynnyreillä hämäräbisnestä tehneen rikollisporukan jäsenille luettiin tuomiot torstaina Helsingin hovioikeudessa. Syytettyinä oli muun muassa olutkuljetuksia pääkaupunkiseudulla hoitaneita miehiä sekä tynnyreitä ostaneita ravintolayrittäjiä.

Kaikkiaan seitsemän olutkuskia tuomittiin kavalluksista tai törkeistä kavalluksista. Hovioikeus katsoi näytetyksi, että kuskit anastivat Sinebrychoffin panimolta kaikkiaan noin 2 700 metallista oluttynnyriä. Määrä laski hieman käräjäoikeuden tuomiosta.

Ahkerimmin tynnyreitä anastanut kuljettaja vei hovioikeuden tuomion mukaan panimolta ainakin 906 tynnyriä. Näyttöä kerrytettiin muun muassa vertaamalla kuljettajan palautetuiksi kuittaamia tynnyrimääriä valvontavideolta ilmenneisiin todellisiin määriin.

Tynnyririkokset tapahtuivat vuosina 2012–2014.

Järjestelmällinen oluttynnyrien varastaminen ei ole kaikkein tyypillisimpiä rikollisia keinoja hankkia rahaa. Syy siihen, miksi kuljettajat ryhtyivät varastamaan Koffilta 30 litran vetoisia mutta tyhjiä oluttynnyreitä, löytyy panttimaksuista.

Yhden tynnyrin pantti oli anastusten aikaan 58 euroa. Normaalitilanteessa kuvio menee niin, että ravintola saa panttimaksun palauttamistaan tyhjistä tynnyreistä, minkä jälkeen tynnyrit kuljetetaan panimolle uudelleentäyttöön.

Torstaina tuomitut olutkuskit eivät kuitenkaan palauttaneet tynnyreitä pantinmaksun jälkeen, vaan myivät niitä kymmenen euron kappalehinnalla välikäsille. Välittäjien hallusta tynnyrit jatkoivat matkaansa 25–30 euron hintaan juonessa mukana olleille ravintoloille.

Vasta puliveivauksen jälkeen tynnyrit palautettiin. Huijaus onnistui, koska Sinebrychoffin panimolla Keravalla tarkastettiin vain noin kymmenen prosenttia tynnyrikuljetuksista.

Tynnyriliigan jäljille päästiin toukokuussa 2013, kun tukkuliike havaitsi, että tietyistä ravintoloista palautetaan enemmän tyhjiä Koffin oluttynnyreitä kuin nämä ostavat. Palautusmäärät olivat niin suuria, että tukkuliikkeen henkilökunnan arvion mukaan kyseiset ravintolat eivät olisi edes voineet myydä niin paljon olutta.

Panimo käynnisti epäilysten vuoksi ensin omat tutkimuksensa, minkä jälkeen myös poliisi ryhtyi selvittämään asiaa.

Koko juonen mahdollistaneet olutkuskit tuomittiin oikeudessa maksamaan yli sadantuhannen euron vahingonkorvaukset Sinebrychoffille. Rikollista bisnestä jatkaneet välikädet ja ravintolayrittäjät joutuvat puolestaan maksamaan valtiolle vieläkin kovemmat korvaukset, koska oikeus katsoi heidän saaneet kuljettajia suurempaa rikoshyötyä.

Vyyhdessä oli alun perin 24 vastaajaa, ja käräjäoikeuden tuomioista tuli 15 valitusta hovioikeuteen.

Kaikki syytetyt selvisivät ehdollisilla vankeusrangaistuksilla tai sakkotuomioilla. Kuskit tuomittiin kavallusrikoksista, ja vyyhteen sekaantuneet muut henkilöt syyllistyivät törkeisiin tai perusmuotoisiin rahanpesuihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Kavallukset
 • Olut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  9. 9

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää